Formaat Alpiene rugzak??


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste buitensporters,

Bij deze een oproep tot advies van de ervaren medemens.
Ik ga in het zomerseizoen een ruime 2 weken alpiene klimtochten maken in de Franse alpen. Na wat dagtochten (3000m) om te acclimatiseren is het de bedoeling dat we 3 sessies van 2 a 3dagstochten onder begeleiding van een gids naar toppen (3800-4000m).
Dag 1 tocht naar hoger gelegen hut en dag 2 (evt. dag 3) toppen vertrekkend vanuit deze hut, einde dag 2/3 retour dal.

Nu ben ik stelselmatig een beetje mijn uitrusting aan het updaten, aanvullen voor deze vakantie. En ik ben aan het uitkijken voor een rugzak die uitermate geschikt is voor dit soort tochten.

Nu twijfel ik momenteel tussen de Deuter Guide 35+ of de Deuter Guide 45+. LInks erchts wat ervaringen van anderen, en als eens aanpassen in een outdoorshop heeft me ervan overtuigt dat dit model van Deuter een zeer geschikte rugzak is voor dit soort van Alpiene tochten, maar er is een beetje twijfel omtrent het formaat. Ikzelf ben geneigd richting het principe less is more en denk dat ik het met de 35+ wel moet redden voor dit soort tochten. Mensen in mijn omgeving zeggen dat ik beter opteer voor de 45+.

Ik ben niet van plan om slaapzak, tent of branders mee te nemen aangezien we een hut als uitvalsbasis nemen en steeds toppen ondernemen in de onmiddelijke bereikbaarheid van de hut (dus niet echt traversees), maar om het een beetje betaalbaar te houden overwegen we wel om best wat voeding mee te nemen vanuit het dal.

Kan iemand hier zinnige input op geven?
Misschien iemand met gebruikservaring van 1 van deze rugzakken?

G'ke
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste G'ke.

Je hebt altijd te weinig liters en nooit te veel.
Het gaat dan meer om de disipline om dingen weg te laten en niet alles te benutten.
Maar aangezien je dagtochten gaat houden, vertrekkende uit een hut, is het misschien raadzamer om ipv tent, een bivakzak mee te nemen en ipv een brander met pannen etc, een vacuumfles (thermosfles).
In een hut kun je altijd heet water krijgen voor onderweg en eten dus dat is nooit het probleem. Neem wel wat extra euro's mee want die huttenprijzen geven je vaak het gevoel dat je in Amsterdam aan het stappen bent.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Peter,

Dank voor je reply. Maar wel een beetje naast de kwestie. Ik heb al aangegeven dat we GEEN tent, etcetera meenemen omdat we uitgaan van de mogelijkheden van de berghutten. Wel om idd. het wat betaalbaar te houden zouden we wat basisproviand voor de 3 dagen meenemen telkens vanuit het dal.

G'ke
 
Als je huttentrektochten gaat maken, waarbij je minimaal op pad gaat (geen eten mee, avondeten en ontbijt op de hut, alleen een lakenzak en kleding, noodmateriaal, regenpak, drinken en je daghapjes) dan kan je toe met de 35.
Als je klimtochten gaat maken, zoals jij beschrijft, wordt 45+ absoluut noodzakelijk, tenzij je je klimgordel en volumineuze spullen aan de buitenkant hangt. Afgelopen zomer heb ik zelf 4 dagen hoog gezeten, zelf eten meegesjouwd maar slapen in de hut. Dat was met twee man echt proppen in resp. 50 en 45 liter rugzakken.
Als je je pannen en brander thuislaat heb je natuurlijk wel wat ruimte over, en kun je met die 45 goed toe. Als een rugzak maar goed in te snoeren is, kan je ook met minder materiaal erin toch redelijk prettig lopen met die 45 liter zak.

Verder ook goed opgelet op het nut van de rugzak voor klimgebruik neem ik aan? (afneembare danwel soepele heupband met toch voldoende draagkracht, materiaallussen voor klimhardware, slank model, pickellussen, zijbanden waar ski's achter kunnen?)

Succes met kiezen!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Ha,

Gezien de materialen die je mee moet sjouwen als je ook wil klimmen zou ik kiezen voor 45L. uitvoering. Wellicht kun je het ook met 35 af maar dan hangt er een hoop aan de buitenkant van je rugzak. Het verschil tussen een beetje hoog toeren/lopen en klimmen is dat je de ene keer wel stijgijzers, touwen, harde waar, pickel, enz. mee moet sjouwen terwijl je in de andere situatie alleen maar wat eten en drinken, lakenzakje, etc. mee hoeft te dragen.

Zoals al eerder genoemd, hou rekening met de heupband en het gewicht wat je in de zak gaat doen. Zodra je meer klimmateriaal mee moet gaan nemen wordt ze zak best zwaar, een goede heupband is dan erg belangrijk!

En, een grotere rugzak kun je wel kleiner maken (comprimeren) en maar een kleine rugzak groter maken is lastiger...

Gr,
Maarten

- Here goes nothing...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan