gasbrander en blikjes?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal!

Ik kom er even niet uit: welk merk gasblikjes (met ventiel) past op welke brander? Is het een universeel systeem, zijn er verloopstukken nodig of past het gewoon niet?

Ik twijfel nl tussen een gasbrander (tot nu toe altijd gehad en redelijk bevallen) en een benzinebrander (zie een beetje op tegen stank/voorverwarmen/schoonmaken etc). Een gasbrander die werkt op (bijna) alle vullingen lijkt me ideaal voor mijn gebruik, als je vastzit aan één merk lijkt het me toch wat minder.


alvast bedankt,

groeten, Remko
- alleen hartkeks eten kan natuurlijk ook -:9
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey Remko,

Er zijn inderdaad wat verschillende systemen die het niet makkelijker maken om door de bomen het bos te zien: Prikblikjes, navulflessen, en zelfsluitende cartouches, al dan niet met schroef. Een overzicht.

Fabrikanten: Camping gaz, primus, MSR, en nog wat gas-boeren.

Camping-Gaz maakt een aantal branders, die uiteraard allemaal met een bijbehorend campinggaz vulling gebruikt kunnen worden:
-prikblikjes, eenmaal vast aan de brander kan je 'm niet meer los maken, anders loopt ie leeg. (tenzij leeg natuurlijk) Prikblikjes zijn er ook van andere fabrikanten. Campinggaz noemt dit soort vulling c*** (getal, staat voor het gewicht)
-zelfsluitende prikblikjes: als je de brander eraf haalt, loopt ie niet leeg. handig in vervoer, maar wel duurder dan prikblikjes. CV*** vulling is de naam.
-Ze hebben ook zware navulbare flessen, leuk voor kampeerders met caravan, voor ons minder. Die laat ik even buiten beschouwing.

Primus heeft een schroefblikje, en de schroefdraad van deze blikjes komt overeen met de schroefdraad op blikken gas voor verfafbranders. Bij veel doe het zelf zaken (niet perse kampeerzaken) in het buitenland kun je dan toch je gasvoorraad aanvullen. Voor zover ik weet heeft alleen primus een brander die op deze blikjes past, maar ik kan me vergissen. (rectificatie? iemand? :) )

Benzine en gas discussie is bekend: Als jij zoals vorige week vaker de kou in wilt, is benzine aan te bevelen bij lage (en dan bedoel ik echt laag, -10 en lager) temperaturen, bij die kou heeft gas geen druk meer. Dit geldt ook op grotere hoogte, en dat is al vrij gauw: vanaf 3000 meter gaat een gasbrander al aanmerkelijk minder goed. gasblikjes verliezen snel druk, een nieuwe loeit lekker, maar als ie halfleeg is, duurt het koken heel wat langer. een benzine brander heeft dit probleem nooit, omdat je m tussentijds op druk kunt brengen. Daar staat inderdaad het nadeel van voorverwarmen tegenover, hoewel: Mijn Coleman Unleaded is zeer gebruiksvriendelijk, hoeft amper voor te verwarmen, en geeft geen gedoe met zwarte pannendragers, schoonmaken, of buitensporig veel onderhoud. Als je wilt mag je m wel een keer lenen, kijken of het wat is. Mail me anders even: pbouman@student.han.nl
Last but not least moet ik er even bij vermelden dat benzine, hoewel de brander vaak wat duurder in aanschaf is dan een gaspitje, goedkoper is dan gasblikkies. In de wereld buiten Europa is campinggaz niet zo bekend, en in Tsjaad (mocht je er ooit heen willen) is het diesel en petroleum, of anders, inderdaad, koude hartkekjes. Dat is wel weer een uiterste, maar je moet dus bedenken wat je ermee wilt doen: Voor een reis naar een gebied waar gas moeilijk te krijgen is, is benzine je enige keus.
Stank: Ach, een snuifje gas of een drupje gemorste benzine, voor mij is het ex aequo. Je moet het allebei niet binnenkrijgen. x(

p.s.:
Mocht die voorraad benzine ooit op zijn, over 50 jaar hebben we de beschikking over commercieel bruikbare fusie-energie, en kunnen we ons outdoor-voer klaarmaken in een tokamak waarin het 30 miljoen graden is :7 Culi-hike!!!

Succes!! (wat een verhaal zeg)
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
Hee Pieter!

Jij bent even flink los gegaan zeg! (let vooral op het tijdstip van de posting) Bedankt!
Eehm, als ik het goed begrijp zijn de zelfsluitende ventielblikjes van camping gaz dus niet bruikbaar op branders van een ander merk? en andersom?

De discussie benzine/gas is bekend idd, voor mijn afweging is mede van belang de uitwisselbaarheid van vullingen. Als dit niet zo is wordt benzine een stuk aantrekkelijker.

Erg aardig trouwens van je om jouw brander ter overtuiging aan te bieden! Misschien iets voor een volgende hike. Ik zal volgende week op de Op Pad-beurs ook nog eens kritisch rondkijken. Is jouw brander ook wel bekend onder de naam Coleman Feather stove 442-700E (gevonden op de zwerfkei-site) of is dat weer een ander?

Enne, als ik het goed begrijp moet ik nu een brander kopen met een levensduur van 50 jaar zodat ik daarna rechstreeks over kan stappen op een (lichtgewicht) tokamak?!

met vuurvaste groeten,
Remko
 
Kan kloppen. MSR heeft een brander die zowel op Primus/Coleman blikjes past als op CampingGaz CV blikjes. Koop geen brander voor prikblikjes (hoewel je op campings in Italie enkel dat soort blikjes vindt...).

Qua blikjes is er nog een verschil: de rode MSR blikjes kan je nog gebruiken tot -23 maar ze gaan niet zo lang mee (en het onverbrand gas stinkt enorm). Bij lage temperaturen kan een reflecterend windschermpje wonderen doen (met dank aan Irna want we waren de onze vergeten op de WWH). Gebruik zo'n scherm NIET bij normale temperaturen!!!
De enige reden waarom ik een benzinebrander zou kopen is omdat we geen blikjes zouden vinden waar we naartoe gaan.

groetjes,
Jan
 
Verder heb je nog de Primus Himalaya reeks die zowel op gas (geen CampingGaz blikjes) als op vloeibare brandstof werkt.

groetjes,
Jan
 
Yep, da's de mijne. Unleaded Feather stove, die met de pootjes, en alleen te gebruiken met coleman fuel of loodvrije benzine. Mag je tijdens een volgende hike wel even meenemen. Wanneer? Eerstvolgende is culihike pas. even afstemmen via mail.


Dat stukje van het fusie-koken moet je met een grote korrel zout nemen hoor, maar ik ben voor m'n stage met een artikel over kernfusie bezig. De eerste fusie centrale (op deuterium en tritium) kan over 50 jaar ingezet worden. Dan hebben we schone energie, uit een onuitputtelijke voorraad. Alleen, een fusie-tokamak is wel groot (maatje: huis) en de omstandigheden om er eten in klaar te maken zijn ook niet optimaal. zeker geen lichtgewicht. dat was dus off topic.

En ach, lang verhaal... Ik loop hier stage, dus ik had wel even tijd :)

Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
Markill biedt een adapter aan waarmee je prikblikjes tot ventielblikjes kan omvormen. Je zou de adapter op blikjes en branders van verschillende merken (in ieder geval die van MSR en Primus)moeten kunnen gebruiken. Misschien een idee als je denkt alleen prikblikjes te kunnen vinden. De prijs is spijtig genoeg nogal stevig (rond de 25 Euro). Ik zie dat Bever dit ding in de catalogus heeft staan dus daar zullen ze er (hopelijk) meer over weten.

WB
 
effe off-topic: fusie ?

Pieter,
is die 50 jaar een realistisch of een optimistisch beeld. Ik heb een paar jaar geleden voor een studentenblad nog een professor, gespecialiseerd in alles rond energie, geïnterviewd en die sprak over fusie als niet te verwachten in de eerste honderd jaar.

WB
 
Hi Remco..

Op wat voor type tocht zul je brander het meest gebruiken denk je?
Als je dat weet kun je wat gerichter advies krijgen. Aan elk zitten specifieke voor en nadelen snappez vous...

:7
-appels en peren
 
RE: effe off-topic: fusie ?

Inderdaad Off-topic...


Ik loop stage bij een tijdschrift, De Ingenieur, en daar staat volgende maand een lang artikel in over kernfusie. De geinterviewde wetenschappers geven aan dat 50 jaar een redelijke termijn is voor commercieel bruikbare energie. En nu de Amerikanen hebben toegezegd weer mee te doen aan het ITER project (internationale onderzoeksreactor) gaat dat helemaal wat sneller. Als je meer wilt weten (dit is tenslotte geen hike -onderwerp) moet je me maar even mailen,
pbouman@student.han.nl

Terug naar de branders!!! :7
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
[laatste wijziging op 04-03-03 om 18:36]Ja, kan ik bevestigen. Heb zelf een Superfly en ben er erg tevreden over. Volgens MSR passen zo goed als alle ventielblikken er op, ik heb zelf ervaring met de blikken van MSR (de bekende rode tot -23 graden blikken, die bij vorst goed werken maar wel ERG snel leeg zijn), Camping Gaz, Coleman en Primus, passen allemaal prima.

Voor gebruik tot een graadje of 5,6 onder nul voldoet de brander in combinatie met de MSR blikken uitstekend, met andere blikken goed. Als het kouder begint te worden (zelf ervaring tot -12)voldoen de MSR blikken nog goed, andere merken minder. Kan het ding echt aanbevelen, ook voor wintertrips, maar als het echt koud is (onder de -10 graden)blijft benzine toch de betere keus, zeker als je naar het prijsverschil tussen MSR blikken en Colemanfuel kijkt....

Groets, Rob.

PS. Met een heatpad kan ieder gasblik een goede bedrijfstemperatuur worden gebracht natuurlijk, leuk voor korte trips, op langere moet je te veel meeslepen.
 
Hallo Allemaal!

Allereerst bedankt voor de reacties, heel verhelderend.

En (Martin) het gebruik, tja..
In elk geval voor meerdaagse tochten met rugzak en tent, voornamelijk in Nederland/België en de rest van Europa. Voornamelijk in het voorjaar/zomer/herfst maar af en toe ook in de winter. Tochten buiten Europa zijn nog niet gepland maar wat niet is kan nog komen. De brander zal ook worden ingezet voor vakanties met auto en tent.
Je ziet, nogal ruim allemaal.

Voorlopig lijkt een gasbrander waarop meerder soorten/merken tankjes passen me ideaal, misschien ingegeven door onbekendheid met het gebruik van benzinebranders.

We gaan binnenkort wel een rondje buitensportzaken maken om de verschillen te "testen", uiteraard met alle adviezen en ervaringen van hier in het achterhoofd.

groeten,
Remko
 
Als ik het zo hoor heb je niet direct een benzinebrander nodig.
Ik denk dat je dan heel content gaat zijn van zo'n MSR Supperfly (vriend van me heeft hem ook). Voor mij is het nog altijd 'Primus rulez' maar ik reken er dan ook op dat ik schroefblikjes kan vinden overal.
Laat je ook niet inponeren over de blabla die sommige winkels verkopen.

groetjes,
Jan
 
Yep.. Daar wil ik me gaarne bij aansluiten. Benzine loont pas echt op lange tochten of als er veel sneeuw gesmolten moet worden. Zelf bezit ik zowel een gas als een benzinebrander en ik laat het liefst de benzinebrander thuis. Gas is licht, schoon, gemakkelijk, veelzijdig en met Isopro ook in de winter goed te doen.
Vind je de Superfly te duur kun je ook een eenvoudiger (lees goedkoper) brander kiezen. Zelf heb ik een goedkope Primus die het al jaren geweldig doet. De grijze Colemantankjes en de rode MSR's passen erop, en what more do you want.

succes

:7
martin
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan