ervaringen Vaude Refuge?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Om in de bergen te 'kamperen' vind ik een volledige (2-persoons)tent te zwaar (zelfs de allerlichtste) en een bivakzak te weinig comfortabel; nu ben ik de Vaude Refuge tegengekomen.

Best te omschrijven als een lap stof (voor 2 personen) die je aan wandelstokken 'ophangt' en staat met enkele haringen. Met alle, comfortabele, eigenschappen van een heuse tent. En dat alles voor nog geen 900 gr.

Heeft iemand ervaring hiermee? En zo ja, positief of negatief? Voor- en nadelen etc. Ben benieuwd en alvast bedankt voor jullie reacties!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Nog niet zo lang geleden heeft Bas Evers een uitgebreide recensie over de Refuge geschreven. En eerder is de tent ook al vaker ter sprake gekomen op dit forum.

Gebruik de zoekfunctie en gij zult vinden.

Marla
 
Beste Kluizenaar,

Omdat ik nogal van de grammen ben, heb ik die Refuge al een aantal keren bekeken en vind het een leuk tentje, maar wel met wat nadelen. Vooral krap en zweterig.

Het is me niet helemaal duidelijk of je een een of twee persoons zoekt, maar kijk ook eens naar de Hilleberg Rajd, Golite Trig 2 (zwaarder maar meer ventilatie), Mountain Equipment AR Ultralight, alle Tarp tent modellen of waarom niet kamperen onder een tarp? Ik heb er een van 3x3 voor 600 gram en die heeft veel veel meer ruimte dan welke tent dan ook.

Eins
 
Een tarp is een mooie licht optie, maar naar mijn inzien niet geschikt als je voornamelijk doel de bergen zijn. Het weer in de bergen kan onstuimig en onvoorspelbaar zijn en dan wil je echt niet onder een tarp liggen ook al heb je een bivakzak om je slaapzak. Een keer de fout gemaakt de tarp mee te nemen in de bergen en toen werd het zwaar noodweer, kan je verzekeren geen pretje en moest bij de andere in de tent kruipen. Ik zou kiezen voor minimaal iets in de trans van de refuge. Is het trouwens voor 1 of 2 personen?
 
Superlicht, 2-persoons, alle comfortabele eigenschappen van een echte tent, èn dan ook nog eens geschikt voor kamperen in de bergen? Ben benieuwd, maar ik denk dat het niet bestaat.

Enkeldaks is nu eenmaal niet zo comfortabel (kouder, eerder condensproblemen). En modellen als de Vaude Refuge gaan als eerste plat als het echt gaat waaien. Aan pakweg een kg per persoon zit wel vast, of je moet ergens water in de wijn doen.

gr. Joop
 
En kijk ook eens naar de Hilleberg Akto. Een volwaardige een persoonstent (dubbeldaks, dus weinig kondens) van 1,5 kg. Kun je ook gerust in de bergen opzetten.

Linda
 
Deze zomer waren we in de bergen(Pyreneeen,2400 m, goed weer) ) met 3 tenten: een Exped Vega (2 pers enkeldaks 1800 g), een MSR Missink Link (2 pers enkeldaks,1500g) en een Sierra Designs tentje(2 pers dubbeldaks, 2200 g). Alle drie tenten deden het goed in de bergen, ook nog met een flinke wind. De Sierra heeft een erg windvast ontwerp, maar de beide enkeldaksen zijn veel steviger en beter ontworpen dan Vaude Refuge, maar dan ook wel zwaarder uitgevallen en duurder, ook al rusten ze allebei ook op trekkingstokken.
De problemen(nou ja, viel mee) kwamen pas weer terug in het dal bij een heldere, ijskoude en windstille nacht. Als je probeerde goed te ventileren tegen de condens, dan kwam er alleen maar nog meer dauw naar binnen..
Dan blijkt een dubbeldaks toch wat in het voordeel. Alle drie tenten hadden erg veel condens aan de binnenkant. Alleen bij de dubbeldaks drupt het dan niet direct op de slaapzak en je kunt het dak apart weghalen, uitschudden en te drogen leggen. Een enkeldaks tent moet je daarvoor eerst van binnen leegmaken en binnenste buiten keren.
De ideale bergtent lijkt mij een koepeltent of geodetische tent die een sneeuwstormpje kan hebben en die door zijn constructie niet direct instort als er eens een pen losschiet. Ook is het van voordeel als de rand van het dak nog een flap heeft, kan je afdekken met stenen of sneeuw en voorkomt inwaaien. Sommige tenten van Hilleberg zullen dus goed voldoen, maar juist niet de Akto! Ook verschillende modellen van Terra Nova en The North Face zijn speciaal voor het betere bergwerk ontworpen.En als je weinig geld wilt uitgeven, kijk dan ook eens bij Ferrino.it die bergtentjes heeft die via Keela in Culemborg zijn te leveren.
Groeten,
Boelo
 
Ik heb pas ook een vaude refuge tent gekocht.
Ik had daarvoor op internet ok al alle recensies over deze tent gelezen.
Ik ga er mee lopen naar santiago de compostella vanuit nederland.
Heel belangrijk vind ik het gewicht van 800 gram.
Als je lange afstanden moet lopen telt elke gram, dit maakt deze tent uniek.
Er zijn vast betere tenten, ik heb zelf ook een eureka moonshadow duo.\
Als tent veel sterker en ook geen condens, maar wel 2400 gram en dat telt.
Je moet dus je afwegingen voor het gewicht maken. In deze tent kan je best goed slapen en dat voor een redelijke prijs ( ik betaalde er 110 euro voor).
peter
 
peter,

ik ben op zoek naar een groene vaude refuge (vd-15702-07-4000.

waar heb jij de jouwe gekocht voor €110?

groeten,

marianne
 
peter,

op de site heb ik je een vraag gesteld over de vaude refuge.
zou je er naar kunnen kijken a.j.b.?

wat zijn tot nu toe je ervaringen met deze tent?

groeten,

marianne
 
Tja, zit ik een berichtje te typen, loopt hier 't apparaat in de soep! Grrr.......... Marianne zoek even contact met Vaude Nederland, te vinden op www.vaude.nl en dan kunnen zij je verder helpen mbt waar je de refuge kan vinden. Met de refuge heb ik geen ervaring, wel heb ik ervaring met een andere "enkeldakker" van Vaude, de Bivi. Eigenlijk is het meer een soort van bivakzak met boogstok en ministok bij de voeten. Weegt licht, volgens Vaude 810 gram, volgens mijn en een tweetal andere weegschalen zo'n 770 gram. Houdt er dan wel rekening mee, dat je niet zonder footprint op pad gaat, anders is de dunne bodem wel erg kwetsbaar.

Omdat de tent goed ventileert, heb ik weinig problemen met condens. Er is ventilatie onder de boogstok (kan ook dicht) en ventilatie bij de voeten, kan niet dicht. Omdat er een boogstok in zit, gaat de bivi niet plat bij wind. Dat lijkt me bij de refuge een groot en reeel probleem.

Ik ben erg klein (1,58 m) en slaap sinds jaar en dag met hoofd en schouders op mijn rugzak (ook in een grote tent), daardoor kan de rugzak prima naar binnen. Volgens anderen ziet het er raar uit, maar ik slaap op die manier als een roosje en zeer comfortabel.

Ik kan prima op pad met de bivi, maar ik denk dat niet iedereen er weg van zal zijn. Voor iemand met wat meer lengte of postuur lijkt het me een lastig geval.

groet,

Annemieke
 
heb deze zomer in zwitserland de refuge tweemaal gebruikt,1 maal op 1850 mtr,hele nacht hevig onweer gehad,tent bleef uitstekend overeind,ietwat beschut weggezet,wel veel condens.

voor de tweede maal op 2450 meter gecampeerd,geen onweer deze keer,wel temperatuur lager als 5 graden,iets minder condens doordat ventileren deze keer wel mogelijk was,koudedoorstraling is goed voelbaar,met deze temp moet je jezelf goed inpakken in je slaapzak.

heb nu een dubbeldakstent vaude ferret ultralight,wij willen tijdens camperen toch wel iets meer comfort.

de refuge gaat zeker nog mee als noodbivak tijdens dagtochten,ik vindt het toch zeker wel een bijzonder goede en stevige tent,compact en licht gewicht,past in of aan een dagrugzak,samen met een msr waterfilter de ideale noodoplossing voor plotseling noodweer.

grtz,jurgen.
 
annemieke en jurgen,

allebei hartelijk bedankt voor jullie reaktie.

heb inmiddels een refuge gekocht en een weekend geprobeerd.

helemaal niet verkeerd. klein en licht pakketje en ik loop altijd met wandelstokken, dus dat komt goed uit. voor 1 persoon prima ruimte en rugzak kan mee naar binnen.

condens zou beter kunnen, maar is niet onoverkomelijk, temeer daar ik de tent uiteindelijk veel in spanje denk te gaan gebruiken.

groeten,

marianne
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan