Gebroken segment van tentpole


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Onlangs brak een segment van een tentpole heel onverwachts. Zelfs zonder dat ik de pole aangeraakt had. Is dit metaalmoeheid? De segmenten zijn van aluminium. Hoe bewaar je die poles best als je de tent niet lang gebruikt? Bewaar je ze met geplooide segmenten of eerder helemaal gestrekt? In dat laatste geval is de elastiek alvast minder uitgerekt? Wie heeft ervaring? Waarvoor dank.

Groeten,

MD
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


MD,
Iets breken zonder het aan te raken,dat is zelfs Uri Geller nog niet gelukt.:)
Over metaalmoeheid weet ik niets. Heel dikwijls zit er een reserve segment bij een nieuwe tent. Dat zal niet voor niets zo zijn. Stok kan je vervangen. Ze bestaan in verschillende kwaliteiten
Het zal voor de elastiek beter zijn als je de stokken gestrekt bewaard doch ook de elastiek kan vervangen worden.
Als je plaats hebt, kan je het zo doen.
De mannen van hiking-site club hebben me wel geleerd dat je de gestrekte stok steeds vanuit het midden moet plooien om zo de rek over heel de lengte van de elastiek gelijkmatig te verdelen.
Dat klinkt logisch.

Ivo
 
Hallo Ivo,

Mijn Rondane 3 stond netjes opgesteld en zonder enige reden en aanraking kraakte een segment. Volgens mij wijst dat op metaalmoeheid.

Groeten,

MD
 
Metaalmoeheid is als door veelvuldig op dezelfde manier buigen of belasten onder de vloeispanning van het materiaal haarscheurtjes gaan ontstaan waardoor het op een bepaald moment breekt. Meestal breekt het dan bij het opzetten of afbreken omdat je dan wat meer spanning op de bogen zet, maar dat hoeft niet altijd.
De kans dat je echte metaalmoeheid bij een tentboog hebt is klein, meestal ligt er óf een fabrikagefoutje aan ten grondslag zodat er al een initiele haarscheur in zat, dat over langere tijd is uitgegroeid tot iets groters, óf is de tent een keertje met iets te veel geweld opgezet/afgebroken waardoor er een haarscheurtje is ontstaan dat later dan weer leidt tot breuk....
Dat valt beide wel onder bezwijken ten gevolge van cyclisch belasten, maar niet onder metaalmoeheid ;-)

Groetz,
Dennis

- Geveld door een voorhoofdsholte ontsteking -
 
Hoi.

Het lijkt mij ook een fabrikagefoutje in de stokken. Zou gewoon onder de garantie moeten vallen. Ik heb bij een soort gelijk probleem (ander merk tent) zonder problemen nieuwe stokdelen gekregen bij de Zwerfkei.

Ik bewaar overigens de stokken gewoon opgevouwen en vervang het elastiek als dat slap wordt.

Groeten,

Linda
 
Hoi,

Om het verhaal metaalmoeiheid nog maar eventjes nader te belichten:

Metaal moeiheid is het process van cyclisch belasten waardoor er door elke belasting cyclus een scheurtje groeit. Dit kan door gaan totdat de scheur dusdanig groot is en dat het onderdeel bezwijkt.

Met tentstokken en vooral de versies voor tunnententen, moeten we voorkomen dat een scheurtje ontstaat. De bedoeling hier is dat je op de randen van de stokken geen inkepingen of dergelijk krijgt, want zodra er een inkemping of degelijke kras zit dan is dit DE aangewezen plek waar een scheurtje kan onstaan.

In de praktijk betekent dit:
1. zorgen dat je je stokken voorzichtig in elkaar zet dus niet zomaar in de lucht smijt en hoopt dat deze dan in elkaar klikt.
2. Zorg ervoor dat er geen zand of dergelijke tussen de schuif verbindingen komen.
3. kampeer je op het strand (ben zelf zeekayaker - en heb al een aantal stokken versleten door zoutwater corrosie), was je stokken na gebruik met schoon water.

Dit allemaal zorgt ervoor dat ze wat langer meegaan, een maal per jaar inspecteren bij de randjes is ook aanbevolen.

Veel success

Arjan
 
Ik weet niet exact waar de breuk is ontstaan maar als dit midden op een stokdeel plaatsvindt dan lijkt mij de conclusie van een produktiefout gerechtvaardigd (de leeftijd van de stok telt trouwens ook wel mee) Is er een breuk ontstaan bij een bus dwz. daar waar de stokken in elkaar vallen dan kan het ook zo zijn geweest dat de stokdelen niet volledig in elkaar hebben gezeten. Hierdoor krijg je een ongunstige spanning en kan het gebeuren dat de stok springt, zelfs bij een nieuwe tent.

Groeten

Rene
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan