Finland; tent of tarp - en brander?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi Allemaal,

Mijn eerste post hier op hikingsite, maar niet mijn eerste bezoek. Voor jullie natuurlijk niet te controleren, maar ik lees al ruim een jaar met veel plezier het forum. Inmiddels hier al vele tips gevonden en uitgeprobeerd. Vandaar dat ik met mijn vragen hier een ‘draadje’ begin.

Voor deze zomer (juli) heb ik samen met mijn vriendin een vliegreis geboekt naar Finland. Het gebied waar we heengaan is rond Joensuu, de bedoeling is kanoen (zuid-west van joensuu), hiken (ten noorden ervan) en bovenal veel wildkamperen.

De vragen die ik heb gaan vooral over de benodigde spullen.

Allereerst de keuze tarp of tent?
Op dit moment denk ik aan een tarp met klamboe, tegen de muggen. Op het forum valt al veel te lezen over het “tarp-virus”, alleen daar ben ik nog niet geheel mee bevangen. Wel heb ik een soort “plastic-zeiltjes-virus” te pakken. Met een stukje plastic eens in Peru op eilanden in het Titicacameer wild gekampeerd en afgelopen zomer vijf dagen in de ardennen. Mooiste blijft toch wel wakker worden met uitzicht op de omringende natuur, zelfs na een slechte nacht begint de dag goed.
Voor Finland wil ik het mezelf iets gemakkelijker maken en zit te denken om een tarp aan te schaffen. Alleen vraag ik me af of het in Finland goed te doen is, vier weken onder een tarpje te slapen of dat ik misschien toch voor een tent moet gaan? Ik ga er namelijk vanuit dat we niet alleen mooi weer krijgen en mijn donzen slaapzak heeft wat moeite met een vochtige omgeving.
Daarnaast zit ik te denken aan een klamboe vanwege de muggen, maar of dit werkt onder een tarp? Misschien dat iemand tips of ervaringen heeft met de combinatie: tarp, muggen en finland (of scandinavie) en me zo kan behoeden voor een verkeerde keuze?

Tweede; heb ik wel een brander nodig?
Ik zit namelijk te denken om vooral op houtvuur te koken. Mijn ervaringen met een week zwitserland (vuur ook toegestaan) zijn, dat ik mijn brander maar een enkele keer had gebruikt en vrijwel alles op een vuurtje kookte. Het duurt iets langer, maar maakt het geheel wel leuker en warmer. (en voor deze zomer is de anti-mug-werking niet geheel onbelangrijk)
Voor deze vier weken neem ik niet graag overbodige spullen mee. Alleen zit mijn twijfel er nog in omdat we een enkele keer op een camping zullen staan (tussen tochten door) en ik me daarnaast afvraag of het wel overal en ten aller tijden is toegestaan om vuur te maken in Finland, maar misschien dat iemand daar ervaringen mee heeft?
Nee, ik wil niet de hele discussie oprakelen over veiligheid, natuur en vuur.

Ik ben zeer benieuwd naar de tips en ervaringen.
Greetz Joris
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

een goed alternatief voor een tent en tarp is voor mij al enkele jaren een tipi van mountain hardwear. Ik heb die ooit op de kop kunnen tikken omdat ze het niet verkocht kregen in de winkel. Ik moet zeggen dat ik sindsdien niet meer van tenten en dergelijke moet weten. Snel opgezet, grondzeil hangt er los in, geen gedoe met stokken door sleuven te steken, ruimtegevoel en gewichtsvoordeel van tarp en opzetgemak, waterdichtheid en windstabiliteit van een degelijke trekkerstent.

De kiva is echter niet voorzien van een muskietennet en dat zou bij een volgende aankoop voor mij wel een must kunnen worden. Helsport heeft er zo eentje in het assortiment (lavulight).
 
Ik heb geen ervaring in Finland, maar wel in Zweden, denk dat daar de omstandigheden redelijk hetzelfde zullen zijn.

Ik zou daar niet graag alleen een tarp bij me hebben. Het is er lang niet altijd mooi weer, en als het en waait en regent, dan zit ik toch liever in m'n tent als onder een tarp. Al snap ik verder het tarp gevoel wel hoor, maar zou het niet voor 4 week met af en toe/regelmatig een bui willen. Ook weet ik niet echt hoe je het eronder mugvrij moet houden, maar misschien dat iemand anders daar wel een suggestie voor heeft.
 
Bedankt voor de reacties Arjen en Jean.

Een tipi had ik niet eens aan gedacht, dus even gaan zoeken naar de types waar je het over hebt. Zien er inderdaad goed uit en het verbaasde me dat tipi's in lichtgewicht versies zijn te verkrijgen. Ik moet wel toegeven dat de lavulight van helsport een beetje overkomt als een speelgoedtent, maar daar dragen de kleuren ook aan bij (hoewel ik zag dat groen ook leverbaar is). De kiva ziet er degelijker uit, maar inderdaad geen muggennet.
Voor een prijs van 570 euro (lavvulight incl grondzeil), is het ook mogelijk een degelijke en lichtgewicht tent te kopen. Oftewel ik ben nog niet meteen overstag, misschien moet ik zo'n tipi eens in het echt zien.

Na de reactie van Arjen, begin ik wel twijfels te krijgen over een tarp avontuur. Want ik ga er ook vanuit dat het Finland qua weer vergelijkbaar is met Zweden en het moet vooral leuk blijven die vier weken. Liefst met zo min mogelijk en lichte materialen, maar wel comfortabel genoeg om ervan te kunnen genieten.

Hopelijk dat er nog anderen zijn met tarp ervaringen langer dan een paar dagen in scandinavie.

Joris
 
Hoi Joris,
bij het lezen van het tarp-tipi verhaal moest ik meteen denken aan het merk Exped(Zwitsers). Die brengen een paar interessante modellen uit(www.exped.com) Je kunt onder de tipi tarp nog de mugvrije gaas-
binnentent van de Southern Cross zetten of een Bug Hut 2 bij hun bestellen(zie Werkstatt-shop)., 150 resp. 80 euri.
Zelf heb ik net de uiterst ruime Exped Vega (1,9kg 2 pers) gekocht via
www.outdoor-discount.com De heer Andre´Schwickert vertelde dat de tent hem in Sauerland uitstekend was bevallen. Kijk, dat vind ik nou
leuk, shop-eigenaars die hun eigen waren ook uitproberen, net als
b.v. Paul Davis van www.hike-lite.co.uk Overigens: de tenten van Exped
kunnen zich in kwaliteit en afwerking wel met Helsport meten! Dat de
prijzen veel lager liggen, heeft vooral met de onbekendheid van het
merk te maken en het ontbreken van reclamebudgetten.
Keep Hiking!
Boelo
 
Hoi Joris! Nog een aanvulling op het vorige: de aanbieder www.sackundpack.de (uit Krefeld) heeft zowel de Helsport Lavvulight
als de Golite Hex 3 in het programma! De bijbehorende prijzen vind
je zelf wel, ik wil geen problemen met de moderator. Gr. Boelo.
 
Allemaal bedankt voor de reacties.

Vakantie is inmiddels voorbij en was heerlijk. Finland is werkelijk prachtig.
We hebben er een kanotocht ondernomen van 11 dagen, kano gehuurd in Oravi en van daaruit zelf rondgetrokken, oa door Linnansaari en Kolovesi National Park.
Vervolgens doorgereisd naar Möhkö, lastig te bereiken met het openbaar vervoer, maar zoals meerdere keren, verliep het liften ook hier goed. Vanuit Möhkö gestart met de susitaival (wolfs-trail) en aansluitend nog een begin gemaakt met de karhunpolka (bear's-trail). Beide tochten sluiten goed op elkaar aan en totaal heeft ook deze tocht 11 dagen (toeval) geduurd. Leuk als afsluiting was de gratis sauna, die aanwezig was bij een open wilderness hut op de karhunpolka.
Wij zelf vonden de susitaival het mooiste omdat deze rustiger en minder gelopen leek als de karhunpolka, paden waren ruiger en meer overgroeid. Ik moet er wel bij zeggen dat we van de karhunpolka alleen de eerste dertig a veertig kilometer hebben gelopen en dus niet over het geheel kunnen oordelen. (vanuit zuidelijke richting)

Om nog even terug te komen op de vragen die ik vooraf had en zo mijn draadje af te sluiten.

We hebben voor deze vakantie een tent aangeschaft, de eureka spitfire duo. Achteraf ben ik zeer gelukkig met deze keuze en had ik het niet alle dagen met alleen een tarp willen stellen.
De tent is goed bevallen, heeft het goed gehouden in forse regenbuien en is een heerlijke tent om mee in de natuur te kamperen. Laatste omdat de binnentent los is op te zetten en er grote delen gaas in zitten, zo waan je je buiten in de natuur en slaapt toch mugvrij (geen overbodige luxe in finland).

Als brander heb ik van een spiritusbrander alleen het brandertje meegenomen en zelf een pannensteun gemaakt (van zo'n ijzeren-draad-kleerhanger). Ondanks dat we deze amper hebben gebruikt, was het handig om iets bij te hebben, bv voor de enkele keer dat we vanwege de ondergrond geen veilig vuurtje konden maken. We hebben ons verbaasd over de goed verzorgde vuurplaatsen op de tochten en in nationale parken; volop droog hout, bijl, zaag en meestal een grilrekje aanwezig.

Voor meer informatie over Finland of wat dan ook, mag je me altijd mailen.
Gr. Joris
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan