Gedroogd vlees.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Weer gevonden: gedroogd vlees, ook wel beek-jerk of biltong genaamd. Dunne plakken gedroogd en gekruid vlees, keihard maar erg lekker. Niet te vergelijken met de rommel die te koop is in allerhande verpakkingen in buitensportzaken (das meer salami, eigenlijk). Dit spul is ongekoeld lang houdbaar en lekker om zo op te knabbelen of te weken en dan te gebruiken als, inderdaad, vlees, in soep, prutjes etc.

Keurslagers kunnen het meestal wel bestellen, de keurslager in winkelcentrum de Biezenkamp in Leusden heeft het bijna altijd in voorraad voor 2.50 per ons (en een ons is VEEL!). Overigens noemt deze slager het cowboyvlees.....

Groets, Rob.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

ook ingeblikt corned beef kan je makkelijk meenemen op een hike.

verder hebben sommige slagers een "inblik service" dit houd in dat je je eigen voedsel bereid (dus precies zoals jij het lekker vind, en of dit nou alleen gehakt is, of een complete pastasaus, o.i.d. maakt niet uit)
je brengt het naar de slager en hij blikt het voor je in.

voordeel: het eten is al gaar, dus je hoeft het alleen maar ff op te warmen, het bederft niet want het is luchtdicht ingeblikt en al gaar.

nadeel: blikken kunnen zwaar en onhandig in je rugzak zijn.

ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar heb deze tip van onze "camping buren" van vorig jaar zomervakantie in spanje, zij brachten dit regelmatig mee op vakantie, en als ik het goed heb hadden ze nog blikken van het vorige jaar mee, en die waren nog goed, dus lang houdbaar!!

grtz. marleen
 
Gedroogd vlees is gemakkelijk zelf te brereiden

Men vertrekt van MAGER rundsvlees (vet droogt niet en kan ranzig worden, zodat het eindproduct minder houdbaar wordt), hetzij gehakte biefstuk ("filet américain" NIET bereid!) hetzij rundslapjes of biefstukken die men in ca. 1 cm brede stroken snijdt.

Het vlees moet vervolgens worden gemarineerd. De samenstelling van de marinade hangt af van de persoonlijke smaak, maar er moet steeds zout inzitten. Verder komen oa. wijn, worcestersaus, sojasaus (=vloeibaar zout), peper, kruiden,... in aanmerking. Het vlees hierin een nachtje laten staan, in de koelkast.

Voor het feitelijke drogen bestaan er in de handel droogmachines met warme lucht. van ongerveer 70 °C.

Stroken vlees goed afdeppen op een keukendoek en op de roosters van het toestel leggen.
Gehakt mbv. een slagroomspuit als 1 cm dikke worstjes op de roosters leggen.

Het droogproces neemt ongeveer 6 tot 8 uur in beslag.

Als men geen droogmachine heeft, kunnen stroken vlees ook opgehangen aan een spiesje in de oven, die men op ongeveer 70-80 °C instelt (niet meer, het is de bedoeling het vlees te drogen en niet te braden of koken!).

Van 1 kg vers vlees houdt men nog 250-300 g gedroogd vlees over. Het is zeer lang te bewaren, een fijne snack voor onderweg, en kan ook terug in bereidingen worden verwerkt.

Voor wie echt een volledig krachtvoedsel wil, is er de traditioonele "Pemmican" van de Indianen:
- 1 deel gedroogd vlees, fijngemalen
- 1 deel gedroogde bessen (kan ook met de droogmachine!)
- 1 deel vet

Goed gemengd en luchtdicht verpakt (bv. in een worstvel) is dit lang houdbaar en een volledige voeding. Om meer aan onze moderne smaak en voedingsgewoonten tegemoet te komen, kan het aandeel vet iets verminderd worden .
 
Ik weet het het onderwerp is al bijna jaar oud, maar ik kreeg deze via de zoekfunctie, weet iemand of je ergens pemmican kan kopen? Vroeger KON het geloof ik bij bever, maar zowel degene hier in Alkmaar als in A,dam hadden/kregen het niet meer, dus zijn er nog andere opties? (googlen ging ook niet zoals verwacht).
Als iemand dit nog leest, bedankt!
 
tja die Amerikanen die verkopen het in 380 smaken, en als je die zakken op een militair kamp kan kopen voor weinig (zoals in uitzendgebieden)... dan raak je al snel verslaafd! Ik ben d'r ook wild van en koop me altijd helemaal scheel aan de zakken beef jerky in de Amerikaanse shops. Hier kun je het tegenwoordig ook wel krijgen bij sommige outdoor shops, maar voor veel geld!
 
Het blijft wel erg tussen je tanden zitten en die smaken dat is 380 maal een beetje van hetzelfde (het blijft namelijk rundvlees), maar verder een prima eiwitbron. Typische namen trouwens, jerky en biltong.

Jaap
 
Ik zag net bij de C1000 in A'dam Buitenvelderdt dat ze, sinds kort, Beef Jerky verkopen.
Meerdere smaken, kleine pak kost 1,99 euro en een grote 5,99 euro.
Ter info.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
jekkes, corned beef...dan maar zonder vlees...
Beetje zwaar ook toch, dat ingeblikte vlees???
Misschien zijn Drentse droge worsten een beter idee?:-) :-)
groetjes petra
 
Sorry, moest ik even kwijt, naar aanleiding van een verpeste pasta maaltijd afgelopen vakantie...
Petra
 
>Bij toko's kan je ook eens vragen naar Dendeng, is gedroogd
>en stevig gekruid, wel vrij prijzig.

helaas. ik ben er gek op, maar indonesische dendeng mag officieel niet meer zomaar verkocht worden. het is n.l. vlees van buiten de E.U. en moet dientengevolge voldoen aan een heleboel "council directives". en voor de oorsponkelijke dendeng van hertevlees gelden nog weer extra eisen. (werd mij eerder meegedeeld door de keuringsdienst van waren).

vr gr kees
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan