Footprint?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Wat is eigenlijk een footprint en wat is de functie hiervan, want soms worden er hier termen gebruikt waar ik nog nooit van gehoord heb en aangezien een mens nooit te oud is om te leren (zeker niet als hem nog maar 22 is :p) wacht ik op een antwoord

mvg
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Jonas,

Voor zover ik weet niet meer of minder dan een grondzeil. Maar aangezien ze tegenwoordig al lang niet meer van (plastic) zeil worden gemaakt, moest iemand dus een nieuwe naam verzinnen ;)

Raymond
 
Bij m'n oude tentje werd een footprint aanbevolen omdat het grondzeil (de bodem van de binnentent) erg dun was. Met deze footprint werd een zeiltje van dikker materiaal bedoeld die precies onder de tent past. De functie van deze footprint is het beschermen van het dunne grondzeil tegen scherpe wortels of stenen onder de tent.

Het komt er dus op neer dat ze op de tent gewicht willen besparen door een uitermate dun grondzeil te gebruiken. Maar omdat dit grondzeil vaak niet robuust genoeg is moet je alsnog een footprint meeslepen van 400 gram of zoietsx( Want hoevaak komt het voor dat je van tevoren al weet dat je niet op grint, wortels of rotsen kampeert?

Groeten Jacob
 
>Het komt er dus op neer dat ze op de tent gewicht willen
>besparen door een uitermate dun grondzeil te gebruiken. Maar
>omdat dit grondzeil vaak niet robuust genoeg is moet je alsnog
>een footprint meeslepen van 400 gram of zoietsx( Want hoevaak
>komt het voor dat je van tevoren al weet dat je niet op grint,
>wortels of rotsen kampeert?

Op deze manier kun je in ieder geval kiezen. Of je bent maximaal beschermt en neemt dus wat meer mee, of je gaat toch voor extra licht en neemt een mogelijk risico op de koop toe.

Overigen verkoopt Bever ook gewoon nog een plastic grondzeil per meter ofzo. Moet je zelf nog even op maat knippen. Dit spul is een stuk goedkoper dan de footprints die specifiek bij die tent hoort.
 
Een footprint is een speciaal grondzeil dat op maat gemaakt is voor je tent. Vaak worden deze aanbevolen bij tenten met een wat dunner grondzeil van de binnentent.

Zelf gebruik ik er ook een voor ons Vaude tentje. Voordelen die ik zie zijn:
- Het verkleind de slijtage aan het grondzeil van je binnentent.
- Het past altijd, zo'n los zeiltje moet je altijd pas maken om inregenen te voorkomen.
- Grondzeil ligt ook keurig in de voortent zodat dit netjes schoon blijft.
- Bij thuiskomst kan je de footprint lekker afschrobben en is je binnentent nog bijna schoon.
Natuurlijk zijn er ook nadelen:
- In de meeste gevallen is de aanschafprijs vrij hoog.
- Je sleept weer een extra zakje mee in je rugzak.

Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik een footprint heb aangeschaft.

Groetjes

Richard
 
Ik moet eerlijk zijn dat ik nog steeds niet echt het voordeel van een (dure) footprint zie tov. een gewoon grondzeiltje.

Je moet een keer eventjes wat knippen (alhoewel, ik rol het er vaak gewoon onder), en dan zit het weer prima. Een footprint gaat ongetwijfeld wat langer mee, maar voor de (in mijn geval €60) kan ik veel stukjes plastic kopen.

Groeten, Arjen
 
Arjen,

Mee eens als je sommige footprints bekijkt, maar vaak kun je ze ook goed bevestigen in de vorm van een kuip aan je tent (betere bescherming tegen vocht) en zijn ze vaak net iets sterker (scheurvaster) en lichter dan een gewoon zeil.

Raymond
 
Niet dus.
Door de weekmakers die je grondzeil aantasten.
Althans dat wordt beweerd.
Die Bever plastiek is trouwens goed spul.
Gaat jaren en jaren mee.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Maak je maar niet druk over weekmakers in de transparante (bouw)folies. Kijk of het PE of PP is en dan zit het goed. PVC is een ander verhaal.
 
Een footprint is niets meer dan een grondzeil die precies pas is op de maat van je tent. In gewoon hollands worden die dingen ook tentluier genoemd...

Ik gebruik zelf nooit een tentluier of grondzeil want ik vind het niet noodzakelijk als je een tent hebt met een goede kuip. Het is gewooon een kwestie van goed de grond inspecteren voordat je 'm opzet. En dat scheelt weer extra volume/gewicht.

Ga je vaak op rotsige ondergrond/grind kamperen dan kan je beter wel een op maat geknipt plastic zeiltje meenemen zonder weekmakers er in. Een plasticzeiltje is lichter dan een originele tentluier. Die zeiltjes van Bever schijnen inderdaad oké te zijn.

Er is één zeer belangrijke uitzondering. Als je een tent koopt in een ultralichte uitvoering dan is de kuip meestal van het zelfde materiaal als het buitententdoek. Je hebt dan echt wel een tentluier nodig wil je géén risico's lopen. Een plastic zeiltje is m.i. in een dergelijk geval géén oplossing omdat dit eigenlijk m.i. te dun is.
 
>Een plasticzeiltje is lichter dan een
>originele tentluier.

Dat is niet altijd het geval. Het verschil in prijs komt ook ergens vandaan natuurlijk.

>Er is één zeer belangrijke uitzondering. Als je een tent koopt
>in een ultralichte uitvoering dan is de kuip meestal van het
>zelfde materiaal als het buitententdoek. Je hebt dan echt wel
>een tentluier nodig wil je géén risico's lopen.

In een ultralichte uitvoering is de bodem inderdaad dunner dan anders, maar zal bijna nooit van hetzelfde materiaal zijn als het buitendoek. Kijk in de specificaties van de tent, of voel eraan.

>Een plastic
>zeiltje is m.i. in een dergelijk geval géén oplossing omdat
>dit eigenlijk m.i. te dun is.

Dat hangt ervanaf welk zeil je neemt. Een boterhamzakje is ook dunner dan een diepvrieszak. Het genoemde bever aquafoil is behoorlijk dik en robuust. Voor m'n Hilleberg Nallo 3GT (geen kleine tent) wegen de twee grondzeilen (voor bi+bu-tent) 300gram. Ik schat dat dit minder dan de helft meer is dan de originele van Hillberg. Voor de stevigheid is het niet nodig, wel om je tent schoon te houden...

grtz
henk - zet z'n tent nooit op stenen of rotsen...
 
>
>
>grtz
>henk - zet z'n tent nooit op stenen of rotsen...

Klopt maar wel altijd op het laagste punt van de camping (in de polder).

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, want dit is weer een van mijn streken die ik niet kon laten).
 
Wechsel maakt zogenaamde Zero-G versies van hun tenten en de bodem is dan daadwerkelijk net zo dik als het doek van de buitentent. De technische waterkolom van de bodem is gelijk aan de waterkolom van het doek van de buitentent. Vandaar mijn opmerking dat er ultralichte versies zijn met een bodem die gelijk is aan het doek van de buitentent.

Ik persoonlijk vind zulke bodems eng, ook met een extra zeiltje eronder. Noem het maar een gevoelskwestie. Uit ervaring weet ik dat het eenvoudig is om een stokje door een aquafoil van Bever te steken. Uiteraard heb ik dat nooit geprobeerd met mijn binnententbodem maar gevoelsmatig moet dat een stuk lastiger zijn. Dus m.i. is een normale standaard bodem sterker dan een aquafoil + zo'n Zero-G bodem van wechsel.

Nu gebruiken niet alle tentenmerken in hun ultra lichte versies zulke dunnen bodems dus dat scheelt inderdaad weer.

Wat lichter of zwaarder of meer of minder volume inneemt is altijd een kwestie van (af)wegen. Het gewicht van een standaard versie minus het gewicht van een ultralichte versie moet voor gewichtswinst groter zijn dan het gewicht van een extra tentluier. En dan moet je nog het meedragen van het extra volume nog afwegen tegen bijvoorbeeld een schonere onderkant van een binnentent bodem.
 
@Sander offtopic,

De Zero-G tenten van Wechsel versie 2006 hebben nu dezelfde bodem als de Travel-lite versie las ik in de Globetrotter catalogus. Blijkbaar was de bodem toch iets te dun.
 
Het aquafolie van Bever vind ik wel goed, maar is niet super licht.
Om mijn hele tent( fjellheimen camp 2 van helsport) bodemopervlakte te bedekken kom ik uit op ongeveer 550 gram. (ik zou het wel nog ietsje krapper kunnen snijden)
Het is bovendien zo'n stug materiaal dat het niet supermakkelijk op te vouwen is, en ik rol het daarom maar op, om het vervolgens buiten aan mijn rugzak te bevestigen.

Helsport maakt voor mijn tent geen footprint, en, zo lieten ze bij navraag per email weten, zijn ze ook niet van plan in de toekomst...
Maar ter vergelijk, de Nallo 2GT (vrijwel identieke tent) heeft een footprint die 420 gram weegt...lichter dus dan het aqua folie van bever.

groet,
Gregor
 
>@Sander offtopic,
>
>De Zero-G tenten van Wechsel versie 2006 hebben nu dezelfde
>bodem als de Travel-lite versie las ik in de Globetrotter
>catalogus. Blijkbaar was de bodem toch iets te dun.

Aha Wechsel is dus slimmer geworden met de Zero-G versies. Ze hebben ook voor bepaalde type tenten unlimited versie. Deze waren het zelfde als de zero-G versie maar met stevige bodem. Nu lijken de zero-G versie gelijk aan aan de unlimited.
 
De reden waarom ik bij mijn exped tent een footprint heb aangeschaft is om mijn buitentent alleen met footprint op te kunnen zetten. En dat is al een keer goed uitgekomen. Toen ik vorig jaar met twee vrienden ging hiken konden we mooi met zijn drieen in de tent (Auriga) slapen. Das een twee persoons tent en in de binnentent passen we echt niet met zijn drieen.

Verder gebruik ik mijn footprint nooit onder mijn tent.

Eins
 
Hoi, het woord footprint, voetafdruk word ook gebruikt om te meten hoe groot jou ecologische footprint is.
Hoe en hoeveel reis je,
hoeveel stroom en water gebruik je,
Hoeveel kleding koop je per jaar,
enz enz.....

Deze ecologische voetafdruk kun je berekenen op www.voetenbank.nl

Een aanrader voor alle natuurliefhebbers van de Hiking-site.nl

Rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan