Fietsvakantie?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter bartjoosen
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
B

bartjoosen

Guest
Ik zou graag een weekje rondtrekken met de fiets, met een tentje, en wat bepakking. Ik vertrek in Hoogstraten ( Belgie, vlak tegen de grens met Nederland) Ik zou graag 7-10 dagen onderweg zijn. Heeft er iemand suggesties om deze vakantie tot een succes te maken?
Graag zou ik ook wegblijven van campings en dergelijke, zo bij een boer of gewoon wildkamperen (als da toegelaten is???).

Ik ben benieuwd wat voor vakantie hier uit de bus gaat komen!!!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi, Bart,

Ik loop een tijdje met het idee om de complete grens van Nederland af te fietsen, en dan de meest buitenste wegen, die nog zonder ATB bereidbaar zijn. Zou niet weten of dit haalbaar is.

Ik gok dat het zo'n 2000km is, dit zou in 3 weken te fietsen moeten zijn...

Maar je hebt voor jezelf geen ideeen?

grtz
Henk
- bezig met (plannen voor) een éénwielige fietskar

The Recumbent Architecture Pivo
 
Hoi Bart,

3 jaar geleden, eerste keer dat ik zonder paps en mams op vakantie ging, ben ik door Nederland wezen fietsen. Zonder hippe spulletjes, gewoon de kampeervooraad van thuis aangesproken, en opladen maar. een hele gewone fiets (daarover zometeen meer) katoenen tentje, fietstassen van de halfords, en zeker geen lichtgewicht kleding, mooi brandertje of dergelijk duur spul. Dat heb ik allemaal in de afgelopen 2 jaar stukje bij beetje aangeschaft.

Wat voor jou in de eerste plaats van belang is, is dat je fiets in orde is. Ik weet niet hoe serieus je van plan bent te gaan fietsen, of je met een gewone stadsfiets of met een mooie randonneur rijdt, maar het belangijkste is een goeie check up: Banden, (of ze niet glad zijn, en profiel nog voldoende is) Transmissie: Geen slappe ketting, tandwieltjes niet versleten, trappers goed, verlichting, bagagedrager goed stevig, lekker zadel (ook best belangrijk) Toen ik in antwerpen stond brak m'n trapper af, en dan kan je niks meer. Dat zijn dingen die je niet bij een voorbereiding kan voorzien, dus je moet ook kunnen
improviseren, of een noodplan bedenken. Dit hoeft uiteraard in Nederland geen probleem te zijn, je komt altijd wel ergens uit, en iedereen verstaat je.

dan de bagage: Als je zo'n 10 dagen weg wilt, maar je blijft gewoon in Nederland, hoef je niet veel eten mee te nemen. Boodschappen doen kan overal. Denk erom dat je niet zo goed dingen koel kunt houden, vooral vleeswaren en zuivel zijn moeilijk. Neem bij de supermarkt zo'n koeltas mee, waarin je je diepvries spul koud thuis kunt krijgen, en stop daar koelelementen in. Op elke camping is wel een diepvries aanwezig, waar je ze, al dan niet gratis, in kunt laten vriezen. Doe de boodschappen bij voorkeur aan het eind van de dag, vlak voordat je op de camping aankomt. Fietstassen pak je vol met zware dingen onderin, om het zwaartepunt van je fiets laag te houden. Dus kookspullen, toilet spul, reparatiesplletjes onderin. daarbovenop kleding, en als je niet al te veel ruimte in je tassen hebt (wel\geen lowriders) kan je je slaapzak en tent achterop binden.

Verder is een stuurtas handig, hier stop je wat te eten in voor onderweg, portemonnee bij de hand, eventueel boeken, en je kunt de routekaart erin stoppen.

Over het kamperen: Er zijn in Nederland behoorlijk wat boerencampings, waar je aanmerkelijk minder betaalt dan op gewone campings. Reken voor een gewone camping op max. 15 euro per nacht, voor boerencampings nooit meer dan 8-9 euro. Wildkamperen kost je niks, maar dan moet je natuurlijk geen boze boswachter tegenkomen :)
Als je besluit om wild te kamperen, moet je bedenken dat je met de fiets wel een bos in zal moeten. dat is lopen een stuk makkelijker, die fiets zal je ook door dichte begroeiiing moeten meeslepen als je ergens in een dicht stukje bos gaat kamperen. Als laatste wil ik je nog de paalcampings van staatsbosbeheer noemen, daar mag je legaal wildkamperen. Dit zijn gewoon open plekken in het bos, zonder voorzieningen. Er is wel een waterpomp.

Als je dagen achter elkaar afstanden gaat rijden van 60-70 km en meer, moet je op je voeding letten. Ik weet niet hoe lekker je kan koken, maar fietsersvoedsel bevat veel koolhydraten. Op deze site vind je veel voedingstips, bij "verzorging" .

Waar je heen gaat: Lekker zelf uitmaken, je kunt vanuit jouw woonplaats een mooi rondje Belgie maken (ardennen enzo), maar evengoed kun je richting Veluwe rijden. plan van te voren ongeveer in waar je elke dag wilt stoppen, en kijk meteen of daar een camping (of voor wildkamperen: stukje bos) is. Zoek eventueel een reserve camping, voor als de eerste VOL is. niets vervelender dan na een vermoeiende rit nog 15 km te moeten rijden naar de volgende camping.

Mocht je nog meer willen weten, mag je me altijd mailen of een keer bellen: pbouman@student.han.nl, tel.nr. 06-41292985

groeten, en succes met voorbereiden!
Pieter

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Waarom niet de vlaanderen fietsroute?
Er bestaat een gids van en er zijn de bordjes langs de weg.
Is 750 km te kort?
Ivo
 
Al bedankt voor alle reacties, maar ik heb ook nog wat uitleg.

Aan hyz: 2000 km op 3 weken? Dat is ±140 km/dag, in een nagenoeg vlak gebied, dat is te doen. Maar ik wil maar 7 - 10 dagen van huis, gewoon om eens te kijken of zo'n vakantie me ligt.


Aan BikerMike: Ik heb hier 3 fietsen: een ATB, een koersvelooke en een citybike, alle perfect onderhouden. Wat die fietstassen betreft: Ik weet niet of het mogelijk is van met de rugzak op de fiets te rijden. Heeft hier iemand ervaring mee?
Wat de voeding betreft: Ik heb al tochten van meer dan 200 km/dag gefietst, de Ronde van Vlaanderen, en nog wat van die dingen, dus op het gebied van conditie en voeding zal het niet ontbreken. Het is enkel dat ik geen ervaring heb met meerdaagse trektochten.

Aan Ivo: Staat deze route op het internet? Zo nee: waar kan ik dan info vinden? Heb jij deze route al gedaan en was het de moeite?Nogmaals bedankt voor de reacties, ik hoop op nog meer leuke ideeën.
 
Fietsen met een rugzak?
Een kleine rugzak zou misschien nog wel gaan denk ik doch een grotere?
Probeer eens staande op de trappers. Met een gewicht op de rug lijkt mij dat niet prettig fietsen. Met een zware rugzak zou het wel eens kunnen dat jou fiets gaat stijgeren.
Voor zover het nog rustig is in vlaanderen zoekt deze route wel de rustige wegen op (al kom je ook wel in grotere steden). Ik heb al grote delen gedaan. bv. Van hier(zoersel) tot in Gent is het langs verschillende waterwegen. Ook zuid-limburg en vond ik mooi. Er is wel altijd een plaats waar je bij schemer kan onderduiken in het landschap.
Van de vlaanderen fietsroute is inmiddels reeds een nieuwe uitgave (gewoon de zoekrobot van google zijn werk laten doen)
Vermits ik blij ben dat ik op deze site al eens een landgenoot tegenkom (hij woont op een boogscheut van mij!!) mag hij mijn fietsgidsen komen lenen. Hij moet dan maar iets van zich laten horen.
Ik heb de LF50 jeugdherbergroute (bergen op zoom-voeren), vlaanderen fietsroute, topogids landelijke fietsroutes (5 routes-->allen kruisen ze ergens de vlaanderen fietsroute)
Als je toch een ATB hebt. Zou het mogelijk zijn om bv de gr 5 te fietsen? Geen idee wanneer je de eerste moeilijkheden zou tegenkomen richting middelandse zee;-)
Ivo
 
Bart.

Ik weet niet wat voor een rugzak jij op je rug wilt nemen maar ik raad je sterk af een zware rugzak op je schouders te pakken als je een lange trektocht gaat doen op de fiets.

Een Grote rugzak trekt je in een onnatuurlijke positie wat het rijcomfort maar ook de belasting in je schouders sterk negatief beinvloed.
Met andere woorden:
Het rijdt gigantisch K.L.O.T.E.

Een klein fietsrugzakje is oke maar neem geen 10 kg in die rugzak.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb weer een streek in gedachten).
 
>Aan hyz: 2000 km op 3 weken? Dat is ±140 km/dag, in een
>nagenoeg vlak gebied, dat is te doen. Maar ik wil maar 7 -
>10 dagen van huis, gewoon om eens te kijken of zo'n vakantie
>me ligt.

3 weken is 21 dagen geloof ik, dus pak weg 100km per dag. Maar dit was zo maar een hersenspinsel van mij, niet echt een serieuze suggestie voor jou :-)

Begin je voor jezelf al door te krijgen wat voor weekje je wil?

grtz
Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 
Ik begin inderdaad al wel een idee te krijgen, ik denk dat ik het idee van Ivo ga volgen en de Vlaanderen fietsroute ga nemen. Toch wel leuk te weten dat er op 25 km van m'n deur nog iemand woont waar ik raad aan kan vragen. Ik zal dus fietstassen moeten kopen. Mijn idee was met een rugzakje ( een tent, beetje eten, slaapzak en wat kleren) de vakantie door te komen, maar het zal dus anders moeten.

Iedereen bedankt voor z'n inbreng, nieuwe ideeën zijn nog steeds welkom.


Bart
-Die wel eens met de fiets op pad wil-
 
Hoi Bart,
Heb nog een stel fietstassen liggen als je ze wilt lenen. Hoef je niet meteen nieuwe te kopen. Heb een zus in Hoogstraten en twee zussen en een broer die in Brecht wonen dus kan ze daar eventueel wel even afzetten of als je daar ergens in de buurt woont ze even afgeven. Ik fiets bijna niet meer dus die tassen liggen er toch maar te liggen. Heb twee grote en twee kleine (Karrimor)tassen die al wel aardig wat van Nederland gezien hebben maar heel wat minder van Belgie.
Laat even wat weten.
Karin
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan