Fruit repen / gedroogd fruit


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo hikers!
Ik ga dit voorjaar een meerdaagse wandelling maken in de Vogezen waar er zelfvoorzienend moeten zijn. Iemand adviseerde me gedroogd fruit mee te nemen.
Wie neemt wel gedroogd fruit of fruitrepen mee als energie snack?
Wat is je ervaring ermee? (doen?) En waar kan ik die kopen?
Hoor het graag!
Groet!
emma
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Emma,

Het is me niet helemaal duidelijk of je alleen maar fruit of fruitrepen wilt meenemen. Neem vooral gevarieerd eten mee met normale avondmaaltijden. Anders gaat het eten je erg tegenstaan.

Ik heb jarenlang zakjes gedroogd fruit meegenomen: appelschijfjes, pruimen, tutti-frutti. Die kookte ik mee door het avondeten. Dat was fruit dat je moest weken. Nu neem ik dat niet meer mee, ben het een beetje zat.

Nu neem ik vaak gedroogde en versuikerde ananas, abrikoos of papaya mee. Dat zijn een erg lekkere snacks. Bij mij in de winkel staat het bij afdeling met nootjes, katagori luxe snacks. Ik weet niet wat er met vruchtrepen wordt bedoeld, maar ik neem vaak sultana's of mueslirepen mee voor tussendoor. Verder zijn zoute nootjes ook lekker voor 's avonds als je een dag veel gezweet hebt.

Linda
 
Hallo Emma,
Er is zo ontzettend veel!!!
Vogens mij is het een kwestie van smaak. Ik nam zelf vroeger regelmatig gedroogde vijgen mee en abrikozen, tegenwoordig meestal alleen bananenchips (da's pas echt gedroogd, weinig gewicht en veel koolhydraten!!). Andere mensen zweren al jaren bij studentenhaver onderweg.

Alles kun je kopen bij een goede notenkraam op de markt. Daar hebben ze bijvoorbeeld ook gedroogde peren, gedroogde mango en gedroogde papaja (ook bij de Wereldwinkel te koop), allemaal erg lekker!

Marla
 
Als ik op pad ga dan heb ik voor iedere dag zo'n 200 a 250 gram aan trailmix (GORP) bij me: een mix aan nootjes, gedroogd fruit (ananas, meloen, mango en kokos zijn favoriet) en chocolade. De GORP is mijn middag snack die ik tussen lunch en avond eten eet. Meestal kan ik niet wachten totdat het GORP tijd is. GORP is gezond en lekker en heeft een goede samenstelling wat betreft KH, vet en eiwitten.

Omdat ik mijn GORP zelf samestel zit erin wat ik lekker vind.

Ik wil voor mijn paashike '07 zelf wat repen gaan maken. Ik zit te denken aan:

Roomboter laten smelten, chocolade laten smelten, dat door elkaar mengen. Het boter-chocolade mengsel in een vorm gieten met daarin een mengsel van hazeloten, walnoten, pecannoten en gedroogd fruit. Dit in de koelkast laten opstijven en dan in reepformaat snijden.

Ik moet de hoeveelheden van alles nog berekenen om op een samenstelling van 15% eiwit, 40% vet en 45% KH uit te komen. En ik heb geen idee of dit een handige reep opleverd, maar dat zien we dan wel weer.

Eins
 
Heeft er niet ooit in de Op Pad een recept voor repen gestaan? Ik weet zeker dat ik het eens ergens gezien heb...
 
In het vegetarisch studenten kook boek van mijn zusje staat een recept voor energie repen, heb het alleen nog nooit uitgeprobeerd, maar het is volgens mij neit moeilijk om te maken:
dit moet erin:
100 gram boter
3 el stroop
150 gram havervlokken
2 grote rijpe bananen in stukjes
100 gram gedrogde pruimen, grof gehakt
25 gram pompoemzaag
25 gram zonnebloem pitten
25 sesamzaad

Zo maak je het:
bekleed een bakblik met bakpapier. Smelt de stroop en boter in een pan(of in de magnetron). Als de boter gesmolten is doe je de rest van de ingrendienten erdoor en doe je het mengsel in het bakblik. bak het 20-30 minuten op 180 in de oven en laat daarna afkoelen tot het te snijden is.

Hoop dat je er iets mee kunt. Als ik tijd heb zal ik zelf ook nog eens uitproberen.
Groetjes Martine
 
hoi emma
bij de meeste sportzaken verkopenze repen genoeg ik zelf neem meestal geperste fruitblokken mee hoge energie waarde en notenrepen
met honing, bepaal voor je zelf wat je haalt jij moet het ook mee sjouwen
vrg jp
 
Emma,
Ik weet niet of het nog zo is, maar ik kocht voorheen altijd van die fruit-repen bij de bever. Ik ben even de naam kwijt, maar het was volgens mij een Duits merk. Als ik het Beverkrantje straks kan vinden zal ik het nog even posten. In ieder geval zijn die repen verdeeld in "plakjes" dwz. stukjes gedroogd fruit met ouwel, oftewel "eetpapier" ertussen. Voordelen: geen plakkerige handen en heel makkelijk (uit) te delen. Niet goedkoop, maar het spul vulde goed.. en hield zich ook behoorlijk in een (warme) rugzak, waar dan ook nog fleece, veldfles, camera en nog meer in zat.
Ik ga zo ff zoeken voor je, goed?

Mirjam
 
Emma,

Na wat spitwerk tussen OP Pad en andere blaadjes het beverkrantje bovengehaald, maar daar staan die repen helaas niet in.. ook op de site word ik niet veel wijzer, maar ik speur even verder op het net...
groetjes,

Mirjam
 
Emma, gevonden!

Emma,
daar was ik alweer: Bij Zwerfkei verkopen ze repen van het merk Sanbeam. Het is een ander merk als wat ik had, maar mss wel hetzelfde idee. Ook hebben ze repen van Powerbar.

groetjes,Mirjam
 
Beetje late reactie mss, maar toch.

Niks is zo gemakkelijk als zelf fruit drogen. Pak een appel, een banaan, kiwi, tomaat, druif, of wat dan ook en snijdt dit in stukjes.

Op 50 graden in de oven voor ongeveer 20 uur (tijdsduur verschilt heel sterk van soort tot soort). Klaar is Kees.

JA, zo simpel is het echt.

:)
 
Geeft dit geen problemen met bacteriën en dergelijke? 50 graden is geen slechte broedtemperatuur.

Zijn er boeken over drogen/conserveren van eten? Lijkt me handig en leuk om een keer te proberen.
 
Emma,
Zelfs een zaak als de HEMA verkoopt tegenwoordig onder/voor de kassa een heel aardig stel repen. Ik heb nog geen gelegenheid gehad om ze in prijs/kwaliteit te vergelijken met andere merken, maar ze smaakten best lekker!

Groeten,
Boelo
 
Ik denk niet dat het broeden tijdens drogen zo'n groot probleem is, naderhand als het in je tas zit mss wel. In mijn geval is dat niet zo erg aangezien ik in Finland woon en alleen hier wandel, in lage/gematigde temperaturen.

Het is hier overigens traditie om in de herfst veel fruit te drogen en dit te bewaren voor de winter. Ook onder hikers is het de normaalste zaak van de wereld om zelf spullen te drogen, en dan gewoon in de oven. Net zoals oma dat doet dus.

Nederlanders zijn hier huiverig voor en zitten tijdens het minste of geringste tochtje al aan de expeditie maaltijden en astronautenvoer. :7
 
The Miniman

Nogarepen en energierepen van merk WP, superspul, wel duur! Bij de betere fietsspeciaalzaak.

Klim-loop-fiets er al jaren op.
 
>Nogarepen en energierepen van merk WP, superspul, wel duur!
>Bij de betere fietsspeciaalzaak.
>
>Klim-loop-fiets er al jaren op.

Hele bergen van dat spul om te beklimmen, wauw!








(niet slaan ;-) )
 
Tnx voor de tip. Ik was er helaas al proefondervindelijk achtergekomen

:-(

>Let er dan wel op dat je een appel of kiwi eerst suikert
>omdat ze anders verkleuren.
 
Ik heb zelf een food dehydrator. Meegnomen na een tijdje in Utah VS gewoond te hebben.
Daar heb ik de kunst van het zelf eten drogen geleerd:
begonnen met gedroogd fruit
toen beef jerky (rauw, gemarineerd vlees)
intussen hele maaltijden

Mijn twee 'droogvoer kookbijbels' zijn:
Mary Bell's complete dehydrator cookbook
en
Lipsmacking backpacking

Het voedsel wordt inderdaad bij zo'n 50 gr C gedroogd en ik heb maar eenmaal gehad dat binnen enkele maanden het fruit bedorven was: niet ver genoeg gedroogd. Ik was gewend aan een droger klimaat:
In Utah was het vaak genoeg om 4 uur te drogen. In NL moet je voor hetzelfde fruit wel 10 uur drogen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi everyone,

I can't read dutch, but I saw that you were discussing my book, Lipsmacking Backpacking. Did you enjoy using it?

Mark :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan