Ervaringen met slaapzak Haglofs Goga 20


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Ik ben van plan om eerdaags een 3 seizoenen slaapzak (met neiging naar winterslaapzak) te kopen, te weten de Haglofs Goga 20 195. Wat me opviel is dat de combinatie prijs (Euro 345) / temperatuurbereik (-15) en gewicht (1235 gram) relatief gunstig lijkt.

Heeft iemand ervaring met deze slaapzak / zijn er nog zaken waar ik rekening mee moet houden bij aanschaf van deze slaapzak?

Groetjes, Hans
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

345 euro klinkt behoorlijk duur!
Het zal best een geweldige slaapzak zijn, maar in een flinke prijsklasse lager kan je vast slaapzakken vinden met de zelfde of gunstiger specificaties.
Ik betaalde bijvoorbeeld 300 euro voor een Marmot Never Summer, en dat is een heuse voldonzen -18 gr slaapzak.
Succes
Rob


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hi Rob, Hans..

Toch zit er een behoorlijk verschil tussen deze zakken. Het belangrijkste: De Haglöfs weegt een pond minder (een POND!!!). Of je daar 45 euro voor over hebt moet je zelf weten, maar ik zou het wel weten.. Een pond is veel, heel veel.. 45 euro is niks (als je alweer staat te puffen op de 3e col van die dag, en je mot nog zo ver). 500 gram is een gewichtsbesparing die op een slaapzak zeer significant is.

De Goga-serie is top of the bill op slaapzakkengebied. Het belangrijkste kenmerk van deze generatie zakken (waar ook o.a. de superlights van Mountain Hardwear toe behoren, de Quantums van Rab, de VIB's van Yeti of de Beeline's/Hightail's van TNF). Deze zakken hebben allemaal een ultralichte buitentijk en zijn gevuld met het beste dons op deze planeet te vinden. Daar kan de Never Summer zich gerust aan meten, maar hé.. die is dus een wel pond zwaarder.. Nadeel van de ultralichte zakjes is dat ze iets minder degelijk zijn vanwege de lichte tijkjes. Maar ga je er normaal mee om, ook onder extreme omstandigheden, is er niks aan de hand en ben je 45 euro en een pond lichter uit.

Wat wil je??? (is de vraag die we ons allemaal ten alle tijden moeten stellen..)


:7
martin
succes met je zak!
(die je overigens gewoon Winterzak kan noemen. Daar is niks 3-seizoens aan, veels te warm. Voor 3-seizoens gebruik zou ik eerder kiezen voor de Goga 12.. dan maar m'n lange ondergoed aan als het wel -15 wordt..)

Over slaapzakken en comforttemperaturen, hier nog een aardige link:
http://www.mammut.ch/mammut/uploadedFiles/Sleep Well_Pt1_E.pdf
 
Tja, ben t met je eens dat als gewicht een echt belangrijke factor is in de keuze dat je er voor zou moeten kiezen.
Is gewicht en pakvolume wat minder belangrijk, en moet je een beetje op de centen letten zijn er veel alternatieven.
Mijn Marmotje was puur een persoonlijk voorbeeld, er zijn natuurlijk behoorlijk veel andere slaapzakken waar je uit kan kiezen...
Mijn keuze voor de Marmot is gebaseerd op degelijkheid, lengte en een niet te vesmaden korting bij de aanschaf. Ik ben nu eenmaal niet de persoon voor het hele lichte, maar o zo tere superspul, daar ben ik geregeld te ruw/lomp voor. :)

Rob
Die niets tegen Haglofs heeft, integendeel, Ik ben heel erg tevreden is met mijn Haglofs Genius 23 tent....Ook al niet de lichtste in zijn soort, maar alleen al de weerzin van klimmaatje Richard om er in te moeten liggen is de extra kg. waard :)Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hoi,

Grappige wending in de discussie, maar zouden jullie het ietsje concreter kunnen maken voor de relatieve leek op slaapzakmaterialengebied: waarom deze specifieke voorkeur en welk type zouden jullie me dan aanraden?

Groetjes, Hans
 
Hoi, wat ik met de slaapzak van plan ben is in ieder geval lente / herfst trektochten in de Alpen, tussen de 2000-3000 meter, en op die hoogte wildkamperen (en mogelijk een keer winterkamperen).

Gewicht is dus een belangrijke factor. Daarnaast willen mijn vrouw en ik in principe dezelfde slaapzak en heeft mijn vrouw het redelijk snel koud. Wat overcapaciteit qua temperatuur kan dus geen kwaad ;-) Budget is tussen de Euro 300-350. Groetjes, Hans
 
Hi Hans..

O.k. da's duidelijk. Je keuze voor dons is ook duidelijk.

Gewicht is de sleutel. Het gewicht wordt bepaald door de buitentijk en het gebruikte dons. Een vulkracht van 600 cuin was een beetje standaard voor de betere zakken, maar inmiddels is dat opgeschoven naar 700 of zelfs 800 cuin. Het verschil is enorm. Tevens is de mengverhouding interessant. 80/20 (80% dons, 20% veren) was heel gebruikelijk, maar tegenwoordig is 95/5 weer heel normaal. Daar betaal je dan weer voor. Maar, zoals ik meldde, het kan zo een pond (of meer) schelen qua mee te zeulen gewicht.

650 gram 80/20, 600 cuin is net zo warm als 400 gram 95/5, 800 cuin.
In deze laatse zitten minder veertjes, de dons is dus warmer, dus heb je er minder van nodig. Moet je je voorstellen dat de eerst meer dan een ons aan veren bevat waar je niks aan hebt. 80/20 is machinaal te bereiken. Wil je beter dan moeten de veertjes er met de hand uitgezocht worden.

Tevens van belang om te weten is waar je dons vandaan komt. Oost-Europees dons is van zeer hoge kwaliteit, net als dons uit de Pyreneeën en Sibirië. Goedkopere zakken, zoals de Superlight of Blue Kazoo van TNF (overigens prima zakken verder, heb nog steeds m'n eerste Blue Kazoo en gebruik 'm ook nog af en toe..) worden van Chinees dons gemaakt. Het verschil tussen een Oost-Europeese donsvlok of een Chinese donsvlok is enorm.

Verder moet je die link effe checken die ik gegeven had. De USA gaat heel anders om met comforttemperaturen dan de Europeanen. Een TNF 'Superlight' van -18 zou in Europa met -11 gewaardeerd worden. Handig om te weten als je een slaapzak uitkiest. (Die Goga 20 is echt megawarm..)

Hier moet jij een keuze uit maken. Duur is licht, en zwaar is goedkoper..

Persoonlijk vind ik gewicht heel belangrijk (wordt een jaartje ouder) dus slaap ik tegenwoordig in een Yeti V.I.B. 700. 700 gram dons, 750+cuin, 94/6. Haalt makkelijk -15 en weegt 1150 gram. Iets gelijkwaardigs, bijv. de TNF Superlight weegt 6 ons meer, maar die is dan weer een stuk goedkoper. Met beide zul je uit de voeten kunnen en een goede tijd beleven buiten.

Waarom jullie allebei dezelfde willen is me een raadsel. Waarom niet jij een Goga 12 en je vrouw een Goga 20?? Zij is de koude slaapster.. Jij niet..

Na gut.. Als je nog vragen hebt.. shoot. Ik heb er zelf inmiddels vier en die heb ik heel zorgvuldig uitgezocht. Ik ben redelijk op de hoogte dus.

succes

:7
martin

-Valandré dient ook nog genoemt te worden.. Die maken heel bijzonder mooie zakjes..
 
Hoi Martin,

Duidelijk verhaal, het plaatje rondom waar op te letten begint scherper te worden.

Mbt waarom we allebei dezelfde slaapzak willen, terechte vraag en hier is geen specifiek goede reden voor. De kans dat ik hem echter nog een keer echt in de winter zal gebruiken is echter weer wat groter dan dat ik mijn vrouw in die periode de alpen mee in krijg ;-) en dan is de Goga 20 misschien weer net wat prettiger...

Twee vraagjes nog:
* waarom zijn de slaapzakken van westernmountaineering zo goed (zoals eerder in de discussie naar voren leek te komen)?
* in hoeverre is kan een slaapzak te warm zijn (-15 vs. -10) bij een nachttemperatuur rond het vriespunt? Voor warmere periodes hebben we namelijk andere, minder warme, slaapzakken ...die dus ook niet warm genoeg waren :-( ), dus dan zullen we de nieuw aan te schaffen slaapzakken toch niet gebruiken.

Groetjes, Hans
 
OK,
effe over Western Mountaineering:
Zij gebruiken topklasse dons; 850 + fillpower. In de praktijk gaat het vaak richting de 900. Daarnaast bieden ze een aantal verschillende tijksoorten aan die allemaal een hoge kwaliteit hebben. Het design is ronduit briljant. De tochtstrook (zeer dik) loopt over in de 'super-collar'; een lofty aantrekbare tochtkraag. De capuchon is zo gemaakt dat je de boel niet over je gezicht hoeft aan te trekken, om toch je hoofd goed te bedekken.
Langs de rits is een 'stiffener'in de tijk genaaid. Dit voorkomt inritsen van de tijk in de rits.

groet,
Joeri
-zeer tevreden Western Mountaineering gebruiker-
 
Als we dan toch alternatieven beginnen te noemen, kan ik niet anders dan Martin bijtreden en Valandré vermelden. Kan de concurrentie met Western Mountaineering zeker aan. Heb zelf de La Fayette met een comforttemperatuur tussen -10 en -15°, Pertex Microlight tijk en een gemiddeld gewicht van 980 g (de mijne weegt iets over 1 kg). Wel niet van de goedkoopste tegen een prijs van 385 eurootjes.
Maar anderzijds, die slaapzakken van Haglofs lijken me best ok. Martin's advies om voor een iets minder warme versie te opteren lijkt me niet onzinnig. Een te warme slaapzak voor die enkele keer dat je 'm echt voor die omstandigheden zou gebruiken, is toch zonde voor al die andere keren. Voor die enkele keer dat het dan wat warmer moet kan je evengoed een zijden liner meenemen.
 
Hé Schw*nzli

Effe over die 900 cuin zakken van TNF, MH en WM.. Die Yanks testen anders. 900 cuin Amerikaans staat gelijk aan 800 cuin Europees.
Je kent ze toch?? Hey dude.. My down is better then yours..

Kvond het wel leuk dat mijn Yeti vrijwel identiek is gesneden als jouw WM qua tochtstrook en kraag. Helemaal top. Supercomfortabel en toch minimalistisch.

Voor Valandré zul je naar het buitenland moeten vrees ik. Ik weet in Nederland geen dealer (Raym??). Kwam afgelopen zomer voor het eerst hun Shocking Blue in het wild tegen.. Errug mooi hoor.. Maar goed, dat geld dus ook voor andere merken. Details bepalen welke je wilt. De genoemde merken maken in feite allemaal topzakken. En zelfs in een 600 cuin zak zul je het best overleven. Het is geen mierennöken. De kwaliteitsverschillen zijn overduidelijk, maar 'echt nodig' is een topzak niet. Je moet een beetje een freak zijn om zoveel geld uit te geven (imho).

grussi

:7
 
Inderdaad zijn er (voor zover mij bekend) geen dealers in Nederland of in België. Ze hebben (ook voor zover mij bekend) geen vertegenwoordiging al hier.

Overigens verschijnt er op 1 september een thema-artikel over themperaturen van slaapzaken op deze site. Zoals sommigen weten is er een nieuw normering voor het bepalen van de comfort-temp van slaapzakken. Hoe en wat lees je in dat artikel, maar het is zeker interessant voor mensen die nog gaan winkelen voor een slaapzak.

Raymond
 
Wat dealers betreft voor Valandré, in België zijn er een tiental te vinden (Kampeerder, Avventura, Trekking Buitensport, Basecamp, ....). Valandré vermeldt voor Nederland Bever, maar of Bever daar zelf van op de hoogte is, weet ik niet.
Martin, we moeten dringend eens een onderwerp vinden waarover we het niet eens zijn want het begint bijna saai te worden.
 
Ha kijk aan, tijd om mijn lijst te updaten :)

Van Bever staat het hoofdkantoor aangegeven op hun site inderdaad, dan wil dat waarschijnlijk zeggen dat Bever ze zelf rechtstreeks inkoopt als daar vraag naar is vanuit één van de winkels.

Mocht je dus interesse hebben, dan zul je het bij je Bever-filiaal aan moeten vragen.

Raymond
 
Hoi daar,

verschil tussen Chinese en Europese ganzebillen is inderdaad aanwezig. Zelf heb ik een Super SL van Mountain Heardware met Chinees 650 cuin dons. Onlangs heb ik hem laten wassen, maar zelfs na de wasbeurt kun je merken dat het materiaal iets achteruit is gegaan. Het 'voelt' minder los, zeker als ik hem vergelijk met mijn Quantum Top van Rab (wel minder gebruikt). Overigens ben ik nog steeds tevreden over de slaapzak. Mocht ik in de toekomst een nieuwe slaapzak nodig hebben, dan gaat de keus echter wel naar een model met topdons.

Meer info over de rating van slaapzakken kun je overigens vinden op de site van Mammut:

http://www.mammut.ch/mammut/uploadedFiles/Sleep Well_Pt1_E.pdf

Trouwens, bezuinigen op de buitenlaag die je moet beschermen (schoenen, jas, broek, tent en slaapzak) tegen de invloeden van de buitenwereld is een doodzonde. Uiteraard stelt het budget eisen en beperkingen, maar wil je maximaal genieten (en in sommige gevallen overleven), dan mag je daar niet op bezuinigen.groet
Richard

- een pondje dons staat gelijk aan een weekje nippen van een goede whisky en een trekje aan een lekker sigaartje
:+ :9 :p
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Yo Rob,

ben mezelf lichamelijk aan het voorbereiden op je Genius. Draag nu een boxershort van dit merk :p

groet
Richard

- waar zouden we zijn zonder de Gluhwein
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan