Fietstocht België-Noorwegen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Andreas
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Andreas

Guest
Hallo beste lezers,

Ik ben van plan een fietstocht te maken van België naar Noorwegen als Eindwerk voor school. Ik ben nu 17 en zal nog steeds 17 zijn als ik de reis maak in de grote vakantie(juli en augustus). Ik zou graag onderweg verschillende bezienswaardigheden aandoen en slapen in jeugdherbergen en/of een tentje dat ik meeneem.

Welke papieren zal ik nodig hebben? Welke dingen zijn zeker belangrijk als je een fietstocht maakt?

Ik heb geprobeerd een zo goed mogelijk lijstje te maken met kleine prijsschattingen, maar ik weet niet als dit volledig is en ook niet van welke merken ik deze materialen het beste koop.

Het lijstje kan je hier vinden: http://users.telenet.be/worldshake/Benodigdheden.xls

Hartelijk dank alvast,
Andreas.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Andreas,

vertel eens wat meer over dit avontuur. klinkt erg interessant.

Maar ook al eens op bv vakantiefietser.be gekeken?

Bas
 
Hoi Andreas,

Ik denk dat je nog best kritisch naar je lijstje kan kijken en dingen eventueel kan schrappen, zoals 7 onderbroek 7 paar sokken. Je hebt je ondergoed toch alleen 's avonds aan als je fietst, dus ik denk dat 2-3 t-shirts, onderbroeken en paar sokken wel voldoende is. Gewoon regelmatig ff wassen. Daarnaast vind ik een gewone afritsbroek nog altijd wel fijn om bij me te hebben om niet de hele dag in de fietsbroek te moeten lopen, dan kun je tenminste je onderbroeken ook nog gebruiken.

Als ik aan een eenvoudige tent denk denk ik aan ongeveer 150 euro,(bijv eureka moonshadow/goed prijs/kwaliteit) voor een matje en slaapzak kun je samen wel beneden de 100 euro doen, als je bijv naar de perry gaat en een eenvoudig niet opblaasbaar matje koopt.

Qua papieren denk ik aan een paspoort, pinpas, contanten, internationale telefoonkaart, eventueel credit card, allerlei kortingspassen die nuttig kunnen zijn, bijv van jeugdhergen keten oid.

Probeer alles daarnaast zo klein en licht mogelijk te houden. Dus klein flesje van alles.

succes ermee,
 
'k Weet niet hoeveel km je per dag wil afleggen, maar ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat een goede basisconditie in ieder geval handig is.

Verder is enige kennis van fietsmechaniek en wat basis reparatiemateriaal een noodzaak. Enkel een reserve binnen- en buitenband lijkt me niet te volstaan. Een multitool zou ik zeker ook meenemen.

7 T-shirts, ondergoed, paar kousen lijkt me ook te veel van het goede. Twee of drie stuks van elk (liefst sneldrogend) volstaat volgens mij. 'k Zou zelfs eerder een twee kleine handdoek meenemen voor op het moment dat je de eerste moet laten drogen.

Om me onderweg te scheren gebruik ik van scheerolie van Williams, dat spaart ook weer wat gewicht want je hebt hier maar enkele druppels per scheerbeurt van nodig.

Je bent blijkbaar ook niet van plan om te koken onderweg gezien je geen kookgerief meeneemt? En wat met routebeschrijving of plannen?

'k Weet niet hoe het in Noorwegen zit met de kennis van het Engels, maar een klein woordenboekje Nederlands-Noors is misschien handig. En een lijstje met de belangrijkste contactgegevens van familie voor als er iets ernstigs voorvalt kan ook nuttig zijn.
 
Ik zal me een beetje meer toelichten;-)

Mijn drijfveer: Ik zocht als eindwerk iets praktisch en liefst ook een intensieve training. Ik wilde altijd al eens graag een tijdje weg van alles, er even tussenuit en een totaal andere ervaring opdoen.

Het fietsen is een hoby van me en iets waar ik me kan in uitleven.
Ik hoop onderweg veel dingen te zien en mee te maken. Indien mogelijk ook mensen te leren kennen onderweg, mensen met de zelfde drijfveer:)

Over het algemeen is mijn conditie goed. Als ik rijd beproef ik mezelf vaak.

De tocht zelf wil ik liever niet te hard plannen, maar dit zal alleen lukken met een goede voorbereiding vooraf.

Het materiaal dat ik nodig heb ga ik wel proberen goed bijeen te zoeken zodat ik een goede basis heb om een stevige tocht te maken.

Hoeveel ik juist per dag ga rijden kan ik moeilijk inschatten want het is mijn eerste tocht. 25km/h doe ik normaal voor andere ritten, maar dit zal denk ik niet vol te houden zijn voor ganse dagen.

Dat fietsbroeken zonder ondergoed dienen gedraagd te worden is eigelijk logisch, maar ik heb hier wel nooit bij stil gestaan.

Met deze nieuwe info kan ik al een beetje bezuinigen op het lijstje:)

Voor eten dacht ik idd telkens iets te kopen wat niet klaargemaakt dient te worden, maar is dit eigelijk wel mogelijk?

Buiten dit alles was ik wel van plan gedetailleerde kaarten te kopen van de landen waar ik door rijd. België-Nederland-Duitseland-Denemarken-Zweden en tenslotte Noorwegen.

Voor dit avontuur heb ik me ook een beetje laten inspireren door het boek "Josie Dew de wind in mijn wielen" (Vooral 2de deel in scandinavië)

Hartelijk dank voor de snelle en waardevolle reacties,
Andreas.
 
Hi

klinkt idd erg goed.

Maar heb nog eens nagedacht, je moet nog een veloke aanschaffen. Hoe ga je dit doen? Al iets op het oog?

Vandaag nl bij mijn fietsenboer binnengestapt en ze hadden daar een erg knap fietsje staan, dus vandaar. Of anders een goede ATB opbouwen met dragers ed, zit je kwa aanschaf wat lager.

Zelf heb ik al weer wat ervaring met fiets(vakanties)/ trips en moet eerlijk bekennen dat ik in Pas-de-Calais iets van 50 a 65 km deed op een dag en in Bels iets tussen de 90 en 120 K das wel te doen en lekker relaxt.

Eten dat niet klaar hoeft worden gemaakt.. klinkt als cafetaria of koud... is voor even geen probleem maar op langere tochten wil je wel wat anders, is nl. niet geheel "gezond" zowel kwa fysiek als voor de portmonnee...

Zelf eigelijk alleen fiets ervaring in de benelux, frankrijk en duitsland. Dus daar kan ik je niet verder mee helpen.

Bas
 
Hoi Andreas,

Wat ik nog mis op je lijstje is sportondergoed. T-shirts zijn van katoen en als die nat zijn wordt je koud. Sneldrogende ondertruitjes houden je wel warm.
Verder misschien nog een dun fleecetruitje om met koud weer in te fietsen of tijdens een pauze. En naast een regenjas nog een winddicht fietsjasje (weegt weinig).
Qua kaarten van Noorwegen zou ik Cappelen aanbevelen (Sør-Norge sør van ongeveer 1:450.000). Daar staan ook de kleine wegen op.

Groeten,

Linda
 
btw ik gebruik in nl en dui altijd de michelin 1:200.000 kaarten, ook voor fietsen prima! En ze beslaan grote gebieden, NL in 2 kaarten!
 
Ik zou toch overwegen een (gas)brandertje te lenen of te kopen met een pannetje erbij. Al is het maar om soep te warmen of een eitje te bakken. Pre-fab pastamaaltijden of mie zijn ook makkelijk. In NL schijn nu bij LIDL een spiritusbrandertje met pannetjes voor 15 euros te koop te zijn. Daar val je je geen buil aan. Steeds buiten de deur eten loopt overigens ook al snel in de papieren.
 
Ik heb vandaag catalogussen gaan halen in sport winkels en fietsenmakers voor prijzen te vergelijken en nog meer ideeen op te doen voor materiaal dat ik zou nodig hebben.

Mijn excel lijstje ga ik in de loop van de namiddag aanpassen met modellen en prijzen, waarbij ik de opmerkingen van jullie in acht neem.

Ik heb ook ondertussen besloten toch een gasbrander aan te schaffen, maar ik vroeg mij af als ik niet zou toekomen met gamellen om in te koken en uit te eten?

Van fiets had ik aan oxford discovery gedacht. Aan deze fiets zou ik dan extra's bevestigen voor tassen en andere benodigdheden. Mocht dit een zot idee zijn, laat me dat dan weten:)

Grtjs,
Andreas.
 
Ik heb als laatste aankoop kaarten gekocht van Benelux met Duitseland en 1 van Scandinavië.

Deze zijn 1: 1 000 000 en 1: 15 000 000 dus ik zal wss nog preciesere kaarten moeten aanschaffen, tenzij ik voor een deel blind rijd.

Grtjs,
Andreas.
 
Ziet er ook niet slecht uit nee, maar na de tocht blijf ik deze fiets nog gebruiken voor andere doeleinden. Het wordt geen stalen ros om op stal te zetten na de tocht:)

Voor het ogenblik heb ik ook helemaal geen andere fiets meer, want mijn vorige is gestolen de laatste keer dat hij aan het station stond. Ik rijd nu rond met een stadsfiets.

Voor oxford heb ik een handelaar dicht bij huis. Ik heb trouwens ook al prijzen vergeleken met andere merken waar ik nog voor de zelfde onderdelen 700 euro mocht bijleggen.

Het model dat jij mij toonde heeft van shimano een goedkopere kit steken. Ik verondersel dat het met beide wel goed zal lukken, maar ik verkies de oxford:)

Toch bedankt voor het opzoekwerk!
Andreas
 
Roger,

Het enige wat ik wilde stellen is dat je met een beetje zoekwerk een prima fiets kan vinden die goed presteerd voor niet al te veel geld. Dat moet je dan nl. weer van je vakantie budget afhalen (tenminste bij mij dan...)

Zelf rijd ik rond op een omgebouwde/ aangeklede ATB. Heeft ook goedkopere onderdelen dan LX of XT maar rijd er alweer sind 2001 op rond en eerlijk is eerlijk met 4000 tot 6000 K's per jaar moet ik zeggen dat ie het nog errug goed doet.

Bas
 
Yep ziet er goed uit.

Een zaklamp kun je ook combineren, dus een koplamp voor de fiets die op accu's draait welk dan dubbelt voor zaklamp.

Wat ook wel erg tof is is een weblog oid aanmaken waar je je dagboek ed online kan posten (moet je wel een inet cafe tegen komen)

Ik mis oa nog je fietshelm, handschoenen, en pomp...

Misschien is een retroreflecterendhesje ook een goede voor op je lijst. Dan val je nl. in het donker erg goed op.

Bas
 
Weeral eens zeer goede tips!

Ik zal zoiezo men dagboek moeten intypen voor school, dus dat is mss nog niet zo een slecht idee.

Fietshelm... ik vind een helm een ambetant en overbodig gevaarte:p

Pomp zal denk ik op de fiets gemonteerd zitten en handschoenen wist ik niet zeker als deze echt nodig waren, maar dat zal ik nog aanpassen dan!

Ik denk dat ik niet echt meer ga rijden als het donker is, maar het kan wel van pas komen, mss voor mist of als ik dan toch eens s'nachts wil rijden.

Thnx,
Andreas.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Andreas, das een kwestie van gezond verstand. Ik mag wel zeggen dat het in bepaalde landen in \europa verplicht is om een helm te dragen en als fietser ben je in het buitenland een stuk kwetsbaarder dan in de benelux. Ik kan mij nog stukken snelweg in frankrijk herinneren waar de vrachtwagens met 90 voorbij kwamen razen op een halve meter afstand. Das neit prettig... Duitsland overingens idem..

En handschoenen zijn heel erg prettig zeker op lange stukken.

Bas

_beter safe then sorry_
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan