Everest Base Camp trekking via Jiri in april 2017

In april 2017 ben ik van plan de Everest Base Camp trek te doen via Jiri.

Ik wil alles zelf organiseren en de trekking doen met 1 gids en 1 drager.

Zijn er hier leden die dit of iets soortgelijks al gedaan hebben en hun ervaringen willen delen ?

Alle adviezen zijn welkom.

PS. Ik heb geen ervaring in wandelen of bergen, wat mij niet zal tegenhouden deze trekking te doen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Begin maar jezelf eens heel goed te verdiepen in hoogte ziekte en wat goed acclimatiseren is...

Getypt met veegtelefoon
 
J

JeroenBouman

Guest
Begin maar jezelf eens heel goed te verdiepen in hoogte ziekte en wat goed acclimatiseren is...
Dat kan zeker geen kwaad, maar een *goede* gids draagt natuurlijk zorg voor een verantwoorde acclimatisatie. Dat gezegd hebbende, het kan lastig zijn om vanuit NL een goede gids te vinden want iedereen kan zich gids noemen en doet dat ook omdat de mensen arm zijn en het geld goed kunnen gebruiken. Dus via een locale travel agent met goede reputatie zou ik zeker aanbevelen. Als je het ter plekke moet organiseren, ben zo een paar dagen tot een week kwijt voordat je überhaupt kan starten met je trekking.
 
Toevallig heb ik van de week de documentaire, sherpa gekeken op Discovery channel..
Tevens kan je veel info vinden op
http://www.marlieseverest.nl/

De kosten zijn niet misselijk
Everest expeditie: € 19.500,00
Sherpa: € 5.350,00
Zuurstof: € 2.000,00
Ticket: € 850,00
Verzekering: € 300,00
Topbonus: € 800,00
Cargo: € 300,00
Overig: € 900,00*

Totaal: € 30.000,00

Wil je misschien niet eerst meer ervaring opdoen ? En hoe ben je er opgekomen ?

Groetjes
 
Toevallig heb ik van de week de documentaire, sherpa gekeken op Discovery channel..
Tevens kan je veel info vinden op
http://www.marlieseverest.nl/

De kosten zijn niet misselijk
Everest expeditie: € 19.500,00
Sherpa: € 5.350,00
Zuurstof: € 2.000,00
Ticket: € 850,00
Verzekering: € 300,00
Topbonus: € 800,00
Cargo: € 300,00
Overig: € 900,00*

Totaal: € 30.000,00

Wil je misschien niet eerst meer ervaring opdoen ? En hoe ben je er opgekomen ?

Groetjes

Dit zijn de kosten van een toppoging, neem ik aan. Base Camp zal wat goedkoper zijn. En een stuk eenvoudiger.
 
Mwoah je kan de trektocht ook helemaal zelf lopen. Er zijn erg 2 belangrijke dingen die je doet en kunt:

1. De goede veilige regels kennen voor acclimatiseren en zo hoogteziek voorkomen.

2. Kan goed met kaart en kompas in alpien terrein overweg.

Als je deze twee punten kent en de opties waar je kan overnachten dan kan je het ook zelf doen...

Getypt met veegtelefoon
 
Bedankt voor de comments tot zover....

@babelfish ik heb me al redelijk ingelezen over hoogteziekte en acclimatiseren, daarom wil ik ook via Jiri ipv invliegen op Lukla. Daarnaast heb ik 2 acclimatisatiedagen ingecalculeerd met ruimte voor nog eentje.

@JeroenBouman ik probeer zeker via een lokale organisatie een gids en drager te regelen. Heb al een aantal contacten en met het lezen van vele reisverslagen en reviews denk ik een redelijk goede keuze te kunnen maken. Maar ik sta natuurlijk open voor alle aanbevelingen.

@raoul-vld de documentaire heb ik ook gezien. Ik doe geen toppoging, zou onverantwoord cq onmogelijk zijn zonder voorbereiding.

Kosten voor een EBC trekking zijn max 2000 euro en is door iedereen met een goede conditie makkelijk te doen.

Vragen.... :

Reisverzekering, ik heb me lidgemaakt van de NKBV en wil hun reisverzekering afsluiten. Is deze toereikend ? En dan met name als er toch iets misgaat en ze moeten me van de berg afhalen...

Schoenen, welke categorie is voldoende ?

Track and Trace.... ik wil graag m'n trekking vastleggen in Strava. ik zit zelf te denken aan het kopen van een horloge met track opties etc... wat zou een goede keuze zijn ?
 
J

JeroenBouman

Guest
B/C schoenen worden aanbevolen, heb ik diezelfde tocht ook op gedaan 8j geleden. Maar sindsdien ben ik overgestapt op lichte trailrunners en zou het daarmee nu zonder meer aandurven. Moet je wel aan gewend zijn en op kunnen vertrouwen.
 
De info is alleen wat ik van Marlies haar website heb gehaald..
Hou ons op de hoogte van je vorderingen ik ben erg benieuwd!
 
Ik lees hier dat je loopt van Lukla (2800) naar EBC (5150) in 8 dagen. Dat op elkaar gedeeld (300) geeft niet het werkelijke aantal hoogtemeters per dag. Nepaliflat betekent een soort sinusvorm ;) Ik vraag me af of je "langzaam" genoeg loopt om voor 5km hoogte geacclimatiseerd te zijn.

Als je nog nooit op grotere hoogte in de bergen bent geweest, weet je ook nog niet hoe je lichaam erop reageert. Sommigen krijgen op 3km al verschijnselen van hoogteziekte.

Je kan geluk hebben dat je makkelijk wandelt, maar grote kans dat je moeite hebt met de 6 tot 8 wandeluren op een dag. Sowieso ga je het meer naar je zin hebben als je wél ervaring hebt opgedaan met bergwandelen. Onderschat het niet!

Is het niet handiger je vragen over het materiaal in een nieuw topic te stellen? Anders wordt het een warboel.
 
J

JeroenBouman

Guest
Vanaf Jiri ipv Lukla acclimatiseer je veeeeeel beter, verstandig! Ik had destijds 0,0 wandelervaring en geen geweldige conditie (pas een maand tevoren begonnen met trainen). Eerste dag vanaf Jiri was pittig, en de laatste naar Base Camp ronduit zwaar door de hoogte. Maar het was allemaal goed te doen, de gids heeft daar een heel belangrijk aandeel in gehad.

Neem zeker medicijnen mee voor hoogteziekte e.a. ongemakken (voedselvergiftiging!), de NKBV heeft een mooi lijstje (2 pdf's op https://www.nkbv.nl/kenniscentrum/document/EHBO-sets+bergsport/46), neem die lijst mee naar je huisarts. In Nepal kan je dezelfde medicijnen ook kopen (en veel goedkoper) maar daar zit ook nep tussen.

Wat ik je ook kan aanraden om mee te nemen is een goede slaapmat. De matrassen in de lodges zijn zo dun en slap dat je er meestal niet lekker op slaapt!
 
@hyz heb voor de schoenen een nieuw topic geopend. Voor de andere vragen heb ik al antwoord gevonden. En voor de trek via Jiri heb ik nu 20 dagen staan, 14 omhoog en 6 terug inclusief 2 acclimatisatiedagen.

@raoul-vld in mijn handtekening staat een link naar FB pagina waarop mijn reis te volgen is.
 
Wel een mooi doel,

Staat ook ergens op mijn emmerlijst. Maar ikzelf zou in elk geval een weekje de alpen ingaan en is kijken hoe het lichaam zich houd op grotere hoogte. ( En na meer dan 6+ uur aan de wandel )

Beetje oefen met een ijsbijl, touwen, en lopen over hellende sneeuwvlakken eventueel met crampons. en daarbij hoort dan natuurlijk het vallen glij maar is een helling af. :) ( je kan het maar geleerd hebben )

En hoog gebergte zijn nu eenmaal gevaarlijk en je moet ook echt moed hebben om te kunnen zeggen ik kom later terug voor een nieuwe poging... ( als het te gevaarlijk wordt )


Dit draadje op het forum staan wat mooie tochtjes in de alpen boven de 3k


http://www.hiking-site.nl/prikbord/index.php?threads/hoge-alpentop-om-naartoe-te-wandelen.9215/
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels meer dan een maand verder en de voorbereidingen zijn weer wat gevorderd. Vliegticket is geboekt en op 8 april vertrek ik vanuit Kathmandu om via Jiri naar het EBC te lopen.

Het grootste deel van mijn uitrusting heb ik inmiddels in huis en ook de gids en drager is geregeld.

Adviezen zijn nog steed welkom.
 
Hoi, de voorbereidingen zijn ook tevens de voorpret en O zo belangrijk voor het slagen van een tocht.
Veel wijsheid en een goede reis gewenst.
 
Ik heb even een nieuw account aan gemaakt want ik kan niet inloggen op mijn oude, vandaar geen info bij profiel, sorry.

Mijn mening/ervaring: Vlieg naar delhi, vlieg naar kathmandu (dat moet lukke voor 400,- retour) en ga naar een bookingskantoortje, en praat en ga naar de volgende en praat of probeer andere touriste hun ervaring. In kathmandu geld same same but different, ofwel overal is de prijs het zelfde maar niet het geleverde product (kleding bijv enkele of dubbele stiksels enz. Of bij trekkings net iets meer of minder voor zelfde geld).

Zelf goede ervaring met Rajkumar Barakoti (toets hem in bij facebook en vraag hem om info) werkt tegenwoordig hier: greatoutdoorclub.com je zal zien dat ter plekke boeken veel goedkoper is dan wanneer je thuisboekt.

De prijzen die hier boven staan over 30k is bullshit dat is naar de top en dat kunnen wij allemaal niet..

Ik heb toen een 12 daagse basecamp trekking met gids overnachten eten en vluchten naar lukla (dat is heel vet vliegveld, en gevaarlijkste ter wereld) voor 800 euro p/p, dat was 2012. Qua hoogte ziekte, 2 stappen vooruit 1 achteruit, is aardig in geplant door je gids, maar 16 daagse trekking is beter maar dont worry tomutch je hebt het toch niet in de hand, maar je zou pilletjes kunnen mee nemen van thuis. Qua conditie, ik sport nooit en me maat ook niet en die rookt ook nog, ik ben 30 hij 40, no problemo, wel heb ik zelf ervaring in bergen en met trekkings. Qua kleding, wij hadde beide rugtasje bij met wat namaak kleding en zooi uit kathmandu (niks voorbereid, waren gewoon aan backpacken door india en nepal en dit kwam tussendoor, moeste dus ff alles aanschaffen in kathmandu, goedkoop maar slechte kwaliteit haha).

Als je info en fotos wilt kan je me pb sture via fb (mixster4711)

Vooral niet te veel plannen maar go with the flow.

Ps wij waren erin feb, qua prijs scheelt het seizoen erg!
 
Grappig dat je dit een expeditie noemt. Ik zie op je facebook pagina veel overbodig gewicht voorbij komen. Ga je nog wel oefenen (bv. in de ardennen) met deze uitrusting?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Grappig dat je dit een expeditie noemt. Ik zie op je facebook pagina veel overbodig gewicht voorbij komen. Ga je nog wel oefenen (bv. in de ardennen) met deze uitrusting?

Tja wat is overbodig.... en dan staat nog niet eens alles erop.

Ik heb een drager die 20kg meeneemt. Al de rest moet ik zelf dragen. Ik ga dus dit weekend met de weegschaal aan de slag om te zien hoe ver ik kom. Gewoon inpakken wat ik als essentieel zie en dan zien wat er eventueel overblijft.

Aangezien ik donderdag vertrek zal ik niet veel meer moeten oefenen. Mijn enige backpack ervaring is van vorig jaar. Toen heb ik 3 weken rondgetrokken met de rugzak maar wel in hostels geslapen.Expeditie (van het Latijnse expeditio; "onderneming, veldtocht") kan verwijzen naar:
  • Expeditie (ontdekkingstocht), een (wetenschappelijke) ontdekkings- of onderzoeksreis die vaak naar vreemde en afgelegen gebieden leidt en daardoor vaak gebonden is aan behoorlijke inspanningen en beperkingen
Aangezien ik alles zelf regel is het voor mij zeker wel een ontdekkingsreis....
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan