Geos SAR verzekering stopt per 1-9 icm SPOT

Al jaren neem ik voor geval van nood een SPOT mee, met daarbij een aanvullende rescue verzekering van Geos SAR. In juni kwam er een mail dat Geos voor een deel overgenomen werd door Garmin, maar daar heb ik verder geen aandacht meer aan besteed. Vandaag kwam er een mail dat Globalstar (de fabrikant van SPOT) sinds 1 juli met een andere verzekeraar samenwerkt en dat de SAR verzekering vanaf 1 september niet meer in combinatie met de SPOT te gebruiken is. Als je de SAR verzekering wilt houden moet je een ander device aanschaffen (3x raden: bijvoorbeeld een Garmin...). Je krijgt zo te lezen wel automatisch je geld terug voor je resterende abonnementsperiode. Nu is de vraag: ga ik nu toch misschien maar eens zwichten voor een Garmin InReach mini (waar ik al wel eens over gedacht heb, omdat ik inmiddels al best een oud model SPOT heb), of sluit ik die nieuwe verzekering af via de SPOT website? De nieuwe verzekering heet Global Overwatch & Rescue Plan van FocusPoint International. Heeft iemand zich hier toevallig al in verdiept? Ik vind de timing wel vrij beroerd, zo middenin de zomer. Ik heb nog net genoeg tijd voor mijn geplande vakantie om dit nog te regelen, maar ik kan mij ook voorstellen dat mensen straks zonder het te weten onverzekerd met hun vertrouwde SPOT onderweg zijn. Want ik ben vast niet de enige die de eerste mail genegeerd heeft, aangezien daar nog helemaal niet gesproken werd over beëindiging van de service i.c.m. de SPOT...

Of is zo'n aanvullende verzekering eigenlijk misschien helemaal niet nodig? Ik heb altijd aangenomen dat je dat erbij moest hebben om van de SOS functie gebruik te kunnen maken, maar misschien werkt het ook zonder en kan je dan je eigen reisverzekering aanspreken voor dekking van de kosten?
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Of is zo'n aanvullende verzekering eigenlijk misschien helemaal niet nodig?
Ja, dat denk ik. Je hebt wel een goede verzekering nodig, maar niet gekoppeld aan dat abonnement.
Een reisverzekering met dekking voor reddingskosten is wat je nodig hebt.

Marla
 
Zelfde reactie als Marla. Als je spot of inreach mee is in een groep mensen en je moet hulp inroepen voor een groepslid druk je best de knop in. De eigen verzekering van die persoon zal dan gelden. Je door de kleine letters werken van een kontrakt is soms een hele klus (bij sommigen geldt het niet voor ongebaande paden, in polaire gebieden,duur van de trip....)Lid worden van kbf/NKBV levert verzekeringen die toch redelijk aangepast zijn aan hun doelgroep. Oververzekeren is ook zinloos. Voor landen als zweden waren reddingen op kosten van de maatschappij. Dat gaf mij een extra gerust gevoel maar dat systeem komt meer en meer onder druk te staan als mensen voor tal van motieven hulp inroepen. Zie bv https://www.thelocal.se/20170814/wa...-lift-blow-mountain-rescue-budgets-in-sweden/
 
En mocht je voor een inreach mini gaan (zelf goede ervaringen mee) kijk dan eens naar Protegear als aanbieder. Je bent niet gebonden aan Garmin voor de diensten.

Bij protegear betaal je jaarlijks tarief en kun je vervolgens per dag, week, weekend of maand diensten aan of uitzetten. Erg prettig bedrijf om mee samen te werken. Je krijgt gewoon toegang tot de Garmin apps als Explore en Earthmate en ook de SOS functie.
 
Zo te zien is Protegear per maand even duur als Garmin. Bij het goedkoopste abo (€19.95/mnd) zitten geen tracking punten bij. Ik zie dat bij Garmin ook staan, maar volgens mij betaal ik daar niet apart voor. Beetje wazig die site van Garmin, kan nergens vinden wat ik daadwerkelijk betaal(d heb).

Per dag betalen kan interessant zijn voor sommigen, maar je kan je afvragen hoe nodig het is voor hele korte trips.
 
Voor gebruik SOSfunctie heb je geen aanvullende verzekering nodig van Spot of Garmin. In je abonnement zit het gebruik van die functie. (De verzekeringen van Spot en Garmin zijn vooral gericht op Amerikaanse markt, waar ze niet zo goed verzekerd zijn als in Nederland.)
De reddingskosten zelf worden vaak wel op je verhaald (door de overheidsinstanties), maar dat is afhankelijk van het land en in bijv. de VS ook de staat waar je bent. In Nederland is dit volgens mij gratis in levensbedreigende situaties.
Voor de reddingskosten zelf (bijv. helikopterredding) sluit je een gewone reisverzekering af; is een stuk goedkoper; heb je ook meteen verzekering voor je bagage. De kleine lettertjes wat er aan reddingskosten wordt vergoed verschillen heel erg per verzekeringsmaatschappij! Dat is ook waarvoor je eigenlijk betaalt....
 
Ik ben een jaar of 20 geleden drie dagen verdwaald geweest in de Rocky mountains in Canada. Zij hebben mij toen gezocht met een helicopter, die zoekactie werd toen gedekt door het entree kaartje van het nationale park.
 
Ik ben een jaar of 20 geleden drie dagen verdwaald geweest in de Rocky mountains in Canada. Zij hebben mij toen gezocht met een helicopter, die zoekactie werd toen gedekt door het entree kaartje van het nationale park.
Wow ... Heftig zeg. Wat een nare ervaring, bah! En wat een bijzondere verzekering!

Marla
 
Ja ik was toen ook blij dat ik niet voor die zoekactie hoefde te betalen. Dat was in het begin van mijn reis van 1 jaar. Als ik die zoekactie had moeten betalen was dat het einde van die reis geweest. Gek genoeg heb ik het nooit als traumatische ervaren. Ik heb zelfs een week later de wandeling in mijn eentje nog een keer gedaan om te kijken waar het toen verkeerd ging. Het enige wat echt naar was, was de kou. Ik heb twee nachten buiten geslapen zonder slaapzak of tent. S'morgens was het licht bevroren om mij heen. Ik heb nog nooit zo lekker gedoucht als toen ik weer terug was in het hostel 😃. Nu neem ik altijd een thermodeken mee.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan