Filmen van je meerdaagse wandeltocht


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Allemaal,

Ik heb lang lopen twijfelen of ik wel of niet zou filmen tijdens mijn tocht in Schotland, getwijfeld omdat filmen zonder verhaal vaak een weinig boeiend geheel oplevert en wij tijdens de toch weinig aandacht aan een echte verhaalstructuur kunnen schenken. Wij zijn met zijn tweeen, maar waar moet de film over gaan? Een mooie boom, een leuk grasprietje, een prachtig uitzicht, een mooie zonsondergang... allemaal prachtig als foto's! Máár zodra je dit allemaal filmt en gaat monteren zal de ene kijker het té langdradig vinden, en de ander weer te kort. Foto's kijk je immers op je eigen tempo. Bovendien bepaal je met filmen zelf de volgorde van kijken: eerst het prachtige uitzicht, dan het grasprietje. Nu suggereer je plots dat het grasprietje wat met het uitzicht te maken heeft? Video/film bestaat niet uit een verzameling van losse shots, achter elkaar "moet" het een geheel vormen, en bewust of onbewust vertel je hiermee een verhaal.

Omdat het maken van losse shots mij ook leuk leek, wou ik eerst gaan fotograferen, maar ik denk toch dat video méér herinneringen vast legt dan fotografie. Bovendien hoeft het voor anderen eigenlijk ook helemaal niet zo interessant te zijn, het gaat om onze beleving.
Toch zou ik graag een video maken die óók voor andere personen leuk is. Maar ik heb geen zin om het echt als een documentaire te benaderen, dan zouden wij een derde persoon mee moeten nemen die ONZE reis vastlegt. Pas dan krijg je een echt interessant geheel denk ik... maar dat zit er niet in :)

Maar nu de technische vraag: Ik heb een camera met één grote en één kleine accu (de kleine kan je ong. een half uur aan laten staan, de grote rond de drie uur) het spreekt voor zich dat het volume en gewicht méér in beslag neemt dan een (simpele) fotocamera en dat normale batterijen voor in je fotocamera véél makkelijker is dan het gedoe met accu's... want... Heeft er hier iemand ervaring met het filmen van een meerdaagse wandeltocht? Nog specifieker: Ik ga de WHW in Schotland lopen. Zal ik mijn accu kunnen opladen op punten? Dat duurt immers een behoorlijke tijd.

Kortom: ik zie zelf een aantal praktische en creatieve bezwaren, maar tóch denk ik dat het absoluut een meerwaarde zal geven om te filmen.
Heeft er hier iemand ervaring met het filmen van je tocht?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Opladen van je accu's betekent dat je een adapter nodig hebt en bovendien wilde je volgens mij de hotels en bunkhouses ed vermijden ivm de kosten??
Dan lukt t je niet om de accu's op te laden.
Enige euro-adapter die ik tegen ben gekomen was in de gezamelijke ruimte van het On the Way Bunkhouse in Tyndrum.


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ik wil niet vervelend doen, maar kun je niet zelf aan de hand van al je andere topics over waar je eten in kunt slaan enz. zelf bedenken wat wel en wat niet kan?

Ik begrijp dat je je goed wil informeren, en niks dan lof daarover. Maar in mijn ogen kun je ook te ver doordraven.

En ja, waar plekken zijn waar je je kleding kunt drogen, eten kopen, eten eten zullen vast en zeker wel een paar stopcontacten over zijn.
 
Ik heb vorig jaar met een vriend van mij twee weken door Noorwegen getrokken. We hadden toen ook een videocamera mee met een paar extra accu's. Totaal is er 1 a 1 1/2 uur gefilmd. Het is een overzicht van twee mensen die tegen zichzelf en de camera praten. Totaal onsamenhangend, steeds korte stukjes als we zin hadden wat te filmen. Inderdaad vooral leuk voor ons zelf, maar enkele vrienden die de band hebben gezien vonden het ook leuk, dus denk dat je je niet te veel zorgen moet maken. Gewoon af en toe stukje filmen!
 
Maarten, gezien de reactie boven jouw is dit dus blijkbaar geen overbodige vraag. Dat je ergens eten kunt kopen en je tent op kunt zetten betekend nog niet dat je de camera een paar uur mag opladen... Ik snap dat dit wél in hotels en bed&breakfast kan, maar dat doen wij waarschijnlijk niet. We zitten in een tent, en daar is geen stroom. Vandaar mijn vraag. Bovendien hoop ik op wat inhoudelijke/creatieve tips.

Voor de rest geef ik je gelijk, ik heb misschien teveel topics geopend.
Maar het zijn wel degelijk verschillende vragen, dus als iemand met de zoekfunctie op filmen zoekt, komt hij op zo'n topic uit i.p.v. een topic over een tent. (Ja, ik gebruik de zoekfunctie telkens).

Sorry.
 
Hallo Jerry,
een goede gedachte om te filmen. Maar niet eenvoudig. Want voor een leuke film zul je b.v. ook die "leuke" scene waarin iemand languit op zijn snuit in de modder gaat, opnieuw moeten doen met de camera erbij.
Hier geldt dus weer dat je voor het goede doel wat over moet hebben!
Groeten,
Boelo
 
Hoi Jerry,

Palief is een onverbeterlijke filmer. In IJsland hebben we dan ook de avond vóórdat we op meerdaagse hike gingen keiharde afspraken moeten maken: niet meer dan 5-10 minuten filmen per gelopen uur. ;) De dag ervoor hattie namelijk 3-4 uur over een 5 km-hike-zonder-bepakking gedaan, doordat ie de hele tijd aan het filmen was.
Dus.... hou je tijd enigzins in de gaten als je aan een limiet zit (boot/vliegtuig, whatever).

Wat wij handig vonden: de camera zat in het topvak van mijn rugzak, zo kon pa hem snel pakken en weer opbergen, zonder dat er rugzakken af-en-weer-op moesten.
Nadeel was wel dat de camera vrij zwaar was (ouderwets, groot ding, grrrr), maar met die kleine cameraatjes van nu is dat probleem minder aanwezig.

Wij hadden voldoende batterijen en bandjes bij ons, die zaten wel netjes dicht bij de rug opgeborgen.

Met Carl heb ik de camera meegehad op huwelijksreis. Tijdens het opladen is de oplader incl. batterij gejat. Sindsdien blijven wij in de buurt van de oplader als ie aan het laden is.

Veel plezier!

Petra

PS: ohja, mijn pa maakt altijd 2 versies: eentje die wat vlotter verloopt om te showen aan vrienden enzo en een versie die wat trager is (maar wel heel mooi!), vooral voor hemzelf en ons.
 
Hoi!

Ik heb in schotland gewoon gefilmd met mijn canon ixus digitale camera.
Geen bioscoopkwalitiet natuurlijk, maar voor de leuk goed genoeg.
De batterij hield het 10 dagen vol. Dus een opladen was niet nodig.

De volgende keer zou ik wel nog een extra batterij meenemen (voord e zekerheid), en een extra geheugenkaart, want dat filmen vreet geheugen.

Waneer kom je terug van de whw en wanneer ongeveer gaat je film op youtube in premiere?

groet,
Gregor
 
Hoi Jerry,

misschien dat m'n ochtendhumeur parten speelde vanochtend... Misschien een aanrader voor mezelf... niet posten voor 12 uur. :)

Maar als je nu eens de kaart van de WHW erbij pakt en je ongeveer je route uitstippeld dan kun je zelf toch wel een beetje inschatten waar je ongeveer wel en niet zult kunnen opladen. En als je niet in hostels en dergelijke wilt komen. Hoe had je dan zelf gedacht om het te doen?

Als je gaat wildkamperen is het in mijn ogen nogal logisch dat je niks kunt opladen... Wildkamperen ga je waarschijnlijk niet doen meen ik me te herinneren, dus dat wordt een camping... Camping betekent stroom, stroom is dus opladen.

Creatieve oplossingen? Zonnepanelen?? Meer accu's??? Minder filmen???? Ik weet het niet.

Ach ja, misschien is dit een onderwerp waar ik me beter niet mee had kunnen bemoeien.

Veel succes ermee en wie weet... zien we je doc op deze site.
 
Mijn vriendin wilt ook heel graag haar video-camera meenemen op (Interrail, met backpack) reis. Ik vraag me af of dit wel verstandig is, gezien de kans bestaat dat het ding beschadigd of gestolen wordt.
Nou zijn er van die beschermhoezen van LowePro op de markt enzo, maar ik vraag me af op welke manier jullie de videocamera beschermen?

Normaal gesproken doe ik altijd vrij ruig met mn tas, ermee gooien (meestal frustratie wegens het missen van een trein/bus/lift oid), erop zitten/hangen, etc.
 
Hoi,
Toen ik nog een spiegelreflexcamera meenam ( ongeveer even groot als een filmtoestel) deed ik die in een passende tas aan een extra riem op mijn buik. Dan had ik hem gelijk bij de hand.En goed beschermd. Wel even uitzoeken hoe je dat met de heupband van je rugzak combineert. Tegenwoordig neem ik een heel klein digitaaltje mee, die past in een minibuidel in de jaszak, aan de schouderband of aan de riem. Wel jammer dat je geen telelens etc bij je hebt, maar al dat gesleep vind ik ook niks
Groeten
Jannie
 
Ik heb de spiegelreflex net als Jannie voor op mijn buik in een LowePro TLZ Mini en dus lekker bij de hand (anders werkt het voor mij ook niet, als ik de camera steeds moet gaan pakken), maar dan niet aan een aparte riem, maar aan de heupband van mijn rugzak. Dat kan bij de North Face en de MacPac, nu niet bij de Osprey.

Het gekke is is dat ik daar voor op mijn buik aan de heupband het gewicht nooit voel (overigens wel met een extra bandje naar de borstband), terwijl de bijna 2 kilo van het geheel duidelijk extra gewicht is als ik de camera ín mijn rugzak doe.

Bij een "piekontmoeting" op de Taillon had iemand daar wel een grappige verklaring voor: vrouwen zijn er op gebouwd om daar gewicht te hebben! Haha, who can tell ...

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan