Gereedschap in backpack die als wapens aangezien worden...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
H

HanZ

Guest
Hallo. Ik benvan plan om komende zomer te gaan hiken met back-pack, waarschijnlijk in Zweden.

Nu vroeg ik me af hoe het zit met de regelgeving, inzake gereedschappen die je bij hebt. Ik heb bijvoorbeeld altijd een goed mes in mijn rugzak als ik een lange wandeling maak ofzo. Normaliter als je met de auto gaat is dat niet zo'n probleem, omdat zaken als messen, kapmessen of hakbijlen bijvoorbeeld dan afgesloten achter in je kofferbak zitten. Je hebt ze dan dus niet voorhande.

Nu vroeg ik me af hoe dat zit als je bijvoorbeeld met de trein+ back-pack gaat. Dan heb je al je bezittingen binnen handbereik (althans op je rug ) en dus 'voorhande'. Ik was dus van plan om sowieso een goed mes, en een hakbijl of kapmes mee te nemen. Puur als gebruiksvoorwerp in de zin van gereedschap natuurlijk.

Dit is natuurlijk geenszins als wapen bedoeld, maar ik zou me kunnen voorstellen als locale autoriteiten daar anders over denken. Nu scheelt het waarschijnlijk dat we de bebouwde kom zoveel gaan mijden, maar ik ben hier toch niet helemaal gerust op.

Ik vraag me af wat jullie ervaring hier mee is. En hebben jullie hier nog tips en do's & dont's voor hebben. En scheelt het een en ander qua regelgeving ook nog per land?

Bijvoorbaat hartelijk dan voor antwoorden!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Gereedschap in backpack die als wapens aangezien wo...

Vrijwel overal geldt dat het in de praktijk belangrijker ius dat je een zinnige reden hebt waarom je dat wapentuig bij je hebt, dan dat de letter van de wet wordt nageleeft. Dus als je 's avonds met een kapmes in je binnezak op de Amsterdamse Wallen loopt is dat een heel ander verhaal dan wanneer je een ntrektoch door de rimboe maakt.

Nou is die hele terrorisme hype voor sommigen natuurlijk wel een reden om moeilijk te doen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat iemand een hiker in de trein zijn minitieus gepakte ruszak laat leegtrekken om er vervolgens achter te komen dat er behalve een tent slaapzak en brander ook een kapmes tussen zit. En als ze die daar dan toch tegen komen, dan is dat nog steeds niet erg raar lijkt mij.

Ik zou er wel voor zorgen dat je je wapentuig enigzins weggestopt hebt als je het niet nodig hebt (zoals in de trein). Wie eerst 5 minuten moet wroeten om bij zijn bijltje te komen, zal dat niet met zich meedragen om het als wapoen te gebruiken. Als je je mes á la Rambo aan je schouderband hebt gegespt dan is dat natuurlijk een andere zaak.
 
In Zweden controleren ze bijna niet op messen e.d. Dus in Zweden kun je een mes goed vervoeren. Ook openlijk.
 
RE: Gereedschap in backpack die als wapens aangezien wo...

Zou me er als ik jou was ook niet te druk over maken. Zolang je het niet aan de zijkant van je rugzak vastbindt...:)

Zelf ben ik 1 keer door de politie van Oslo aangehouden omdat ze zich afvroegen wat ik aan de zijkant van mijn rugzak had. Blijkbaar waren deze agenten niet echt actieve wandelaars want het waren gewoon mijn wandelstokken :7

Succes met het plannen van je reis!

Groeten Damien
 
In de bewoonde wereld heb ik m'n grote mes meestal goed ingepakt zodat hij niet meteen voor handen lijkt, in een plasticzak rollen met elastieken erom heen is meestal voldoende. Ook handig als je bv in de trein iets onderuit je rugzak moet pakken, geen hond die het als mes kan indentificeren.

Een kleiner - minder opzichtig - mes of tool laat ik gewoon aan de riem zitten, nooit problemen mee gehad.

Als ik lekker in de bush aan het banjeren ben dan gaat het grote mes (19cm lemmet) gewoon in de broekzak zodat toevallige passanten er niet mee geconfronteerd worden.

In de USA zijn er echter staten waar je dit soort zaken juist toonbaar moet dragen zodat de lawenforcers niet verrast worden door concealed weapens.

Gr,
Jan Anne
 
check

Wanneer je het specifiek per land wilt weten kun je natuurlijk het verkeersbureau van het betreffende land benaderen met deze vraag. Die kunnen je waarschijnlijk het meest concrete antwoord geven en misschien zelfs juridisch onderbouwen. Wellicht dat daarnaast wat surfen op internet je kan helpen. Het Zweeds verkeersbureau is bijzonder attent in het beantwoorden van vragen, dus die zou ik zeker benaderen als ik jou was. Daarnaast zijn de reeds gegeven tips natuurlijk zeer goed toepasbaar!

Succes ermee!

Groets, Rutger
 
RE: Gereedschap in backpack die als wapens aangezien wo...

ik wilde nu eens exact het zelfde vragen , ik heb altijd genoeg gehad aan mn zwitsers zakmesje


Groet Tim
 
>Waar hebben jullie zo'n groot mes eigenlijk voor nodig?
>
>Jaap


Waar ik een kapmes voor nodig zou kunnen hebben, spreekt voor zich. Voor andere zaken heb ik liever een vast mes dan een vouwmes, om de kwaliteit van een vastmes vaak beter is. Zeker als je in dezelfde prijsklasse zit. Vaste messen zijn sowieso veelzijdiger te gebruiken vind ik. En een vast mes is nu eenmaal groter dan een folder...

Zwitsers zakmes lijkt mij geen bezwaar. Ik draag altijd een Leatherman New Wave bij mij. Lijkt mij ook geen probleem. Uiteraard laat ik hem thuis wanneer ik een kroeg of voetbalwedstrijd bezoek.
 
>>Waar hebben jullie zo'n groot mes eigenlijk voor nodig?
>>
>>Jaap
>
>
>Waar ik een kapmes voor nodig zou kunnen hebben, spreekt voor
>zich.

Als het voor zichzelf spreekt is het om mee te kappen. Ik neem aan dat je dit dan in de rimboe in 'donker afrika' doet want hier in Europa heet dat natuur vernielen. Brandhout sprokkel je en haal je niet van levend spul af. Geldt ook voor andere hulpmiddelen waarvoor je hout nodig hebt. Dus afgezien van gebruik in echte rimboe zie ik totaal niet het nut van een kapmes in. Ik kijk er in ieder geval zeer vreemd van op als ik met een kapmes zie lopen.

Nuttiger is een lichtgewicht bijltje. Daar mee kan je grover sprokkelhout splijten zodat het sneller brandt.

Ja ja vuurtje stoken mag eigenlijk ook niet zomaar maar met voorzichtig beleid en af en toe toestemming kan dat af en toe wel.
 
Het is wel stoer zo'n mes, daar ben ook ik niet ongevoelig voor ;-) maar in dertig jaar hiken/trekken, ook in de wildernis, heb ik zoiets nog nooit nodig gehad, vandaar mijn vraag...

Jaap
 
RE: Gereedschap in backpack die als wapens aangezien wo...

Kan daar nog aan toevoegen dat kappen van levend hout in Zweden (ook breken van takken/bladeren/schors) verboden is. Vuur maken mag juist weer wel, maar alleen met gevallen/dood hout. In beschermede natuurreservaten en wanneer een waarschuwing voor droogte van kracht is (info bij hutten/fjällstation) mag geen vuur worden gemaakt.

Zie het allemansrecht (allemansrätt). Veel plezier, Zweden is een topland voor buitensport.

mtp
 
Ik eet mijn appels graag met schil, en compensatiegedrag? Nou neen, niet bepaald. :eek: Ik heb sowieso geen enorm rambo-mes ofzo hoor. Gewoon een half serrated vast mes. Omdat ik dat nu eenmaal fijner vind werken.

Wat betreft kappen, uiteraard ben ik mij er terdege van bewust dat het kappen van hout niet toegestaan is in Europa. En terecht, me dunkt. Maar ik sprokkelhout kap ik liever op maat met een goed kapmes (kort en zwaar) dan met een hakbijl. Mag ik? Heb je dat wel eens geprobeerd met een kapmes? Ik gebruikt vroeg ook altijd gewoon een bijl (fiskars) voor die werkzaamheden. Tot ik een keer een man op een camping zijn sprokkelhout klein zag maken met een kapmes. Dit leek me erg onpractisch. Zo raakte we aan de praat, en heb ik het ook een met een kapmes geprobeerd. En dat bevalt me dus beter...
 
>Zullen we weer een discussie over kampvuren beginnen?
>

Nee doe maar niet, daar ging de oorspronkelijk vraag namelijk helemaal niet over :)

Raymond
 
>Wat betreft kappen, uiteraard ben ik mij er terdege van bewust
>dat het kappen van hout niet toegestaan is in Europa. En
>terecht, me dunkt. Maar ik sprokkelhout kap ik liever op maat
>met een goed kapmes (kort en zwaar) dan met een hakbijl. Mag
>ik?

Als jij een kapmes prettiger vind, vind ik dat prima. Een kapmes is gewoonweg qua uiterlijk behoorlijk aanstootgevend. Ik ben geen wapenwet expert maar als ik die wet een beetje begrijp is een kapmes een categorie IV wapen (eenzijdig snijdend, vast lemmet). En deze categorie is ernstig duaal. Je mag het hebben maar niet zodanig gebruiken dat het bedreigend is o.i.d. Zo mag je er dus niet mee naar de discotheek maar als je zo ding meeneemt de rimboe in dan is het géén probleem.

Stel je gaat in nederland wandelen en je gaat met de trein en je bind je kapmes buiten, duidelijk zichtbaar aan je rugzak en de conducteur wil graag je kaartje controleren maar heeft wat vervelende ervaringen gehad... Lijkt mij een leuke juridische casus :)

Zolang je dat ding in het openbaar, dus ook in het bos, veilig en niet gebruiksklaar ingepakt heb zitten en alleen te voor schijn tovert om datgene te doen waarvoor jij 'm wil gebruiken (sprokkelhout een kopje kleiner maken :D ) dan moet het wel lukken.
 
RE: Gereedschap in backpack die als wapens aangezien wo...

Omdat je het zo lief vraagt zal ik deze keer een serieus antwoord geven:7 :7

Ik heb sinds jaar en dag een Leatherman Wave bij me als ik op pad ga, een stukje multifunctioneel outdoorgereedschap die zijn waarde meer dan eens bewezen heeft. Naast bv vishaken uit hapgrage visjes halen, hete pannetje uit het vuur halen, nageltjes knippen, auto's aan de praat krijgen kan ik er 80% van m'n snijtaken mee uitvoeren.

Wat ik er niet mee kan is een stuk hout/boom snel en efficient omtoveren tot een werktuig, brandhout, shelter of non-opstakel. Hier heb je een stuk gereedschap voor nodig met meer massa en lengte, maw meer kapvermogen. Twee voorbeelden hiervan zijn de wel bekende hakbijlen en kapmessen, beide noodzakelijk als je of een wintervoorraad brandhout of een weg door de jungle moet kappen maar niet praktisch voor de gemiddelde backpacker. Betere opties zijn miniversies van voorgaande concepten zijnde een handbijl of een uit de kluiten gewassen dolk, beiden worden veel gebruikt maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de laatste.

Na lang zoeken heb ik dus jaren geleden de KCT gekocht van Hill Knives Holland;
http://www.hillknives.com/Images/KCT002-2-lo.jpg

De lijnen laten duidelijk zien dat er veel massa in de punt zit zodat het mes uitermate geschikt is voor het betere kapwerk, iets wat ik inmiddels kan beamen.

Even voor de helderheid, in NL zul je mij hier dus niet mee zien rondlopen maar tijdens bv een maandje Canada zit hij dus wel in de broekzak....

Gr,
Jan Anne
 
RE: Gereedschap in backpack die als wapens aangezien wo...

Hey, ben nieuw hier en vooral nog bezig met veel info door te lezen. Maar hier wilde ik wel ff reageren.
Namelijk zoals eerder gezegd: als je je kapmes goed opgeborgen in je rugzak hebt steken en niet bvb. in je jas zal je (buiten een kleine uitleg) geen last hebben met de arm der wet. Dit jaar was ik met de boot onderweg van Turkije naar Griekenland en had ik mijn rat-trap toch wel niet in mijn heuptas laten zitten( in een speciaal mestasje) en natuurlijk bij de scanner tuuuuuut. Nu vertelde ik de douanier( zoals hij zelf al zag) dat ik rondtrekte en het mes vergeten was om in men rugzak te steken, en deze maakte er geen probleem van( ter opluchting van het vrouwke). Nu hadden we op de boot een Jonge gast leren kennen, een Amerikaan: die een tabaksdoosje had gekocht met een wietblad op. Die zijn rugzak hebben ze dus helemaal overhoop gegooit.

Ik wil maar zeggen dat je bij een verantwoord gebruik geen last zal hebben. En zoals eerder gezegd je draagt het ook niet bij een concert of dergelijke he.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Zo mag je er dus niet mee naar de discotheek maar
>als je zo ding meeneemt de rimboe in dan is het géén
>probleem.

Ik heb ook nooit begrepen wat ik met zo'n ding in een discotheek moet doen????????????

Peter.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan