gaten boren in trangia brandre


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi, Ik heb ergens op deze site gelezen dat je je trangia brander aanzienlijk heter en beter kunt laten branden door wat extra gaten in het bovenste windscherm te boren. Kan iemand mij daar wat meer over vertellen? Klopt het en zo ja, hoeveel gaten en waar ongeveer?

Bas
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Na twee dagen nog geen reactie? met al die materiaal freaks hier?nou, dan moet ik maar ff!

Het bovenste windscherm leidt de verbrandingsgassen langs de pan, deze geven de warmte af aan de pan. Dit is effectiever dan wanneer de lucht rond de pan vrijspel heeft (benzine of gasbrander).
Als je gaten in het bovenste windscherm boort, verstoor je de stroming van de verbrandingsgassen langs je pan. Dit lijkt me een ongunstig effect.
Maar... een brandstof geeft de meeste warmte af wanneer er een ideale verbranding is, dit betekent de juiste verhouding brandstof/lucht. Bij onvoldoende lucht heb je een onvolledige verbranding. Het zou kunnen zijn dat de extra gaten voor een betere luchtaanvoer zorgen, en hiermee wel een volledige verbranding.

testen? Kijk eerst eens of het helpt als je het onderste windscherm op een paar blokjes zet, zodat er van de onderkant meer lucht bij kan komen. Helpt dit, dan kun je die gaten eens overwegen.

hopelijk kun je er wat mee, ik ben benieuwd.

groet, MacRob
 
de lucht voor de verbarnding proces kunnen gewoon van onderen worden aangetrokken. Als je bij wind de gaten tegen de wind zet, merk je dat je brandertje harder gaat branden. Geen reden om gaten te boren.
 
Kijk eens op http://www.trangia.se/ Je ziet dan duidelijke plaatjes over het principe ( Webmaster hoe moet ik een plaatje invoegen?)
Je moet hem zo neer zetten dat de gaatjes op de wind staan en dan zou ik zeker geen gaatjes in het bovenste scherm boren. Dan werkt het heteluchtprincipe niet.
 
Ik ken de trangia site en het principe ziet er inderdaad ook degelijk uit. Toch vind ik net als vele anderen dat het vrij lang duurt om de boel aan de kook te krijgen, ook als je hem goed op de wind zet. Niet dat ik haast heb tijdens het lopen maar langer branden kost ook meer brandstof en dat is niet handig als je echt een tijd van de bewoonde wereld bent.
Uit wat speuren op het internet begreep ik dat het koken sneller moet kunnen. Sommigen suggereren ook dat de pan te dicht op de vlam staat en dat je hem beter iets hoger kan zetten. Ik ga in ieder geval de tip van MacRob eens proberen door hem op wat blokjes te zetten. Bedankt!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan