Ervaringen Alpha LT & SV....

  • Onderwerp starter Onderwerp starter JAO
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hi,

Een jaar geleden heb ik de Rab Bergen gekocht, een hardshell van het "superieure" Event.

Inmiddels is deze tot de draad versleten terwijl ik er echt geen gekke dingen mee gedaan heb, gaatjes (na de eerste vakantie al), slijtplekken, natte schouders, zakken, etc, etc.

Functioneel was ik al niet helemaal tevreden met deze jas maar nu hij ook zo lek is als een mandje is de maat vol, terug met dat ding.

Voorlopig dus even genezen van Event en Rab, en hebben onze zinnen dan maar gezet op m'n favoriete merk Arc'Teryx, wil het nu gewoon goed doen zeg maar voor de komende 3+ jaar.

Toch wel even benieuwd naar gebruikerservaringen, heeft iemand van jullie de Arc'Teryx Alpha LT of SV en zo ja wat zijn je ervaringen met deze modellen??

En in het algemeen, houden de waterproof ritsen van de A'T jacks het een beetje??

Thanks...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Jan Anne,
de buik vol van rab.... blijkt dat ze een nieuw licht jasje gaan uitbrengen
http://lighthiker.wordpress.com/2008/07/28/outdoor-2008-clothing-part-i/
Ik mag me de fiere bezitter noemen van een arc'teryx alpha lt.
Ik heb er ooit een topic over begonnen
http://www.hiking-info.net/forum/viewthread/75/
De reactie van woubeir lijkt een aanvulling te zijn
Of hij op termijn duurzaam gaat zijn kan ik je nog niet zeggen. Hij heeft me toch al verschillende dagen droog gehouden tijdens mijn pyreneeentocht van begin juni. Tot zover heeft hij daar zijn deugdelijkheid bewezen.Ik heb (voorlopig) niet gemerkt dat de ritsen water door laten. Ik was wat bevreest voor zijn lengte maar gecombineerd met een regenbroek is er voldoende 'overlap' om droog te blijven.
Ik vond de kap prettig zitten.
Ik had nogal wat moeite om de okselritsen te bedienen terwijl ik de rugzak droeg.
Het loopt erg stroef
maar misschien is dat allen maar een teken van degelijkheid om toch geen water binnen te laten.
Dit is veel minder een probleem als de 'ritser' op het laagste punt van de mouw zit. Hou ik met de ene hand de mouw tegen terwijl ik met de ander hand de vertikale beweging maak tot aan de oksel. Om dan in eenzelfde bewing de bocht naar beneden te maken lukt dan weer amper.
Al bij al maar een kleine minpuntje.
Funtionaliteit is voorlopig goed te noemen. Prachtig afgewerkt.
De duurzaamheid..
tja, ik wacht af.
Ik merk wel dat ik erop let om enkel 'als het echt nodig is' de jas te dragen als ik met een rugzak rondloop.
Zo bang als ik ben voor overbodige slijtage
 
Hoi,

Ik heb sinds kort een Alpha LT en heb 'm nog maar een paar keer echt nodig gehad, ik kan dus nog niet veel over de duurzaamheid zeggen. Het gewichtsverschil t.o.v. mijn oude 3-laags TNF Kinchatna is een groot genot (die is ruim 3 keer zwaarder). Het draagcomfort van de Alpha LT vind ik ook groter dan van de Kinchatna, minder zweterig hoewel beide vergelijkbare 'ontluchting' via pitzips hebben. De Alpha LT is veel meer een 'slimfit' model (of mss is m'n Kinchatna te groot) en geen parka, dat bevalt mij tot nu toe goed.

Ik herken Ivo's opm over moeizaam te bedienen ritsen wel, dat merk je idd vooral bij de pitzips die je vnl met 1 hand gebruikt en waarbij de jas wat meer bewegingsruimte heeft. Een wat groter probleem heb ik
echter nog met de capuchon, die krijg ik (nog) niet lekker ingesteld waardoor de "klep" voor mijn gevoel te laag voor mijn ogen uit komt en ik me te veel afgsloten voel van de buitenwereld (pad is goed te zien, maar de rest niet). Arc'Teryx gebruikt een wat speciaal systeem om een en ander strak te kunnen zetten en hoewel het rond m'n gezicht/hoofd vastzetten goed gaat (voor degene die de jas kent: met de dubbele elastiek), gaat het instellen van de capuchon-'diepte' (met de enkele elastiek) niet lekker.

Dit probleem komt ook terug in de ervaringen op de globetrotter.de site, waarna er een filpje is gepost met hoe je 'm in zou moeten stellen. Ik heb echter het vermoeden dat de maat van de jas een rol speelt: ik heb een maat XL, mijn vriendin een (damesversie) L en bij haar gaat het instellen een stuk beter.

Zou ik 'm hierom achteraf niet willen? Nee! de voordelen wegen voor mij ruimschoots op tegen de nadelen, ik loop gewoon wat vaker zonder capuchon :-)


grt,
-- Leon
 
Hi Ivo, thanks voor de input.

Rab heeft echt verschrikkelijk mooi spul en wou al jaren een jas of slaapzak van hun hebben maar ze zijn heel lang moeilijk verkrijgbaar geweest in NL. Toen ik tegen deze jas aanliep heb ik hem dan ook spontaan meegenomen (kwam voor iets kleinsx( ).

De jas op zich beviel erg goed, het eVent ademde goed, de zakken zijn lekker groot zodat ik er veel (foto)spullen in kwijt kan, de kraag is hoog zodat je er lekker in weg kan kruipen en de kleur is voor een natuur fotograaf natuurlijk perfect (groen/grijs).

Minder was dat de rits een flap had met klittenband, dus altijd met twee handen de rits open maken en dat is niet altijd handig. Maar goed dit was destijds een bewuste keuze met de gedachte dat dit beter was als ik weer eens op m'n buik lag te fotograferen en de flap dan de rits beschermde tegen vuil enzo (wat we dus niet nodig hadden omdat ik kort erna een hoekkijker heb gekocht).

Waar ik echter helemaal wappie van werd is dat op de rechter mouw ook klittenband zat, als ik de jas gewoon open had kon ik dus om de 3 minuten de twee van elkaar los trekkenx( Is gewoon een domme designfout, ze hadden op de mouw zelf dezelfde klittenband moeten gebruiken als op de rits zodat ze niet aan elkaar blijven kleven (met de linker mouw heb ik dit probleem dus niet).

Ik ben dus niet Rab beu (in tegendeel zelfs) maar ik denk dat eVent gewoon niet het meest geschikte materiaal is voor mij. Ieder product heeft z'n betere en mindere kanten, het is het vinden van de perfecte balans tussen beiden wat bepaald of het bv een geschikte jas voor jou is of niet.

Ik heb bv de Arc'Teryx Beta AR regenbroek, echt een super ding maar de rits rammelt bij elke stap en voel me net een cowboy met sporen, vreselijk irritant dus. Maar de pasvorm, design en degelijkheid is zo perfect dat we dat voor lief nemen.

Gister de Rab ingeleverd en meteen even wat jassen geprobeerd als we er toch zijn. De 3 laags Alpha's zijn eigenlijk al meteen afgevallen omdat ze de zakken in het midden hebben en aangezien ik graag met m'n handen in de zakken loop en vaak fotospullen er in heb zitten is dit gewoon niet handig. De Beta AR zat echter als gegoten.

Ik ben alleen heel erg blij dat ik er nu achter kom en niet midden in Schotland als de hemel al een week geen vocht kan vast houden:7
 
Thanks Leon,

Ik heb trouwens bijna altijd een pet op tijdens het buitensporten, houd m'n lange haren onder controle, de zon en regen uit m'n gezicht en als bonus de capuchon op z'n plek zodat je niet steeds aan het prutsen bent om hem perfect te krijgen.
 
Zakken in het midden(ingangen links en rechts naast de rits van de jas) hebben slechts een zeer belangrijke functie. er goed bijkunnen als je een rugzak draagt. Normale zakken aan de zijkant kun je niet bij als je een rugzak draagt.... Fotospulletjes dragen gaat ook prima in zakken in het midden. Ik prop er meestal toch wel wat spullen in (wandelboekje, overhandschoenen, handschoenen muts e.d.)
 
Gewicht en Goretex jassen, muts van Goretex jassen.

Het is een kunst om een 3 laags GTX jas licht te houden volgens mij verstaat AT die wel, van Mammut weet ik het zeker. Bij TNF ben ik keer op keer teleurgesteld, vaak zwaarder dan een gelijkwaardig Mammut jas. 2 laags nimmer vergelijken met 3 laags qua gewicht, dat is oneerlijk.

Je maakt of een primaire keuze op gewicht en dan ga je of voor pac-lite of 2 laags of je kiest eerst functionaliteit/robuustheid en daarna pas gewicht.

De capuchon op een jas moet wat mij betreft een klimhelm onder passen, dan heb je ook nooit problemen met petjes e.d.. Dergelijke mutsen zijn erg goed verstlbaar dus ook goed en snel passend te maken als je er niets extraas onder draagt. Het is prettig als de muts afneembaar is en/of opbergbaar in de kraag.

Pitzips zijn meestal wel lastig doordat je er sowieso moeilijk bij kunt en ze lopen in een hoek (onder je oksel). De risten moeten gewoon even soepel lopen als de hoofdrits. Beter wordt het toch niet.

En ik ben zo blij met mijn Mammut jasje :D
 
Wat Leon zegt over de kap klopt ook.
Bij slecht weer loop ik toch met het hoofd naar de grond.
Onder de kap van een alpha past een dikke helm maar of het jasje geschikt is om langs rotsen te 'schuren???
Ik vrees er voor.
Ik heb het afgeleerd om harde voorwerpen te bewaren in de zakken van een regenjas.
Dat is roepen om slijtage.
Voor je het weet heb je kleine gaatjes in de stof;
ik hou bij mijn nieuwe jas zelfs de ingewerkte verstelkoorden in de gaten en 'frons' er zo weinig mogelijk mee.
Bij de vorige hebben zelfs deze voor slijtage van de stof gezorgd.
 
Vroeg me al af waar dat voor was:)

Daar ik meestal kleine en lichte (foto)rugzakken draag heb ik nooit problemen gehad met de traditionele jaszakken.

Bij het fotograferen sta ik vaak te wachten op beter licht en heb meestal de handen in de jaszakken om ze warm te houden.

En met fotospullen bedoel ik spiegelreflex lenzen of flitser tot zo'n 800 gram en best groot in volume. Traditionele jaszakken lijken meestal groter te zijn dan de centraal geplaatste varianten, althans de rits is een stuk korter wat in mijn geval minsten zo belangrijk is.

De Rab Bergen was hier erg goed in, de zakken waren echt enorm en er is nooit iets uitgevallen.
 
Ben op zich ook geen TNF fan, maar dat heeft meer te maken met hun succes in de non-buitensport sector.

In 2004 als herintredende buitensporter een TNF Hyvent jack gekocht voor 100 euro (125 zonder korting), na 3 jaar gebruik nog steeds geen beschadigingen en belangrijker nog hij heeft me altijd droog gehouden.

Het grappige is dat hij maar 350 gram weegt, het duurde nog heel lang voordat er GTX jassen op de markt kwamen die hier qua gewicht hierbij in de buurt kwamen (de meeste wogen het dubbele).

Het model is echter niet meer van deze tijd, hij is zo ruim dat ik er met gemak een dagrugzak onder kan dragen:o

Daarom heb ik vorig jaar de Rab gekocht, een slimfit model draag nou eenmaal veel fijner tijdens het lopen, zeker met een rugzak op de rug waar het te veel aan stof alleen maar in de weg zit.
 
Heij Jan Anne,

Begrijp ik dan goed dat je voor de Beta gaat? Die heeft enkel hoge zakken, niet fijn om je tengeltjes in warm te houden (of je moet het prettig vinden ze aan de tietjes te warmen).

Ik ben uitermate tevreden over mijn Beta, m.n. de pasvorm, het gewicht, de soepele stof, de water- en winddichtheid en de duurzaamheid van de stof.
Maaarrrrr.... de rits hangt nog aan een enkel draadje vast :( en t is een kwestie van tijd voordat hij zijn tandjes gaat verliezen. Da's dus een beetje jammer van zo'n dure jas en zou niet moeten mogen imho. het is op een stuk waar de rits altijd al wat zwaarder heeft gelopen, misschien iets om goed te testen als je uiteindelijk een At zou gaan aanschaffen.

Succes!
Petra
 
Weet het eigenlijk nog niet, was op dat klittenband geneuzel na eigenlijk wel tevreden met de Rab, het zal nog lastig worden een goede vervanger te vinden.

Wil echter niet het risico lopen dat ik over een jaar weer gezeur krijg met lekkages, als dit gebeurt was in Zweden vorig jaar dan had ik eigenlijk toch wel een probleem gehad met dat takke weer daar. Koud is 1 maar koud en nat is vragen om moeilijkheden...

Ik denk dat het gebruikte materiaal van de Bergen vergelijkbaar is met Paclite en simpelweg niet de duurzaamheid heeft van GTX Pro shell.

Als het dan toch GTX moet worden waarom dan niet van m'n favoriete merk, heb al zoveel van die gasten en ja die shit is duur maar het zit perfect en heb er nooit problemen mee gehad en dat is me eigenlijk wel wat waard...

Wat de jaszakken betreft; ik mag hopen dat er een verschil is tussen het dames en heren model. Bij het passen van de Beta AR zat het volgens mij allemaal op de goede plek maar zal er de volgende keer even extra op letten, anders zijn de Alphas natuurlijk weer in beeld;)
 
Jan Anne,

Ik heb zelf dit voorjaar een AT Alpha meegenomen uit Nieuwzeeland, en ik vind het een wereldjas.
De okselritsen zijn inderdaad wat aan de stroeve kant, en de capuchon is even prutsen.
Ik heb ook nog een 3-laags van TNF, maar vanwege dat superirritante klitteband begint hij onder de oksels te slijten.
De Alpha heeft mij afgelopen zondag op Tiengemten goed droog gehouden, en is veel kleiner en lichter dan die TNF. De Alpha heeft inderdaad wel minder een kleinere zakken dan mijn TNF jack heb ik gisteren gemerkt. Daar had ik gisteren echt een hele berg papieren en andere zooi ingepropt.

Groetjes, Mirjam
 
@Sander,

Je bracht me even in verwarring maar de Alpha LT is gewoon een 3 laags jas hoor, het is dus geen oneerlijke vergelijking in dit geval...


grt,
-- Leon
 
Ik heb nog geen Arc´teryx hardshell (wel een softshell die erg goed bevalt), maar ben me wel aan het orienteren voor een Alpha en heb ze beide (de LT en SV) gepast en heb ook diverse reviews (kijk eens op Backcountry.com of Trailspace.com) gezocht.

Als het je gaat om duurzaamheid kun je beter de Alpha SV kiezen in plaats van de LT. Het verschil blijkt al uit de naam, LT staat voor Light, SV staat voor Severe (Light en Severe is dan een referentie naar de manier waarop de jas gebruikt of misbruikt wordt).

In de SV wordt dan ook alleen maar de zwaardere 480N Goretex Pro Shell stof gebruikt, in de LT wordt die zwaardere stof alleen gebruikt op de slijtgevoeligere plekker zoals de schouders. De rest is dan van 320N Pro Shell.

Het ontwerp van de Alpha is met name toegespitst op gebruik bij klimmen, vandaar o.a. de helmcompatible hood, de plaatsing van de jaszakken en de ´HemLock´ voor als je een klimgordel draagt.
Als je niet gaat klimmen zijn die keuzes in het ontwerp wellicht niet de beste, maar goed.

Nadeel van de SV is uiteraard wel de prijs, die ligt een stukje hoger van die van de LT (een euro of 100). Ook ligt het gewicht van de SV iets hoger.

Persoonlijk ga ik voor de SV en neem die hogere prijs voor lief, ten slotte is die ´pijn´ maar eenmalig, maar het genot van een goede en duurzame jas duurt zolang je de jas gebruikt.

PS persoonlijk vond ik de Beta ook wel lekker zitten, maar die is wel ERG kort. Je broek moet dan wel erg hoog zitten, wil je ´t helemaal droog houden...

PPS de Theta AR is ook wel een fijne jas, maar het ontwerp van de Alpha spreekt mij nou eenmaal meer aan.
 
En met fotospullen bedoel ik spiegelreflex lenzen of flitser
>tot zo'n 800 gram en best groot in volume. Traditionele
>jaszakken lijken meestal groter te zijn dan de centraal
>geplaatste varianten, althans de rits is een stuk korter wat
>in mijn geval minsten zo belangrijk is.

Tja een spiegelreflex camera of lens stop je toch niet in je jaszak? Ik draag onze spiegelreflex (als we 'm bij hebben) gewoon in zo'n toploader aan mijn heupband van mijn rugzak. Een extra lens in een aparte koker in de zak of aan de band van mijn vriendin. Flitser nooit meegesjouwd maar ik kan mij zo voorstellen dat deze wel in een jaszak past (ook in die Mamut van mij....) :-)
 
Dat bedoelde ik ook niet om de verwarring wat groter te maken. ;-) Ikbedoelde het meer in zijn algemeen, als je een kwaliteits en gewichtseis stelt moet je 2 laags niet vergelijken met 3-laags. Ik weet dat AT 3-laags is.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Ervaringen eVent...

Van de week weer even wezen passen en denk dat als het een AT jas zou worden de Beta AR het beste bij mijn behoeftes past. Tevens in een mooi bruin kleurtje te krijgen zodat we ons lekker kunnen verstoppen in het bos:7

Bij alle AT jassen zijn de zakken nogal klein, iets wat ik echt zal missen ten op zichte van de Rab jas:-(

Andere vraag, wat zijn de lange termijn ervaringen (1 jaar plus) met eVent bij andere mensen, is mijn jas een uitzondering of is eVent gewoon minder duurzaam dan 3L GTX Pro shell???
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan