Gekozen uitrusting goed?


Status
Niet open voor verdere reacties.
D

Dri

Guest
Dag Iedereen

Backpack al een jaar of twee, op mijn Dr. Martens, met geleende rugzak (merkloos) en mijn V&D nomad-slaapzak en een geleend termarest matje (classic, als ik mij niet vergis)

Ben nu op zoek naar goede uitrusting geweest, omdat ik toch iets te veel tijd backpackend spendeer.

Na diverse winkels te hebben bezocht en rekening houdende met het feit dat ik mijn wandelschoenen ook wil gebruiken bij mijn scouting activiteiten (waarbij ik vaak achter kinderen aan ren) is mijn oog gevallen op een lichte trekking schoen van HANWAG, de Hanwag Banks. Heeft iemand daar ervaring mee?

Voor rugzak wil ik de Karrimor Panther kopen, die ik voor een schappelijk prijsje (ik ben immers studente) bij de scoutshop heb gezien. Heeft iemand ook daar ervaring mee?

Een slaapzak kan ik zelf wel vinden, maar ik vroeg mij verder toch af of het, niet lettend op lig-genot, de ridgerest van thermarest voldoende warmte isoleert (zodat je ermee in Nederland in de winter op alle mogelijke ondergronden kan kamperen), en hoe dat het geval is bij de evazote 14? Weet iemand dat?

Ik weet: veel vragen en veel meningen mogelijk, maar is er iemand die zegt: NEEEEE, KOOP DAT NIET, DAT GAAT STUK/SUCKT ANDERZINS!!! Dan wil ik dat graag horen!

Alvast superbedankt

Dri

Ad eundum quo nemo ante iit!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Lectori Salutem,

Over mijn Hanwag schoenen ben ik super tevreden, ze zijn nu na 4 jaar redelijk intensief ge/mis-bruik wel aan vervanging toe, dus ga ik wel weer op zoek naar nieuwe Hanwag's.
Maar schoenen zijn erg persoonlijk, net als een rugzak, moeten goed passen.
Thermarest isoleert naar mijn idee voldoende, maar ben zelf niet zo'n kou-kleum.
Geen ervaring met Karrimor.

Groet,
Frank.
 
ik heb een karrimor panther gehad, ze zijn van goede kwaliteit. Is verstelbaar enzo. Perry heeft die wel vaak voor de halve prijs. Natuurlijk moet je hem wel eerst proberen voordat je hem koopt.
 
>Een slaapzak kan ik zelf wel vinden, maar ik vroeg mij verder
>toch af of het, niet lettend op lig-genot, de ridgerest van
>thermarest voldoende warmte isoleert (zodat je ermee in
>Nederland in de winter op alle mogelijke ondergronden kan
>kamperen), en hoe dat het geval is bij de evazote 14? Weet
>iemand dat?

In Nederland wordt het toch niet koud? :)

Ik leg in de winter vaak onder de thermarest een aluminiummatje (folie zit op heel dun schuim), weegt misschien 150 gram en geeft een boel extra isolatie. Dit merk je oa. aan de hoeveelheid condens onder de slaapmat.

grtz
Henk
 
Hallo Dri,

Loop zelf ook alweer geruime tijd op Hanwags. Bevallen mij goed omdat ik een brede voet heb. Maar zoals eerder geschreven: schoenen zijn persoonlijk.

Met Karrimor geen ervaring. Heb eventueel wel een amper gebruikte Birdland slaapzak (Serai Extra, -10 graden) voor je te koop.

Succes met de aanschaf,
Duncan.
 
Kies niet een te lichte schoen omdat je wel met ee rugzak wil trekken. Op zich loop je ook op Dr Martens maar als je toch voor comfort wil gaan doe het dan goed. Het merk Hanwag is overigens niets mis mee.

Slaapmatje van ridgerest is wat aan de koude kant waarschijnlijk, dus of combineren met folie of een dikkere Eva-mat nemen. Heb zelf een Eva van 14 en die voldoet prima in de winters, ook in wat koudere gebieden.
 
Heb zelf therm-a-rest matten van 2,5 en van 4 cm dik. Die van 2,5 heb ik op het moment alleen nog maar in warme omstandigheden gebruikt. Die van 4 cm heb ik ook wel eens bij -10 graden gebruikt en voor mij was die warm genoeg. Ik gok dat een mat van 2,5 cm tot rond het vriespunt moet volstaan, maar dit hangt natuurlijk ook erg van de persoon af en hoe hard je hem opblaast.
Wat schoenen betreft, ik ben voor zo licht mogelijke schoenen als dat je ruglast toestaan. Heb wel eens gehoord dat een kilo extra aan de voeten equivalent is aan 3 kilo extra op de rug qua inspanning.
Heb geen ervaring met HANWAG. Heb zelf Vasque schoenen. Lopen fijn, maar de zolen slijten redelijk hard. Heb nu na 2 jaar gebruik praktisch geen profiel mer.

Rob
 
Als je een therm-a-rest kiest die ook in de winter mee moet neem dan in ieder geval een met volledig gesloten schuim. De light matten hebben schuim waar stukjes zijn weggelaten zodat ze lichter zijn en dubbel kunnen worden gevouwen. Probleem in de winter is dan wel dat bodemkoude doortrekt naar boven (isolatieverlies).

Wat schoenen betreft, er zijn veel goede merken maar lang niet alle merken/modellen zullen bij jouw voet passen. Zoals reeds vermeldt, als je wilt gaan trekken met een volbepakte rugzak dan mag je best een stevig schoen kiezen (B/C klasse ?) Deze zijn voldoende stug in de lengte maar buigen genoeg op de voorvoet om op het vlakke uit de voet te kunnen. Schoenen kiezen blijft trouwens toch meestal iets van een compromis zoeken.

Een goede slaapzak kost in de regel een behoorlijk bedrag en een goede winterslaapzak valt meestal niet te gebruiken in de zomer en dan is het nog maar de vraag wat je in de zomer doet. Als hiker zou ik voor de zomer in ieder geval een slaapzak kiezen tot zo'n -5 graden. Dan geeft in ieder geval een marge als de temperatuur wat dieper gaat. Dons heeft zijn prijs, maar gaat in de regel 3x langer mee dan synthetische modellen.

Karrimor rugzakken ken ik niet wat betreft gebruik maar heb ze wel eens gepast. Vond ze zelf niet zo lekker zitten. Een vergelijkbare rugzak qua materiaal en voor een behoorlijke prijs vind ik de Berghaus Katharo (€99 , Bever Zwerfsport) en heeft een lekker stevige heupband die behoorlijk wat gewicht aankan. Deze rugzak gaat er bij Berghaus uit dus misschien is die wel in de aanbieding ?

Succes met je keuzes

Buitenvoetje
Succes
 
Hardstikke bedankt voor de reacties.

Gisteren bij Kathmandu de Hanwag Lima GTX aangeschaft, na alles te hebben gepast. Ik heb nogal een smalle hak en die zweefde in alle schoenen. Zooltje erbij en dan zat de Lima het beste. Hij loopt tot nu toe prima :)

Ik ga trouwens ook voor de Evazote 14, leek mij ook de beste optie.

Alleen over een rugzak ben ik niet uit. Ik weet nog niet of ik alleen ga trekken (ik wil het graag maar durf nog niet zo goed (ik weet het, ik weet het) dus ik weet niet hoevel liter ik ga nemen. Als ik in mijn eentje ga heb ik meer ruimte nodig dan als ik in een duo ga, heb ik gemerkt...Eigenlijk wil ik het ook gewoon kunnen, helemaal met eigen spullen op rug...Ik ben eigenlijk ook maar klein, dus dan is 65 liter wel genoeg. Wat vinden jullie? (ik weet dat ik het moet passen, maar dat doe ik natuurlijk ook: suggesties van WAT ik moet gaan passen is handig, er zijn zoveel merken en opties)

De slaapzak heb ik al, bedankt voor het aanbod!
 
Tja, je kunt heel licht gaan in je eentje, maar dan moet je wel selectief zijn in wat je meeneemt... Als je klein bent, kun je over het algemeen geen al te hoge rugzak dragen, die moet op je ruglengte aansluiten. Je zult dus, als je veel mee wilt nemen in de breedte moeten gaan zoeken. Hierbij kun je beter uitgaan van wat je maximaal meeneemt, dat moet er net inpassen. Anders koop je misschien ene te kleine rugzak, en hangt alles straks aan de buitenkant te bungelen. Dat staat heel stoer in backpackersblaadjes, maar is vooral onhandig, je blijft hangen aan struikjes, in treinen en aan mensen. Bij voorkeur alles in je tas! Daar moet je dus op selecteren. Je kunt een te grote rugzak altijd een beetje insnoeren met de compressiebandjes aan de zijkant, maar je kunt een te kleine nooit groter maken.

Een vrij smalle rugzak is bijvoorbeeld een Cerro torre van Lowe Alpine. In de damesmaat is ie, als ik me niet vergis, 55 (+ optioneel 15) liter. Iets breder aan de onderkant, en dus ook ruimer in totaal is een rugzak van Macpac. Duurder dan Lowe, maar schitterend spul. Ik loop zelf met een Macpac Glissade, maat 3, en daar gaat alles in. Volgens de opgave kan er 70 liter in, en ik kan dan alles in m'n rugzak kwijt, ook als ik solo ga. Een rugzak met een uitgesproken korte, maar brede vorm is de victor van Haglofs. Ook in veel maten te krijgen.

Als je van plan bent lange tochten te gaan maken, bijvoorbeeld in de winter, dan heb je zeker in je eentje een zware rugzak. Denk dan aan een goed draagsysteem, wat zware lasten goed ondersteunt. Het draagsysteem van Lowes is bijvoorbeeld heel comfortabel, maar vind ik wat te slapjes. Ik begon zelf met een Lowe Appalachian, een rugzak die gewichten tot max 20 kilo goed draagt. Daarboven is de heupband gewoon te slap. De volgende werd dus een rugzak met stijvere (dus minder comfortabele!!) heupband. Er zijn zelfs systemen die pas vanaf 20 kilo lekker gaan zitten. Fijne rugzakken voor zware lasten zijn bijvoorbeeld:

Bach Fat Maxx (en in iets mindere mate de specialist)
Macpac Glissade & Cascade
Berghaus A-trek
Lowe ALpine rugzakken met crossbow systeem (APS 9)
Arcteryx (mooi maar waanzinnig duur)
Radical Design
Gregory

Voor gewichten tot 15 a 20 kilo kun je best uit de voeten met iets minder ingenieuze en dus goedkopere zakken:
Lowe Alpine Appalachian & Cerro torre (APS 5 en 7 systeem)
zakken van Deuter
Nomad
karrimor


belangrijkste is natuurlijk dat het lekker zit, ook met wat gewicht erin, en dat je je ermee kan bewegen. Laat je daarvoor goed adviseren door de verkoper. Bij een zaak als Perry weten ze bijvoorbeeld niet zo heel veel over de juiste belading, of pasvorm. Een goede outdoorzaak kan je meer vertellen. Ga dan natuurlijk niet op zaterdagmiddag een rugzak uitzoeken. Neem daar lekker een rustige doordeweekse dag voor, dan hebben ze alle tijd en aandacht voor je.

In je eentje gaan trekken is altijd een hele stap, je kunt bijvoorbeeld beginnen met in je eentje een keer gaan lopen in Nederland... Een nachtwandeling of solo wildkamperen in een donker bos is meteen wel heel spannend, je kunt ook op een camping gaan staan. Of een keer met club hiking-site mee, maar dan ben je ook niet in je eentje. :) Als je voorbereid bent, weet wat je te wachten staat, en weet wat je wilt doen is in je eentje lopen heel leuk. Maar inderdaad, je sjouwt alles zelf. Daar doe je niks aan... :)

Zo dat is wel weer voldoende leesvoer voor de vrijdagmiddag!

Succes ermee,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Solo betekent dat je alles mee moet nemen in of op je rugzak. Dus ga eerst even na wat je allemaal mee wilt nemen en hoeveel ruimte dat inneemt. daarbij neem je meer gewicht dan gemiddeld mee. Vertel dat tegen een verkoper als je gaat passen.

Ik heb zelf een MacPac Cascade. Groot (en helaas duur) model maar heeft voor mij als voordeel dat alleen het matje buiten de rugzak zit wat handig is voor stukken waar je kan blijven haken (kreupelhout e.d.).

Dus ook van belang is wat je er mee wilt doen.

Maar vooral... passen passen passen, en je door een deskundige verkoper laten voorlichten. Kathmandu is overigens een prima zaak daarvoor.

PS: In je eentje gaan trekken is goed te doen hoor. Doe het al jaren met veel plezier :)
 
De vraag van mijn kant uit is meer, wat wil je er de komende 15 jaar mee doen en wat voor een budget heb je tot je beschikking en hoe serieus ga je er mee door.
Wil je meer de bergen in of alleen maar city-hoppen?
Doe je het een aantal keren per jaar of maar 1 x in de vijf jaar?
Het is leuk om goed materiaal aan te schaffen maar alles heeft zijn prijs.
Je kan een complete uitrusting kopen om de Himalaya in te gaan maar als je niet verder komt dan de Ardennen is het zonde van je geld.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken, Chips, weer eens omschakelen uit de nachtdienst).
 
over de rugzak: ik heb nu zo'n acht jaar een rugzak van perry, vagabond, en die voldoet nog steeds erg goed. volgens mij verkopen ze hem nog steeds, ik zie nog steeds dames in net andere kleurtjes ermee lopen. ik ben 1.68 en heb destijds wel lang gezocht naar een betaalbare zak die bij mijn lengte paste.
ik heb hem toen vanwege de prijs gekocht, ik studeerde, maar ik heb echt nog steeds geen behoefte aan een betere/duurdere.
cityhoppen, duohiken en monohiken in voorjaar, zomer én winter gaat goed. ik kan met passen en meten alles in de zak kwijt. en ik heb nog steeds geen compacte tent.
zo tussen de twaalf en zeventien kilo looptie lekker in mijn beleving, maar als ik met minder loop, vind ik het ook minder belangrijk dattie goed loopt. dan loop ik namelijk ook minder intensief (anders had ik ook wel meer spullen meegenomen!)misschien moet ik ook met minder dan zo'n twaalf kilo wat meer aandacht besteden aan het inpakken, dan zal hij ook dan wel goed lopen.
mijn partner heeft een zak gekocht die een stuk groter is, met het idee van: dan kun je altijd nog meer meenemen als dat nodig is, maar ik merk dat je dat dan ook gaat doen! dus probeer echt een zak te kopen die goed bij jouw lichaam past en pas daar je bagage op aan. je wordt vanzelf creatief in het klein inpakken van spullen, ook met een laag budget. je hebt inderdaad wel altijd een bepaalde zakinhoud nodig voor noodzakelijke zaken, maar daar is een zak van 55l wel groot genoeg voor.
meer inhoud is in mijn beleving alleen nodig als je echt de bergen in gaat of andere onherbergzame gebieden. dan moeten er ook noodbivakspulletjes enzo mee.
laatste tip: zoek een zak zonder allerlei snufjes en dergelijke, een of twee grote vakken is echt voldoende. meer deelvakken maakt ook dat je minder mogelijkheden hebt om je spullen in te delen. kijk ook naar hoeveel zijvakjes je echt nodig hebt. eigenlijk gebruik ik alleen een klein vakje aan de bovenkant van de zak voor papieren en regenjack, de andere vakken laat ik zo veel mogelijk leeg, om slingeren door extra gewicht ver van je eigen zwaartepunt zoveel mogelijk te voorkomen.

succes!
gerda
 
Heb al ruim 15 jaar een Karrimor Panther III (64L).
Na jaren intensief gebruik merkte ik dit jaar dat er wat slijtage begint plaats te vinden op plekken waar de zak langs de rotswand schuurt bij steile afdalingen. Verder mankeert er nog niets aan. Een prima ding dus en aan alle kanten verstelbaar. De volgende wordt weer een Karrimor.

Groet, Bart.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan