Hey Remko,
Er zijn inderdaad wat verschillende systemen die het niet makkelijker maken om door de bomen het bos te zien: Prikblikjes, navulflessen, en zelfsluitende cartouches, al dan niet met schroef. Een overzicht.
Fabrikanten: Camping gaz, primus, MSR, en nog wat gas-boeren.
Camping-Gaz maakt een aantal branders, die uiteraard allemaal met een bijbehorend campinggaz vulling gebruikt kunnen worden:
-prikblikjes, eenmaal vast aan de brander kan je 'm niet meer los maken, anders loopt ie leeg. (tenzij leeg natuurlijk) Prikblikjes zijn er ook van andere fabrikanten. Campinggaz noemt dit soort vulling c*** (getal, staat voor het gewicht)
-zelfsluitende prikblikjes: als je de brander eraf haalt, loopt ie niet leeg. handig in vervoer, maar wel duurder dan prikblikjes. CV*** vulling is de naam.
-Ze hebben ook zware navulbare flessen, leuk voor kampeerders met caravan, voor ons minder. Die laat ik even buiten beschouwing.
Primus heeft een schroefblikje, en de schroefdraad van deze blikjes komt overeen met de schroefdraad op blikken gas voor verfafbranders. Bij veel doe het zelf zaken (niet perse kampeerzaken) in het buitenland kun je dan toch je gasvoorraad aanvullen. Voor zover ik weet heeft alleen primus een brander die op deze blikjes past, maar ik kan me vergissen. (rectificatie? iemand?

)
Benzine en gas discussie is bekend: Als jij zoals vorige week vaker de kou in wilt, is benzine aan te bevelen bij lage (en dan bedoel ik echt laag, -10 en lager) temperaturen, bij die kou heeft gas geen druk meer. Dit geldt ook op grotere hoogte, en dat is al vrij gauw: vanaf 3000 meter gaat een gasbrander al aanmerkelijk minder goed. gasblikjes verliezen snel druk, een nieuwe loeit lekker, maar als ie halfleeg is, duurt het koken heel wat langer. een benzine brander heeft dit probleem nooit, omdat je m tussentijds op druk kunt brengen. Daar staat inderdaad het nadeel van voorverwarmen tegenover, hoewel: Mijn Coleman Unleaded is zeer gebruiksvriendelijk, hoeft amper voor te verwarmen, en geeft geen gedoe met zwarte pannendragers, schoonmaken, of buitensporig veel onderhoud. Als je wilt mag je m wel een keer lenen, kijken of het wat is. Mail me anders even:
pbouman@student.han.nl
Last but not least moet ik er even bij vermelden dat benzine, hoewel de brander vaak wat duurder in aanschaf is dan een gaspitje, goedkoper is dan gasblikkies. In de wereld buiten Europa is campinggaz niet zo bekend, en in Tsjaad (mocht je er ooit heen willen) is het diesel en petroleum, of anders, inderdaad, koude hartkekjes. Dat is wel weer een uiterste, maar je moet dus bedenken wat je ermee wilt doen: Voor een reis naar een gebied waar gas moeilijk te krijgen is, is benzine je enige keus.
Stank: Ach, een snuifje gas of een drupje gemorste benzine, voor mij is het ex aequo. Je moet het allebei niet binnenkrijgen. x(
p.s.:
Mocht die voorraad benzine ooit op zijn, over 50 jaar hebben we de beschikking over commercieel bruikbare fusie-energie, en kunnen we ons outdoor-voer klaarmaken in een tokamak waarin het 30 miljoen graden is :7 Culi-hike!!!
Succes!! (wat een verhaal zeg)
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-