Familietent


Vorige week kwam mijn vrouw met het plan om ergens een weekend glamping te boeken, want er is niets zo leuk om een vakantie te plannen als je net terugkomt van vakantie. Maar ik hou niet zo van vakantieparken en voor de kosten van een weekend een safaritent huren op een vakantiepark kunnen we ook zelf een familietent kopen en lekker op een camping gaan staan, wat ik een stuk leuker zou vinden.

Dus ik zou misschien een mooie familietent willen kopen en het liefste zou ik een oude klassieke Nederlandse tent kopen zoals Erdman Schmid of Carl Denig. Maar ja, die worden niet meer gemaakt en ik ga ook niet 3000 EUR betalen voor een tent. Het budget is ongeveer de kosten van een weekend vakantiepark, dus zo'n 350 EUR. En voor dat budget heb je niet de beste tent natuurlijk, maar er zijn wel degelijk wat aardige modellen te vinden in deze prijscategorie.

Wat ik eigenlijk wil:

- Technisch katoenen doek (maar die zijn er niet voor deze prijs)
- Geen glasvezelstokken
- Vierpersoons
- Stahoogte
- Kuipzeil
- Minimaal twee slaapkabines

Ik heb uiteraard wat zitten zoeken al en ik vind de Robens Vespucci 4 er (op internet) best aardig uitzien, alhoewel ik de afwerking van Robens tenten in het echt over het algemeen vrij slecht vind. Maar voor 350 EUR krijg je best veel tent Robens, dus mag ik misschien ook niet te veel van Robens.


Anywayz, als ik zoek op internet vind ik veel, maar ook veel wat ik niet interessant vind. Zoals Vango die alleen maar glasstokken heeft. Redwood, waar ik nog nooit van gehoord heb. Decathlon maakt wel wat aardigs. Outwell is het ook niet helemaal. En wat me vooral verbaasd is dat ik nergens meer Eurka! vind. Die verkochten wij vroeger als warme broodjes, dus wat is er met Eureka! gebeurd?

Wie heeft nog suggesties voor een mooie familietent, die ik nog niet gevonden heb via Google?

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Sinds enkele jaren gebruik ik de Robens Double Dreamer, 4 persoons met 2 slaapcabines (uitritsbaar muurtje tussen die 2). Staat als een huis, met mijn 1.92 meter net geen stahoogte. Redelijk compact pakket, niet zwaar en staat ook vrij snel. Daarbij een voorluifel, de Shadegrabber, ook van Robens.
Ik herken niet de opmerking over het gebrek aan kwaliteit.
Dit jaar extra meegenomen naar Noorwegen de tipi van Robens, de green cone 4. Het idee was om tijdens de rit naar het noorden (lofoten) elke nacht snel de tent op te zetten en de volgende dag weer verder te trekken. Staat binnen 10 minuten en is lekker donker aan de binnenkant. Geen stahoogte voor mij.
Deze tent beviel zo goed dat de Double Dreamer 4 weken niet uitgepakt is. Ook Robens, ook lichtgewicht en compact en prima kwaliteit.

Ben nu aan het kijken naar een iets grotere tipi...

Groet
Koos
 
Je noemt Robens, maar je linkt naar Coleman.
En laat ik nou net die Coleman gehad hebben in het verleden. N=1, maar lekkage op de naden. De gebroken stok bij een kuststorm van 110 km/u wil ik de tent vergeven, maar de lekkage (ook voor de storm al) en de belabberde afhandeling daarvan door Obelink vergeet ik niet snel.
Ben toen (tien jaar geleden nu) overgestapt op een Decathlontent die niet meer gemaakt wordt. Destijds was ik enigszins huiverig, maar ondanks het 100% polyester doet íe het tot op de dag prima en heeft ie een vergelijkbare storm overleefd.

Kun je voor dat bedrag niet een hele mooie 2dehands de Waard op de kop tikken?
 
Aanvulling: ik vond de Coleman op de lekkages na wel een hele prettige tent.

En ik heb een rondje marktplaats gedaan: veel katoen en polykatoen voor lage prijzen. Als ik jou was zou ik me daar op richten, niet op poly nieuwe tenten.
 
Eureka! is overgenomen door BACH

Aha! Twee mooie merken die samen gaan. Ik heb even gekeken, maar helaas is Spatz boven budget.

Je noemt Robens, maar je linkt naar Coleman.

Ja soms zijn mijn typvingers en hersennen niet helemaal in sync. Ik kijk inderdaad naar deze Coleman tent

Ik herken niet de opmerking over het gebrek aan kwaliteit.

Het valt me vaak op dat bij Robens / Coleman, ook als de tent strak staat, het doek wat lubbert. Dat komt doordat het doek niet heel strak gesneden of genaaid is. Dat bedoel ik met het gebrek aan kwaliteit.

Robens Double Dreamer

Zeker ook een mooie tent! Wel prijzig.

een kuststorm van 110 km/u

In het geval van storm gaat mijn vrouw echt niet met mij in een tent liggen. Zelfs met regen wil ze eigenlijk niet in de tent 😆

Kun je voor dat bedrag niet een hele mooie 2dehands de Waard op de kop tikken?

Ik heb ooit een tweedehands Denig gekocht, maar die was al na twee keer kamperen echt op, dus mijn ervaring met tweedehands is niet heel goed.


Aanvulling: ik vond de Coleman op de lekkages na wel een hele prettige tent.

Goed om te weten.

En ik heb een rondje marktplaats gedaan

Misschien moet ik dat ook even doen.
 
Gjalt van der Wal, voormalig eigenaar van Erdman Schmidt, heeft nog altijd een handeltje (om het maar oneerbiedig te zeggen) in het opkopen, restaureren en verkopen van ES tenten via Marktplaats.
Zo hebben wij een aantal jaren terug van hem een ES Schildpad gekocht....waar ik op dit moment vóór zit op een camping in St.Etienne-de-Tinée.
Hij opereert onder zijn eigen naam op Marktplaats....je zou eens contact met hem op kunnen nemen.

Groetzels,
Dennis
 
Nu ik trouwens de storm en de betrekkelijk kleine schade daarop noem, bedenk ik me dat de Coleman niet glasvezel vrij is, zoals wel jouw wens is. De voordeur en de slaapcabine worden omhoog gehouden door glasvezel. Alleen de middelste twee tunnelstokken zijn van alu (?).
 
Nu ik trouwens de storm en de betrekkelijk kleine schade daarop noem, bedenk ik me dat de Coleman niet glasvezel vrij is, zoals wel jouw wens is. De voordeur en de slaapcabine worden omhoog gehouden door glasvezel. Alleen de middelste twee tunnelstokken zijn van alu (?).
Ja, dat had ik gezien. Er zijn inderdaad twee fiber stokken, maar de twee meest belangrijke stokken zijn wel van aluminium dus op zich kan ik met dat compromis leven.

Als we uiteindlijk een tent gaan kopen dan mag ik al blij zijn als we dat ding twee weekenden per jaar gaan gebruiken en dan toch alleen bij goed weer. Als in de week voor het geplande weekend blijkt dat er in het weekend een herfststorm over de camping trekt dan gaan we toch niet kamperen.

Dat ik het leuk vind om met mijn hoofd op een steen onder een reddingsdekentje in een bos ga liggen slapen, laat mijn vrouw graag aan mij over. Kamperen vind ze best leuk, maar dan wel met het nodige comfort. En met takkeweer een weekend opgesloten zitten in een tent vind ik zelf ook niet zo'n hele fijne weekend besteding.
 
Wij hebben een ES vuurpad via Gjalt (op marktplaats te vinden). Is nog geen familietent, maar een schildpad of ander model heeft hij vast ook.

Uitstekende katoenen tent met alle toebehoren voor een prima prijsje (maar nog steeds iets meer dan 350 euro). En als er iets niet goed zou zijn, moesten we zeker even contact opnemen, want dan zou hij kijken of het nog vervangen kon worden.
 
Bijvoorbeeld: https://www.canvascamp.com/nl/canvas-glamping-tenten/tipi-tenten Billig in prijs en absoluut een bombshelter in slecht weer. Menige keren code rood al mee doorstaan (wel een paar keer al de middenpaal vervangen want die lijdt er op den duur wel onder). En met een beetje handig klussen kan je er ook een liner in maken voor nog meer comfort

Veel warmer in de winter is toch voor polyester te gaan (ik heb dus beide) dan is thans toch de grotere helsports Varangers een goede optie (alu middenstok vervangen voor stalen zou ik wel adviseren) en je hoeft niet zelf te klussen om een liner te maken. Ze kunnen complete binnententen met of zonder grondzeil bijleveren. Ernstig warm!

Andere polyester optie is lastig te vinden tegenwoordig. De Bison Tindes zijn niet meer te krijgen, helaas. Hier nog eentje, is zo wat een vondst! https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=302051718&ci=6
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de info, maar die megatipi's zijn voor mij echt te groot. Ben ook geen winterkampeerder (wel trektochten met rugzak, dus lichtgewicht), dus kachel hoeft ook niet. Zijn volgens mij ook niet heel snel op te zetten.
Ik kijk naar de Spatz wigwam 5 btc, vooral door de aparte binnentent en een soort leefruimte daarvoor. Ben fan van Nigor, nu Bach, maar die zijn me te duur en ripstop is minder geschikt voor de zomerzon.

Groet
Koos
 
Zijn volgens mij ook niet heel snel op te zetten.


Groet
Koos
De tent kan wel snel staan maar je gaat meer zooi meenemen (meer comfort bij standplaatskamperen) wat meer tijd in beslag gaat nemen. Ik heb zo'n grote jongen echt wel binnen 15 minuten staan. Kwestie van efficiënte rondje rondom de tipi lopen. Tijd gaat zitten in de losse binnenzeilen, liners, tarp ervoor en dan nog de rest van de zooi. Maar dat is eigenlijk ook een hobby, kampje opbouwen.
 
Hallo Einstein,
nu kan ik je bieden een Eureka Wild Basin 4 RS van 2016, compleet met footprint en gronddeken. De tent is altijd model verzorgd en opgeslagen geweest en drie keer een week gebruikt. De tent kan weg vanwege onze gezondheid en leeftijd(75+). Over de prijs worden we het wel eens.

Groeten van Boelo
 
Hallo Einstein,
nu kan ik je bieden een Eureka Wild Basin 4 RS van 2016, compleet met footprint en gronddeken. De tent is altijd model verzorgd en opgeslagen geweest en drie keer een week gebruikt. De tent kan weg vanwege onze gezondheid en leeftijd(75+). Over de prijs worden we het wel eens.

Groeten van Boelo
Voorlopig hebben wij nog geen besluit genomen over wat we gaan doen, maar dank voor het aanbod
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


De tent kan wel snel staan maar je gaat meer zooi meenemen (meer comfort bij standplaatskamperen) wat meer tijd in beslag gaat nemen. Ik heb zo'n grote jongen echt wel binnen 15 minuten staan. Kwestie van efficiënte rondje rondom de tipi lopen. Tijd gaat zitten in de losse binnenzeilen, liners, tarp ervoor en dan nog de rest van de zooi. Maar dat is eigenlijk ook een hobby, kampje opbouwen.
Dat laatste heb ik dus nooit zin in. Tent moet snel staan, slaapspullen naar binnen en dichtritsen...
Deze zomer in Noorwegen bleef de 'zooi' in de auto, zelfs tafel en stoelen haast niet uitgepakt, want overal picknicktafels bij de tent.
Waarom dan groter? Ik besef dat ik echt geboft heb met het weer, 4 1/2 week zon en droog, zelfs storm Hans was lief voor ons. Zal niet elk jaar zo zijn, dus zoek ik iets waar 2 stoeltjes in de voortent kunnen staan. En tarp ervoor is zeker een optie, had ik nog niet aan gedacht, bij een tipi dan.

Groet
Koos
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan