fotostatief


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
G

gerda

Guest
Hallo, misschien niet helemaal de juiste plek voor deze vraag, of misschien juist wel. Ik zie wel of er antwoord op komt.
Ik ben op zoek naar een statief voor mijn fotocamera.
En zoals iedereen op deze site, uiteraard wil ik me niet een breuk sjouwen aan een niet levensnoodzakelijk attribuut. En ik wil er ook niet erg veel geld aan uitgeven.
Nu zag ik bij Bever een statief van Velbon (CX 440), deze is 1.1 kg, oogt en voelt stabiel, max. hoogte 1.44m (en ik ben niet veel groter, dus dat kan mooi)
Ook bij mijn fotovakzaak hebben ze alleen Velbon, echter van iets groter en zwaarder formaat. (o.a. CX 640) Beide komen ze zo rond de 40 - 50 euro.
Op fotografiesites ben ik tot nog toe niet veel wijzer geworden, daar lijkt de mode vooral duurkoop = natuurlijk zwaarkoop te zijn. 'maar dan héb je ook wat.'

Oftewel: wie kan mij een leuk statief aanraden, handzaam, licht maar uiteraard ook stabiel?
Wie heeft ervaring met Velbon statieven en raadt mij dit merk af of juist aan?

okee, thanks,
groet, Gerda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Om even te reageren.

het ligt eraan wat je gaat doen. Ik had ook een keer mijn statief (manfrotto, dus groot en zwaar) mee op wandelvakantie. Nou dat doe ik dus nooit meer. ik had hem welgeteld drie van de 250 foto's nodig. Ik gebruik een klein opvouw statiefje wat uitgeklapt maar 20 cm is. Daarmee kan ik de camera stilhouden en als ik hoger moet dan pak je gewoon wat stenen. Je kan ook een knikkerzak met zand vullen en daar je camera op rechtzetten, werkt ook goed en kost niks.

Mijn advies is als je gaat wandelen gewoon geen groot statief meenemen. En als je vervoer hebt dan kan je net zo goed een wat grotere en vooral zwaardere (stabiliteit) meenemen.

Ik heb zelf naast mijn manfrotto ook een kleinere velbon (type weet ik niet meer, maar gegevens zijn ongeveer hetzelfde) en ik vond hem wat instabiel, vooral als ie op zijn hoogste stand stond.

hopelijk heb je er iets aan.

Groet

DiDaDunlop
 
Tsjaa opzich heb je een statief niet echt nodig en zijn er legio andere mogelijkheden zoals hier boven beschreven wordt. Tenzij je nachtfoto's gaat maken. Zorg dan zeker voor een goed en stabiel (lees zwaar) statief. De kleinste beweging (bv wind) kan dan je foto al flink verpesten!! (soms het tegenovergestelde maar toch niet de bedoeling)
 
jaaa op zich was ik ook wel van plan creatief te zijn, maar wat nou als ik geen bomen heb en geen stenen? of ik wil net die ene boom op de vlakte in mijn plaatje. of er is geen vork in die boom waarin ik mijn camera kan klemmen.
dan heb ik als maximale camerahoogte mijn rugzak, waarvan het de vraag is of ik die stabiel staand krijg. ja, ingraven, maar dan komt de camera weer lager. maar dan heb je ook met een zuchtje wind een wiebelende camera. of ik moet zo'n klemplaatje op mijn rugzak naaien, dat kan ook...
hoe krijg je je camera dus op hoogte (dus rond de 1.50 m) en dan ook nog stabiel?
dat is dus de reden van mijn statiefwens. ideeën zijn welkom, ik bespaar graag 40 euro!!!
en ik bedacht voor de foto's met echt lange sluitertijd, 's nachts bijvoorbeeld, mijn statief te verzwaren mét die zakken zand/rugzak ed. en dan dus niet de bovenste buis helemaal uitschuiven.
vandaar dat ik niet ging voor de optie 'één zwaar statief voor als je zwaar kunt reizen en één geen statief voor als je toch al creatief met je spullen om moet gaan'.
groetjes, gerda
 
Gerda,

Als je met wandelstokken loopt zou je een wandelstok als statief kunnen gebruiken. Ik weet niet of er wandelstokken zijn die standaard hierin voorzien of dat je zelf nog iets moet knutselen, maar in ieder geval zijn wandelstokken licht en bovendien daarmee multifuncioneel...

Groetz,
Dennis
 
Er zijn inderdaad wandelstokken met schroef voor fotocamera. Maar die zijn niet echt geschikt voor lange sluitertijden. Ikzelf ga met zo een ding tot 1/2 en dan is het net goed/kantje boord.

Voor langere sluitertijden (vanaf 2 seconden) heb je gewoon een zwaar statief nodig en een zelfontspanner/draadontspanner. Voor de rest werkt eigenlijk niks echt goed.

Maar even vanuit een fotografisch gezichtspunt. De meeste mensen maken de vergissing dat ze foto's nemen vanaf ooghoogte. Maar als je lager gaat heb je vaak een veel beter perspectief etc. Vooral omdat de meeste mensen werken met lenzen langer dan 50 MM(op 35 MM formaat)(50 MM is het equivalent van het opvallende gezichtsveld van de mens, op 35MM film, bij middenformaat is het 80 MM etc). Dus dan moet je eigenlijk altijd naar beneden richten. En dat is weer verstoring van het perspectief. Ga maar eens foto's maken vanaf 1 meter/75 centimeter. Dan heb je gelijk een kleiner statief en dat scheelt weer in gewicht.
 
Voor de korte sluitertijden je fotocamera gewoon vasthouden en voor de lange (nachtfoto's) heb je gewoon echt een goed statief nodig. En idd een draadontspanner, anders beweeg je zelf je fotocamera bij het openen en sluiten. opzich kun je tot een 1/16 of 1/8 goed uit de hand fotograferen (met een beetje oefening). Ene tsjaa waarom wil je dan een statief. Om jezelf op de foto te zetten? Voor de rest kun je je camera ook gewoon goed vasthouden of misschien een wandelstok kopen maar een licht statief werkt niet echt lekker buiten. Zeker niet omdat je toch nooit vlak terrein hebt. Binnen gaat het nog wel met die dingen maar als ze scheef gaan staan en top zwaar zijn door je camera....

Waarom wil je nou precies een statief ik denk dat we je dan meer kunnen vertellen...
 
Bij goed oefenen lukt zelfs 1/4 seconde weet ik uit ervaring. Maar dan moet het niet te hard waaien...:)..

Maar die draar of zelfontspanner is nog veel belangrijker. Ik ben wel blij dat ik de spiegel van mijn nikon naar boven kan klappen. Dat scheelt ook al een hoop beweging bij langere tijden..
 
Jeee, het is bijna chatten op deze manier...

Waarom wil ik een statief?
Om mooie landschapsfoto's te maken, ook als het schemerig, erg mistig of zelfs nacht is.
Wat de daarbij behorende sluitertijden zijn? Zo ver reikt mijn kennis/inzicht nog niet. Ik ben een beetje beginner, maar wil wel gaan experimenteren, vermoed dat er van experimenteren (en hiervan leren!) weinig komt als je de camera al niet weet stil te houden.
Voor mezelf op de kiek: daarvoor heb ik inderdaad geen statief nodig, dat had ik zelf ook al bedacht. Bovendien had ik me al een ministatiefje aangeschaft voor instellen van de uiteindelijke precieze hoogte en camerapositie op een tafeltje/stapel boeken etc.

Iig. bedankt voor de tip van het perspectief. Hoewel ik al een rappe knieler (vwb fotograferen dan) ben, zal ik erop letten dit ook bij landschappen uit te proberen. Dan is het ook eenvoudiger je camera in de hand stiller te houden, ivm steun aan je eigen knie ed.

Stel, ik wil gaan oefenen in het donker, schemering, mist. Of in een donker bos.
Oh in dat bos zal ongetwijfeld een crea-zelfbouwstellinkje mogelijk zijn voor mijn camera. dus die situatie valt al af.
Dus: donker, schemering, mist in combinatie met een vlakte.
Heb ik daar nou een statief voor nodig, of kan een gemiddeld mens lang genoeg stilzitten en is een draadontspanner de eerste aanschaf die ik moet overwegen... (dat sowieso, begrijp ik, of kun je dat probleem weer ondervangen door de zelfontspanner in te schakelen?)
En als ik er dan eenmaal eentje heb, zal ik hem zeker ook in dat bos gaan gebruiken: mijn (wandel)partner is niet van het uitgebreid de tijd nemen voor het maken van die ene foto. Mijn hond ook niet, trouwens. (Kan ook een gehoorzaamheidscursus voor die twee overwegen
;-) )

groetjes Gerda
 
mist is moeilijk te fotograferen. Als je een beetje een donkere sfeer wil maken zou ik een blauw filter ervoor zetten. Maar dat is nog niet direct nodig.

Als het overdag is dan kan je makkelijk vanuit de hand fotograferen. Ga er maar van uit dat je tot ongeveer 1/30 zonder probleem uit de hand kunt fotograferen. Bij landschappen is het belangrijk dat je laag gaat zitten en probeert om niet teveel lucht mee te nemen. Anders krijg je een foto die voor 2/3 uit lucht bestaat (standaard fout). Dus dan moet je goed letten op je compositie. Voor hele mooie landschapsfotografie zou ik eens gaan zoeken op Ansel Adams. Tevens heeft hij een hele goede serie boeken over fotografie geschreven (wel allemaal analoog en veel zwart/wit)

Daarnaast zou ik proberen om met dia's te fotograferen. Die zijn net iets beter met kleuren en bieden meer diepte. Moet je alleen wel een projector hebben.

Technisch gezien kan ik weinig zeggen. Wat voor camera is het? Analoog/digitaal, spiegelreflex/meetzoeker etc. Als je een spiegelreflex hebt moet je kijken of je de spiegel kunt opklappen van te voren. Daardoor haal je de trilling weg die ontstaat als die spiegel opklapt. Veel spiegelreflex camera's doen de spiegel al omhoog als je de zelfontspanner aanzet en dat is wel een handige optie.
 
Hallo Gerda,

Ik heb sinds korte tijd een statief van Unomat, SVA 900
4 segmenten
min. lengte: 36 cm.
max hoogte: 106 cm.
gewicht: 510 gr.
waterpasje aanwezig
incl. opbergtasje van nylon.
Prijs: 29.95 €

Degelijk statief, waarbij in ongelijk terrein een redelijk stabiele positie bereikt kan worden. Hij is dus niet zwaar en kan voor de zwaardere camera's, enigzins instabiel zijn. Voor mijn digitale camera is het echter voldoende.

www.unomat-international.com
 
Simpele, goedkope en lichte oplossing. Zo'n ministatiefje. Driepikkeltje met plooibare pootjes. Steek je gewoon bij je camera en heb je altijd bij je. Zo kan je altijd makkelijk je camera op een muur of een paal zetten of met een elastiek of een snoer aan een paaltje of wat anders vastklemmen.
 
Als je niet op de centen moet letten, kiest de pro-bergdsport fotograaf voor een GITZO. Zij maken als geen ander de unieke 'mountaineer' serie. reken op meer dan 300euro voor een stuk carbon:-( ze zijn te verkrijgen bij www.kamera-express.nl
 
Helleu,

Zelf heb ik als amateur-natuurfotograaf, 2 statieven: 1 zwaar maar stabiel Manfrotto statief en een oud, superlicht, prulstatief!

In de winter op de dijk in Zeeland met een zware telelens zweer ik bij mijn meer dan 3kilo zwaar manfrotto statief, in de zomer in de bergen is die lichte prul een droom, het hangt er dus heel sterk van af wat je plannen zijn !!! Voor een gewone bergwandeling kan zo'n mini driepikkeltje ook al heel wat diensten bewijzen, zeker als je met zelfonspanner van jezelf een foto wil maken!
Zet je statief zo laag mogelijk dit scheelt zeer veel in stabiliteit!

Verder nog een aantal zaken die hier, dacht ik, nog niet op stonden en die wel van belang kunnen zijn.
- Met een snellere (b.v.400 ISO ipv een 100 ISO) film fotograferen scheelt ook al heel wat in je sluiterstijden en de korrel van 400 ISO valt ook nog goed mee (zeker bij een goede diafilm)
- De grote van objectief waar je mee fotografeert. In principe geldt minimun sluiterstijd = 1/brandspuntafstand. Dus met andere woorden met een 28mm 1/30 met een 500mm 1/500. Alhoewel mits wat ondersteuning men vaak wel aardig wat langere sluitertijden kan nemen.
- Natuurlijk kan je ook nog altijd een lichtgevoeligere lens(1.4 of 2.8)kopen maar dat is dan wel de duurste oplossing...

verder is een statief met een snelkoppeling handig en je let er best ook op dat je het in 3 richtingen kan kantelen voor de verticale opnamen..

Japatta
 
Nou was ik al van het statief-idee afgestapt, ben er toch weer opgestapt sinds ik mijn oefenfilmpje-foto's bekeken heb...
Wat is er namelijk gebeurd? Ik heb echt bibberhandjes!!!waaaazig!!!
Mijn volgende vraag is: Is zoiets te leren, je camera stilhouden? Oefenen, dus? Of ben je voorgoed gedoemd tot het gebruik van een heus statief als het je al niet eens bij niet-zonnig Hollands lenteweer lukt om de camera stil genoeg te houden? Ik heb er echt mijn best op gedaan en was ervan overtuigd dat ik het goed deed, heb tegen bomen gehangen en op mijn knieen gesteund voor de stabiliteit...

Even voor de goede orde: het ligt niet aan de camera of mijn ogen. De foto's waarbij ik de flits zijn gang heb laten gaan of een ministatiefje heb gebruikt, zijn namelijk NIET wazig...(heb telkens vanuit dezelfde positie een foto met en zonder flits genomen, op de stand dat hij diafragma en sluitertijd automatisch aanpast als je de flits uitschakelt: foto's met flits haarscherp maar fletse kleuren, foto's zonder flits wazig met mooie kleuren...)
Voor binnen snap ik dat de oplossing ook de aanschaf van een indirecte flits kan zijn, die overweeg ik ook, maar wat moet ik nou met mijn buitenfoto's en foto's in hoge ruimtes?

Mist an sich zal ik niet fotograferen, maar wel onder mistige of dauwachtige omstandigheden. Ga komende zomer onder andere naar Ierland.
Ook wil ik met duisternis gaan experimenteren.
Dus, toch maar een statief aanschaffen?
Eentje die dus niet te duur is, niet te zwaar en acceptabel qua stabiliteit.
Die twee die ik op het oog had, voldoen hieraan en zijn in alle richtingen te fixeren en waterpas te stellen, kunnen mijn camera met telelens aan, lijken bovendien stabiel. Ook nog een snelkoppeling.

Of moet ik toch blijven oefenen: is er nog hoop voor mijn bibberhandjes?
Of heb ik iets anders over het hoofd gezien???
(over het klappen van de spiegel: ik weet niet hoe dat bij mijn camera zit, maar het lijkt me dat hij dat al doet tijdens het scherpstellen, anders zouden de foto's met ministatief ook wazig zijn, toch?)
En hoe zit het precies met ISO en ASA getallen? Kan ik misschien het beste een ander getal dan normaal nemen voor Ierland? zo ja, welk dan?
alvast bedankt, groeten Gerda
 
Gerda,

Oefenen is nooit slecht. Je leert niet alleen je camera stiller te houden, maar maakt er ook mooiere plaatjes mee.
Het is vanhier niet te zeggen, waardoor je foto's onscherp zijn. Kan vanalles zijn. (Alhoewel het erop lijkt, dat je een -automatisch- langere sluitertijd gebruikt hebt, als je zonder flits gewerkt hebt. Dit maakt dat de gevoeligheid voor bewegingen groter is.)

Maar als ik ook zo je andere vragen lees; koop eens een leuk boek over fotografie. Leer je niet alleen hoe het zit met belichten, ISO, e.d., maar ook tips voor mooie beeldhoeken e.d.

Wat ik je zowieso aan kan raden is het kleine boekje van Frank Muller. "Fotograferen onderweg" ISBN: 90-389-1208-0

Wat ik ook een aardig boek vind is: "Creatieve fotografie van A tot Z" van Lee Frost. ISBN: 90-243-7223-2
 
Hoi Gerda,

Niet dat dit direct een oplossing is, maar hoe zwaarder je camera hoe makkelijker hij stil te houden is. (massatraagheid) Met mijn dertig jaar oude spiegel reflex van 1,1 kg (met 55 mm lens) kan ik redelijk gemakkelijk foto's maken tot 1/30 seconde. Bij langere sluitertijden moet ik wel meer mijn best gaan doen maar kan het ook nog wel.

Alleen is de vraag of je een extra zware camera mee wilt slepen zodat je geen statief nodig hebt. :D

Groeten,

Jurgen
 
Zo'n opwarm kersenpitte kussentje kan ook een oplossing bieden, als ondersteuner! zeker met een telelens is het gemakkelijk het kussentje ergens op te leggen en daar je lens op te leggen.

Als je naar Ierland trekt zou ik toch zeker een aantal snellere films meenemen (400 ISO) en zeker 200 ISO. En grovere korrel kan immers een extra effect geven aan een mistige foto...

-Je kan films ook opwaarderen je kan 100 ISO film belichten als een 400 ISO (wel niet meer dan 2à3 stops gaan !) dit moet je dan natuurlijk wel meedelen aan je labo bij het ontwikkelen (zodat zij de film 'pushen' !!)
-Bij sommige camera 's kan je films ook terugspoelen met de filmtip eruit zodat je niet volle films kan terugspoelen en later er opnieuw instoppen en verder fotograferen. Dit laat toe snel van film te wisselen naar gelang de lichtomstandigheden !!! zonder dat de rest van je film verloren gaat omdat je nog maar 10 fotos hebt genomen.

-voor nachttafferelen heb je heus een statief nodig !
-wat flitsen betreft, juist flitsen is niet evident maar als je flistlicht echt te hard is kan een zelfgemaakte difussor (wit papiertje voor de flits) houden heel wat doen

misschien is een goed boek kopen inderdaad wel de beste oplossing voor jou problemen...

bv Fotograferen in de Pratijk

Japatta
 
Hallo Gerda,
na 30 jaar weet ik het wel zo'n beetje: ik gebruik een Gullmann borst/schouder statiefje (met balhoofd ipv video kop) voor m'n sp.reflex. 20/30 cm lang, veelzijdig en stabiel t/m 300 mm.
Soms een kettingstatief:koperen kettinkje van 1,8 mtr met statiefdraadeind(1/4 inch): camera erop, ketting op de grond, voet erop en straktrekken: geheid stabiel tot 1/2 seconde. Tenslotte bij lange tele: plastic boodschappenzakje met zand gevuld.
Succes
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan