Gasblikjesvraag

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hola,

Ik heb al heel lang een MSR Pocket Rocket die ik voornamelijk met blikjes Coleman gas gebruik omdat dat eigenlijk de enige schroefblikjes zijn/waren die Vervat in Rotterdam verkocht, en dat was de dichtstbijzijnde winkel....

De laatste 2 blikjes die ik heb gekocht, en da's al weer een paar jaar geleden want recentelijk heb ik de brander niet gebruikt - hebben als probleem dat ik de brander echt heel erg strak op het blikje moet draaien om het ventiel te laten openen en dus gas te hebben. Ik heb er eigenlijk een waterpomptang voor nodig....en om die nou mee te nemen in mijn rugzak is ook zo wat.

Wat ik me dus afvraag is
1) Is er misschien iets veranderd aan het schroefsysteem waardoor mijn 10 jaar oude MSR PR niet meer zo goed past?
2) Iemand anders dit soort ervaringen? Is het iets van Coleman blikjes?
3) Als ik een ander merk blikje wil kopen, welke schroefblikjes passen niet? Vroeger was dat volgens mij eigenlijk Camping Gaz....maar bv Primus zou moeten passen?
4) Is het sowieso een goed idee om van 5+ jaar oud nog te gebruiken? Er staat niks op dat ze een houdbaarheidsdatum hebben....maar het is metaal onder druk, weet niet of dat invloed heeft.

Groetzels,
Dennis

- Ja, ik had dit ook onder Materialen kunnen plaatsen -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Ik heb bij oude blikjes wel eens dat ze nog even gas lekken nadat ik de brander eraf draai. Ik denk altijd dat dit wss door stug/verouderd rubber in de afsluiting zal komen. Zou het omgekeerde hier het geval kunnen zijn; dat de brander het rubber niet genoeg weg kan drukken?

Ik gebruik idd Primus blikjes met een schroefsluiting. De Campingaz sluiting is anders, meer “prikken” en vastzetten met een soort expansie ring op je brander.
 
Laatst bewerkt:
tja.. het ene ventiel is het andere niet. Zelf ook nog 2 oer Pocket rockets in gebruik. Net als met andere ventiel branders wil het met het ene blikje wel eens gebeuren dat er te vroeg gas uit komt en soms moet je de brander erg strak op het ventiel draaien.

Je kunt kijken of dat de aansluiting nog bol is, of volledig vlak ingedraaid is. dan kan het ventiel wat naar binnen zijn gedraaid. Afgelopen jaar toch eindelijk een tankje (grote) uit 2008 leeggemaakt... gaat prima en volgens mij gewoon veilig.

Bas
 
Misschien past een Msr brander wel het beste op een msr blikje? Het merk zou eigenlijk geen verschil mogen maken, maar spookt toch door je hoofd.

Ik had recent op mijn PR (wel de 2) zonder moeite een blikje Coleman xtreme zitten. Verder heb ik Optimus en primus gebruikt. Merk eigenlijk geen verschil.
 
Ik gebruik verschillende merken gasbranders en blikjes en ja er zit toch stiekem variatie in de schroefaansluitingen. Zo is mij ervaring dat MSR niet lekker op primus past bijvoorbeeld maar met een beetje strakker draaien is het euvel zo verholpen. Het heeft te maken met verschil in lengte van het pinnetje dat het balletje van het ventiel moet indrukken en de diepteligging van dat balletje. Daar zit soms een tolerantie tussen van 1 mm oid.

Gelukkig lukt het me altijd met de hand om de boel strakker aan te draaien als dat nodig is.

Heb je die kracht niet in de handen dan kan misschien een leatherman tool soelaas bieden. Hoewel die tang wellicht niet breed genoeg is voor de oude pocketrocket
 
Heb dit probleem ook specifiek met de pocket rocket gehad, dus misschien toch de brander. De brander mocht toch ook een paar jaar terug niet meer verkocht worden door een veiligheids issue of heb ik dat gedroomd?
 
nope. dat had te maken met de handleiding. De exact dezelfde brander met een ander merk erop met wel de opmerking dat de brander alleen buiten mocht worden gebruikt mag nogsteeds verkocht worden.

Maar exact hetzelfde heb ik ook met alle andere merken branders, van de branders van msr, primus, een markill, vango, alpkit, gopower etc. maakt geen verschil. Idem voor de adapter van ventiel naar click-it, deze werkt soms helemaal niet met een beaapld blikje, een ander van het zelfde merk werkt gewoon prima.

eerder een passings probleem van het ventiel in het blikje.

Bas
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Misschien past een Msr brander wel het beste op een msr blikje?
Je zou het zeggen, nietwaar? ;) Het merkwaardige is alleen dat veel buitensportwinkels wél de Pocket Rocket verkopen, maar niet de (kleine) gasblikjes van MSR. Anders had ik inderdaad wel een MSR blikje gekocht....

Groetjes,
Dennis
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Onderweg naar huis bij OutdoorXL een Primus blikje gehaald....werkt als een zonnetje. Blijkbaar zijn die Coleman blikjes van een rare partij die niet helemaal past of zo....

Groetzels,
Dennis
 
Eigenlijk zouden alle blikjes en branders met 7/16 aansluiting en Lindal gasklep onderling compatibel moeten zijn, maar in de praktijk valt dit dus tegen. Ik denk dat het er mee te maken heeft in hoeverre een fabrikant zich aan de normering houdt en hoe streng vervolgens zijn kwaliteitscontrole is.
Uit de tijd dat ik nog persluchtcylinders(=duikflessen) vulde, nog een tip voor moeilijke schroefdraden: even een beetje siliconenspray erop doen. Dat spul is te krijgen bij auto- of fietsbenodigdheden. Je moet nooit echt kracht zetten en daarmee de schroefdraad aan gort draaien.

Groeten Boelo
 
Laatst op een camping iemand geholpen met een brander. Daar bleek ook dat de brander heel strak vast geschroefd moest worden op het blik. Ik heb niet opgelet welk merk blik en brander het waren.

Er kan weinig mis gaan met je oude blikjes. Als ze al slechter zouden worden zou de druk er af gaan. Als ze teveel geroest zijn, zou ik ze niet gebruiken. Maar da's logisch.
 
Als het blikje heel strak moet worden aangedraaid is meestal het venttiel te ver naar binnengedrukt en staat deze er niet meer bol op. Check bv deze handleiding eens, midden op de tweedepagina staat wat ik bedoel: https://www.alpkit.com/docs/brukit-v2.pdf

Bas

tot op heden geen andere verklaring kunnen vinden voor dit issue dan deze
 
Zelf ook een keer problemen gehad met een Coleman blik: daar wilde de brander het helemaal niet goed op doen (erop, eraf, dan deed hij het weer even dan weer niet: gedoe!). Best vervelend als het juist een groot blik is waar je 2 weken van afhankelijk bent... Op andere merken blikken doet onze brander (Optimus Crux) het prima, nooit problemen.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan