Gastankjes in zweeds Lapland?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga deze zomer naar zweeds Lapland om daar een de Padjelantaleden en een deel van de Kungsleden te lopen.
Weet iemand of er ook gastankjes te krijgen zijn in dat gebied van Lapland?
We hebben een gasbrander voor tankjes met een schroef/ventiel.
(Optimus Stella+)

Alvast bedankt!
Hans
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Hans,
Het gebruik van gastankjes is bij de Zweden niet zo populair, dus de kans dat je ze daar kunt kopen, is klein. In ieder geval op die route zul je ze waarschijnlijk niet kunnen kopen. Je kunt beter een spiritusbrander gebruiken of een benzinebrander. Die brandstoffen zijn wel goed verkrijgbaar, ook al is de verkrijgbaarheid van benzine op de route ook wat lastig. Ik heb zelf eens een tocht gemaakt van ongeveer 12 dagen in Sarek en toen had ik aan 1,5 liter ruim voldoende. En toen werd er wel voor 6 personen gekookt.
Groetjes,
Henk
 
Het gebruik van gastankjes is in Zweden wel populair, zeker als het om Primus schroeftankjes gaat, welke uiteraard ook op een Optimus passen. Onder andere verkrijgbaar bij Abisko Turist Center. Het probleem is meer dat er in het Noorden niet veel winkeltjes zijn, zodat je beter een reserve tankje(of zelfs 2) kunt meenemen.
Groeten,

Boelo
,
 
Coleman komt toch uit Zweden? en die hebben ook deze tankjes.
We hebben de stella+ ook net aangeschaft. Omdat we een brander op gas ook veel fijner vinden dan benzinebranders ed
 
Coleman is een groot concern dat zetelt in Wichita, USA. De Coleman gastankjes in Europa zullen waarschijnlijk ook wel hier gemaakt worden vanwege de lagere kosten. Mijn Optimus Crux doet het overigens prima op de primus gastankjes!

Groeten,

Boelo
 
OK Dat maakt het al een stuk makkelijker dat die er ook op passen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er dan (Buiten Abisko)geen tankjes te krijgen zijn van optimus, primus of coleman.

groetjes hans
 
Misschien vertel ik oud nieuws, maar je weet toch dat er op de Kungsleden en Padjelantaleden zelf vrijwel geen eten verkrijgbaar is?
Het hele gebied is van een onvoorstelbare leegte. Die kan verslavend werken op mensen, zoals ook bij de Sahara.
Winkeltjes e.d. zijn alleen te vinden bij plaatsen aan de doorgaande autoweg en/of spoorlijn. De andere plaatsnamen op de kaart zijn meestal namen van kruispunten, (on)bemande hutten of gehuchtje Driehuizen.
Op het pad moet je al eten en brandstof bij je hebben, water kan je zo uit de natuur halen. Mijn excuses als je dit allemaal wel wist, ik noem het toch even voor de zekerheid!
Groeten,

Boelo
 
Dank je, maar dat wist ik inderdaad al. Omdat wij 4 weken gaan, wilden we alleen voor de eerste tocht (Abisko-kebnekaise) voedsel en gastankjes meenemen, anders wordt het gewoon te zwaar. Daarna moeten we met de bus van nikkaluokta naar ritsem en daar ergens voor de padjelantaleden de rest inslaan. Maar dan moeten er wel winkels tussen kebnekaise en ritsem zijn die gastankjes verkopen en het liefst ook instant maaltijden.

Groetjes
Hans
 
In Abisko-touriststation zit een complete outdoor-shop waar alles te krijgen is, inclusief verschillende soorten brandstof.

De 2 hutten die wij op de Kungsleden afgelopen winter hebben aangedaan (Alesjaure en Salka) hebben ook beiden een redelijke mogelijkheid om proviant in te slaan.

Kebnekaise fjallstation is een groot hotel waar vermoedelijk ook wel wat te krijgen is (zou ik wel even checken). Nikkaluokta heeft een (mooie) voorziening om te overnachten en te eten. De mogelijkheid om proviant in te slaan was daar gek genoeg zeer beperkt en meer als toeristenwinkeltje ingericht.

Abisko, Nikkaluokta en Kebnekaise Fjallstation zijn per email goed te bereiken wanneer je meer zekerheid wil krijgen.....
http://www.abisko.nu/sommar07/englishpages/index.asp
http://www.nikkaluokta.com/
http://www.svenskaturistforeningen.se/templates/hostel.aspx?id=3154

Een optie is ook om bij aankomst in Abisko een doos met voorraad via de bus naar Nikkaluokta te kunnen sturen. Daar kunnen ze je ter plekke vast mee helpen.

Wanneer jullie van plan zijn om in hutten te overnachten kan het financieel aantrekkelijk zijn om lid te worden van de zweedse touristenvereniging:
http://www.svenskaturistforeningen.se/

Groet,
Sander.
 
Een bijkomend probleempje is wel dat er eigenlijk geen goed eetbaar brood verkrijgbaar is. De Zweden lossen dit op door zich 1, 2 of 3 keer per dag geheel te vullen met havermout. Daarvoor verwijs ik graag naar de havermoutrecepten van Linda die ook ergens op deze site moeten staan.
Er zijn natuurlijk andere oplossingen denkbaar.Als je er maar op voorbereid bent!

Groeten,

Boelo
 
Ik kan aanraden om gewoon muesli en melkpoeder mee te nemen als ontbijt en desnoods lunch. Dit vult goed en blijft de hele tocht even vers. Algelopen zomer heb ik ook havermout geprobeerd, maar ben weer overgegaan op muesli, omdat dat langer energie geeft en beter is voor mijn stofwisseling.

Linda
 
Bedankt voor alle tips! hier kan ik zeker wat mee.
Is er iemand die ook de padjelantaleden gelopen heeft? Want ik ben wel benieuwd of er in Ritsem geen winkel is waar je je vooraad aan kunt vullen. Dat lijkt me makkelijker dan het opsturen vanuit Abisko. (Al is dat een heel goed idee hoor!:) )

groetjes
Hans
 
Als je geen Zweeds praat en/of leest, heb je weinig aan het lidmaatschap van de Zweedse toeristenvereniging. Dan kun je beter lid worden van de Nederlandse jeugdherbergorganisatie, met de fantastische naam Stay oke hostels (www.stayoke.nl). Dat geeft de zelfde voordelen als een lidmaatschap van de Zweedse toeristenvereniging en is veel goedkoper!
In Ritsem is ook een winkeltje waar je inkopen kunt doen, maar dat is mogelijk een beperkt assortiment. Verder kun je in diverse hutten langs de Padjelantaleden inkopen doen, maar ook dan is het assortiment beperkt. Voor informatie kun je terecht op de website van de Zweedse toeristenvereniging: www.svenskaturistforeningen.se. Daar kun je ook informatie vinden over de hutten in Padjelanta, ook al worden die niet geëxploiteerd door de Zweedse toeristenvereniging.
Groetjes,
Henk
 
Ja, ik denk dat dit laatste een goed idee is. Want-dat lees ik in sommige reisverslagen- het weer kan enorm omslaan zodat je b.v. in juli van matig zomerweer in een lichte sneeuwstorm kan raken, met temperatuursdalingen van 10-15 graden. En dan wil je zelfs als raskampeerder wel een hut binnenlopen om weer op verhaal te komen! Zelf heb ik deze veranderingen niet meegemaakt, maar dat kan de "Guus-Geluk-factor" zijn...

Groeten,

Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan