Fjallraven Classic 2019 - Zweden

Beste Mensen, Hiking Lovers,

Van 9 t/m 16 augustus wordt in Zweden de Fjällräven Claasic 2019 gehouden. Zie:http://classic.fjallraven.com en https://www.dutchies-abroad.com/tips-voor-fjallraven-classic/
Persoonlijk lijkt mij dit een gruwelijk mooie trip. Heeft één van jullie deze wel eens gelopen?
En, wellicht zien meerdere hikers op dit forum het ook wel zitten om te gaan! Zouden we evt. met een clubje kunnen gaan. De inschrijving ervoor (max 2000 mensen) begint a.s maandag al 10.00 sharp.
Hoor graag evt. reacties c.q opmerkingen. Kan ook naar info@louismeulstee.com
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Mensen, Hiking Lovers,

Van 9 t/m 16 augustus wordt in Zweden de Fjällräven Claasic 2019 gehouden. Zie:http://classic.fjallraven.com en https://www.dutchies-abroad.com/tips-voor-fjallraven-classic/
Persoonlijk lijkt mij dit een gruwelijk mooie trip. Heeft één van jullie deze wel eens gelopen?
En, wellicht zien meerdere hikers op dit forum het ook wel zitten om te gaan! Zouden we evt. met een clubje kunnen gaan. De inschrijving ervoor (max 2000 mensen) begint a.s maandag al 10.00 sharp.
Hoor graag evt. reacties c.q opmerkingen. Kan ook naar info@louismeulstee.com

Ik vind het een super tocht. Ik heb 'm gelopen, niet tijdens de Classic maar eind augustus. Ik vond het gevoel van écht in de natuur zijn, in tegenstelling tot de tochten in Schotland waar je toch altijd wel een weg of dorpje ziet, echt fantastisch. Daarnaast is het zó lang licht, lekkere beekjes en meertjes, prachtig landschap.. wat wil je nog meer.

De Classic lijkt me zeker een tof evenement met ook de kans om veel likeminded mensen te ontmoeten. Ik denk alleen niet dat het wat voor mij is, aangezien ik het desolate van het landschap zo fijn vind.. op foto's zie je vaak mensen in rijen lopen. Dat is denk ik niet mijn ding, loop liever aan het eind van het seizoen met als extra cadeautje de mooie herfstkleuren. Momenteel op het lijstje om hem nog een keer te lopen maar dan vanaf kvikkjok in plaats van nikkaluotka.
edit: ik heb een filmpje van toen ik hem heb gelopen in 2016 mocht je 't leuk vinden om een beetje een idee te krijgen van de tocht.
(het forum embed hem automatisch, sorry daarvoor - ik wil 'm niet opdringen maar enkel de link plaatsen werkt niet)
 
Laatst bewerkt:
Hi Bart, helemaal top dat je deze video wilde delen! Hoe jij het hebt gedaan is natuurlijk optimale leegte. Dat zul je tijdes de Classic niet hebben. De drukte is enigszins beperkt. De start is verdeeld over drie dagen en nog eens een keer in shifts. Het is niet de Vierdaagse van Nijmegen maar ik snap helemaal wat je zegt. Ik speel er nog mee in mij hoofd. Er is enigszins wat pressure cooking daar a.s maandag de kaartverkoop al start en deze naar horen zeggen binnen drie dagen is uitverkocht. Van het weekend nog maar eens heel goed bekijken. Dank alvast voor jouw bijdrage! Groet, Louis
 
Deze tocht lijkt me fantastisch! Maar ik ben daar zelf nog niet klaar voor. Ik wil dit jaar de Fjallraven Classic in Denemarken gaan lopen, begin juli. De inschrijving start 21 januari.
 
Hoi Jolijn, Top! Zelf vind ik het leuk om "once" een keer boven de Poolcirkel te vertoeven. Ik ben voor mijn werk een paar keer naar Alsaka geweest, wat een absolute must see is, maar ligt eronder. Van het weekend even kijken naar de logistiek ervan. Ook kijken wat een retourtje kost. Geen idee nog. Yoooh!
 
Ik heb hem zelf afgelopen zomer FC Zweden gelopen. Het was zeker een fantastische tocht. Veel mooie uitzichten. Ik vondt de drukte niet erger dan de WHW in de zomer, maar ik zat in de laatste startgroep.
Tickets gaan wel hard maar er worden ook een hoop tickets later weer doorverkocht.
Groet Lenn
 
Thanks Lenn, de WHW kan ook druk zijn. Het wordt overal ook steeds drukker. In Duitsland is de term Wanderlust populair aan het worden. Jongeren gaan "massaal" hiken. Het Zwarte Woud is daardoor ook drukker dan voorgaande jaren. Ik hink nog op twee benen... Greetz Louis
 
Wauw wat een gave tocht! Jammer dat ik komend jaar rustig aan moet doen met mijn budget zoals het er nu uit ziet. Deze tocht gaat zeker op het verlanglijstje :D
 
Ik heb hem zelf vorig jaar gelopen. Voor het eerst een grote hike .. Hij was fantastisch. In het begin is het zeker druk , loop je achter elkaar aan. Maar naar een uur of 2 loop je niet meer hutje mutje. Ik vond hem vooral goed georganiseerd. Alles duidelijk aangegeven. Zeer behulpzame organisatie. En aan het eind van de hike een avond in de tent vertoeven met mede hikers en dure biertjes is echt heel erg leuk. We hadden wel alleen zeer slecht weer. Heb van de organisatie gehoord dat de 2018 classic wel bij een van de zwaarste hoorde. Ik heb samen met m`n maat hem in 4 dagen gelopen. Te snel om eerlijk te zijn. Ik ga hem nog een keer over doen en dan meer van de omgeving genieten. Maar dat komt nog wel. Ik ga eerst dit jaar de fjallraven classic in denemarken lopen, mocht ik een ticket kunnen bemachtigen.
 
De route heb ik afgelopen jaar ook gelopen, maar niet tijdens de Classic. Ik was er wel rond die periode, ik begon zelf op maandag, de classic startte volgens mij op donderdag. Alle festiviteiten rondom de finish in Abisko waren al opgebouwd en omdat ik nog twee dagen in Abisko ben gebleven kwamen de eerste lopers al binnen toen ik daar nog was. Nog een tijdje staan praten met de winnaar die de route heeft gelopen in nog geen 18 uur.... Het ziet er allemaal tot in de puntjes geregeld uit en de sfeer zal ongetwijfeld goed zijn, maar ik loop toch liever alleen. Ik heb er ook bewust voor gekozen om er wat langer over te doen (5,5 dag), zodat ik wat meer de tijd had om van de omgeving te genieten.

Maar of je nou tijdens de classic loopt of daar buiten, de route is sowieso een aanrader!
 
Hi Louis en anderen,
In 2006 liep ik samen met mijn zoon een van de eerste Classics, toen met ruim 500 deelnemers. Ik had die tocht gekozen op grond van de mooie plaatjes, bovendien wilde ik snel een tocht in het buitenland maken met weinig voorbereiding en er waren wat meevallers in de geldvoorraad. Nou, het was uitermate spannend! Het begon er al met het probleem of we elkaar op tijd op het vliegveld in Stockholm zouden ontmoeten, terwijl mijn zoon moest vertrekken van een vliegveld in Londen dat ze net waren begonnen te sluiten vanwege een bomalarm. Op vliegveld Arlanda was het een zoekplaatje omdat de binnenlandse vluchten in een hoekje zitten en niet op de wegwijzers stonden.
Maar nu over de tocht zelf. Het parcours in niet zozeer zwaar als wel hier en daar lastig: kilometers lopen in een maanlandschap met miljoenen keitjes of door moerassen over 2-3 plankjes naast elkaar. Het uitzicht en de natuur zijn wel mooi en indrukwekkend, maar halen het m.i. net niet bij Noord-Noorwegen dat toch grootser en ongerepter kan zijn.
De voordelen van deze tocht zijn meteen ook de nadelen:
-logistiek en bevoorrading: onderweg kan je regelmatig nieuw voedsel en brandstof ophalen.
-routeplanning en orientatie: je hoeft de wegwijzers en andere deelnemers maar te volgen.
-veiligheid onderweg: de helicopter van de bosbrandweer vliegt dagelijks een paar keer laag over de route en neemt uitvallers mee.(hoewel de organisatie dit officieel ontkent)
Al deze punten maken je geestelijk wel wat lui en je zal het ontbrekende later toch nog moeten leren van meer ervaren hikers en het boek "Hoe word ik bergwandelaar"moeten doorwerken.
Bovendien hebben de thuisblijvers nog een punt: ik heb al gezien dat de tarieven van bijvoorbeeld de SAS in die periode steil omhoog zijn gegaan, waarschijnlijk vanwege de internationale deelname aan de Classic.
Met de kennis van nu, zeg ik : je kan nog mooiere tochten maken in Noorwegen met veel minder reiskosten. Maar dan moet je wel eerst een stuk ervaring opgedaan hebben!

Groeten Boelo ten Have
 
Hoi Boelo,
Dank voor jouw uiteenzetting! Ik kan mij daarin zéker verplaatsen. Ik heb inmiddels de keus gemaakt om in de eerste week van september te gaan. Mede door bovenstaande redenen. Persoonlijk hou ik erg van leegte en "eenzaamheid". Dan is het lopen van deze trail niet de goede keus om dat juist in deze periode te doen. Bovendien zullen inderdaad de (vlieg)prijzen skyhigh zijn tov periodes ervoor/erna. En ik geloof ook wel dat er andere plekken zullen zijn die vergelijkbaar of mooier zijn. Denk idd aan Noorwegen of Schotland. In november van dit nieuwe jaar heb ik het voorrecht om nog met een gezelschap van oud-Mariniers (Whiskey Compagnie) de Ben Nevis weer te mogen beklimmen. Anders, maar ook erg mooi. Er valt nog zoveel moois te lopen! Hartelijke groet van Louis
 
Hoi Matte en Nelis, dank ook voor jullie ervaringen! Blij mee geweest. En bizar hoe iemand deze in 18 uur kan lopen!! Dat is 6,1 km per uur! Incl eten etc. Dan is de beleving volgens mij helemaal verdwenen...Je tentje kun je dan ook thuis laten....Nogmaals dank voor jullie reacties! Hartelijke groet, Louis
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan