Ervaringen met de Exped donsmatjes


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
En nog een vraag.

Al eerder las ik op deze site een (oude) discussie over de Exped donsmatjes. Onder het motto "licht en kan niet lek" heb ik tot nu toe een gesloten celschuim matje met reflectiefolie meegenomen (400gr).

De opblaasbare donsmatjes kende ik niet. Ze zijn zwaarder (900gr), maar ik weet van mijn EHBO-opleiding dat je aan de grond meer warmte verliest dan aan de lucht. Dus als het klopt dat de isolatiewaarde zoveel hoger is zou ik mijn extra slaapzakovertrek kunnen thuislaten als ik de slaapmat verwissel voor een Exped:

Matje gesloten celschuim + extra slaapzak + stuffkussen = 1150 gr

Inruilen voor

Exped (opblaaszak=stuffkussen?) + zijden lakenzak = 1100 gr

En meer comfort omdat de Exped drastisch dikker is.

Wat ik me dan wel afvraag:
- Zwerfkei vroeg zich een paar jaar geleden af hoe goed de matjes zich hielden bij vocht?
- Hoe kwetsbaar zijn de matjes voor lekraken (mijn 1e ThemaRest is nu 28 jaar oud, zwaar misbruikt, maar nog steeds OK)
- Als het koud is, het vriest bijv. kun je dan nog plakken ? Kun je onderweg een lek vinden?

Benieuwd naar de ervaringen.

Gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>maar ik weet van mijn EHBO-opleiding dat je aan de
>grond meer warmte verliest dan aan de lucht.

Dat is waar, zeker bij een donzen slaapzak die slecht isoleert op de plekken waar je er op ligt. Of een exped daarmee echter een slaapzak volledig kan vervangen zal wel erg van de omstandigheden afhangen.

Ik heb deze winter voor het eerst wat uitgebreider op een exped matje geslapen op een kampeertrektocht door Lapland. Mijn gevoel is dat de isolatiewaarde inderdaad erg goed is (tot -20 lekker warm gelegen) en het comfort van een luchtbed natuurlijk niet te versmaden is :)

Qua gewicht is de rekensom in deze omstandigheden wat anders en is de theroretische isolatiewaarde van de exped hoger dan een combinatie van een themarest met een closed cell. In gewicht ontloopt het elkaar niet, dus kan ik mijn slaapzak ook nog meenemen :D

Met vocht van buitenaf ook geen problemen gehad. Hoe een matje omgaat met langere tijd gebruik in hoge luchtvochtigheid, waarbij het dons in het matje zelf vochtig gaat worden, heb ik geen idee van.

Enige grote nadeel in het gebruik is het oppomp systeem. Je bent in vergelijking tot closed-cell en therma-rest matjes relatief lang bezig met oppompen, wat in koude/zware omstandigheden niet altijd prettig is. Doordat de pomp-zak niet goed vast te klemmen is aan de vulopening schiet deze regelmatig los tijdens het oppompen, waarbij er dan weer lucht uit de matras kan lopen. Hierdoor is het ook niet mogelijk om met handschoenen aan te werken.

Qua lek-bestendigheid kan ik alleen Raymond aanhalen die al enige tijd exped's gebruikt en op verschillende terrein aan verschillende personen heeft uitgeleend (waarvoor dank !). Tot nu toe zonder enig probleem.

Sander.
 
>omstandigheden niet altijd prettig is. Doordat de pomp-zak
>niet goed vast te klemmen is aan de vulopening schiet deze
>regelmatig los tijdens het oppompen, waarbij er dan weer lucht

Hey Sander,

Dan frommel je 'm niet ver genoeg over het ventiel. Bij mij gebeurde dat in het begin ook nog wel eens, maar je kunt 'm gewoon strakker/verder vastzetten.

Duurzaamheid kan ik inderdaad beamen: die van mijn inmiddels al overal en nergens geweest en door veel verschillende mensen ge/misbruikt. Maar tot nu toe nog steeds geen problemen.

Er zit overigens een plakset bij, voor het geval dat.

Raymond
 
>Dan frommel je 'm niet ver genoeg over het ventiel. Bij mij
>gebeurde dat in het begin ook nog wel eens, maar je kunt 'm
>gewoon strakker/verder vastzetten.

Tja, ik heb echt mijn best gedaan. Wellicht moet dan toch de sportschool maar eens uitkomst gaan bieden ;(

Wellicht maakt de combinatie van kou (materiaal wordt harder en minder flexibel) en droge lucht het vastzetten ook niet makkelijker.

Wat zeker ook van invloed is, is het feit dat het oppompen op een ongelijke ondergrond (zoals sneeuw) extra kracht op het ventiel gaat zetten wanneer je druk zet op de pompzak.

Met enig kunst-en-vliegwerk kom je er altijd wel uit, maar ik hou het gevoel dat er op dit punt verbetering mogelijk is.

Sander.
 
>Wat zeker ook van invloed is, is het feit dat het oppompen op
>een ongelijke ondergrond (zoals sneeuw) extra kracht op het
>ventiel gaat zetten wanneer je druk zet op de pompzak.

Die snap ik niet. Want ik zit meestal op mijn knietjes in de tent of sta gewoon buiten de tent rechtovereind als ik pomp. Ik rol de pomp-zak over mijn bovenbenen op, dus het ventiel raakt de grond helemaal niet bij het oppompen bij mij.

Doe ik iets fout?? ;)

Raymond
 
>Doe ik iets fout?? ;)

Uiteraard, want anders zou ik iets fout doen :p

Ik vouw de pomp-zak (wat een woord....) dubbel en druk hem dan leeg terwijl hij op de grond ligt. Dat werkt het snelste en zo kun je het makkelijkste druk zetten. Wanneer de ondergrond zacht is druk je de zak dus langzaamaan steeds dieper ten opzichte van het matje, met de omschreven consquenties.

Je knieen als ondergrond gebruiken kon wel eens een goed idee zijn. Staand krijg je volgens mij toch ook het probleem dat het matje komt te hangen aan het ventiel.

Nu ja, we zien elkaar over (precies!) een maand in de ardennen waar ik nog eens uitgebreid bij je in de leer kom en we eens kunnen checken of ik wellicht net een weerbarstig exemplaar heb.

Groet,
Sander.
 
Sander,

De donsmat zou dan niet de basisslaapzak vervangen, maar alleen de extra overtrek (die is 1-laags, en voegt ruim 6 graad isolatie toe volgens de theorie; maar bleek ook ideaal als je in een hut slaapt, daar zou de basis slaapzak te warm zijn (lang leve het laagjessysteem, gebruikte ik als motorrijder ook al).

Kan me trouwens voorstellen dat een goede passing op de vulopening temparatuurafhankelijk is. In Spanje is het toch doorgaans boven de -20?

Maar goed, de kwetsbaarheid lijkt dus OK (en dat vind ik belangrijker dan wat extra pompwerk)of zijn er andere ervaringen?

gr. Joop
 
>Kan me trouwens voorstellen dat een goede passing op de
>vulopening temparatuurafhankelijk is. In Spanje is het toch
>doorgaans boven de -20?

Yup, maar moi gaat af en toe ook wel eens boven zeeniveau op stap en dan lig ik ook wel eens bij ruim -15 heerlijk te pitten :)

Raymond
- wiens Exped-matje vanaf komend uit logeren gaat voor een tijdje.
 
Sander, ik ken de problemen die jij schetst ook, maar uiteindelijk kwam het er op neer om het ventiel gewoon goed stevig in zijn aansluiting te drukken en er een klein beetje op te letten dat de mat niet te veel aan de ventiel hangt.
Qua degelijkheid durf ik nog niet te veel te zeggen, ik heb de mijne net een maandje of 3 en pas 3 keer gebruikt.
De eerste "duurtest" komt in Mei als ik de mijne, en een exemplaar van Raymond mee de WHW op sleep.
Los van het isolerende bereik is ook voor mij ok het ligcomfort van doorslaggevend belang geweest, voor bijna het zelfde gewicht als een thermorest hen ik 9 cm comfort, iets waar mijn verouderende lijf bijzonder prijs op stelt tegenwoordig.


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan