Ervaringen Hilleberg Staika


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben al een redelijke tijd aan het zoeken voor een nieuwe wintertent en denk deze nu te hebben gevonden in de Hilleberg Staika.
Hoewel deze tent ongeveer 3x zoveel kost als ik vorigjaar begroot had wil ik er toch meer van weten voordat ik zo'n bedrag uit geef.
Gekgenoeg kom je deze tent maar weinig in reviews tegen.

Dus daarom zou ik graag gebruikservarigen van mensen met deze tent willen.
wat zijn de voor en nadelen ??

Ik wil hem zelf gaan gebruiken voor het wintercamperen, en soms ook zonder de binnentent in de zomer gebruiken (niet in zuid frankrijk natuurlijk).

Helaas zijn veel andere tenten afgevallen ivm de fluoriserende tinten.
zoals mountain hardware, eurika, etc.
En is lowland niet meer van goede kwaliteit helaas:-(


samenvattend :

- 2 pers + bagage
- sneeuw en wind vast
- groene kleur
- lichtgewicht
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dag Kris,

Je wilt geen opvallende kleuren. Waarom? Voor de zomer kan ik me dit goed voorstellen maar het beperkt wel de mogelijkheden.

Bij winterkamperen heb je vaak te maken met korte dagen. De lichte kleur van je tent geeft dan in de avond/ochtend schemering en bij barre omstandigheden een veel plezierigere stemming in de tent.

Ook is een groene tent in de sneeuw zowiezo een twijfelachtige schutkleur.....

Groet,
Sander.
 
Hallo Sander,

Ik ben met je eens dat een lichtere kleur met weinig licht prettig kan zijn maar ivm incidenteel wildcamperen wil ik toch graag zo onopvallend mogelijk blijven.
Ik ben gewoon bang dat een gele eurika te veel een uithangbord voor de boswachters is.
Inderdaad houd dat het mijn keuze helaas aardig beperkt...;(

Groeten,
Kris
 
Hoi Kris,

Even een off topic vraag. Hoezo is Lowland niet meer van goede kwaliteit? Die discussie heeft lang geleden plaats gevonden en de nieuwe productie is door Birdland dit voorjaar pas weer op gang gezet en voldoet het merk Lowland weer aan de juiste kwaliteit. Een tweede misser zullen ze heus niet maken:+

Ik snap overigens je zorg wat de tent kleur betreft, maar deel hem niet helemaal. Een gele tent zal wellicht iets meer opvallen, een rode daarentegen is vanaf de schemering zeer slecht te zien. En als het boswachtertechnisch niet helemaal snor zit, dan wacht je toch met opzetten tot het donker wordt en breek je hem af voor dag en dauw?

groet,
Richard
 
Hallo Kris,
de tent die mij bij dit pakket eisen direkt voor ogen komt, is de Andromeda van Exped. Daarvan las ik een goede bespreking van een paar wereldfietsers. Of de wat kleinere en goedkopere Sirius van Exped.
Als geld geen rol speelt, toch eerder de Helsport Istind dan de Staika.
Dit moois is allemaal voor aantrekkelijke prijzen te zien bij www.outdoor-discount.com (fa. Schwickert in Bonn), waar mijn Exped ook vandaan komt. En alles natuurlijk groen!
Groeten,
Boelo
 
Hallo Boelo,

De twee tentjes van exped vallen af omdat ik toch liever geen tunneltent heb.
Met de Helsport Istind maak je me wel nieuwschierig.
Kun je me zeggen waarom je deze beter vind dan de Staika ??
Verder is het zeker niet zo dat geld niet uit maakt, maar ben (omdat ik een nieuwe tent wilde kopen en nog een hertentamen had) deze zomer niet op vakantie gegaan en dat scheelt wel.

Groetjes,
Kris
 
Hallo Kris,
De Helsport Istind kwam een paar keer voor op www.outdoorseiten.de En de argumenten waren : iets groter en comfortabeler, en dat is in de winter niet verkeerd. Verder is het een verbeterde versie van een wat eerder model.
Groeten,
Boelo
Groeten,
 
>Ik ben met je eens dat een lichtere kleur met weinig licht
>prettig kan zijn maar ivm incidenteel wildcamperen wil ik toch
>graag zo onopvallend mogelijk blijven.

Snap ik. Dan denk ik dat je gezien je selectie criteria niet veel beter zult vinden.

De kwaliteit van Hilleberg is spreekwoordelijk wat ik voor de mij bekende modellen (de staika heb ik geen ervaring mee) kan beamen. Helsport doet daar niet voor onder. De genoemde helsport biedt wat meer ruimte ten koste van het gewicht.

Je zult ze toch moeten gaan bekijken en uitproberen om je persoonlijke voorkeur te bepalen.

Sander.
 
Zijn er dan al mensen die de "nieuwe" lowland conquest hebben ??
Ben erg nieuwschierig naar hun ervaringen.
Het is gewoon een geweldige tent en nog erg licht ook.
Dus als hij nu weer op topniveau terug is voeg ik hem graag aan mijn lijstje toe.

Gr. Kris
 
Ik zag vorig weekend bij Zwerfkei in Woerden de nieuwe Lowland Mountaintracker staan.
Zag er nog helemaal niet slecht uit!
Verbetering was dat de tent nu sneeuwflappen heeft, voor de rest heb ik hem niet zo goed bekeken eigenlijk.
Ik heb zelf de oude versie in het groen en van voor de dip bij Lowland en die bevalt prima.
Weinig gebruikt eigenlijk maar de keren dat ik hem gebruikt was hij toppie.
Heb hem nu alweer bijna twee jaar niet gebruikt, jammer eigenlijk....

Groeten,

Martijn
 
De STaika lijkt een beetje op mijn Exped Vega, alleen vind ik de derde stok van die Staika overbodig. Mijn Exped heeft die niet en is dan gelijk 700 gram lichter, dat vind ik nogal wat voor een stok.

Maar aangezien je een winter tent zoekt is die wxtra stok juist weer wel fijn.

Nu zou ik nog een paar alternatieven kunnen noemen die aan jouw criteria voldoen, maar ik weet niet of je daar behoefte aan hebt; maakt het misschien alleen verwarrender.

Eins
 
Hallo Kris en eventuele meelezers,

ik kwam deze topic toevallig tegen. Ik heb zelf een staika (en ben er heel tevreden van!) maar ik gebruik hem eigenlijk niet meer omdat ik vaak alleen reis, en dan is het toch wel een zware tent.
Hij is ruim, zelfs voor 2 in de winter, en moest het niet voor het gewicht zijn zou ik hem nooit hebben weggedaan.

Moest je interesse hebben in mijn Staika (3j oud, goede staat, prijs overeen te komen), mail me dan even!

Mvg,

Jasper
 
Een andere uitstekende wintertent voor 2 personen is de Hagloffs Genius 23, in donker olijfgroen of geel te leveren.
Een vrij zware tent voor de ruimte, 2 personen en de rugzakken passen dan net in de voortent, maar door mij getest in zware winterse omstandigheden in de Algau (Zware storm, - 9°C, opgezet in de sneeuw) de tent gaf geen krimp.
Bij minder koude omstandigheden is de ventilatie niet de allerbeste, en de stevigheid zorgt voor een zwaarder gewicht.
Maar als het op zekerheid aankomt: ik zou niets anders meer willen.
Bij windstil weer en -19°C buiten was het in de tent -10°C.
(Overigens gaat er het hardnekkige gerucht dat slapen in een Hagloffs tent rugklachten veroorzaakt...maar keiharde bewijslast ontbreekt, al dent ene DeWeus daar waarschijnlijk anders over...:) :p )


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Over de Lowland kan veel gezegd woden... maar het is inderdaad nieuwe productie en ze hebben zich nog niet bewezen. De goede ontwerpen en goede productie van vroeger is niet zo gauw haalbaar.
Ik vind dat het stiksel er nie zo heel goed uitziet...

Overigens de Staika

fantastisch... in de winter en voorjaar gebruikt met stormen en vette sneeuw in de bergen (laag en hoog)...

Minder stokken moet je nie doen, de stabiliteit is met minder stoken domweg onvoldoende voor stormweer en zware sneeuwlast.
Voordeel is ook de verschillende ingangen.... zat ruimte voor bagage en slapen met de instap/bagage punten

Ruimtegebruik is effectief...


Dat van die schutkleuren snap ik nog steeds niet. De staika in het rood is een winnaar... briljant mooi. Maar inderdaad groen geet je de illusie dat je natuurvriendelijk doet en je makkelijk verschuilt voor politie/boswachters e.d. (maar dat laatste is echt niet waar, zo stom zijn ze niet)

Kwaliteit van het doek is geweldig... en de snelheid van opzetten is ongeëvenaard.... jammer voor andere merken.. maar zet ze maar eens op in een zaak en meet de tijd...

De staika wint met afstand....

:)
 
Hallo Kris,

Grappig, na net averij opgelopen te hebben aan mijn tent in extreem weer ben ik al gaan kijken naar wat er dan nu te krijgen is (voor het geval de tent total-loss wordt verklaard); de Staika was 1 vd tenten die ik daarbij al in het vizier had; volledig zelfstaand, en hoge kwaliteit doek. Lijkt mij een toptent, alleen het gewicht is relatief hoog.

Een andere die ook in aanmerking komt, net nieuw en aantrekkelijk als je van een zijingang houdt is misschien de Helsport Stetind X-trem. Zie http://www.helsport.no/helsport/Pro...9&entrypage=True&guid=1&lnodeid=2&PageID=5004

gr. Joop
 
Kom op .... je kunt wel de HJilleberg Staika vergelijken met de helsport Stetind X-trem, maar je vergelijkt een vrijstaande koepeltent die prachtig stabiel is met een tent die niet-vrijstaand is en haringen aan twee kanten nodig heet om stabiel rechtop te blijven staan. Zoiets als appels en peren?

Of zie ik dit fout:
De Hilleberg staika is gehel vrijstaand de Helsport tent helemaal niet... zonder haringen geen kans. En als haringen mag is dan zijn er echt betere ontwerpen denkbaar.

Maar volgens mij moet het gan om in principe vrijstaande koepeltenten.


rob geurtsen
 
Rob,

Je ziet het niet fout, maar 'vrijstaand' was geen eis bij dit topic van Kris; het is dus maar wat voor type tent je voorkeur heeft, en ja, de Staika en de Stetinf X-trem zijn in die zin heel verschillende tenten.

De vraag van Kris was:

- 2 pers + bagage
- sneeuw en wind vast
- groene kleur
- lichtgewicht

Overigens: de Stetind 'staat' met 3 pinnen (binnen en buitentent), en uit eigen ervaring kan ik je verzekeren dat dat zeer rap kan indien nodig.

gr. Joop
 
En dan is de Stetind net zo stabiel en stormvast als de Hilleberg Staika... ik geloof je graag...

Als ik het plaatje in de catalogus zie, dan zie ik te weinig spanning in het doek op de plaatsen waar ik dat vanwege stabilitei wel wil zien. Stormvast is toch wel een eis. Maar OK... point taken.

cheers
rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Soms snap ik het allemaal niet zo goed meer. Net wanneer ik heb uitgelegd dat de Helsport Istind een goed alternatief zou zijn voor de Hilleberg Staika, komen er hele verhalen tussendoor over Lowlands tenten waarvan de kwaliteit vervolgens wordt betwijfeld. Dan wordt de Helsport Istind opgevoerd wat inderdaad een heel ander type tent is. En als klap op de vuurpijl meent rob nog aan het plaatje te kunnen ontdekken dat de
constructie van de tent tegenvalt. De spanning van het doek zal altijd afhangen van de gebruikte materialen en de manier van opzetten. Met andere woorden: dat is alleen "in het echt" te beoordelen.
Het oorspronkelijke punt(is de Istind geschikt) valt hierdoor ook helemaal buiten boord.
Is dit het nieuwe nivo voor discussie op hiking-site?
Groeten,

Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan