Gavernie


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
S

sannelinde

Guest
Hay allemaal,

Ik zou graag ervaringen horen van mensen die trektochten hebben gelopen in het gebied Gavernie in de Franse Pyreneen.
Ik ben van plan deze zomer daar te gaan lopen voor meerdere dagen, alleen heb ik geen ervaring met dit gebied.
Ik zou graag willen horen hoe je daar bent gekomen (ik ga met de auto) en hoeveel dagen je hebt gelopen in dit gebied. Is er bijvoorbeeld mogelijkheden met openbaar vervoer?? Want ergens moet ik namelijk mijn auto neerzetten en moet ik er weer terug komen en ik doe dit het liefst niet op dezelfde route.
Alvast bedankt.

:) Sanne
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo,

ik ben daar vorig jaar nog geweest. Enkele opmerkingen:

1. Gavarnie is een dorp. Dus "meerdere dagen" door Gavarnie lopen lijkt me wat veel.

2. Gavarnie stinkt! Echt waar: het dorp stinkt echt. Er worden toeristen rondgeleid op paarden en ezeltjes, en die beesten, samen met hetgeen ze op straat achterlaten, stinken uren in de wind!

3. Veel mooier, rustiger is de Spaanse kant. Het dorpje Torla is een aanrader. Daar vind je camping San Anton, ook een aanrader.

4. Ik heb een tocht gemaakt. Start in Torla (auto op de camping gelaten), via de Ordessa-canyon naar de refugio de Goriz. Daar gecampeerd. Nadien over de Breche de Roland (prachtig!) naar de Franse kant. "Ergens" overnachten (er is een refuge, maar die moet je reserveren, camperen is bijna onmogelijk wegens rots-ondergrond). Naar Gavarnie, slapen op de camping. En dan via de Port de Bouchero (of zoiets ;-) ) terug naar Torla.

5. Het wereldberoemde boek van Ton Joosten wijst je wel op weg. Let wel: de camping onder de Port de Bouchero is gesloten! En, wildcamperen is daar uit den boze (te veel volk ook trouwens). Reken dus een paar uur extra tot de volgende camping, of doe zoals wij: lift terug naar Torla.

6. Openbaar vervoer? Goeie vraag... Voor zover ik weet in elk geval niet grensoverschreidend. Loop een rondje, dan moet je geen twee keer dezelfde weg doen.

7. Er zouden verschillende campings zijn in Gavarnie. Nee dus: eentje maar, tussen het dorp en de Cirque. De andere is kilometers weg, langs een veel te drukke baan (touringcars x( ). Neem de eerste, die voldoet, en is erg goedkoop. Aan eten en drinken (en prullige soevenirs) in Gavarnie trouwens geen gebrek.

Have fun! Nog vragen? Stel ze maar!

T
 
Hoi Sanne,

ik heb 3 jaar geleden in de Pyreneeën een kleine trektocht gemaakt. Doordat we vrij laat in het seizoen waren (1/2 september) werd het weer redelijk slecht met sneeuw e.d. en moesten we de tocht inkorten.

Ik ben zelf niet in Gavernie geweest maar in Cauteretes, een gezellig en oud stadje. Als je via Lourdes naar Gavernie rijd kun je op een gegeven moment een zijdal in slaan naar Cauteretes. Er rijden treinen naar Lourdes waarna je verder met de bus kunt. Je gaat met auto dus van het openbaar vervoer heb je weinig last. De eerste camping die je in het dorp tegenkomt is gelijk de beste. tenminste, als je op een trekkerscamping wil staan en niet tussen vastgeroeste megacaravans.De eigenaresse spreekt een klein beetje Engels en is heel hulpvaardig.

Gavernie is vanuitde camping in 2 dagen te lopen. Dit is wel een pittige tocht want je stijgt de eerste dag 1900 hoogtemeters om te kunnen overnachten in Refuge Baysselance. Rustiger aan kan ook, er zijn refuges genoeg.

Met de kaarten 1647OT en 1748OT van IGN (Frans) bestrijk je een geweldig mooi gebied met meer dan genoeg wandel- en trek-mogelijkheden.

...effe kijken, wat wilde je ook al weer weten...o ja...

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om 'rond'wandelingen te maken.

Bij elke refuge kun je kamperen. Uiteraard tussen de rotsen bij de hooggelegen refuges, maar soms ook op een relatief mals grasveldje naast een meertje bij de andere refuges. Slapen in de refuges kan natuurlijk ook. Is wel wat prijzig (ik ben een Hollander en die vindt een kop thee en twee sneetjes brood met wat jam voor €6,- een beetje veel, ook al moet alles door mankracht omhoog). Reserveren is zeker wenselijk door de groote drukte in het hoogseizoen.

Ton Joosten is een kenner van het gebied en heeft meerdere boekjes geschreven, zie ook andere reactie.

veel wandelplezier

Richard
 
Hoi Timothy,

Bedankt voor je reactie op mijn vraag.
Het is heel grappig maar de route die jij beschrijf vanuit Torla, had ik op het oog, maar dan andersom. Ik ben er in ieder geval nog niet helemaal uit welke route ik ga nemen. Het liefst wil ik rond de 7 dagen door ongerept natuur lopen, zonder dat je elke keer door een dorp komt. Maar goed ik vind wel iets moois. Ik wil alleen heel graag over de breche de Roland.
Ik trouwens nog een vraag. Zijn de meeste refuge's onbemant of bemant? En moet je betalen voor je tent plaats binde refuge? Vorig jaar ben ik namelijk daar erg de mist mee in gegaan. Toen moest je namelijk wel betalen voor je tent en toen was ik bijna blut.
Maar goed, als ik na een tijd heb besloten wat ik ga doen, vertel ik het nog. Nogmaals bedankt voor je reactie.

:) Sanne
 
Hai Richard,

Jij natuurlijk ook bedankt voor je reactie.
Ík heb gister eens gekeken naar Cauteres en dat lijkt me ook wel wat. Het lijkt me wel zwaar om in 1 dag naar de 1900 meter te gaan.
Maar goed, ik denk er nog steeds over na. Er zijn zoveel mogelijkheden en ik heb nog een paar maanden om te tobben.
Vandaag toevallig nog naar een boek gezocht van Ton Joosten, zonder succes....

Groetjes sanne
 
Sanne,

ik raad je echt aan vanuit Torla te vertrekken, het dorpje is 1000 keer aangenamer dan Gavarnie. Nadeel is wel dat je verder moet rijden met de auto: tussen Gavarnie en Torla is geen weg. Je moet ofwel meer naar het oosten, of meer naar het Westen de grens oversteken.

Voor zover ik weet zijn de meeste hutten bemand. In de Ordessa-canyon zijn een aantal schuilhutten (stijl bushokje) die onbemand zijn, en in de vallei tussen Gavarnie en de Port de Bouchero is ook een onbemande "hut" (als ik mij niet vergis, een oud douane-gebouw of zoiets).

Wat betreft tentje: de Franse kant is nationaal park: daar mag je bivakeren (tentje opzetten voor 1 overnachting). Spaanse kant weet ik niet of bivakeren is toegelaten, maar ik zou me dat niet aantrekken... In elk geval kun je bij de Refugio de Goriz zonder betalen camperen. Je zal trouwens niet alleen zijn! Trouwens, ik heb nog nooit gehoord van betalen om te capmeren bij een berghut, toch niet in de Pyreneeën.

Het boek van Ton Joosten zal ongetwijfeld in de boekenafdeling van de site hier staan.

T
 
Hoi T,

OP dit moment heb ik een hele interressante route op het oog, deze begint in Gedre. Het is een tocht van 10 dagen over de Gr10. Hij eindigt in Gavernie. Ik moet alleen nog uitzoeken hoe ik het doe met de auto.

Trouwens waar je moest betalen was inderrdaad niet in de Pyreneen maar in Corsica op de Gr20. Daar was het 10 francs per nacht.
Maar die refuges waar ij het over hebt, moet je daar nou voor betalen om daar te kunnen slapen?

Nou ik ga weer, nogmaals bedankt voor je advies.

Gr sanne:)
 
Hoi Sanne,

Ik ben vorig jaar door dat gebied gelopen. Echte ongelofelijk mooi. Ik was er half juni en toen was het nog heerlijk rustig (en best wel koud soms). Gavarnie is niet zo goed per OV bereikbaar. Een plaatselijk taxibedrijf rijdt een of twee keer per week van Lourdes naar Gavarnie. Cauterets daarentegen is prima bereikbaar per OV. Maar als je met de auto gaat, is dat waarschijnlijk niet eens nodig. Vanuit Cauterets kun je namelijk een prachtige rondwandeling (drie a vier dagen) maken over de GR10 zonder twee keer hetzelfde stuk te lopen. Deze rondwandeling zou je kunnen uitbreiden met een stuk Spaanse Pyreneen (bijvoorbeeld naar Torla via de Porte Bujaruello of zoiets en weer terug over de Breche de Roland). De rondwandeling wordt beschreven in de Topoguides over de GR10. Van het Spaanse deel zijn goede 1:50.000 kaarten verkrijgbaar. Ik kan de precieze gegevens wel opzoeken als je wil. In Cauterets hebben we op camping Les Bergeronettes gestaan. Andere wandelaars hadden daar hun auto geparkeerd en die werd nauwlettend in de gaten gehouden door de campingbazin, geen enkel probleem.

Veel plezier, maar dat zal ongetwijfeld lukken.

Bas.
 
Hoi Bas,

Dank je voor je informatie, daar kan ik wel wat mee.
Weet jij dan misschien dan ook of er een busverbinding is vanuit Cauterets naar Gedre?? Ik heb namelijk een route op het oog dat start in Gedre.
Ik ga eens op zoek naar de kaart waar jij het over had. In Arnhem zit een speciaal winkeltje dat gericht is op wandelen en alle dingen erom heen. Daar vind ik vast wel de juiste kaart. Ik vind het altijd wel leuk om uit te zoeken.
Is trouwens de taxi prijzig vanuit Lourdes?
Nou Bas nog bedankt voor je reactie en heb je dit jaar alweer een route op het oog?
Gr sanne
 
Dank je Rob, ik ga eens kijken op de site, ben benieuwd.
:) sanne
 
Hoi Sanne,

1900 meter klimmen is inderdaad veel. We hebben ongeveer 10 uur over de tocht gedaan en kregen op onze donder van de huttenwaard dat we niet gebeld hadden dat we wat later kwamen. Maar ja, bellen is wat lastig als je geen mobieltje bij je hebt.

Halverwege die lange dag lag nog een refuge maar die hadden we overgeslagen (we wilden gelijk naar de hoogste). De refuge ligt aan de voet van de Vingemale en je kunt er perfect kamperen met een prachtig uitzicht naar de toppen, zo'n 1000 meter boven je.

In Arnhem zit inderdaad een winkel gespecialiseerd in kaarten. Het heet de Noordezon en ligt aan de Nieuwstad, een smal straatje achter de parkeergarage bij het Musis.

Veel snuffel plezier.

Richard
 
Hallo Sannelinde,

Een paar opmerkingen over het openbaar vervoer nabij Gavarnie. Vanuit Lourdes kun je met de bus in Gavarnie geraken. Je neemt de bus (van de SNCF) naar Luz-Saint-Sauveur (deze rijdt min of meer regelmatig) en aldaar kun je een bus van een particuliere maatschappij nemen. Deze bus rijdt slechts twee keer per dag naar Gavarnie. Er is geen directe verbinding tussen Cauterets en Gavarnie. Van Cauterets moet je terug naar Pierrefitte-Nestalas, waar je de bus neemt naar Luz-Saint-Sauveur, waar je vervolgens de bus naar Gavarnie neemt. Een heel gedoe en het kost een hoop tijd. Het lijkt mij een goede zet om naar Cauterets te gaan en van daaruit een meerdaags circuit af te leggen. Mag ik zo vrij zijn een voorzet te geven?
In Cauterets neem je allereerst de bus naar de Pont d'Espagne (rijdt alleen in juli en augustus, zes keer per dag; eerste bus om 08.00u en dan om de twee uur. Start bij het stationsgebouw in Cauterets). Van daaruit naar refuge Wallon of naar een bergmeertje hogerop. Tweede dag via de col d'Arratille doorsteken naar het valle de Ara, deze vallei doorlopen tot de camping van San Nicolas de Bujaruelo (ja deze is wel open, bovendien bar/restaurant/refuge). derde dag rustig aan naar Torla en daar wat rondkijken. Vierde dag door de canyon van Ordesa naar refugio de Goriz. Wie weet de vijfde dag de Monte Perdido beklimmen of anders via de Breche de Roland doorsteken naar Gavarnie (wat er ook zij van het dorp, je moet er een keer geweest zijn). Op de zesde of zevende dag de GR 10 nemen door de vallée d'Ossoue richting refuge de Bayssellance en vervolgens door de vallée de Gaube afdalen naar de Pont d'Espagne. Naar keuze neem je daar de bus naar Cauterets of je loopt over het zogeheten "watervallenpad" terug naar het dorp.
Het is maar een idee. Wat ik zelf sterk vind aan het voorstel is dat zowel Frankrijk als Spanje ruim aan bod komen, dat er mogelijkheden te over zijn mooie bergen te bewandelen (Taillon, Petit Vignemale, Monte Perdido) en dat het van begin tot eind afwisselend en boeiend is. Tijdens de tocht maak je kennis met het nationaal park van Ordesa. De canyons van Ordesa mogen gerust de kroonjuwelen van de Pyreneeën worden genoemd. Als wandelaar heb je daar geweldige mogelijkheden. Ik zou daar in het kader van de voorbereidingen heel goed naar kijken.
Tot slot noem je het dorpje Gedre, dat zo'n tien kilometer ten noorden van Gavarnie ligt. Een paar uurtjes lopen en je bent in Gavarnie. Je hebt een over een tocht van negen dagen! Ben je niet in de war met een ander dorp?
Goed idee om naar Stap voor Stap in Arnhem te gaan. Prima winkel. Wat ik trouwens niet zou doen is het eerder genoemde GR 10-circuit lopen vanuit Cauterets. In Cauterets kan men kiezen uit twee alternatieve routes die nabij Luz-Saint-Sauveur bij elkaar komen. Zodoende kun je dus een rondwandeling van een dag of vier maken op de route van de GR 10. Het traject tussen Gavarnie en Luz is nu niet direct het meest interessante en de route tussen Luz en Cauterets via de col de Riou is hopeloos aan de oostkant van de col. Heel veel asfalt en ook nog een ski-gebied (Luz Ardiden). Ik raad je dit dus ten zeerste af.

Hoeplijk heb je hier wat aan,

Ton
 
Hoi Bas,

ik ben ook van plan om deze zomer te gaan trekken in de omgeving van Torla.
Welke kaarten heb jij daar juist gebruikt? Was het van goede kwaliteit?
Als ik zo op het net rondkijk dan zie ik alleen maar negatieve opmerkingen over de kaarten van de Spaanse Pyreneen ...
Bedankt

David
 
Stap voor stap in Arnhem heet inmiddels de Noorderzon en heeft zeker kaarten van het betreffende gebied, ik heb ze er namelijk zelf ook gekocht.

Bas.
 
Hoi Sanne,

Wat de taxi kost weet ik niet. De bus is niet zo duur, ik weet niet meer hoeveel, maar ik heb er geen trauma's aan overgehouden.

Ik zou dit jaar wel weer naar de Pyreneen willen. Ik vind het er echt ongelofelijk mooi. En ik zou, nu ik er een keer geweest ben (en op hiking-site.nl rondgekeken heb), toch wel wat dingen anders doen. Maar ik denk dat ik, in verband met tijdgebrek bij mijn wandelmaatjes, wat dichte bij huis blijf komende zomer. De Vogezen misschien.

Bas.
 
Hay Ton,

Ik hou het heel even kort, want ik moet eigenlijk allang op de fiets zitten. Alleen even over Gedre. Je hebt helemaal gelijk, ik bedoel iets anders. Ik weet nu even niet het plaats naam, want mijn spullen liggen nu bij iemand anders. Het begint in ieder geval bij een meer, nog voorbij Vignemale. Dus dan klopt het wel qua dagen. Nog bedankt voor je lange reactie, vanavond ga ik het maar eens uitgebreid lezen.
Gr sanne:)
 
David,

wij hadden vorig jaar een kaart mee van hier, en die trok inderdaad op niets. Hebben toen in Torla een nieuwe gekocht (in het bureautje van de berggidsen) en die was uitstekend! Zelfs geplastificeerd! :p

De kaart die we hier kochten deed wel dienst als basis om de tochten uit te stippelen, maar om echt op het terrein de weg te vinden hadden we dus die andere.

Timothy
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan