Esbit blokjes in de bagage ?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Benzine, gasblikjes, spiritus etc. mogen niet mee in het vliegtuig. Niet in de handbagage, niet in de gewone bagage.

Maar weet iemand hoe dat zit met vaste brandstof zoals Esbit blokjes?

gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tot nu toe gaat het prima. Waarschijnlijk zal men het niet graag willen vervoeren als ze weten wat het is, maar als je je bagage gewoon incheckt kan het gewoon mee.

Gas en benzine zijn explosie gevaarlijk, Esbit is alleen brandbaar, niet explosief. Hout is brandbaar, papier ook, zelfs je kleren zijn brandbaar zeker als het Nylon of Polyester is.

Dus geen problemen met Esbit aan boord.

EIns
 
Lijst 2 bestaat uit goederen die u als passagier niet zelf, niet als
handbagage en ook niet als ruimbagage mag vervoeren.
De volgende artikelen mogen nooit in een vliegtuig worden meegenomen, dus ook
niet in de ruimbagage
· Corrosief materiaal, o.a. kwik, voertuigaccu’s
· Explosieven, o.a. ontstekingsinrichtingen, lonten, granaten, mijnen en
springstoffen
· Gassen: propaan, butaan
· Onderdelen van voertuigbrandstofsystemen die brandstof hebben bevat
· Ontvlambare vloeistoffen, o.a. benzine, methanol
· Ontvlambare vaste stoffen en reactieve stoffen, o.a. magnesium, aanmaakblokjes,
vuurwerk, seinvuur
· Oxidatiemiddelen en organische peroxiden, o.a. bleekmiddel, reparatiekits voor
carrosserieën
· Radioactief materiaal, o.a. medische of commerciële isotopen
· Toxische of besmettelijke stoffen, o.a. rattenkruit, besmet bloed
Aan deze lijst kunt u geen rechten ontlenen. De beveiligingsmedewerker behoudt altijd
het recht om alsnog om veiligheidsredenen een artikel te weigeren.

ik denk opzich dat esbit kan gezien worden als aanmaakblokjes gezien brandbaarheid en ontvlambaarheid
 
Hee Joop,

Ondanks dat het blijkbaar niet mag, heb ik onlangs twee vluchten gemaakt met maar liefst 60 Esbit blokjes in mijn ingecheckte bagage en geen probleem hoor.

Eins
 
Eins,

60 blokjes? Is dat niet heel erg zwaar? Of vergis ik me nou?

Je hebt natuurlijk verder nog wel een lichtgewicht setje, want jouw Esbit-brander en bierblikpannetje wegen natuurlijk heel erg weinig.

Maar serieus, wat is het totaalgewicht nou?

Marla
 
14 dagen maal 3 blokjes per dag = 43 blokjes plus drie keer 3 blokjes voor een warm ontbijt (pap) plus drie maal 3 blokjes voor een soepie, zijn 61 blokjes. Die gingen verdeeld over drie voorraden, dus had ik 20 blokjes per keer bij me en ook al zouden die 20 stuks zwaarder zijn dan gas, dan nog kies ik voor de eenvoud van Esbit.

Totaal gewicht: 4,1 kg droog gewicht; kleine 500 g aan wisselkleding (sokken en windshirt enzo); 2,1 kg water in volle platy en 4,5 kg eten voor max 6 dagen: Totaal gewicht incl. alles voor zes dagen: 4,1 + 0,5 + 2,1 + 4,5 = 11,2 kg.

Mijn huidige ultieme doel is 7,5 kg voor alles voor een 5-daagse, moet ik de 4,6 kg droog gewicht dus terugbrengen naar 1,65 kg en dat gaat best heel moeilijk worden.

Eins
 
Misverstand ...

Ik was nieuwsgierig naar het totaalgewicht van je kookgerei. Of specifieker: van de Esbit-stove (of wat je daar misschien als alternatief voor hebt) en de blokjes.

Als ik nl. op internet opzoek wat alleen al die 60 blokjes wegen (850 gram) dan denk ik, gegeven wat een gastankje voor twee weken en een brandertje weegt en gegeven jouw gewichtsbewustzijn: "dat zal wel niet waar zijn"!

Vandaar dat ik ernaar vroeg wat jouw warmtebron dan wél weegt.

Marla
 
>Als ik nl. op internet opzoek wat alleen al die 60 blokjes
>wegen (850 gram)

Marla,

Er zijn verschillende maten; de blokjes die ik hier in de kast heb liggen zijn 4 gram per stuk. Wedden dat Eins die heeft (tenzij er nog kleinere zijn natuurlijk ;) ).

gr. Joop
 
Eins,

Als je onderweg niet kunt bijvullen met schoon water vind ik die 2 liter water nogal krap voor een dag met wildkamperen.

Een lichter (en duurder:-( ) alternatief zou een waterzuiveraar zijn. Afhankelijk van hoe vaak je water tegenkomt kun je dan minder water dragen, en dat kan dan snel een kg schelen.

gr. Joop
 
Mijn pannetje weegt 120g, maar Esbit of gas, die moet toch mee.

Dan weegt een opengeknipt tonijn blikje waar de blokjes in gaan en het pannetje opstaat 20 gram.

Lepel is 2g, windscherm is 20g, lucifers 7g, maar wederom moeten deze drie gebruikt worden bij zowel Esbit als gas.

Om de vijf dagen zorg ik ervoor dat ik ergens een voorraad pakket ophaal, dus ik had niet de volledige 60 blokjes bij me, maar per keer 20. Een ziplock zakie met daarin 20 blokjes weegt 85 gram. 60 blokjes wegen dus niet 850g, maar 250g. Het verschil zit hem in dat er verschillende Esbit blokjes zijn. Die je in NL koopt zijn heel klein: graametje of 4 per stuk. Maar in de VS zijn Esbit blokjes bv 14g per stuk. En idd 60 x 14 is 850g.

Als we nu dus gas vs Esbit gaan vergelijken, dan moet een gasbrandertje met een tankje dus opwegen tegen mijn tonijnblikje en 20 blokjes, ofwel 20 + 85 = 105 vs het gewicht van bv een PocketRocket a 86g plus een 4oz MSR tankje a 110g = 195g, ben ik toch lichter.

Nu zou een goed argument voor gas waarschijnlijk zijn dat je er langer op kunt branden en er dus meer maatijden mee kunt bereiden. Ik kan met die 20 blokjes een 10 tot 7 maaltijden maken en ik mag toch hopen dat je met 110g gas vaker dan 7 tot 10 keer een 300ml aan water aan de kook kan krijgen, maar het gaat mij om het absulute gewicht en doordat ik mijn tochten dus zo probeer te planen dat ik om de 5 dagen een nieuwe voorraad krijg, blijf ik onder het gewicht van een gasbrander.

Eins
 
Hoi Joop,

Per dag gebruik ik vul ik mijn platy zo'n drie maal. Per dag verbruik ik dus ruim 6 liter en je hebt helemaal gelijk, met slechts 2 liter zou ik de dag niet doorkomen. Gelukkig kon ik in Slovenie bij berghutten maar ook langs het pad water aanvullen. Dit water kwam rechtstreeks uit een bron en er stond zelfs naast op de rots geschreven "VODA", dus dat water was gewoon drinkbaar zonder filter. Verder heb ik een 20g wegende filter bij me, die ik gebruiken kan als ik water uit een beekje moet halen. Ik zou dit filter niemand aanraden, maar dit is'um:

http://www.careplus.nl/uploads/images/shop/231_3.gif

Ik ben met je eens dat een liter minder weegt dan twee, maar toch bevalt het me niet om met slechts een litertje op pad gegaan. Ivm die gewichtsbesparing heb ik dat in Schotland gedaan, maar je moet dan zo verrekte vaak stoppen om water aan te vullen en ik vind het vreselijk vervelend om te moeten stoppen. Ik wil km's maken. Wat ik dus doe is 's ochtends nadat het kamp weer een rugzak is geworden dan gaat er een volle Platy in de rugzak. Een uur of vijf later als het tijd is voor de lunch dan is de platy net wel net niet leeg en heb ik dus lekker vijf uren km's kunnen maken zonder te hoeven stoppen en de rugzak af te doen. Dan na de lunch platy vullen en weer vijf uur km's maken. En ondanks dat dit zwaarder is dan 1 liter, is het voor mij efficienter. Ik ben het laatste jaar meer bezig geweest met mijn hiking efficiency te verbeteren dan met het gewicht minimaliseren en ben zelfs wat omhoog gegaan in gewicht, maar het systeem waarmee ik vorige week op pad was voldoet wel voor 95% exact aan mijn stijl van hiken (alleen nog een gps en dan ben ik 100% tevree).

Het wordt nu dus zaak om dezelfde efficientie te verkrijgen met een lager gewicht, maar dat word wel een meerjaren plan.

Eins
 
Kijk, dat bedoel ik ...
Tussen het hele verhaal zit het antwoord op mijn vraag.

Ik dacht al dat dat niet waar kon zijn, 60 blokjes voor 850 gram en het zit hem dus in de verschillende formaten Ebit-blokjes.

Verder is de afweging voor 6 dagen met alleen water koken inderdaad overduidelijk ten gunste van de Esbit-combi. Ik ging er van uit dat je in Slovenië met een rugzak voor twee weken op pad ging.
Voor langere tochten zal het anders zijn want resupply van Esbits bij een trektocht waarbij je op hoogte blijft, is waarschijnlijk toch wel lastig.

Marla
 
>Ik ging
>er van uit dat je in Slovenië met een rugzak voor twee weken
>op pad ging.

Kom, Marla, je kent me toch wel beter dan dat? Een volledige voorraad van twee weken meenemen..... Ik heet geen Joop :p

>Voor langere tochten zal het anders zijn want resupply van
>Esbits bij een trektocht waarbij je op hoogte blijft, is
>waarschijnlijk toch wel lastig.

Dat hangt er toch van af hoe je je tocht plant. Mijn laatste kwam om de drie dagen door een stadje en een paar telefoontjes levert je wel iemand op die zo vriendelijk is om je pakketje aan te nemen (en om vervolgens met haar op koffie pauze te gaan, was erug leuk).

Maar goed in jouw geliefde pyreneen schijnt het toch onbewoonder te zijn en idd als je dagen op hoogte blijft wordt het moeilijk om een doos ergens naar toe te sturen, maar toch zelfs in de pyreneen houdt een berg toch een keer op, waarna je een dal in gaat en daar zal toch wel iets te vinden zijn waar je iets naar kunt mailen? Hotel, VVV, postkantoor, desnoods een supermarkt?

Eins
 
Eins,

Ik heb je na je eerdere tips al verteld dat postkantoren en vvv's op de GR11 inderdaad een slecht idee zijn.

Niet dat je nooit in een dorp komt, maar een postkantoortje is dan vaak al teveel gevraagd, nog afgezien van het feit dat je niet gebonden wil zijn aan agentschapjes die tussen 9 en 13 uur open zijn terwijl jij om 19 uur aankomt en de volgende dag weer doorwilt.

Maar dankzij het praten over jouw (in mijn geval) niet bruikbare suggestie ben ik wel door iemand anders (Rolf, thanks!) weer op het idee gebracht om berghutten te gebruiken. Met name de berghutten die wel in redelijke (auto/4WD-)verbinding staan met een dorp heb ik dus benaderd.

Ik heb nu een aantal adressen van berghutten die daaraan voldoen en die bereid zijn een postpakje voor mij in ontvangst te nemen. Op deze manier kan ik mezelf vier keer in elf elf weken voorzien van dingen waar ik erg prijs op stel die ik dan niet de hele tijd mee hoef te sjouwen.

Resupply van gas hoort daar overigens niet bij. Onderweg kom ik regelmatig bij campings of berghutten waar ze het een of andere merk gastankje wel verkopen. En aangezien ik een MSR-brander heb gekocht die niet eenkennig is en alle merken past, komt dat meestal we goed.

By the way...
>Kom, Marla, je kent me toch wel beter dan dat? Een volledige
>voorraad van twee weken meenemen.....
Ik vind het versturen van pakjes voor pick up onderweg toch iets meer voor langere tochten dan twee weken.

Marla
 
> Een volledige
>voorraad van twee weken meenemen..... Ik heet geen Joop :p
>
Tss..

Leek me toch een stuk beter dan halverwege heroïsch te verhongeren of de dag door te moeten brengen met het met de tong schrapen van korstmossen van stenen.
Er was nu eenmaal onderweg niet veel gelegenheid om te bed-and-breakfasten, en postbodes of sherpa's inhuren om toch nog lichtgewicht op pad te gaan door onderweg voorraad te laten bezorgen; is mijn stijl ook niet trouwens ;-) : dan ligt mijn route nl. van te voren vast en daar wordt ik meestal erg sacherijnig van.

Maar wie weet ga ik nog terug naar dit mooie gebied, en dan ga ik eerst leren vissen; de forellen zwemmen in de lage delen voor je neus op en neer..

Gr. Joop

PS: 4,5 kg voor 6 dagen ?! Ik zat onder de 500gr per dag .. :P
 
>PS: 4,5 kg voor 6 dagen ?! Ik zat onder de 500gr per dag ..
>:P
>
>


Hi Joop,


laat dat menu eens zien hier, ben erg benieuwd 500gr/dag

MVG
Rolf
 
>
>laat dat menu eens zien hier, ben erg benieuwd 500gr/dag
>
Eins,

Dat menu is nauwelijks anders dan al eens aan de orde is geweest in een discussie met Jaap (die me een prima, maar natuurlijk te zware ;) rugzak opgeleverd heeft).

Mijn voordeel overigens is wel dat ik minder dan gemiddeld kcal schijn te verbruiken. Los daarvan hanteer ik het principe dat alles wat ik meeneem minstens 400 kcal per 100 gr bevat, en gemiddeld meer.

"Avondeten": soep en een half pak Adventurefood oid; evt koffie of thee na. "lunch": hardkeks met pindakaas oid (uit tube).
Ontbijt, tussendoor en als ik trek heb: noten (cashew, para-, pijnboompitten, gewone pinda's), pure chocola (smelt niet in de tent en de meeste kcal), vruchten mueslirepen, en nieuw dit jaar, noga.
Druivesuiker bij me als back-up (snelle energie).

Totaal ruim 6 kg (incl. verpakking), en na 12 dagen nog voor een dikke dag over. Maar al zetten vruchten (vooral multebaere, en ook bosbessen) niet veel kcal aan de dijk, ik heb er dit jaar wel erg veel gegeten :9 :9 .

gr, Joop
 
>>pure chocola (smelt niet in de tent en de meeste kcal)

Dat laatste klopt niet helemaal, Joop, weet ik uit mijn hoofd.
Melkchocolade heeft er meer, maar het blijft uiteraard een gradueel verschil.

Marla
 
Marla,

Volgens de voedingswaardetabellen heb je gelijk (539 om 512 Kcal/100gr) maar als ik op "jacht" ga in de winkels kom ik altijd uit op puur, met 550-600 Kcal/100gr.
Dat zal wel zitten in de toegevoegde stofjes/bindmiddelen (dat moet dan iets van vet of olie zijn dat meer aan puur wordt toegevoegd dan aan melkchocolade).

gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hee Joop,

Interessant dieet (alhoewel de vraag van Rolf kwam en niet van ondergetekende) en het is bijna een-op-een wat ik ook meeneem, alleen heb ik een heel hoog energie verbruik. Op een naormale kantoordag eet ik al 3000Cal of meer. En tjdens het hiken probeer ik dat ook minimaal mee te nemen en met een Calorische dichtheid van 400Cal/ons kom ik op 750g eten per dag. Nadeel van een grote spiermassa.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan