ervaringen Lightwave t2 (trek of ultra, maakt niet uit)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag iedereen, heeft iemand ervaring met de Lightwave t2 Ultra of Trek? (Of misschien met de t1)

Alle reacties welkom, maar ik wil zeker weten of deze tent ook geschikt is voor het warmere weer. Hou je het uit als het warm (en misschien vochtig) is maar je het buitenzeil toch moet gebruiken omdat het kan regenen? Of verandert een t2 snel in een sauna?

Mijn ervaring met een Hilleberg Nallo (meest recente model) suggereert me dat de ventilatie van deze tent niet goed genoeg is voor mij in warm weer.

Voldoen die drie ventilatieopeningen van de t2? Vindt iemand het een probleem dat de deur aan de onderkant niet uit gaas bestaat?

Maar zoals ik al schreef: alle andere ervaringen ook welkom.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Heb een t2 ultra xt....
Tja, als het warm weer is is het automatisch in je tent ook warm. Kwestie van de deur open zetten. Natuurlijk voorkom je niet dat als het zonnetje er op schijnt het binnen warmer is dan buiten....In deze snap ik de vraag niet helemaal.
Ik neem aan dat je met "buitenzeil" de buitentent bedoelt? Die staat bij mij altijd....weer of geen weer.

Groetzels,
Dennis
 
Ik was op een tentenshow in de lente van 2007 op een warme, vochtige en redelijk windstille dag. In alle tenten had je een beetje het gevoel dat je in een plastic zakje zat - such is life - maar in de Nallo was het wel een heel erg heet en benauwd plastic zakje. Die nieuwe rits van de Nallo aan het voeteinde hielp nauwelijks, wat mij betreft. Ik had van de deur alleen dat gaas-deel gebruikt en de ventilatieklep bovenaan van voren in het buitenzeil stond helemaal open. Zelfs de buitendeur open ritsen maakte niet zoveel verschil. Ik heb toen ook in een Lightwave t1 gezeten, maar daar herinner ik me om een bizarre reden niet zoveel van (ouderdom?).

Ben je voor de rest tevreden van je tentje? Kwaliteit, gebruiksgemak etc.?
 
RE: ervaringen Lightwave t2 (trek of ultra, maakt niet ...

Toevallig heb ik vanmorgen de Lightwave tenten uitvoerig bekeken in de showroom van B&B Outdoor in Doetinchem (in verband met een koopvoornemem voor de T0 trek XT) Als je een zomertent wil, neem dan de Lightwave Ion! Verder moet je van een 4-seizoenen uitvoering niet de eigenschappen van een zomertent verwachten! De wanden van de Trek serie lopen erg ver door naar beneden wat gunstig is bij slecht weer en in de winter, maar voor warm weer en midden in de zomer kan het daardoor wel benauwd gaan worden. Dat is te verhelpen door het doek van de buitentent(buitenzeil) gedeeltelijk op te rollen of zelfs tijdelijk eraf te nemen.
Ook zou je kunnen proberen om de achterkant wat op te rollen, maar dan is het misschien nodig om daar een extra afspanpunt te maken.
Het enige praktische nadeel dat ik bij deze magnifieke tenten zie, is de "inner first" manier van opzetten. Maar dat schijnt in de praktijk juist reuze mee te vallen., ook al omdat de binnentent waterafstotend is uitgevoerd.
Groeten,
Boelo
 
Hoi,

Ik heb zelf ervaring met verschillende tenten van Lightwave en zeker ook in warm weer (woon immers in Spanje). Voor echt warm weer kan ik de g2 ion warm aanbevelen, maar daar vroeg je niet specifiek naar.

Ik heb ook enkele nachten in de t2 ultra geslapen en kan eigenlijk alleen maar opmerken dat ik niet meer of minder last heb ondervonden van de warmte. Ik zet de tent altijd met de kop op de wind, dus er is een goede ventilatie. Zoals Dennis al opmerkt wordt het volgens mij ook in elke tent een sauna overdag, hoe goed de ventilatie ook is. Hoewel je uiteraar ook gewoon enkel de binnen-tent los kunt opzetten (zie foto op: http://www.hiking-site.nl/indekijker_lightwavet2ultra.php)

Ik vond zelf de f2 ultra overigens fijner. Vraag mew niet waarom, is meer gevoelsmatig. Staat als een huis, is eenvoudig op te zetten en voldoet ook als het van warm weer overdag naar een zomerse avondstorm diep in de nacht verandert. Maar dat is voor alle ultra-tenten van Lightwave volgens mij het geval.

Zelf raden ze in ieder geval de ion-tenten aan voor warm weer. Zie het overzicht op http://www.lightwave.uk.com/en/tents_overview.php

Groeten,

Raymond
 
Mijn probleem is dat ik een tent zoek die het zowel doet in de bergen boven 2500 m (regen, hagel, wind, vrieskou op 12 juli, etc.) als drie dagen later aan het strand. Als ik moet kiezen, dan liever iets meer bergtent dan strandtent, maar die Nallo leek me echt onleefbaar in warmere situaties. Op basis van de website van Lightwave twijfel ik dan weer aan het bergtentkarakter van de Ion. Maar dat is misschien omdat Lightwave de zaken niet mooier wil voorstellen dan ze zijn.

Ik wil een tent van niet meer dan 2,4 kg, dat maakt het nog wat moeilijker. Maar mijn vriendin kan niet meer dan 5-6 kg dragen, dus ik moet altijd al het eten voor ons twee dragen, alles matrasjes, alle kookspullen, de eerstehulpset etc.
 
In dat geval zou ik de ion zeker niet meenemen in je keuze-proces. Deze tenten kunnen misschien wel een beetje storm een keer doorstaan, maar ze zijn juist gemaakt om dat niet te hoeven doen. Een ultra is in dat geval een betere (maar ook duurdere) optie. Een trek kan natuurlijk ook, die zijn misschien wel iets zwaarder, maar in ieder geval ook goedkoper. Voor beiden geldt dat ze het ook prima op het strand doen als je enkel de binnentent opzet. Privacy is dan overigens wel een beetje minder :)

Raymond
 
Maar hoe schatten jullie de kwaliteit en het gebruiksgemak van de t2 in? Is die 570 euro voor de Ultra (prijs in Leuven, Belgium) goed besteed?
 
Moet eerst vermelden dat Lightwave hier adverteert en ik de site van Lightwave beheer, dus mijn mening kan door sommigen als 'bevooroordeeld' worden gezien.

Maar wat mij betreft is de kwaliteit van de Lightwave-tenten erg goed. Ik vind het opzetgemak ook prima en bovendien worden ze compleet (met genoeg haringen, scheerlijnen, etc.) geleverd.

Van verhalen van anderen weet ik dat hun service zeer goed is mocht er een keer iets mis zijn en uit eigen ervaring weet ik dat de persoon achter Lightwave erg bevlogen is om een zeer goed product neer te zetten. Dat is ook één van de redenen waarom Lightwave tenten bijvoorbeeld een tijdje enkele modellen niet leverde: het aangeboden tentdoek voldeed niet aan hun eigen kwaliteits-eisen en dus besloten ze om dan maar liever niet te produceren in plaats van te produceren met 'inferieur' materiaal. Dat zegt volgens mij wel iets over hun insteek.

Er zijn overigens de komende weken een groot aantal tentenshows in België waar de Lightwave-tenten te zien zijn, dus je kunt ze zelf ook (nogmaals) gaan bekijken. Bij enkele van die shows mag je de tent ook een nachtje testen op het terrein. Zie: http://www.lightwave.uk.com/en/tentshows.php

Raymond
 
RE: ervaringen Lightwave t2 (trek of ultra, maakt niet ...

Ik heb een T2 Trek XT nu twee jaar.

Deze bevalt mij prima, in zon, vorst, regen en storm meegestaan.
Nog geen sneeuw op gehad.
Ventilatie is voldoende tot vriespunt.
Daaronder komt er wat condens aan de binnenkant van de buitentent.
Dit is eenvoudig op te lossen door de ritsen links en rechts wat open te zetten bovenin, zodat de voortent ook meer doorstroming krijgt.

Onder de tent gebruiken we een folie van 3x4 mtr dubbelgevouwen.
Het voordeel hiervan is dat je grondzeil in de voortent doorloopt
en er zo weinig mogelijk grondvocht kan optrekken.

In de warmte is het altijd warm in een tent, zeker bij een donkergekleurde. Het voordeel van de voortent is dat er twee openingen naar buiten zijn wat meer ventilatie geeft.

Nadeel is: het eerst moeten opzetten van binnentent, zeker bij regen en veel wind.
Binnentent is wel behandeld, is dus gauw droog.
Ander nadeeltje is: de binnentent mag thv de bagage vakken een extra scheerlijntje hebben. Bij teveel gewicht gaat de binnenkant inzakken en gaat de voeroppervlakte, thv die vakken, kleiner worden.

Kwaliteit en afwerking is zeer goed, windsatbilitiet goed als de tent met de "kont" naar de wind staat.
Staat de wind dwars op de tent dan komt soms de buitenkant tegen de binnentent aan, strakker afspannen van extra scheerlijnen kan dit voorkomen.

Door een persoon snel op te zetten.
Gewicht is redelijk, kan evt worden verdeeld over twee personen.
Ruimgenoeg voor twee personen die altijd veels te veel meenemen, zeker als we met de auto gaan.
Rugzakken kunnen makkelijk voorin liggen.
Binnentent is aan de achterkant te smal voor brede TAR matjes, deze liggen dan een stukje overelkaar. Smalle matjes gaat prima.
In de binnentent ruime bagagevakken voor lichte spullen.
Ook twee lusjes voor en achter, bovenin, om een waslijn of bagagenetje aanvast te maken.
Ik ben er blij mee en zou zo weer de zelfde kopen.

Eric
 
Ik ben zeer zeker tevreden over de tent, qua kwaliteit en gebruiksgemak. Zoals hiet al genoemd kan je niet eerst de buitentent en dan de binnentent opzetten, maar moet de binnentent eerst. Ik heb dat zelf nooit als nadeel ondervonden. Mijn principe als het regent is heel simpel: of het regent kort, en dan maakt het niet uit of mijn binnentent wat nat wordt; het wordt snel weer droog - of het regent vele dagen, en dan wordt het vroeg of laat toch wel nat.....maar ik weet dat er anderen zijn die daar minder luchtig over denken.
De kwaliteit bij slecht weer is goed, hoewel een xt ongetwijfeld wat minder stabiel staat dan de standaard t2. Toen het weer in 2006 zelfs voor de t2 iets te gortig werd (niet dat hij echt kapot ging, maar hij bleef toch niet ongeschonden na 72 uur storm met windvlagen tot 110 km/h uit diverse windrichtingen) bleek de service van Lightwave erg goed en werden binnentent en stormlijnen gratis vervangen.
De reden dat ik overigens een Ultra heb is niet alleen het gewicht, maar ook de levensduur: het doek van de ultra is beter UV bestendig dan dat van de trek....en aangezien ik al een paar keer in Nieuw-Zeeland ben geweest, waarmee vergeleken de zon in Zuid-Europa maar een gloeiende spijker is, was dat voor mij wel een issue...

Groetzels,
Dennis
 
RE: ervaringen Lightwave t2 (trek of ultra, maakt niet ...

Eric, dank je. Ik maak me niet zo'n zorgen over condens. Ik koester (zonder dat ik daar een wetenschappelijke reden voor heb) de overtuiging dat je met condens moet leven, soms. Op bergweiden als het 's nachts rond het nulpunt is, bij mistig en windstil weer, etc.

"Dit is eenvoudig op te lossen door de ritsen links en rechts wat open te zetten bovenin, zodat de voortent ook meer doorstroming krijgt."

Dat snap ik niet goed. Welke ritsen bedoel je? Ik dacht dat de deur maar één rits had?
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan