Eten en kookgerei


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste allemaal,

Mijn vriend en ik gaan binnenkort naar Bolivia. We willen een 5-daagse trekking doen in een remote area (Cordillera Apolobamba) en dit zelf regelen. We zullen op grote hoogte zitten, dus het zal een koude en zware tocht worden. Daarom vind ik het belangrijk dat we voldoende gezond voedsel meenemen, zodat we daar energie uit kunnen halen.

We hebben geen ervaring met het zelf regelen van een trekking in zo'n soort gebied.
Daarom hebben we een aantal vragen over de benodigheden op gebied van kookgerei en het eten:
1. Kunnen we een gasbrander meenemen of kunnen we beter een ander systeem meenemen / huren?
2. hoeveel brandstof heb je voor 5 dagen nodig? We moeten waarschijnlijk ook het drinkwater koken.
3. Hoeveel eten voor 8 dagen per persoon moeten we meenemen?
4. Wat voor voedsel kunnen we het beste meenemen (voor 's ochtends, 's middags en 's avonds)?
5. Kun je het beste voor 'sochtends en 'smiddags iets van granen eten en alleen s' avonds warm eten? zo ja waar eet je die granen dan mee? Poedermelk meenemen?

Ik hoop dat iemand hier eravring mee heeft en onze vragen kan beantwoorden.

Alvast bedankt voor de moeite!

Bram & Anke
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De eerste vragen heb ik geen antwoord op. Misschien spaar je een hoop brandstof uit door een waterfilter mee te nemen?

Maar op de vraag wat voor voedsel je het beste kunt meenemen, zou ik zeggen: bekijk eens het aanbod van Adventure Food en hun eventuele concurrenten. Dat is lichtgewicht eten met alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Snel klaar te maken door alleen kokend water in de orginele verpakking te gieten. En het is ook nog smakelijk.

Voor 's morgens zou je havermoutpap of muesli, aangelengd met water en melkpoeder kunnen overwegen. Ik eet zelf meestal muesli. Dat is vooral goed etterbaar met koud water. Je zou het water al de avond van tevoren kunnen koken of om een waterfilter te gebruiken.

Voor tussen de middag neem ik altijd pakken koekjes mee. Sommige mensen eten ook Adventure food tussen de middag. Wordt wel een dure bezigheid. Mueslirepen zijn ook handig als tussendoortje.

Linda
 
Ik wil beginnen met een tip: bespaar niet te veel op eten, dat deed ik (wij) in het begin ook, waardoor we dagelijks te weinig aten. De tocht was doordoor een heel stuk minder leuk. Doordat ik nu goed eet is de tocht een stuk leuker.

Neem eten mee dat een hoge calorische waarde heeft. Een vrouw heeft dagelijks zo'n 2000 Cal nodig een man zo'n 2500 Cal. Een trektocht door de bergen zal al gauw meer energie vragen.

Met een halve kilo per dag per persoon moet je rond kunnen komen:
100 g muesli met melkpoeder (ELK bij de AH) als ontbijt
60 g Snickers als ochtend snack
125 g (een pakje) hartkeks (Bever) als lunch
35 g voor een blikje leverpastei voor op de keks
100 g combi van pindas/chocla/gedroogd fruit (markt)
125 g Adventure food als diner

Zou voor mij te weinig zijn, maar een hoop mensen kunnen er op leven, antwoord op je vragen:

1/ Branders meenemen in vliegtuig is altijd moeilijk (gebruik de zoekfunctie van het prikbord. Kou en hoogte zijn slechte condities voor een gasbrander

2/ Niet zo heel veel. Een gastankje zou voldoende moeten zijn. Halve liter benzine ook.

3,4/ Zie boven

5/ Eet wanneer je wilt wat je wilt. Wees niet bang voor callorien, die brand je er toch wel af. Als het koud is dan zijn twee warme malen per dag ook heel fijn. Maakt niet uit, je bent op vakantie toch? Maar twee pakketen droogvoer per dag is wel een dure grap. Reken op 4 EUR per droogvoer maal per persoon.

Nog meer vragen???

Eins
 
Beste Eins,

Super bedankt voor de tips. We gaan alle info nog eens goed doornemen. Als we nog meer vragen hebben, melden we ons zeker weer!

Bram & Anke
 
RE: Eten en kookgerei (aanvulling)

O ja, voor mij logisch, voor jou misschien niet:

De Muesli gaat gewoon in een druk en sluit zakje van de AH. Als je gaat ontbijten giet je wat water erbij en eten uit het zakje. Zelfde geld voor het droogvoer: water koken en in het zakje gieten, dan uit het zakje eten. Scheelt een heel gedoe met borden en afwas enzo.

Eins
 
Hoi Bram en Anke,

ben ongeveer een maand terug van een trip door Zuid-Amerika en toch wel een tijdje in Bolivia doorgebracht, zo'n twee en een halve maand. Het gebied waar jullie heen gaan, zijn wij niet geweest. In algemene zin zal ik proberen wat antwoorden te geven.

Brander;
wij hebben in Bolivia een gasbrander incl gastankje gekocht van andere toeristen, kost nieuw 120 bolivianos (ongeveer 12 euro). In grote steden, bv La Paz zijn deze goed te vinden. De brander is alleen in Zuid-Amerika te gebruiken omdat de aansluiting anders is en voor daar gangbaar. Volgens mij zijn camping gaz tankjes moeilijk te krijgen daar en misschien wel helemaal niet. Gezien de prijs van de brander zou ik niet moeilijk doen met meenemen van andere branders.
Voor ons was de brander hoofdzakelijk extra omdat we meestal koken op vuur, misschien ook een optie voor jullie. Alleen gaan wij meestal niet voor zware tochten, maar staat het genieten voorop (wildkamperend in afgelegen gebieden). Natuurlijk is hout niet overal beschikbaar, maar in Bolivia (niet overal natuurlijk) groeien zelfs op 4000 meter hoogte nog bomen, nl de eucalyptus.

Hoeveelheid brandstof;
hierover staan op het forum meerdere discussies en kun je al zoekend vast vinden. Voor mij is het iedere tocht weer een lastige afweging. Misschien dat je mee kunt nemen om water niet te koken, maar desinfecteren met druppels of pilletjes. In Peru zijn de laatste overal verkrijgbaar, Bolivia weet ik niet. Ik had voor de zekerheid chloordruppels bij, in geval we het water niet vertrouwden en niet kookten.

Over eten;
ook hierover staat op dit forum vele informatie. Ik neem altijd voor de ochtenden een pap als ontbijt (brinta, cruesli/muesli, studentenhaver, rozijnen, melkpoeder en suiker), een mix gevonden op dit forum. In Bolivia is het ons alleen nooit gelukt om zoiets samen te stellen. Melkpoeder (polvo de leche) is absoluut geen probleem, want in die vorm koopt iedereen daar melk, noten en rozijnen ook geen probleem. Maar de brinta of muesli is ons niet gelukt om een fatsoenlijke vervanger voor te vinden. Dus niet echt stevige prutjes. Dat zou ik dus uit nederland meenemen.
Middagmaaltijd, meestal brood of crackers met jam of snacks (chocolade, noten enz).
Avondmaaltijden; met gedroogde spullen proberen lekker te koken en dat blijft een uitdaging. Hiervoor 1 leuke tip, in Bolivia kun je charqui (gedroogde lama) krijgen en meegekookt met de rijst is dat toch lekker vlees voor op je tocht. In het buitenland wel een stuk lastiger om aan je spullen te komen en dan vooral in de gedroogde versie, dus daar toch maar groenten meegenomen. Hier in Nederland hebben we altijd een toko-tocht om het eten bij elkaar te sprokkelen.
Het eten bij elkaar sprokkelen in het buitenland, in dit geval dus Zuid-Amerika is wel lastig gebleken en dat maakt dat de kilo's oplopen. Neemt niet weg dat er niets leuker is als markten en winkeltjes afstruinen om je eten voor een tocht te vergaren. Voor ons was het ook geen optie om dingen vanuit Nederland mee te nemen, gezien de lengte van de reis.

Hoop dat je er misschien iets hebt aan de info, mocht je meer vragen hebben hoor ik het graag.

gr. Joris

ps wil je iets zien of lezen van onze reis, kijk dan op onze weblog: http://lamagezocht.punt.nl/
In Bolivia hebben wij gekampeerd/gelopen in:
Tupiza (kamperen in het wilde westen van Bolivia),
Samaipata (kampeertripje in het water gevallen) en
Isla del Sol (op een onbewoond eiland in het Titicacameer).
 
>Ik wil beginnen met een tip: bespaar niet te veel op eten,
>dat deed ik (wij) in het begin ook, waardoor we dagelijks te
>weinig aten. De tocht was doordoor een heel stuk minder leuk.
>Doordat ik nu goed eet is de tocht een stuk leuker.

Mee eens. Ik heb me ook wel eens verrekend en te weinig meegenomen en dat was niet leuk. Lopen op vetverbranding geeft je geen fit gevoel.

>Neem eten mee dat een hoge calorische waarde heeft. Een vrouw
>heeft dagelijks zo'n 2000 Cal nodig een man zo'n 2500 Cal. Een
>trektocht door de bergen zal al gauw meer energie vragen.

Dokumentatie hiervan:
http://www.voedingscentrum.nl/voedi...n+eten/energiebehoefte/gemiddeld+verbruik.htm

Ik heb gehoord dat je ongeveer je gewicht in kcal per dag per kilometer verbrandt. Als ik hardloop met een hartslagmeter die ook caloriën meet, klopt dat ook aardig. Dan krijg je dus bijv. 60 kg lichaamsgewicht + 15 kg rugzak = 75 kg x 15 km = 1125 kcal extra, bovenop die 2000 kcal basisvoedsel.

>Met een halve kilo per dag per persoon moet je rond kunnen
>komen:
>100 g muesli met melkpoeder (ELK bij de AH) als ontbijt
>60 g Snickers als ochtend snack
>125 g (een pakje) hartkeks (Bever) als lunch
>35 g voor een blikje leverpastei voor op de keks
>100 g combi van pindas/chocla/gedroogd fruit (markt)
>125 g Adventure food als diner

Wij rekenen op zo'n 800 gram per persoon per dag. Tip: Leg het naast elkaar in porties per dag in de woonkamer, zodat je goed ziet hoeveel eten je per dag hebt. Denk ook vooral aan snoep, dan heb je iets om naar uit te kijken.

Linda
 
Ten eerste wil ik mij distancieren van het voedingscentrum

>Wij rekenen op zo'n 800 gram per persoon per dag.

Als ik tot nu toe hoor wat de meeste mensen meenemen komt men eerder op een halve kilo per dag. Dit komt vaak doordat de rugzak al behoorlijk gevuld is (15kg) en dan is er ook nog een week eten nodig en water (1,5kg), maar men wil niet met meer dan 20kg sjouwen natuurlijk dus blijft er maar 3,5 kg over voor die week en dus neemt men maar een halve kilo/dag mee. Dat red ik zelf absoluut niet, heb ook eerder 800 g per dag nodig, maar 500 g/dag is blijkbaar voor een hoop mensen voldoende. (Ik ben een nogal groote eter.)

500g per dag is IMHO een minimum, dus probeer meer (calorien) mee te nemen. 3000 tot 4000 Cal/dag is helemaal niet veel als je hiket.

Eins
 
Deopgesomde hoeveelheden vind ik aardig overeenstemmen met mijn voedingspatroon onderweg met de rugzak.
Bij meer inspanning als rugzaklopen kun je de verhouding VET meer verhigen. Vet geeft 1 1/2 tot 2 keer meer energie per gewichtseenheid dan koolhydraten en dus een flinke gewichtsbesparing.
De verhouding koolhydraat : eiwit : vet kan bij weinig inspanning 70:20:10 bedragen en bij veel inspanning 65:15:20.
 
Ik vind je verhoudingen wel erug doorslaan naar de koolhydraten kant. Ik ben helemaal met je eens dat je veel meer energie uit vet haalt dan uit koolhydraten of eiwitten, maar als je je dieet samenstelt rond bv noten dan kom je al gauw tot een procent of 30 a 40 aan vet. Pindakaas bv, supervoer voor lange wandelingen heeft zelfs 55% vet.

Als je marathos loopt of tour de France-en dan moet je wat met koolhydraten gaan doen, maar koolhydraten zijn binnen een half uur al uitgeput terwijl je uren kunt dieselen op vet. 50:40:10 is meer geschikt voor een lange afstands wandelaar.

Eins
 
>koolhydraten zijn binnen een half
>uur al uitgeput terwijl je uren kunt dieselen op vet. 50:40:10
>is meer geschikt voor een lange afstands wandelaar.
>
>Eins

En een half uur voor koolhydraten is wel erg kort. Ik meen tot twee uur voor koolhydraten en vet zes uur. Die koolhydraten moeten vooral niet bestaan uit suikers, want die zijn wel binnen een half uur verdwenen. Bovendien vraagt het enorm veel vocht, dus teveel drinken, ook met het oog op het gewicht.
Met je verhoudingen kan ik het niet oneens mee zijn. Maar 40 % vet vind ik wel een beetje extreem. Voor zware bergetappes op de fiets of met de rugzak lopend zeker wel; noodzakelijk zelfs. Ook kun je vanzelf elk uur weer wat koolhydraten bijtanken.
In aanvang van dit draadje ging het vooral over gewichtsbesparing voor meerdaagse tochten zonder kans op proviandering. Je kunt dus met een vetrijk dieet echt wel tien tot twintig procent gewicht besparen.
Gewoon meelkost voor de tussendoortjes en studentenhaver voor de vette nootjes en rozijnen voor de vruchtensuiker, wat wel weer kan.
 
>koolhydraten zijn binnen een half
>uur al uitgeput terwijl je uren kunt dieselen op vet. 50:40:10
>is meer geschikt voor een lange afstands wandelaar.
>
>Eins

En een half uur voor koolhydraten is wel erg kort. Ik meen tot twee uur voor koolhydraten en vet zes uur. Die koolhydraten moeten vooral niet bestaan uit suikers, want die zijn wel binnen een half uur verdwenen. Bovendien vraagt het enorm veel vocht, dus teveel drinken, ook met het oog op het gewicht.
Met je verhoudingen kan ik het niet oneens mee zijn. Maar 40 % vet vind ik wel een beetje extreem. Voor zware bergetappes op de fiets of met de rugzak lopend zeker wel; noodzakelijk zelfs. Ook kun je vanzelf elk uur weer wat koolhydraten bijtanken.
In aanvang van dit draadje ging het vooral over gewichtsbesparing voor meerdaagse tochten zonder kans op proviandering. Je kunt dus met een vetrijk dieet echt wel tien tot twintig procent gewicht besparen.
Gewoon meelkost voor de tussendoortjes en studentenhaver voor de vette nootjes en rozijnen voor de vruchtensuiker, wat wel weer kan.
 
Mee naar aanleiding hiervan, heb ik een opzetje gemaakt van mijn voedingspatroon voor twee weken Lapland in september a.s. Na de zesde en de tiende dag denk ik wel weer te kunnen aanvullen. Zodat ik van huis uit ruim 5 kilo meeneem, rekening houdend met de minimum gesloten verpakkingsgewichten.
Ik ben een oudere man, zodat 8000 tot 10000 kJ (4,2 kJ is 1 kcal.) voor mij genoeg is voor een dag tot 20 km lopen met rugzak. En als ik uitgeput zou raken, loop ik gewoon minder. Je kunt je eigen energie-behoefte wel opslaan bij het voedingscentrum.nl.

's morgens
75 gr zilv vl rijst 1150 kJ kh:ew:vet = 60: 6: 0
50 gr stud haver 1000 kJ 15: 9:18

's middags
25 gr rijst 400 kJ 20: 2: 0
75 gr soeppoeder 360 kJ 10: 2: 2
25 gr worst 500 kJ 0: 5:10
100 gr kex 740 kJ 30: 7: 3

's avonds
100 gr rijst 1500 kJ 75: 8: 1
75 gr worst 1500 kJ 0:15:30
? groente 0 kJ -: -: -

2 x tussendoortjes
100 gr kex/tubekaas 1850 kJ 76:10:10
50 gr stud haver 1000 kJ 15: 9:18

ca 600 gr per dag ca 9000 kJ 60:17:20
zonder brandstof, voor mij spiritus dus 8 dagen per liter.
 
Interessant, toch erg veel op koolhydraten gebaseerd. En ik blijf van mening dat voor een lange afstands wandelaar vet erg belangrijk is in je dieet. Kijk bv eens hier:

http://www.thru-hiker.com/articles.asp?subcat=12&cid=39

Hoe bereid je je rijst? Kook je dat ter plekke? Lijkt mij een hoop energie kosten. Instant rijst scheelt dan al veel, of je kunt zoals ik thuis je rijst koken tot het net niet helemaal gaar is, dus een minhhut of 7. Dan drogen in je oven, op 70 graden en een uur of 12. Dat scheelt heel meeneem gewicht van de rijst en scheelt een hoop brandstof, want je hoeft dan alleen maar water aan de kook te brengen, dat op de rijst gieten, paar minuutjes laten staan en eten maar.

Nog een leuke link:

www.freezerbagcooking.com

Eins
 
Meer vet kan ik niet bestrijden, maar er moeten dan wel voortdurend forse inspanningen tegenover staan, anders zet het aan tot ongewenste reserves. Een vetrijk dieet moet ook thuis een aantal weken vooraf worden opgevoerd en getest of men het wel kan verdragen.
Het idee om de rijst voor te koken wil ik uitproberen. En ik kom er op terug; wordt het door opnemen van water niet zwaarder? Rijst is mijn keuze op grond van het laagste pakvolume. En, mijn keuze is ook gebaseerd op: moet onderweg aan te vullen zijn bij de eerste de beste super.
 
>Het idee om de rijst voor te koken wil ik uitproberen. En ik
>kom er op terug; wordt het door opnemen van water niet
>zwaarder?

Daarom moet je je rijst dus ook drogen. Alleen koken schiet inderdaad niet op. Dus eerste voorkoken. Daarna drogen zodat er geen water meer in zit.

Eins
 
Neemt het risico op bederf dan niet enorm toe? De kracht van rijst is dat het vrij veel energie bevat, gezond is en ook prima te bewaren is, maanden als het moet. Probeer dat maar eens met een pieper.
En is het niet heel veel gedoe vooraf om een paar minuutjes kooktijd te winnen?

Rijst koken hoeft nl. helemaal niet zoveel energie te kosten: Goed aan de kook brengen met een overmaat aan water. Dit zet je dan weg, helemaal ingepakt in truien, slaapzak oid om de warmte maximaal te bewaren.
Na 15 minuten, waarin je andere zaken kunt koken/bakken afgieten en je hebt een perfecte rijst op tafeltemperatuur...
 
Hey Rob,

Als je je rijst droogt dan loopt je geen risico om op bederf, want je hebt het geconserveerd door te drogen. Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik bekijk het natuurlijk vanuit een opgiet maaltijd, waarvoor je alleen water hoeft te koken, wat ik dan weer met Esbit doe. Maar als je meerdere pannetjes meeneemt en een gasbrandertje is het natuurlijk helemaal niet zo'n punt om een beetje te gaan kokkerellen.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo mensen,Ik ben ik het bezit van een Stockli droogapparaat.Heb pas twee boekjes uit US laten komen waarin veel recepten staan om zelf droogmaaltijden te maken.De auteur geeft aan dat je je maaltijd helemaal af kunt koken en deze vervolgens als hij nog warm is in het droogapparaat kunt doen.Daarna is de droogtijd ongeveer 4 a 5 uur. Als ik op de gebruikelijke wijze eten droog duurt dat vele malen langer (soms tot een uur of 10).Vervolgens moet je die losse ingredienten weer laten weken om ze te kunnen gebruiken voor de  bereiding van een maal. De gedroogde (volledige) maaltijd die ik op de andere manier heb bereid heb ziet er na droging niet uit. Voor gebruik inderdaad net onder water zetten, dit aan de kook brengen en even doorroeren. Daarna is het klaar voor gebruik. Een hoop tijdwinst dus. De droogmaaltijd voor 2 personen die ik gisteren bereid heb weegt nog 180 gram.Gekookte rijst, blik rundergoulash en een halve broccoli. (Eigen creatie)Je kunt zo'n maaltijd ook in een gewone oven drogen natuurlijk.

Voor mensen die interesse hebben staan hieronder de titels van de boeken:

Backpack Gourmet van Linda Frederick Yaffe en
High Trail Cookery van Linda Frederich Yaffe

gr.Bontekoe
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan