extra isolatie

  • Onderwerp starter Onderwerp starter marinus
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

marinus

Guest
Hi,

over een paar weken gvertrek ik weer voor een ruim weekje baggeren door diepe sneeuw. Nou slaap ik op een standaard therm-a-rest matje. Ik heb wel een goede slaapzak en bij -10 ook nog een fleece binnenslaapzak, maar op de sneeuw wordt het dan toch best koud aan achterwerk en schouders.

Nou heb ik onlangs laminaat gelegd in de woonkamer en daaronder een isolaatielaag van een soort dun schuimlaagjemet aan één kant een reflectielaag (plastic, geen aluminium). Daarvan heb ik nog wat over en ik dacht eraan om een stukje ter groote van m'n matje mee te nemen om eronder te leggen. (het weegt niks en ik kan het samen met het matje oprollen in het fouderaal)

Heeft iemand dit ooit gedaan? (heeft iemand enig idee waar ik het over heb?) Zou het helpen? Het is wel glad spul en ik heb ook twijfels over de levensduur van dat spul, maar ja, feitelijk is het nu afval.

Is er ervaring met dubbele isolatie matjes of dergelijek experimenten?

alvast bedankt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Is er ervaring met dubbele isolatie matjes of dergelijek
>experimenten?

Vóórdat ik een Exped Down matras had wilde ik nog wel eens gewoon een reddingsdeken plaatsen onder mijn gewone matje. Dat hielp altijd wel (althans, dat gevoel had ik in elk geval wel), nu heb ik het gelukkig niet meer nodig.

Raymond
 
Ik weet precies wat je bedoeld, en mijn advies is gewoon doen!
Kost je niets, en inderdaad t spul weegt weinig.

Rob
Heeft net 64 m2 laminaat gelegd, nog 33 m2 te gaan...:(

Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot.nl
 
Vraagje: als het geen aluminium is, wat voor glimmend spul zit er dan op om het een reflectielaag te laten zijn? Of is het gewoon een dampdichte laag en heeft het niks met warmte-isolatie te maken? In dat laatste geval zal het ook niet echt helpen onder je matje...

Groetz,
Dennis

- Heeft huis gekocht waar laminaat al in lag -
 
Het ziet er wel uit als aluminium, maar het is een soort plastic folie. Het glimt nog meer dan aluminium en het is lichter, sterker (niet veel) en het geleid geen warmte als een metaal. (het voelt niet koud aan bij de eerste aanraking).
Het is trouwens ook bedoeld als dampdichte laag, maar vooral als isolatie.

Bedankt voor de snelle reacties tot zo ver en succes met laminaat leggen (plakken je vingers al aan elkaar?)
 
Is dat nu echt een probleem bij een TAR standaard?
Ik gebruik altijd een ultra-light, ook in de sneeuw en met een reddingsdekentje er ondr gaat het prima.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken en dan lekker gaan slapen).
 
als het echt koud is leg ik een folie reddingsdeken onder mn matje, eventueel met een fleesekleedje over de folie voor extra warmte en tegen het gekraak van het folie :)
 
Hoi dan,

Net terug van een beetje winterkamperen in Noorwegen en daar toch al snel -20 voor de kiezen gehad snachts.
Voor lagere temperaturen dan -5/-10 gaat er bij ons dan een extra gesloten cellfoammatje mee (4,50 E bij de goedkopere outdoorzaken). Dat scheelt dus echt enorm veel aan warmteverlies via je matje snachts en het weegt zo goed als niks. Is alleen wel veel bulk.... :(
De 2e reden waarom wij dit extra gewicht meezeulen is het feit dat als de TAR lek raakt, je um met temperaturen wat verder onder 0 niet meer kunt onderzoeken op de lekplaats, want dan heb je een ijsbaan van je matje gemaakt. En op een lekke TAR bij -10 en lager is zeker niet grappig!

Bij temperaturen die hoger zijn, gaat er een gewone Beverzitflap mee, handig voor onderweg en snachts leg ik hem onder mn kont voor de extra isolatie.

Groetsels
Petra
 
Ha,

Dat spul, waar jij het over hebt, heb ik ook eens gebruikt als isolatiematje.
Ik had 'm dubbelgevouwen, met dus de reflectielaag aan de buitenkant. Het isoleerde echt heel goed. Ik heb dit matje ook gebruikt om op te zitten (s'avonds buiten).

Nadeel: het gaat niet lang mee. Elke keer een nieuw matje maken vind ik géén optie.

Momenteel gebruik ik vaak een celschuim-bever-mat in combinatie met een TaR-matje.

Ruud
 
Beste allen,

Het reflectielaagje op de folie is wel degelijk aluminium. Het wordt als dun laagje op de folie aangebracht om de folie dampdicht te krijgen. Plastic als zodanig laat veel damp door, en de metaallaag van ca. 0.0002 mm dikte (!) doet dan dienst als barrièrelaagje. Het aanbrengen op de folie gebeurt m.b.v. een vacuümtechniek die ook gebruikt wordt bij de fabricage van CD's. De warmtereflectie is inderdaad uitstekend, ik heb het wel eens gebruikt in plaats van m'n thermarest. Het ligcomfort is natuurlijk nul-komma-niks, maar het isoleert perfect en weegt niets.
Als je voldoende ruimte over hebt in je rugzak, moet je het zeker doen!

Slaap lekker.


Erik

(2 Slaapkamers laminaat was nog te doen. Maar de plinten waren het ergste...)
x(
 
Bij de bouwmarkt hebben ze ook radiatorfolie met twee kanten aluminium en daartussen luchtkussentjes.
Als je dat nu eens onder je matje legt.
Weegt niets en kost ook niet zoveel.
Als je het toch overhebt van de isolatie klussen dan is het mooi meegenomen.
Reflectie van kou en warmte met daartussen een stilstaand laagje lucht.Beter kan het volgens mij niet.
Ik heb het zelf overigens nog niet uitgeprobeerd.

Eric
 
Ik slaap op een TAR guidelite van 2,5cm dik en ik voel bij slapen op sneeuw wel de koude optrekken door mijn matje (ondanks reddingsdeken). Vorige WWH een zitlap van 1cm dik isolatiespul onder m'n kont gelegd en dat scheelde al een hele hoop. Ga nu zoeken naar een groter stuk van dat materiaal, wat van m'n hoofd (of romp) tot m'n kont komt (zeg iets van een meter bij 50cm). Koude voeten en benen heb ik toch nooit en daar is de druk op de onderlaag ook niet zo groot. Vaak zijn afdankertjes in een bouwmarkt of bij bepaalde outdoorwinkels, waar ze die isomatten aan de strekkende meter verkopen een prima oplossing voor dit probleem. En zoals eerder genoemd in deze discussie, het weegt nagenoeg niets, het neemt alleen ruimte in. Maar door het lage gewicht zijn deze matjes wel weer ideale spullen om buiten aan je rugzak te sjorren. Daar zit bij mij normaal gesproken toch geen uitrusting, omdat ik een hekel heb aan gebengel en gekletter aan m'n rugzak.

Isoleer ze!

Sebastian ;)
 
Je hebt bij de Hema van die hele dunne isomatjes met een alulaagje. Die hebben vorig jaar of het jaar daarvoor ook in een OpPad-test gestaan. het ligconfort is bagger, maar de isolatiewaarde heel erg goed.
Het voordeel is dat ie en goedkoop en erg ligt is en heeeeel goed past onder een TAR matje ongeacht de lengte en dikte van de TARmat.
Ow ja, en ze gaan ook nog lang mee. Heb die van mij al een jaar of 5

truste allemaal :7
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan