Gebruik tent


Status
Niet open voor verdere reacties.
Bij sommige tenten staat in de specs dat ze als muggenbescherming in de zomer gebruikt kunnen worden, door bv. alleen de binnentent op te zetten. Bij sommige tenten, waar je de buitentent eerst opzet, kan je daar zelfs een uitbreidingsset voor kopen.

Ik vraag me af of er mensen zijn die dit ook echt wel eens doen, alleen een binnentent opzetten, of dat het alleen een maskering is van de nadelen van eerst de binnentent opzetten.

Zelf gebruik ik soms alleen de buitentent, dan heb je een lichte, erg ruime enkeldakstent. Bij m'n Helsport is die ook voorzien van muggengaas op alle openingen.

Alleen een binnentent heb ik nog nooit gebruikt... Wie wel?

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik heb het wel gedaan, maar dan voor de middag/avond, aangezien ik geen buienradar bij de hand had. Tegen de nacht gooide ik toch de buitentent er overheen. Overigens zou ik het wild niet zo snel doen, aangezien ik dan later de tent opzet en de binnentent is akelig opvallend geel.

Overigens: als er bij tenten waarvan je niet eerst de binnentent móét opzetten uitbreidingssets verkocht worden om enkel de binnentent te kunnen opzetten, dan is dat niet om het nadeel van eerst de binnentent te moeten opzetten te maskeren. :)
 
Ik heb zelf nog nooit alleen een binnentent opgezet. Nu moet ik wel zeggen dat mijn tenten daar ook eigenlijk niet zo geschikt voor zijn.
Als het heel mooi weer is, dan slaap ik liever buiten of eventueel onder een tarp. Alleen het buitendak gebruik ik wel eens, in plaats van een tarp.
Maar misschien zijn er anderen met andere ervaringen.

Saskia
 
Yup, gedaan en beviel errug goed!

Vooral als het erg warm is en je zeker weet dat het niet gaat regenen en je liever geen gezelschap in je slaapzak hebt van nare insecten. (bv. VS: schorpioenen en XLmuggen, Jordanie: grote witte spinnen die snachts uit het zand kruipen and so on)
We hebben ook wel onverwacht regen gehad en dan is de fly er zo over gemikt. Wel zorgen dat je die heel gemakkelijk kunt pakken dus ;) .

Groetjes
Petra
 
Yup ik heb een een Hilleberg en een Wechsel.

Bij mijn Hilleberg kun je een extra setje voetjes kopen zodat je de binnentent zelfstandig kan opzetten zonder buiten tent. De buitentent kan je standaard opzetten zonder extra hulpstukken. Het ventilatiegat in het dak is beschermd tegen insecten. De randen van de buitentent sluiten nauw aan op de grond. Wel eens alleen in de buitentent geslapen maar gaf wel relatief meer condens overlast dan als je in beiden ligt, condens gaat namelijk tegen de buitentent aan zitten en daar heb je in de binnetent geen last van.

Bij mijn Wechsel moet je eerst de binnentent opzetten. Deze is zeer luchtig (veel gaas) en dus prettig als het erg heet is.

Het heeft mijn persoonlijke voorkeur om als het zo uitkomt qua weer alleen in een binnentent te slapen. Alleen in de buitentent is minder makkelijk vanwege condens, dan kan je beter onder een tarp gaan liggen.
 
Hi,

zowel met de te-gele tnf westwind gedaan en met de mntlite 2 van eureka ook. Werkt goed, zou het zeker doen als ik ergens zou kamperen zonder al te veel volk (zeker met de mnlt2 met veel gaas) want het is echt relax comfi zonder fly maar wel een beetje zeker zijn van droog weer.

Momenteel zowiezo niet met de tent weg... dus zal van het jaar wel niet meer gebeuren.

Mar ik persoonlijk prefereer tent zonder fly boven tarp, veel minder last van beestjes en zeker zo luchtig (en met de tnf ww ook bij een par druppels droog.)

Bas
 
Zo heel af en toe heb ik ook wel eens in alleen de binnentent geslapen. In Zuid-Spanje en zo. Zoals gezegd, je moet zeker zijn van mooi weer, maar je ligt wel vrij van allerlei beestjes...
Zie verder geen nadelen van het eerst moeten opzetten van de binnentent, dus er valt m.i. ook niets te maskeren :)

Groetzels,
Dennis
 
Punt is natuurlijk dat sommige mensen het een als een belangrijk voordeel zien als je alleen de binnentent kunt opzetten ook al zouden ze er in de praktijk eigenlijk weinig aan hebben. Voor die mensen zou dat dus een overweging kunnen zijn om zo’n tent toch te kopen. Maskeren is niet het goede woord misschien, maar inderdaad denk ik dat de mogelijkheid om zo’n binnentent toch apart op te kunnen zetten nogal geforceerd gerealiseerd wordt: als het plotseling toch gaat regenen, moet je eigenlijk de tent weer helemaal opnieuw opzetten...
Theoretisch kan ik mijn binnentent ook apart opzetten, in de praktijk ben ik er echter nog nooit aan toegekomen.

Dirk Barends
 
Het hangt er helemaal vanaf naar welk land je gaat. In een warm land is een mogelijkheid voor alleen een binnentent een voordeel. In een nat land is het eerst kunnen opzetten van de buitentent een voordeel. Beide soorten tenten kunnen dus slim zijn voor elk hun gebruik.

Zelfs in Noorwegen heb ik wel eens behoefte gehad aan alleen een binnentent. Als het warm is, zijn er vaak veel muggen daar waar ik vakantie houd. Maar aangezien in ook regelmatig regen heb, heb ik toch liever een tent met eerst de buitentent op. Maar in praktijk regent het niet vaak tijdens het afbreken van de tent.

Linda
 
Precies, je hoort iedereen altijd zeggen dat het opzetten van alleen de binnentent een voordeel kán zijn, maar dat niemand er gebruik van maakt. Gelukkig blijkt dat er toch wel mensen zijn die het wel doen.

Met maskeren bedoel ik dat als niemand gebruik zou maken van de optie alleen de binnentent op te zetten, het waarschijnlijk bedacht is door de fabrikant, die daardoor maskeert dat eerst de binnentent opzetten eigenlijk helemaal niet handig is.
Zoals ze in sommige reclames ook nadelen van het product presenteren als een voordeel (kan even geen voorbeeld bedenken).

grtz
Henk
 
ik ken juist een aantal mensen die een tent waarbij je eerst de binnentent zelfstandig op kan zetten veeeeel handiger vinden. Zelf zie ik de door hun genoemde voordelen daarvan ook wel in, maar geef zelf toch de voorkeur aan een losse binnentent omdat je dan (overdag) in de ruimere buitentent kunt bivakkeren als je de binnentent weglaat/haalt. Dat vind ik belangrijker voor mijn manier van kamperen. Bovendien zijn de tentmodellen waar ik de voorkeur aan geef (tunnels met ruime voorhal) bij mijn weten niet anders verkrijgbaar.

Dirk Barends
 
We waren vorig jaar in noord-west Amerika (Washington) en daar viel ons op dat veel mensen alleen hun binnentent opzetten, op zowel de primitieve natuurcampings als in het wild. Soms spanden ze dan nog een tarp boven hun tent. Het was niet echt warm of mooi weer ('s nachts rond de 10 graden, veel regen), kennelijk was dit de gewoonte.

Opvallend was ook dat in alle outdoor stores tenten zonder buitentent waren opgesteld. Die werd meer gezien als accessoire.

Helene
 
Op zich klinkt dat niet allemaal niet gek. De logica snap ik wel. Met buitentent relatief veel condens aan de binnenzijde van de buitentent. Met tarp blijft alles goed luchtig en zal je nauwelijks last hebben van condens. Dus combinatie alleen binnentent met tarp klinkt zo gek nog niet. Maar twee grote maren:

1. de windvastheid van zo'n relatief hoge tarp boven je binnentent. Op een of andere manier denk ik dat deze combinate een minder groot succes is bij veel wind.

2. Bij regen en wind wordt je alsnog nat via de open zijkanten van zo'n hoog opgespannen tarp.
 
Wel grappig dat in Scandinavie men de tipi-tenten juist zonder altijd binnentent schijnt te gebruiken. Alleen Nederlanders schijnen om een binnentent te vragen.

Over anderhalve week vertrek ik die kant op met een tipi, zonder binnentent. Ik ben ook erg benieuwd hoe dit bevalt en hoe de vooraf gedachte nadelen uitpakken.

grtz
Henk
 
Hoi Henk,

Ik doe het in de zomer regelmatig op die manier, als ik zeker weet dat er geen zomerse bui aan zit te komen om de nachtrust te verstoren. Bij kortere trips (één of twee nachten) laat ik in dat geval de buitentent dan ook gewoon thuis.

Ik vind het zelf heerlijk wakker worden op die manier: je kunt meteen rondkijken. Dus een beetje de voordelen van een tarp, maar dan mét bescherming tegen stekende beesies :)

Raymond
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan