Garmin lanceert GPSMAP 66sr- en 65-serie handheld-apparaten voor outdoor navigatie

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Garmin voegt L5-frequentieondersteuning toe aan de handheld serie om de nauwkeurigheid van positionering en tracking te verbeteren, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.

Lees meer...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

2,6 inch scherm.... 3,6 x 5,5 cm.... dat is alsof je op pad gaat met anderhalf vierkantje van een stafkaart. Dat navigeert niet zo lekker.
Een beetje telefoon heeft tegenwoordig een 6 inch scherm, dat is ruim vier keer meer schermoppervlakte en dus iets van zeven vierkantejs stafkaart. Vergeleken met een normale kaart is dat nog steeds weinig, maar naar mijn ervaring al stukken beter dan wat je op 2,6 inch zien kunt.
Nu is een smartphone niet handig te bedienen met handschoenen of in de regen en mogelijk wat delicater dan een outdoor GPS, dus dat zijn dan weer wat punten voor Garmin, maar naar mijn mening moeten ze echt een stuk grotere scherm in hun handhelds gaan stoppen voordat ik overweeg een nieuwe handheld aan te schaffen.

Eins
 
2,6 inch scherm.... 3,6 x 5,5 cm.... dat is alsof je op pad gaat met anderhalf vierkantje van een stafkaart. Dat navigeert niet zo lekker.
Een beetje telefoon heeft tegenwoordig een 6 inch scherm, dat is ruim vier keer meer schermoppervlakte en dus iets van zeven vierkantejs stafkaart. Vergeleken met een normale kaart is dat nog steeds weinig, maar naar mijn ervaring al stukken beter dan wat je op 2,6 inch zien kunt.
Nu is een smartphone niet handig te bedienen met handschoenen of in de regen en mogelijk wat delicater dan een outdoor GPS, dus dat zijn dan weer wat punten voor Garmin, maar naar mijn mening moeten ze echt een stuk grotere scherm in hun handhelds gaan stoppen voordat ik overweeg een nieuwe handheld aan te schaffen.

Eins
tja, zelf loop ik al weer even rond met een "rugged" telefoon. in mijn geval een cat s31. daar zijn inderdaad een aantal mooie opties kwa software voor, zelf draai ik er gpxviewer en topo gps op. Topo gps is kwa kaarten echt top. Viewranger is ook echt een mooie app maar vee te dluur. Groot voordeel is inderdaad een groot scherm, en in mijn geval op een hufterproof telefoontje. Ik doe 8 a 9 dagen met een acculading (doe niet aan vleesboek/wats-dinges) dus dat is top. Ook onderweg een kleine video editen van de osmo action gaat prima, alleen kost dat echt veel energie.

Maar, ondanks het aardige scherm is een echte gps beter afleesbaar, zeker die zonder touchscreen, en werkt de gps fix veel beter. Dit soort ontvangers zijn echt een pak nauwkeuriger dan een gps in de telefoon. Ook het bedienen van de kaarten werkt in de regeln makkelijker (als was magelan in mijn opini fijner...) en natuurlijk de mogelijkheid om echt veel uren te halen uit een setje losse batterijen, daar kan een powerbank niet tegen op. En natuurlijk gebruikt een aparaat als deze geen netwerk, dus dat is ook een voordeel. Een dagje rondstappen zonder een e-mailtje, smsje of belletje binnenkijgen is echt wel ok.

vindt het zelf wel jammer dat men de weg met de oregon met Android te snel afgekapt hebben, dat had zeker potentie, al slurpte die aparaten we beduiden meer energie dan iets op hun eigen os.

dus voor de leuke korte tripjes inderdaad vooral de telefoon mee als navigatie-orgel, maar als het serieuzer wordt toch echt een dedicated gps, zelfs op de fiets liever een fiets gps dan de telefoon.

Bas
 
Ja precies, Bas! Wat ik anno 2020 van een handheld GPS wil is: een 6 inch scherm; een stevige behuizing; waterdicht; lange batterijduur; geen touchscreen, maar knoppen bediening. Maar zeker ook een koppeling naar internet (want via Google maps en internet vind je makkelijk extra informatie) en koppeling naar smartwatch en sensors via wifi, bluetooth en ANT+

Eins
 
Hi Eins en Bas,

Jullie missen de point hier. Het nieuws hier is dat, naast de rectent geintroduceerde Multi-constellation (Dus GPS, Glonass en Galileo, tegelijk) er nu voor het eerst een outdoro GPS is met tevens multifrequentie chip. Dat betekent dat elke van deze sateliet newerken simultaan op meerdre frequenties wordt uitgeluisterd door het apparaaat. Met als resultaat, nauwkeurigheidin de ragne van 30 cm. Er zijn nog niet veel telefoons die dat ook ondersteunen.

Voro sommige gebruikers niet relavant, voor andere wel.

MVG
Rolf
 
Hi Rolf, ik had het niet zo enorm duidelijk uitgeschreven idd, maar ik doelde wel op de niewe "gps-chip" die voor en veel snellere en nauwkeurige positie bepaingl zorgt. Maar natuurlijk moet je niet vergeten dat er 1 land is die de afwijking beplaat voor alle posisite systemen behalve de grond systemen. In de landmeting moeten alle opnames met een cad-cam systeem achteraf (na ongeveer 24 uur) worden gecorrigeerd met de tijdgebonden afwijking. Dit is tegenwoordig aardig makkelijk iedereen weet nl de regels en dat er na een klene 24 uut en file wordt gedeeeld door deze mogendheid zodt automatische de data wordt gevalideerd. Voor het gemiddlede gebruik voor navigatie is diet niet spannend die afwijkingen, route gps-en voor verkeersdoeleinden gebriuken hirevoor iets wat ze noemen "road-fix". Dit is een manier om een baan te projecteren en daarmee te "gokken" op welke weg je rijd. Werkt aardig, ongeveer 85 tot 95% zekerheid. Maar in een erg drukke stad mte een aantal wegen vlak naast, onder of kruisend heb je vast wel eens mee gemaakt dat de gps er iets naast zat. Dat is veroorzaakt door de bewuste fout in de data.

Bas
 
[/QUOTE]
Voro sommige gebruikers niet relavant, voor andere wel.

Ik denk vooral dat dit het punt is dat ik mis dan. Als ik een inschatting maak van de markt voor GPS apparaten dan denk ik dat een nauwkeurigheid van 30 cm voor 99,99% van de gebruikers van handheld apparaten niet nodig is. Als voorbeeld denk ik dat ik de voordeur van de berghut ook wel ga vinden als mijn GPS apparaat een miswijziging heeft van 1 of 2 meter. Zelfs op een stafkaart heb je niet meer nauwkeurigheid van 25 meter en toch vind ik bij orientatielopen met die onnauwkeurigheid de CP met knipper die ergens in het bos aan een boom hangt.
Ik denk zelfs dat een dergelijke nauwkeurigheid vooral op een smartphone handig is, omdat je in een winkel wel graag nauwkeurig naar één bepaald rek met kleding begeleid wordt. En inderdaad in het voorbeeld van autonavigatie bij een ingewikkeld punt met veel wegen vlak bij elkaar, ook daar is een miswijzing van minder dan een meter handig, maar met Android Auto doe ik ook die navigatie op mijn telefoon en niet met een handheld outdoor GPS.

Tegenwoordig wil 95% van de sportieve gebruikers van GPS apparaten alles gewoon lekker makkelijk op een horloge, liefst inclusief Spotify. Vandaar dat Garmin vrachtwagens vol horloges verkoopt. De overige 4,99% die wel een handheld outdoor GPS wil, wil mijns inziens een groot scherm, gemak van een internet verbinding en een lange batterijduur. De overige 0,01% wil op 30 cm nauwkeurig kunnen bepalen waar ze zijn.

Eins
 
De onnauwkeurigheid buiten wordt niet alleen bepaald door het probleem wat je beschrijft, maar ook vooral door belemmeringen en weersomstandigheden. Die gaan niet veranderen als het GPS signaal z'n ingebakken onnauwkeurigheid verliest. En het voorbeeld wat je noemt in een winkel wordt lastig in een traditioneel gebouw van beton en staal.

Een grote nauwkeurigheid is minder van belang als posities meer relatief benaderd gaan worden. Niet als een verzameling losse punten, maar als een afgelegde lijn. Dan worden positiewisselingen beter inzichtelijk. Dat is duidelijk iets wat ik mis in de autonavigatie. Als ik in een file onder een viaduct tot stilstand kom, weet de auto (bij wijze van spreke) niet op welke weg ik sta. Op de (analoge) kaart navigeren we veel slimmer. Naast een groter scherm zou de software zelf dus ook meer overzicht moeten krijgen :)
 
@hyz, als het goed is berekend je auto gps een baanprojectie op basis van de weg waar je opzit en de laatst gemeten snelheid. kun je eens uittesten in de wagen als je door een lange tunnel rijd. je ziet dan je positie ee bewegn ook zonder sky-view. je kunt daar ook grapjs mee uitehalen, met 80 de tunnel in en met 120 eruit, dan spingt je positie ineens van midden in de tunnel naar een eind erna (als ie de correctie heeft bekened). De miswijzing is op dit moment vooral een mee gegeven waarde aan de sataliettijd en positie. Met een egnos of was corrctie kom je wel ietsje dichtebij maar met omnistor of starfire wordt het wel een stuk nauwkeuriger. Maar oom landmeters rekenen de positie de volgendag door met een doorgegeven positie correctie. alle ntewerlen gerbruiken dezelfde miswijzing. Een duidelijk beter bepling krijga je met een rtk station erbij, die postie is altijd exact bekent en kun je dus veel makekelijker realtime een correctie uitrekenen.

Wat mij persoonlijk meer interesseert in een dedicated device voor navigatie is dat ie god af telezen is, goed te bedienen en dat de stroomvorziening in orde is. kan met een verwislbare accu of losse cellen. Dat is voor prive gebruik belangrijk. In mijn vroegere vakgebied was juist een nauwkeurige plaatsbepaling en snel een opname kunnen registreren een pre, en een makkelijke data overdracht om met die data een beetje te GISsen.

Bas
 
De onnauwkeurigheid buiten wordt niet alleen bepaald door het probleem wat je beschrijft, maar ook vooral door belemmeringen [*] Die gaan niet veranderen als het GPS signaal z'n ingebakken onnauwkeurigheid verliest.
En dat is nou juist waar het met dit toestel en de andere nieuwe multiband toestellen wel over gaat. Het toestel kan een correctie uitvoeren op verstoringen in de berekening. Dus reflectie van signalen vanaf een bergwand of flatgebouw hebben een minder grote invloed op de miswijzing. De miswijzing was tot voorheen in het beste geval 3 meter en die loopt nu terug naar 1,8 meter. In moeilijke situaties blijft de miswijzing langer stabiel.

In de praktijk (buitensport of bijvoorbeeld hardlopen) is een van de voordelen dat de opgenomen track beter klopt met wat jij hebt gelopen en de afstand dus accurater is.

Hier meer informatie: WayPoint Blog over Multiband technologie

N.B. Weersinvloeden zijn al heel lang niet meer echt storende factoren in de positiebepaling of een dicht nat bladerdak soms na.
 
Ik loop inmiddels al 10 jaar met een Garmin GPSMAP begonnen met de 60 toen de 62 en nu de 64. Hoewel ik graag een groter scherm zou willen zoals deze in de 66 zit heeft Garmin er ook een domme keuze gemaakt door de gegevens velden groter te maken waardoor de effectieve grote van het scherm weer gelijk of zelfs kleiner is dan op de 64 dus voor mij geen GPSMAP 66. Ik heb verder nooit problemen met het kleinere scherm en overigens is deze GPSmap teminste ook te bedienen met handschoenen aan wat met een touchscreen erg lastig is zonder speciale handschoenen of een aanwijsstokje (rubbertje) ZIt nu te dubben tussen GPSMAP 64SX of de GPSMAP 65
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan