Eten en drinken


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
hollo allemaal.

Ben zo alles aan het lezen over eten, en iedereen eet en maakt weer wat anders.

Zelf heb ik voor het weekend van de 21ste een maaltijd gehaald bij de aldi, alleen vraag ik me af of het wel genoeg zal zijn.

Heb als ik langeafstanden gaat lopen isostar bij me, meestal in me cammelback maar als je die 1 dag heb gebruikt moet het schoongemaakt worden, dat werkt niet. hoe en waar doen jullie dat dan in.

Kan nog van die liga`s of continue koekjes meenemen of word er ontbijtkoek geadviseerd, was een nieuwtje met de nijmeegse.
banaan word dan in geplette vorm niet zo smakkelijk, of brood met zoetbeleg omdat vlees natuurlijk niet goed blijft.

Zo`n hoop vragen.

Zag een topic over koffie staan, heb zelf zo`n plastic ding in de vorm van een koffie filter, zet je op je mok en daardoe je dus een filter met koffie in en water erbij en wachten dus.
Oplos koffie word het niet, niet te drinken

Nou hoor graag wat tips en ideetjes, kan het goed gebruiken.

groetjes angelique
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wij hebben meestal trekkersmaaltijden als avondmaaltijd mee. Van Adventurefood of Globetrotter bijvoorbeeld. Te koop bij buitensportzaken. Dit is namelijk veel voedzamer dan de supermarktversies en vult ook beter. En ik ben een fan van "pasta walnoot".
Zo'n supermarktmaaltijd kun je natuurlijk wel zelf aanvullen met worst, kaas of noten. Een toetje erbij voor extra maagvulling. (Ook die heb je in instant mix voor pudding, zowel in de supermarkt als bij buitensportzaken).

Verder heb ik voor een weekend gewoon brood bij me. En boter, hagelslag (ik kan niet zonder;-)) en kaas of tonijn (zo'n zakje ipv blikje). Voor langere tochten zijn crackers een idee. Dan wel die vol met granen enzo (hoe meer calorieën hoe beter), anders blijf je eten. Mijn vriend ook wel een mix van brinta en muesli met melkpoeder als ontbijt. Daar hoeft alleen water bij.

Bij de lunch ook gewoon brood of crackers, maar aangevulg met soep. Omelet zou ook kunnen, maar dat vind ik altijd zoveel werk om te maken.

Als tussendoortjes kaas (veel graag), worst, mueslirepen, granenkoeken, snoep, chocorozijnen (jummie), chocola, etc.

Water gaat gewoon in de drinkzak. Soms heb ik een klein flesje limonadesiroop mee. En natuurlijk veel theezakjes.
Voor koffie: minifilters (filterpapier) voor een kop (buitensportzaak).

Verse groente eet ik weer als ik terug ben in de bewoonde wereld, maar ook die kun je best voor de 1e of 2e avond meenemen. Dan kun je prima zelf een maaltijd samenstellen (pasta, rijst, roerbakgroente, kruiden, saus). Is dan wel iets zwaarder dan zo'n zakje. Maar dat is dat blik Leffe blond of een halve liter rode wijn in je rugzak ook.:9

Saskia
 
Even over de Isostar in je drinkfles...
Ik gebruik alleen sportdrank als ik niet in de gelegenheid ben om te eten onderweg, bijv. tijdens een hardloopwedstrijd. Als ik een lange wandeltocht maak, drink ik gewoon water en eet ik tussendoor koekjes, repen of brood. Soms neem ik een eetpauze, maar soms eet ik ook lopend iets.

Je weet dat sportdrank niet zo goed is voor je tanden?

Linda
 
Je hebt kleine wijdhals flesjes in allerlie maten van Nalgene waar je bijvoorbeeld pure siroop of poeder in kunt bewaren. Als je dan even iets anders wilt dan water dan kan je een beetje in je kopje doen en verder aanlengen met water uit je zak.


Ontbijt: pap of muesli of een mix daarvan. Ga naar de bekende supers en koop daar een pak Elk melk, dat is melkpoeder. In een pak zitten geloof ik 5 zakjes. En ieder zakje is goed voor 500ml melk. Ik doe zelf per ontbijt met een half zakje melkpoeder. Ander optie (en lekkerder) is een blik Nestle Nido halen bij de toko. Maar een eenmaal geopend blik is niet zo lang houdbaar als de losse sachets van Elk, dan moet je wel wat vaker lopen. En je moet het uiteraard kleiner ompakken voor kortere trips.

Tussendoortjes:
Notenmix, koek (kan van ontbijtkoek tot hoogwaardige energetische koekjes), fruit, hartkeks met smeerwaar van de ikea o.i.d

Middageten:
Je kan brood meenemen voor een weekend (voorgesmeerd) en vlees en kaas blijft wel redelijk goed in een weekend in de herfst. Andere opties een soepje, noodles, spagheteria etc. Als je onderweg wil smeren kan je bijvoorbeeld pasta, jam of honing ompakken in een lichtgewicht Nalgene potje.

Avondeten. Ik ben niet zo gek op die droogmaaltijden die uit de outdoor winkel komen. Hoewel ik die van Globetrotter wel weer oké vind (maar dat is ook de enige). Ik ben recent begonnen met zelf drogen en dat bevalt met tot nu toe het beste. Daarvoor ging ik altijd naar de supermarkt en haalde ik een kant-en klaar pak couscous, Paella, een of andere pastagerecht die niet in de oven hoeft en een droge worst en misschien nog een los uitje of kleine courgette en een zakje olijven erbij. Met één droge worst kan je wel een paar maaltijden doen tenzij je er ook 's avonds van snacked.

Avondsnack: borrel noten, dry roasted pinda's, de restant van de olijven o.i.d. en een borreltje in een klein flesje.
 
>Je weet dat sportdrank niet zo goed is voor je tanden?

Je maakt me nieuwsgierig...wat maakt sportdrank slechter voor je tanden dan andere dingen met suiker waardoor je dit expliciet wilt vermelden ??

Groetzels,
Dennis

- Plat op je gezicht vallen, da's pas slecht voor je tanden ;-)
 
>>Je weet dat sportdrank niet zo goed is voor je tanden?
>
>Je maakt me nieuwsgierig...wat maakt sportdrank slechter voor
>je tanden dan andere dingen met suiker waardoor je dit
>expliciet wilt vermelden ??

Sportdrank schijnt erg zuur te zijn, net als bijv. cola en vruchtensap, die ook niet goed voor je tanden zijn. Water is beter. Het lijkt me daarom niet goed voor je tanden om de hele dag door kleine slokjes sportdrank te drinken, want dat is toch wat je doet met een camelbag. Ik zou de sportdrank bewaren voor gelegenheden dat je die echt nodig hebt. En dat is volgens mij niet tijdens een wandeling. Met uitzondering van een wandeling in heel warm weer, waarin je veel zweet en dus wat extra zout kunt gebruiken.

Linda
 
Als eerste wil ik je aanraden calorien te gaan tellen. Gemiddeld heeft een vrouw 2000 kcal per dag nodig. Een wandelende vrouw waarschijnlijk meer, maar ik denk dat 2000 een goed begin is. Zoek ook iets wat je langdurig energie geeft. Al die repen geven wel calorien, maar uit simpele suikers, dus je krijgt een korte energie stoot, gevolgd door een (vaak diepe) suiker dip. Dit is niet bevordelijk voor het lopen. Probeer ook iets te zoeken met een hoge calorische dichtheid. Al het eten dat je meedraagt zou zo'n 400 tot 600 kcal per 100 gram moeten bevatten. Eet ook regelmatig kleine porties van ca. 250 kcal om tijdens het lopen je lichaam langzaam te blijven voeden. Ik meen mij te herinneren dat de calorie opname van je lichaam beperkt is tot een paar honderd per uur. Eet dus een ontbijt, lunch en diner van zo'n 500 kcal. 's ochtends tijdens het lopen twee 250 kcal snacks en 's middags ook twee 250 kcal snacks. Tussen ieder eetmoment zou zo'n anderhalf uur moeten zitten. Dit levert 3 x 500 kcal en 4 x 250 kcal, dus een totaal van 2500 kcal. Dit is mijn hike dieet, een vrouw zou dus gemiddeld iets kleinere porties kunnen nemen.

Items die mij goed bevallen: muesli (zonnatura) met melkpoeder; snickers; boterkoek; trail mix (noten, gedroogt fruit, chocolade, zelf samenstellen van de marktkraam.); droogvoer avond maaltijden van Turmat en Travellunch, helaas in NL moeilijk verkrijgbaar.
 
Calorien tellen? Als ik honger heb, moeten er calorien bij, en als ik buikpijn krijg, moet het iets minder... Het interesseert me totaal niet hoeveel calorien ik totaal binnen krijg, zolang het maar voldoende is voor mij. Het precieze aantal is denk ik ook bijzonder persoonlijk, de een heeft een heel andere spijsvertering dan de ander...

Over het isostar: Ik doe in mijn waterzakken alleen water, daar komt niets anders in. Dan weet ik zeker dat ie schoon blijft. Als ik een drank wil maken, bv. isostar met tabletten, doe ik dat in een aparte nalgene fles of in m'n mok. Heb het spul hoofdzakelijk mee vanwege de smaak.
 
Ik ben ook geen calorieen teller maar ik kan me zo voorstellen dat het belangrijk is om het toch te doen als je maximaal gewicht wil besparen. Waarom 3000 calorieen tillen als je er maar 2500 nodig hebt? gelukkig heb ik die handicap (ultralicht lopen) niet :+

En ach de volgende fase is dan welk eten heeft de laagste volume gewicht en toch hoge energie opbrengst. Couscous doet het erg goed en heeft weinig water en kooktijd nodig. :7
 
Volgens mij zijn de kant-en-klaar stamppot maaltijden uit de super nog niet genoemd. Dezelfde voordelen als couscous met als extra dat het ergens naar smaakt (misschien niet meteen naar stamppot maar je kunt niet alles hebben).

Soms kan het nuttig zijn om naar de MJ/kg of /m3 te kijken maar meestal spreekt het voor zich: beter stroopwavels dan rijstwavels, beter borrelnoten dan chips, beter aardappelpureepoeder dan 2 kg eigenheimers, beter plastic dan glazen verpakking, beter een potje vitaminepillen dan een zak appels. (Al is een appel onderweg niet te versmaden. Vreemd hoe anders simpele dingen dan een groot genot zijn.)

Mocht je wel meer energie verbruiken dan je binnenkrijgt dan spreekt je lichaam gewoon je vetreserves aan (ervan uitgaande dat je die hebt). Dat is niet zo erg op een korte tocht zoals de WHW, al moet het niet te gek worden natuurlijk. Als je met een hongergevoel rondloopt gaat het mis.
 
Ik heb voor een lange trekkingvakantie in IJsland ooit eens uitgerekend dat noten en chocola de hoogste calorie-per-meegezeulde-kilogramverhouding hadden. Die gebruik ik dus als tussendoortjes. Voordeel is ook dat de energie daarin voor een groot deel van vetten komt en dus net zo langzaam wordt afgegeven als je het met lopen verbruikt.

Verder neem ik voor een vakantie met trektocht o.a. altijd mee:
- melkpoederzakjes (Elk, bij de AH te koop) en brinta (+noten, rozijnen etc. om het lekkerder en voedzamer te maken).
- voor dagen dat er geen dorp of winkel in de buurt is: trekkingmaaltijden
- voor andere dagen: bij de AH hebben ze van die kant-en-klaarzakjes met daarin gedroogde kruiden en groenten en sauspoeder voor chili, pasta etc. Je hebt dan alleen nog (snelkook-)pasta, bonen of rijst en een eitwitbron (kaas, champignons, of evt gehakt) nodig die je eventueel ter plekke kunt kopen.

Herman
 
Wat in ieder geval erg lekker is 's morgens is 'n eitje ( eventueel wat spek erbij ) neem 't nu ook zelf regelmatig mee. Gewoon in 'n plasticbakje meenemen ( kan je ook gelijk iets van musli of dergelijke in eten). Voldoende keukenrol eromheen moet 't wel goed gaan. Heb je ook meteen 'n doekje je pannetje schoon te maken achteraf. Doe dit eigk alleen maar tijdens 'n weekendtocht.

Stephan
 
Hey leuk , dat doe ik ook vaker alleen smijt ik een paar eitjes al in een klein petflesje ;) is mij in de praktijk wat "knoei-vrijer" gebleken! maar dit is op koude ochtenden zeker een lekker stevig ontbijt!
nog een paar stevige ontbijtjes:
omeletje met kaas en rookworst ( zo'n klein unox worstje, gewoon meebakken)
Pannenkoekjes met stukjes gedroogd fruit.

Het is simpel , je koopt Bij AH zon shaker met al pannenkoekenmix in en gooit er voor de aanbevolen hoeveelheid melk, melkpoeder in. Zo hoef je 's ochtends alleen maar water er in te gooien shaken en klaar. het lekkerste vind ik om de gedroogde vruchten heel kort in het kokend water voor je koffie of thee te gooien , dan lijken ze als je ze erna weer opbakt heerlijk vers! enneuh vergeet niet dat blokje margarine ;)


succes!
 
Agelopen zomer voor een zesdaagse tocht in Finland hadden we eten ingeslagen in de supermarkt. Noten, chocola, trekkersmaaltijden, crackers, kaas en worst. Toen we calorieën gingen tellen, kwamen we per persoon op ongeveer 1900 calorieën per dag. We waren bang dat we te weinig mee hadden, hoewel het een flinke berg eten was. We zijn gelukkig geen grote eters en hebben we het risico genomen dat we eerder terug moesten.
Uiteindelijk bleek dat we ruim voldoende mee hadden. We hebben zeker geen honger gehad. Misschien dat we iets aan lichaamsvet hebben verbrand, maar dat is zeker bij mij nooit terug te zien in mijn gewicht of het afzakken van mijn broek (helaas ;)).
Calorieën tellen heeft dus geen zin als je niet weet hoeveel je normaal verbruikt.

Saskia
 
Een gemiddelde vrouw heeft 2000 kcal nodig, klopt. Maar als ik wandel loop ik echt de hele dag te eten, zodat ik geen honger heb, en aan het einde van een wandelvakantie ben ik echt afgevallen.
Als lichtgewicht ontbijt is muesli met melkpoeder ideaal. Ik neem dan je Jordan's Crunchy, zodat het tenminste nog een beetje weg te krijgen is.
Of pannenkoeken. Dan neem ik niet zo'n prefabgebeuren waar je alleen water aan toe moet voegen, want dat vind ik vies. Bloem, (en eventueel suiker), melkpoeder, zout, gist. Kun je perfecte pannenkoeken mee bakken, is nauwelijks meer werk dan met zo'n pakje, en ook niet zwaarder, maar wel (vind ik) veel lekkerder.
Tussendoor: chocola, veel gedroogde vruchten, noten, koekjes, mueslirepen. Ik heb het voordeel van hartkeks boven gewone volkorenbiskwietjes nooit begrepen, dus ik neem volkorenbiskwietjes. Lekkerder en goedkoper.
Avondeten: soepje (van de supermarkt), couscous, linzen, worst, gedroogde of verse groenten, gedroogde paddestoelen. Voordeel van couscous is dat je het aan kunt lengen met koud water (dat doe ik althans). Als ik op de overnachtingsplek aan kom zet ik eerst de linzen op, dan zet ik thee, dan breng ik de linzen weer aan de kook, dan gaan ze van het vuur af, en tegen de tijd dat we willen gaan eten zijn ze echt wel gaar. Alleen nog even doorwarmen dan. We hebben meer dan 1 pan bij ons, het moet wel lekker blijven.
Of we eten een globetrottermaaltijd, is ook wel te eten. En voor ons (grote eters) voldoende voedzaam.
 
Eieren zijn prima te vervoeren tussen de cruesli of pap mix in een wijdhals fles. enig nadeel is dat als de fles leeg is heb j nog wel volume bij je en een wijdhalsfles stouwt minder fijn dan een zakje.
 
Mijn favo kcalbom:

Kook volgens aanwijzing een handvol mie / noedel product,klop 2 eieren los.
Scheutje olie in een pan, dessertlepel Thaise curry (Patak's)even laten braden dan de uitgelekte noedels erdoor roeren en dan de eieren erdoor roeren. Afmaken als een roerei.
Een nacht afkoelen en op verdelen op brood.
Zelf even de juiste hoeveelheden naar eigen smaak en honger gevoel bepalen!

Vraag: zijn er ook kunststof drinkbekers met afsluitbare deksel en een rietje?
Zoiets als een milkshake beker van de Mac? Zodat ik lopend warme /hete drank kan drinken zonder knoeien?

Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dit is wat voor mij goed werkt tijdens langere trekkings:

Ontbijt: Ik maak een per dag afgepaste mix van Muesli, brinta, melkpoeder en suiker. Even warm (of koud) water erbij en je hebt een zeer voedzaam en smakelijk ontbijt.

Lunch: 1 pakje hardkeks p.p. met beleg van zoetigheid (jam en/of chocopasta verpakt in plastic tubes)

Avondeten: Droogmaaltijd van adventure food of Globetrotter.

3 tussendoortjes per dag: mueslirepen, sultana's, snickers e.d.

Verder theezakjes, bouillon en oploskoffie voor sávonds en bij het ontbijt.

In de veldfles gaat gewoon water.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan