Garantie enzo

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ola,

Geinsipireerd door het draadje over het email adres van Arc'Teryx.....

Wat vinden jullie billijk voor de garantie van de duurdere artikelen (v/a ca 300 euro) die wij zoal kopen bij de diverse buitensportzaken in NL en Belgie?

Ik heb het idee dat het in NL redelijk lastig is om een artikel via garantie vergoed te krijgen. Zeker wanneer je het vergelijkt met de VS. Aldaar is het normaal dat wanneer er een artikel niet doet wat het zou moeten doen het zonder gezeur vervangen wordt. In NL krijg je, IMHO, bij de meeste winkels eerder nul op het request dan dat je een artikel vergoed krijgt.

Ik vind toch dat wanneer een kwaliteits product niet goed presteert het vervangen dient te worden. Dit alles natuurlijk binnen redelijke grenzen. Een 5 jaar oude Gore jas die nooit gewassen en geimpregneerd is hoeft natuurlijk niet vervangen te worden, maar een paar bergstappers die na de GR 20 op corsica versleten zijn dan?

Wat is de ervaring van de gebruikers van dit forum met garantie en wat vind men billijk tov garantie???

Eins

P.S. Dit draadje is niet bedoelt om winkel X, waarvan je vond dat ze geen goede after sales hadden, zwart te maken! Het vriendelijke verzoek dit in een ander draadje op bv het buitensportzaken forum te doen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Eins,

Ik vraag me af of dat echt aan de nederlandse winkels ligt, aan de nederlandse importeurs of gewoon aan de merken. Want waarom zou een nederlandse winkel moeilijk doen als hij weet dat hij van de importeur of fabrikant probleemloos een vervangend exemplaar mag verstrekken? Bovendien is het voor een winkel een stukje service waarmee hij zich kan onderscheiden.
Ik denk dus eerder aan de mensen achter de winkel, bijvoorbeeld dat er door importeurs of fabrikanten een soort blacklist wordt bijgehouden over welke winkels te veel garantiegevalletjes hebben of zo...

Overigens is mijn enige garantie-ervaring met een Therma-rest matje en dat was geweldig. In 1995 gekocht in Beverwijk bij een zaak die niet meer bestaat, in 2000 na delamineren ingeruild bij Bever Rotterdam zonder problemen. Heb er eerlijk bij verteld dattie niet bij hun vandaan kwam, maar maakte niet uit want was toch een garantiegeval. Er werd een nieuw matje onder de toonbank vandaan gevist en ik was in 5 minuten geholpen. Kijk, ik zou dus niet weten waarom een winkel dat niet zou doen als ze weten dat de fabrikant het goed vindt....

Groetz,
Dennis
 
*%$#@ jij bent snel met reageren Dennis (excuus Raymond voor mijn taalgebruik dus censureer het zelf maar)

Ik denk niet dat de importeurs zo'n lijst bij houden. Dat gevoel heb ik van achter de kassa iig nog nooit gehad.

Verder heb ik dezelfde ervaring met de service van Cascade, zowel met TAR matjes als Platypus zakken. Hun garantie is gewoon uitmuntend. Maar er loopt hier ook ergens een draadje over een tegenvallende garantie van Lowland.

Zou het dan te maken hebben van de locatie van (het hoofdkantoor van) de producent?

Eins
 
Dennis, wat dacht je van deze.

Thermo A rest gekocht in 1994 bij Bever, Utrecht waar ik tijdelijk werkte met medewerkerskorting.
Afgelopen winter matje laten delamineren in de sneeuw. Op zich een hele prestatie omdat men dat eerder verwacht in de hitte.
Geen bon meer kunnen vinden
Demmenie Amsterdam heeft deze voor mij opgestuurd en binnen 3 weken had ik een nieuwe.
Viel onder de garantie.
Een 11 jaar oud matje en Demmenie helpt je uitstekend.
Ook TAR natuurlijk.
Maar als ze gezegd hadden, Mr. Meier die mat is zo oud...had ik het ook geacepteerd en had ik een nieuwe gekocht.

Ander verhaal: 3 Laags GTX jas Spray Way, Zomer 2001 gekocht bij Kompas Outdoor, die toen nog in Haarlem zat en nu alleen nog in Heerhugowaard. 3,5 jaar gebruikt in woon werk verkeer en heel weinig in de buitensport omdat ik nog een oude TNF 2 laags GTX had die ik daarvoor gebruikte en enkele mensen een paarsfobie heeft bezorgt LOL.
Had een paar mankementen.....bleek de jas versleten te zijn door intensief gebruik en word niet vergoed.
Jas is echter nooit opgestuurd naar Spray-Way.
Voor een jas van 900 gulden, waar ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat ik hem in de uitverkoop, 600 gulden voor heb betaald vind ik dat wel erg snel.
Maar wie ben ik........

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, sorry, leffe triple).
 
Hoi Eins,

Hier zit echt een enorme pechvogel. Ik ben superzorgvuldig met mijn spulletjes, maar toch gaan ritsen kapot, breken Teva's in 2-en (letterlijk!), scheuren lakenzakken, delamineert de coating van zonnebril, etc.
Zegmaar: ongewild ervaringsdeskundige op het gebied van garanie x( .

Ik heb zelf sterk het gevoel (zonder een winkel zwart te maken of aan te prijzen, dit zijn alleen mijn ervaringen) dat de afhandeling van garantie sterk te maken heeft met de winkel. En sterker nog, soms ook met de persoon achter de balie.
Bij Zwerfkei zit Casper achter de servicebalie. Heel serieus en heel objectief bekijkt hij de klacht en als hij het reeel vindt (en tot nu toe was hij het altijd met me eens), zal hij er werkelijk alles aan doen om het euvel te verhelpen. Voor mij stonden eens 2 mensen echt gigantisch te zeuren over een GTX-jas die dus echt helemaal afgeragd was en vervolgens was gaan lekken (zaten nogal wat reparatiepatches op). Die mensen waren erg boos dat dit niet onder garantie viel, maar normale slijtage betrof. Ik heb net nieuwe schoenen gehad, omdat hij ook vond dat een jaar in reparatie een beetje lang was (Hanwag).
Ook bij de Bever heb ik deze ervaring, maar daar beoordeelt iedere keer iemand anders de klacht. Meestal gaat dat goed (de delaminerende Julbo was niet daar gekocht, service was toch uitstekend), maar ik heb ook andere ervaringen daar.

Internetshops is weer een ander verhaal. Geen persoonlijk contact, dus lastiger.
Imho ligt het dan vooral aan de policy van het bedrijf:
Bv. Futurumshop: schaf je een dure Polar AXN aan, blijkt dat de borstband defect binnenkomt. Advies: gewoon gaan gebruiken (????). Bij opnieuw melden dat de electroden niet alleen gerafeld zijn, maar het ook daadwerkelijk niet doen, kreeg ik te horen dat ik dat zelf maar met Polar moet oplossen, want ik had hem met korting gekocht bij hun en dan konden ze echt geen garantie bieden......
Bv. Moosejaw (VS): ons adres in de VS had Carl zijn broek over het hoofd gezien, dus wij dachten dat die er niet zou zijn (en de GTXbroek was nodig voor de trip ter plaatse). Op hun verzendlijst stond ook dat hij er niet uitgestuurd was, hun hadden daar een briefje dat hij wel uitgestuurd was. Probleem dus. Ze hebben aangeboden een zelfde broek nogmaals (zonder kosten) op te sturen. Als we ter plekke dan zouden zien dat er inderdaad 2 waren, of we dan zo eerlijk wilden zijn er eentje terug te sturen.
Uitstekend!
Bv. Globetrotter: Bestelde tarp van 0,8 kg bleek op mijn weegschaal toch echt anderhalve kilo te wegen. Dit is binnen 4 dagen opgelosd (andere tarp gekregen) en de kosten die ik gemaakt heb om de tarp terug te sturen werden vergoed. Super!

Garantie/problemen oplossen lijkt dus toch sterk winkelafhankelijk te zijn ben ik bang.
Het systeem van de Zwerfkei en Moosejaw is in mijn ogen prima: zet een en dezelfde persoon altijd op de service-afdeling. Deze persoon leert dan ook zien wat wel en wat niet reeel is en weet ook wat de importeurs kunnen.

Groetjes
Petra
-zal over Futurumshop idd ergens anders posten ;)
 
Hallo allemaal,

Ik denk dat het toch wel veel te maken heeft met het beleid van de leverancier. Hij beslist namelijk of iets onder de garantie valt of niet. Natuurlijk kun je daar als ervaren verkoper wel een oordeel over vellen, maar uiteindelijk ligt die beslissing bij de leverancier.

Mocht je als zaak het niet eens zijn met de keuze van de leverancier over dat het geen garantie is, kun je als zaak natuurlijk nog zeggen dat je het vergoedt aan de klant als service, maar dit komt maar weinig voor....

Waarom men bij de ene zaak dan sneller zegt dat het garantie is dan bij de ander zal wel eraan liggen dat de verkoper redelijk zeker is van zijn zaak, maar of dit altijd de juiste keuze is vraag ik me sterk af.

Groeten Damien
(zelf ook ervaring met achter de toonbank staan)
 
Hoi Eins,

Ik wil best nog een stapje verder gaan en er niet eens een ondergrens van 300 euro bij plaatsen: als ik het idee heb dat een product niet voldoet (fabricage-fout), dan ga ik gewoon terug. Of dat nou een GPS-ontvanger van 600 Euro is, een jas van 300 Euro of een broek van 80 Euro.

Perssonlijk heb ik nog nooit mee gemaakt dat er lastig werd gedaan, maar dat komt wellicht ook omdat ik zelf ook wel ongeveer snap wat waarschijnlijk wel en wat waarschijnlijk niet onder garantie valt. Het vervelende in deze is denk ik dat er te vaak naar 'terug naar de winkel' wordt gegrepen, zoals ook Petra bijvoorbeeld aanhaalt met dat voorbeeld van de oude versleten jas. Juist omdat een verkoper of service-medewerker errug vaak 'nep-klachten' krijgt zal hij/zij elke volgend geval strenger bekijken (lijkt mij).

Het is een beetje hetzelfde als met reisverzekering denk ik: omdat er zo vreselijk veel mensen onterecht iets (teveel) opgeven als gestolen of beschadigd, worden de verzekeringsmaatschappijen enerzijds strenger en anderzijds stijgt de premie. En daar is dan helaas ook de persoon die voor het eerst in vijf jaar iets opgeeft de dupe van.

Overigens denk ik dat het voor een kleinere winkel makkelijker is om een soort van constante service te leveren dan een winkel-keten. Bij die kleine winkel zal het namelijk vaak dezelfde persoon (bedrijfsleider?) zijn, terwijl bij een keten als Bever of Perry het vaak steeds een andere verkoper (ander filiaal) is die de producten aan moet nemen. Als bij zo'n keten dat soort zaken centraal zou worden bekeken (om de eerlijkheid/terechtheid ervan door steeds dezelfde te laten checken te onderzoeken), dan gaat daar weer wat tijd overheen. En dat wordt dan weer door de klant als slechte service gezien... Beetje kip en ei verhaal dus :)

Raymond
- blij dat hij niet in een winkel werkt :7
 
Hoi Raymond,

Hmmm weeet niet of dat wel zo is. Ik denk dat een groter bedrijf in dit soort geval gemakkelijker met de vuist op tafel kan slaan en 'eist'van de leverancier dat het garantie is. Een kleiner bedrijf kan dat ook wel doen maar wordt vervolgens uitgelachen door de leverancier zo van 'waar bemoeit hij zich mee'.;-)

Verder zal in een kleiner bedrijf zeker niet de bedrijfsleider altijd de klachten aannemen, daarvoor komen er teveel waarschijnlijk binnen. Loop maar eens een kleinere winkel binnen, begin over de garantie en lang niet altijd zal de bedrijfsleider erbij geroepen worden, alleen bij de moeilijke gevallen zal dit gedaan worden. Het 'gewone' verkooppersoneel zal in eerste instantie dus de service moeten verlenen en dan is maar de vraag of die service bij een kleinere of grotere winkel betrouwbaarder is.

Groeten Damien
 
Damien,

Schijnbaar niet helemaal duidelijk van mijn kant, ik bedoel namelijk dat als je meer vestigingen hebt, je het ook automatisch lastiger voor elkaar kunt krijgen dat steeds dezelfde persoon de pechgevallen bepaalt, terwijl dat bij een kleine winkel (met één vestiging) wel makkelijker is. Of dat dan de bedijfsleider of een vaste medewerker is maakt natuurlijk niet uit...

Raymond
- betwijfelt of een importeur bij de ene winkel iets wel als garantie ziet en bij de andere winkel vervolgens niet, maar da's een ander verhaal :7
 
Hoi,

Mijn ervaringen met garantiegevallen zijn dat de verkoper het vaak ook niet weet. Zo heb ik een keer een Leki wandelstok geknikt door tussen een traptrede te blijven haken, eigen schuld dus. Ook eerlijk gezegd en aangegeven dat ik alleen het kapotte deel wilde vervangen. Was volgens verkoper 1 ongeveer even duur als een nieuwe stok, volgens verkoper 2 toch wel iets goedkoper en verkoper 3 wist het niet (alle bij dezelde bever vestiging). Uiteindelijk op mijn verzoek toch opgestuurd en het bleek garantie/service van Leki.
Verder braken bij Meindls van ca. 1 jaar oud diverse metalen veterhaakjes af. Volgens mij een typisch geval van garantie, begon de verkoper over slecht onderhoud, terwijl er geen roest te bekennen was en die haakjes het dus alzo niet mochten begeven. Uiteindelijk zijn onder de garantie allemaal nieuwe veterhaakjes op de schoenen gezet.

Groeten, Jasper
 
hallo
Ik had een jaar of 5 geleden 2 camelbeks in dienst gekregen, ze zijn allebei regelmatig gebruikt, voor werk en vakantie, maar op onze laaste vakantie gingen ze allebei kapot. Bij de ene was de naad gaan lekken en bij de andere de dop. We zijn er in Nieuw Zeeland mee naar een winkel gegaan, de eigenaar wilde ze wel opsturen voor reparatie maar dat ging te lang duren. Hij heeft die met de lekkende naad gerepareerd met een soort superlijm. In Nederland ben ik ermee naar de bever gegaan en die vertelde dat het allebei niet onder de garantie viel, mede doordat er een zelf was gerepareerd. Toen heb ik een mailtje gestuurd naar cambelbak en die vertelde dat ik ze gewoon kon laten opsturen via de bever en dat ze allebei vervangen zouden worden. Het heeft een week of 5 geduurd maar ik heb 2 gloednieuwe. HULDE aan camelbak!!
groeten Chris
 
Mijn ervaring ook. Winkels doen moeilijk, de fabrikant iets minder. Had 2 platapysen die waren gaan lamineren. Oke, ze waren op leeftijd. Bever vond het gewoon slijtage. Ik heb ze opgestuurd naar amerika -> 2 nieuwe (grotere) een week of 3 later op de deurmat. Geen enkel probleem.

Vaak weten de verkopers het ook niet. Had nieuwe bergschoenen die na 1 toch reeds niet lekker liepen. En er knakte iets. Mijn vader was schoenmaker (geweest) en die hoorde direct dat de kammareur (oid) gebroken was, al bij het binnen komen lopen, zonder dat ik mijn schoenen uit had gehad.

Heb daar 2 uur in bever staan bakkeleien omdat er aan de buitenkant niets aan de schoen te zien was. Na mijn aandringen toch naar de schoenmaker (of meindl?) gestuurd. Kosten zouden wel voor mij zijn als er niets was. Maar nee hoor, netjes nieuwe schoenen gekregen, want de kammareur (oid) bleek dus gebroken.

Mijn ervaring is ook goedkoop is vaak (niet altijd) duurkoop. Bij een winkel als kampeermarkt ben je goedkoper uit (soms) als bij een bever of dennemie. Maar reken niet op service bij garantie, want je kunt doodvallen.


-= Johan =-
 
Heb zelf ook een goede garntie ervaring. Ik heb mijn Mountain Hardware jas, een 2 Layer Conduit (Ik denk een hydrofiel membraam) na anderhalf jaar teruggestuurd. In anderhalf jaar dragen en een tweetal keren wassen en impregneren heeft de jas nooit goed afgepareld. De jas is netjes gecrediteerd.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan