Finland! wie weet?!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
;) Dag allen,

Deze zomer wil ik een trip maken in Finland. Een ?. Heeft iemand ervaring vanuit finland? Ik zou wat tips kunnen gebruiken!
Mijn bedoeling is om boven de poolcirkel te gaan( indien mijn wijsheid & lef dit toelaat!!) en tevens gebruik maken van een canadees.

Indien ik een mooie husky tegenkom gaat deze mee naar huis!:p

Weet nog niet precies waarheen en wanneer ik ga! Ergens juli/aug.
Tevens zal/wil ik gebruik maken van het allemansrecht aldaar, dus eten, slapen, e.d. in het buiten!

De volgende info zou mij kunnen helpen;

reis er naartoe;
voedsel ter plekke;
waterfilter;
huren kano;
e.d.

Mijn dank!

Met vriendelijke & sportieve groet, Eddy
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wij gaan in augustus naar Finland om 2 of 3 meerdaagse wandeltochten te maken. Met tent, zodat we niet afhankelijk zijn van hutten.

We vliegen vanaf Bremen (D) naar Tampere (Finland) met Ryan Air. Al lang geleden geboekt. Was toen erg voordelig, al mag je maar 15 kg bagage (en 10 kg handbagage) mee. Dan nemen we waarschijnlijk de nachttrein naar Rovaniemi.

Voedsel schaffen we in Finland aan. Dat gaan we niet hiervandaan meeslepen. We verwachten dat in de grotere plaatsen winkels zijn (supermarkt of buitensportzaak).

Een waterfilter willen we waarschijnlijk niet meenemen. Als we twijfelen, koken we het water. Maar misschien gaan er voor de zekerheid wel chloortabletten mee. Voor die ene keer is het jammer van de smaak.

De gebieden waar we naartoe gaan, liggen nog niet helemaal vast. Een site met heel veel informatie is www.outdoors.fi met veel details over alle Nationale Parken, hiking areas, wilderness areas en wandelroutes. We gaan er vanuit dat bij de meeste gebieden wel een bezoekers/informatiecentrum aanwezig is, waar ook kaarten gekocht kunnen worden van de gebieden.

Omdat we geen kanoplannen hebben, kan ik je daar niet verder mee helpen.

Groet,
Saskia
 
Hoi Eddy,

Zelf al diverse malen in Finland rond getrokken met m'n tentje en ik moet je zeggen dat het mij daar nog steeds heel goed bevalt.
Ik vlieg altijd vanaf Schiphol naar Helsinki om dan met een binnenlandse vlucht naar Lapland te vliegen. Je landt in de avond op één van de binnenandse vliegvelden. Vanuit hier staan de taxibusjes van en naar de eventuele plaatsen rondom het vliegveld, of wilderniscentra, klaar om je daar heen te brengen.
Voedsel kun je daar te plekke in de supermarkt kopen, maar je kunt ook overwegen om vanuit Nederland alvast droogvoer mee te nemen.
Je tentje kun en mag je bijna overal neer zettten. Alleen niet te dicht bij woningen ed.
Nou, een waterfilter heb je niet nodig. Zolang er stromend water is, of uit een redelijk groot meer, kun je dit gewoon drinken. Nog nooit geen problemen mee gehad.
In Lapland zijn veel nationale parken en overal kun je vrij gaan lopen en hiken. Er zijn gemarkeerde route's maar je kunt ook cross country gaan, er staan overal voldoende hutten of shelters waarbij je je tent op kunt zetten en toch eventueel gebruik van de hut kunt gebruiken. Topokaarten zijn bij de wilderniscentra te koop, maar ook bij enkele zaken hier in Nederland.
Kook je op een benzinebrander dan is het niet moeilijk om aan brandstof te komen, maar kook je op een Tangria hou er rekening mee dat je niet overal spiritus kunt kopen (in Fins = Spri. )maar je kunt ook op een kampvuur koken.
Met kano varen heb ik geen ervaring dus hiervan kan ik je geen info geven.

Mocht je nog vragen hebben, mail maar.
g-nijhuis@home.nl

Heel veel plezier in Finland.
Hier onder leuke website

http://www.webcam.nu/finland/
 
Hallo Saskia,

Wij zijn van plan om in sept. een tocht te maken in Finland.
We zouden dan ook met Ryanair vliegen naar Tampere, is je dat goed bevallen ?
Ik hoor nog wel eens rare geluiden over hen (extra kosten etc.)
We willen dan in de buurt van Tampere blijven omdat we niet zoveel tijd hebben om nog eens lang in de bus te zitten.
Kun je me nog wat tips aan de hand doen ?

Bedankt alvast,

Groeten,

Jan Huizing
 
We vertrekken komende week, dus eind augustus hoor je hoe het bevallen is. Wel weten we al dat je maximaal 15 kg ruimbagage mee mag nemen en dat je flink moet betalen als je daar overheen zit. Maar de handbagage mag wel weer 10 kg wegen, dus dat wordt even tactisch inpakken.

Groet,
Saskia
 
Even een korte update vanuit Finland.

De heenreis met het vliegtuig naar Tampere was goed. Snelle afhandeling, niets bijzonders. In Tampere hebben we een paar uur in de zon gezeten en rondgelopen. Geen gasblikje kunnen vinden in het centrum. 's Middags zijn we met de trein naar Rovaniemi gegaan. Daar zitten verschillende sportzaken die het een en ander aan materiaal verkopen.

Nu zijn we net terug van een 5-daagse tocht in Urho Kekkonen. Een erg mooi en uitgestrekt natuurgebied met hutten op dagafstand van elkaar en tal van vuurplaatsen. Niet te zwaar wandelgebied, want de bergen zijn hier meer heuvels. Wel kun je moerasjes tegenkomen, maar alles staat zeer goed op kaart en de paden zijn duidelijk te herkennen, want er wordt regelmatig gelopen. Wij kwamen overdag weinig mensen tegen. 's Avonds eindigen de meesten bij een hut, om daar te koken en spullen te drogen.

De hike naar het meer vanaf Kiilopää wordt aangeraden (ongeveer 5 dagen), maar zelf varieren in tocht is zeer goed mogelijk. In de informatiecentra van het park en het Kiilopää Fell Centre kun je kaarten en informatie over het gebied krijgen. De hutten zijn allemaal uitgerust met kachel en kookplaatjes. Erg fijn als het regent. ;-) In het 'wildernisdeel' hebben de hutten ook slaapplekken. Wel zou ik adviseren om zelf ook tent en kookspul mee te nemen, zodat je kunt stoppen wanneer je wilt. Dit schijnt in de meeste nationale parken in Finland zo te zijn.

Verder spreekt vrijwel iedereen hier Engels of Duits. En we zijn in een week tijd van 25 graden overdag naar nachtvorst gegaan. Neem dus vooral ook warme en waterdichte kleding mee.

Groeten vanuit Finland,
Saskia (en Arjen)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan