Explorer vs. Conquest

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Smythe
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
S

Smythe

Guest
Hi there,

Het is hoog tijd dat ik een nieuwe tent koop: mijn 13 jaar oude Wolfskin Time Tunnel heeft zijn beste tijd gehad. Eén maand in het ruige en natte Schotland heeft hij net overleefd na een spoed-oplapsessie van het grondzeil en naden, maar nu riskeer ik dat toch niet meer.

Enkele eisen waaraan de nieuwe tent moet voldoen zijn:
- (relatief) lichtgewicht (<3,5kg)
- stevig (dus stabiel in sterke wind: het geklapper van mijn tunneltent was bij momenten oorverdovend, vandaar de Conquest en Explorer)
- goede ventilatie (!!!): hier heb ik bij de Conquest geen twijfel, van de rest weet ik het niet zo goed.
- genoeg leefruimte: 2 pers. liefst nog een rugzak (kwestie van nog plek onder de luifel te hebben)

Het lijkt tegenstrijdig: een lichtgewicht tunnel of een zwaardere koepel. Als blijkt dat deze koepels een goede keuze zijn, dan neem ik het extra gewicht er graag bij als dat mij een rustige nacht garandeert.
Er zijn 3 tenten waartussen ik een keuze ga maken.
1) Nallo 3: lichtgewicht en ruim genoeg voor 2 personen rugzak in de tent
2) Conquest: licht, goede ventilatie
3) Explorer: rel. licht, stevig, "goedkoop" in Schotland

In het januarinummer 2001 van 'Op Pad' werd de Explorer uitgeroepen tot tent van het jaar. Helaas heb ik nergens dat bewuste artikel kunnen vinden. Ik kan het uiteraard bestellen, maar deze weg lijkt me toch handiger en milieuvriendelijker.

Vandaar mijn vraag of iemand zijn/haar ervaringen met deze tenten wil delen met mij, vooral dan m.b.t. ruimte en ventilatie.

Greetz,

Smythe
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Smythe,

De explorer en de conquest zijn qua gebruiksdoel redelijk vergelijkbaar, hoewel de (terra nova)explorer nog een niveautje extremer aan lijkt te kunnen. De uitwisselbare luifelconstructie sprak mij wel aan, maar het gewicht wat minder (als je alles meeneemt). Verder is de ventilatie bij de explorer minder goed dan bij de conquest. Het is trouwens handig om onderscheid te maken tussen de 'oude' en de 'nieuwe' (fl)conquest. De nieuwe zal binnenkort in de winkels staan. De oude heeft als reputatie een erg stormvaste en kwalitatief goede tent te zijn. Dat kan ik beamen. De nieuwe heb ik nog niet gezien.
De nallo 3 is vooral ruim en licht. Als je geen extreme bestemmingen opzoekt is dat de tent. Hij zal minder stormvast zijn dan de conquest en de explorer. De grote vraag is dus weer; wat wil je ermee gaan doen?
 
<De grote vraag is dus weer; wat wil je ermee gaan doen>

Wel, ik zoek een all-round trekkingtent, hoewel ik besef dat de ideale eigenlijk niet bestaat, maar deze 3 lijken het best in de buurt te komen.
Maar om een idee te geven: ik heb zowat heel de Ardennen platgelopen, ben 2 maal naar Schotland geweest voor in totaal 2 maanden, en in Corsica heb ik de GR20 deels en de Mare e Monti helemaal afgelegd. Voor zoiets moet ze dus kunnen dienen: een stevige windvaste en waterdichte (uiteraard) tent met voldoende leefruimte om nog te kunnen koken onder de luifel. Ook (regelbare) ventilatie is belangrijk aangezien ik claustrofobisch word van tenten zonder voldoendeluchtcirculatie.
Ik ben ook van plan tochten in de bergen te doen (Frankrijk, Corsica,...) dus mag die tent ook weer niet teveel wegen (mijn huidige weegt 3,3kg). Vrijstaand is niet noodzakelijk, maar wel handig. Van de 3 tenten kan ook enkel de binnentent opgesteld worden, dus nog handiger. Ik heb wel geen klim- of expeditieambities.

Maar nog een vraagje: heeft de Explorer eigenlijk mesh-panelen op de binnentent of is dat enkel aan de binnendeur?
 
>De nallo 3 is vooral ruim en licht. Als je geen extreme
>bestemmingen opzoekt is dat de tent. Hij zal minder
>stormvast zijn dan de conquest en de explorer. De grote

De Nallo kan op zich veel wind hebben hoor, in Schotland stond ie een keer vol in de wind, en overleefde ie het prima.

Hij gaat wel enorm klapperen, zeker omdat de wind een stuk draaide, dus hij niet precies met de achterkant meer in de wind stond. Het geklapper was idd "oorverdovend".

Ventileren doet ie goed, las je hem maar goed opzet...

grtz
Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 
>maar wel handig. Van de 3 tenten kan ook enkel de binnentent
>opgesteld worden, dus nog handiger. Ik heb wel geen klim- of
>expeditieambities.

Wat bedoel je Smythe?


The Recumbent Architecture Pivo
 
- Ik vind het handig dat enkel de binnentent opgesteld kan worden: aangenaam bij warm weer (zodat je niet gaar ligt te stomen in/op je slaapzak). Bij mijn Time Tunnel gaat dat niet met het hierboven vermelde gevolg...
- geen klim- of expedititieambities: het is niet nodig dat die tent 100% "bombproof" is, dat ze 1m sneeuw moet kunnen dragen of zo, dat ze meer dan 3.5kg weegt. Soit, dat zinnetje heb ik er wat achteloos bijgezet...
 
[laatste wijziging op 28-02-03 om 14:26]<<Het is trouwens handig om onderscheid te maken tussen de 'oude' en de 'nieuwe' (fl)conquest. De nieuwe zal binnenkort in de winkels staan. De oude heeft als reputatie een erg stormvaste en kwalitatief goede tent te zijn. Dat kan ik beamen.>>


Wat bedoel je met (fl) ?
En hoe zit het eigenlijk met de binnenruimte ?
Eén van de klachten die ik al gehoord heb is dat de opening van de luifel nogal ongelukkig geplaatst is (vooral bij erge condensatie en bij regenweer als je ze openritst ? Heb jij daar negatieve ervaringen mee ?

Greetz,

Smythe
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan