Ervaringen gevraagd.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik weet niet zeker of de komende vraag past op 'Hiking-site' maar ik ben me aan het oriënteren op een nieuwe opleiding.

Volgend leerjaar (2006/2007) wil ik graag starten aan een nieuwe opleiding binnen de outdoor branche. Zoals de opleiding buitensport instructeur, specificatie tot ski leraar e.d. opleidingen op niveau 2 of 3.

Graag zou ik willen weten wie er een opleiding gevolgd heeft voor de outdoor branche, waar ze dit hebben gevolgd en wat ze er van vonden. Was je bijvoorbeeld tevreden met de aangeboden lesstof, was het interessant. Goede docenten enz.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!

Alvast bedankt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey,

Ik ben in 2003 begonnen met Outdoormanagement in Groningen. http://www.outdoormanagement.nl/

Deze heb ik bijna afgerond. Op zich krijg je best veel vakken en als je enige interesse erin hebt is het ook erg leuk. De buitenalndweken zijn geclusterd aan begin en eind van ieder jaar.

Verder is het een deeltijd opleiding. Donderdag en Vrijdag.

Over het niveau, officieel rond je het af op HBO niveau na 2,5 jaar. De theorie is niet al te moeilijk. Maar dat is vanuit mij kant bekeken. Ik heb niet heel veel moeite met leren.

Organisatorisch word het steeds beter maar af en toe is het nog best een rommeltje. Ik was dit jaar de eerste klas die een officieel derde jaar heeft (6 maanden) maar de invulling loopt nog lang niet gesmeerd.

Wel leuk is is dat er maar 1 klas is per jaar. En natuurlijk dat je voor praktijk dingen van school naar het buitenalnd mag!!!

Frankrijk (kajak en sportklimmen en hike)
Spanje (kajak)
oostenrijk (alpine/ klimmen)
Schotland (hike)
Belgie (winterkajak)

Reken wel even dat stageplekken vinden best moeilijk kan zijn en dat een baantjhe ernaast vinden niet altijd even makkelijk is ook al is het deeltijd.

Groeten,
Stephan
 
hey meagan,

ik doe momenteel de opleiding tot buitensportinstructeur op het cios in goes. de opleiding staat hoog aangeschreven. de opleiding is voltijd en deeltijd te volgen en op niveau 2, 3 en 4. ook kun je nadat je niveau 4 hebt afgerond nog een extra jaar volgen. de opleiding is mbo niveau en vrij simpel als je gewoon je best doet.
als je meer info wil moet me maar ff mailen.

groetjes rens
 
Ik heb meerdere negatieve verhalen over cios buitensport gehoord (twee goede vrienden en klimmaten van mij). Qua klimmen (het enige wat mij interesseert) scheen het iig weinig soeps te zijn. Volgens mij moet je daarnaast een aantal vakken volgen die niets met buitensport te maken hebben. Een van mijn vrienden is inmiddels gestopt, de ander maakt het maar af om toch een diploma te hebben. Beiden waren erg gemotiveerd begonnen.

Over Outdoor Management in Groningen heb ik veel betere verhalen gehoord. Ook hier ken ik 2 mensen:p, die wel tevreden zijn. Het schijnt een vrij serieuze opleiding te zijn en de buitenlandtrips schijnen erg leuk te zijn. De examens zijn niet gemakkelijk.

Afgaande op wat ik dus heb gehoord, zou ik zeker voor O en M gaan.
Groeten Bas
 
Ik heb zelf de opleiding tot buitensportinstructeur gevolgd op het cios in Sittard. Dit heb ik 2 jaar geleden afgesloten en kon dat toen nog in 3 jaar doen. Ik heb erg veel van de opleiding geleerd, maar je moet erg kritisch blijven. Ten aanzien van je eigen functioneren, maar ook ten aanzien van het niveau van de opleiding.

Daarmee bedoel ik dat je opgeleid wordt tot buitensportinstructeur in de breedste zin des woords. Als instructeur kun je gaan werken op center parcs, maar ook als instructeur in de Alpen. Hier zit een wereld van verschil tussen. De verschillende disciplines binnen de buitensport komen allemaal aan bod, maar dat betekent wel dat er per discipline maar een beperkte tijd beschikbaar is.

Dat is inderdaad waar Bas hierboven de opleidingen op beoordeeld, maar daar ben ik het niet mee eens. Als je later als instructeur aan de slag wil heeft een bedrijf meer aan iemand die heel breed is geschoold, maar iets minder van een activiteit af weet, dan iemand die 'alles' afweet van 4 activiteiten, zoals bij de opleiding outdoor management in Groningen.

Uiteindelijk krijg je op alle opleidingen slechts een handjevol diploma's voor het uitvoeren van activiteiten die getoetst worden via richtlijnen van een bond. Een voorbeeld hiervan is een AKI diploma van de NKBV. Let wel op: de meeste opleidingen beloven je dat je diploma's Europees erkend zijn, maar hierbij plaats ik een kanttekening. Het uiteindelijke diploma dat je van school krijgt is Europees erkend. Jouw niveau van functioneren tijdens specifieke activiteiten moet via een bond getoetst worden. Dat gebeurt bij geen enkele opleiding, je krijgt bijvoorbeeld dus geen erkenning van sportbonden dat jij een kajakinstructeur bent op een bepaald niveau.

Beetje lang verhaal, maar ik hoop dat je er wijs uit kunt.

Groeten,
Jeroen
 
Daar kan ik ook weer op reageren.

Outdoormanagement staat op europees niveau al aardig goed aangeschreven. En dat gaat alleen maar beter worden.

Daarnaast krijg je inderdaad een iets minder brede opleiding dan op het cios. Maar wat moet je als buitensportinstructeur nu met kennis over volleybal.

De vakken die wij krijgen worden veel meer uitgediept dan op het CIOS wat ook wel mag aangezien OM een HBO opleiding is.
Daarnaast leidt het cios op tot buitensportinstructeur.

Het OM leidt op tot hoofdinstructeur buitensport en daarna nog eens een verdieping ind e management kant. Zodat je ook organisatorisch in een bedrijf dingen kunt. En niert alleen groepen over een touwbaan sturen.

Het echte instructeur zijn is natuurlijk wel het leukste!!!!

Nog ter aanvulling, op het CIOS moet je voor je examen klimmen geloof ik 5b kunnen klimmen. Wij moesten 6a kunnen klimmen zonder bloks en 6b kunnen uithangen.

En naast klimmen/ hike en kajak krijgen we ook wat mountainbike, en een introductie in duiken.
Duiken was voorheen een deel van de opleiding maar vanwege de kosten is dat geschrapt. Ze zijn nu bezig te kijken of dat weer terug kan komen, of bijvoorbeeld word neergezet als optioneel aanvullend pakket.

En zo groeit het OM, wat trouwens door zo'n 3 mensen is opgezet, ik meen iets van 9 jaar terug.

Groet,
Stephan
 
Hoi,

Ik heb ook CIOS gedaan, en dit viel achteraf tegen. Een maat van mij idem. Allebei wel afgemaakt. Hij alleen de deelkwalificatie Buitensportinstructeur, ik een geheel CIOS-traject met hoofdkeuzevak Buitensport en kleinkeuzevakken Zwemleider-B en Loop-/Conditietrainer.
Het is een brede opleiding, maar niet zo heel specifiek. De OM-opleiding in Groningen is al een heel stuk diepgaander, maar minder breed.
Dat is dus maar net wat je wilt.
Wil je het beste van beide werelden (breed én diepgaand), dan is de enige internationaal erkende buitenportopleiding die van "Bergführer" of "Guide de Montagne", oftewel: berggids. De wintervariant hiervan heet "Hochtourführer". Dit zijn diepgaande, brede, én zware opleidingen. Mensen zijn vaak eerst jarenlang bezig om aan de toelatingseisen te kunnen voldoen, waarna men een opleidingstraject volgt. Dan nog heb je kans om uit te vallen, als je de examens niet haalt...

Hopelijk weet je nu voldoende om de voor jou verstandigste keuze te maken...

Met vriendelijke groet,
Robertjan Kuijten
-------------------------------------------------------
www.vakantiefietsen.tk
Iemand die wil, kan...
 
O ja nog iets wat voor alle opleidingen geldt: ze zijn niet goedkoop! Naast de opleiding zelf moet je een heleboel materiaal aanschaffen!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan