Gevaarlijk mes


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

een vraag over een mes:

Ik heb altijd al m'n dingetjes gesneden met een gewoon zakmes, een Wenger Ranger. Met een Kartelrand waar ik overigens verliefd op ben. Uien snijden, touw en alles er tussen in.

Maar als je er mee wilt wrikken, of graven, blijkt een zakmes, terwijl die rangers toch wat steviger dan gewone zakmesjes zijn, toch nog wat te slapjes. Overal komt bagger in, ellende ellende.

Dus, mijn gedachten gaan naar een goed fixed-grip mes. Hoeft niet meteen een KA-BAR of een veredeld samoeraizwaard te zijn, ik wil natuurlijk geen argeloze senioren provoceren met een mes van 35 cm aan m'n heup }>
Een mes met een lemmet van een cm of 15 is meer dan genoeg. Maar wel graag een serrated randje dan...

heeft iemand een goede tip voor betaalbare messen van het type "tactical\outdoor". Vooral geen klapmes dus!!

Alvast bedankt!
Pieter
-die nu helemaal geen mes heeft, ligt bij Bever om geslepen te worden-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Auw, auw, auw!!!!

Sorry Pieter, maar het doet me een beetje 'pijn' om je berichtje te lezen: "Maar als je er mee wilt wrikken, of graven, blijkt een zakmes, terwijl die rangers toch wat steviger dan gewone zakmesjes zijn, toch nog wat te slapjes."

Natuurlijk is een mes dan 'slapjes'!! :7

Een mes is om te SNIJDEN, een pio-schopje om te GRAVEN. Toch?? En voor wrikken kun je beter het heft van een mes gebruiken dan het lemmet, of ook een pio-schopje.

In Nederland/België zou ik in elk geval geen groot mes aan m'n riem willen hebben hangen als een veldwachter/boswachter/gendarme/politie-agent me tegenkomt. Wordt je namelijk direct voor stroper aangezien én als overtreder van de wapenwet.

Succes dan :p
 
[laatste wijziging op 06-09-02 om 15:05]Wij hebben een real outdoor Hema huis-tuin-en-keuken-mes voor het snijden van broden, worst, touw,.... Maar ook voor het lichte wrik- en pruts werk
Het is een kartelmes met een houten handvat, ter grootte van een normaal diner-mes. Het heeft een scherpe punt en door de kartels erg, heel erg scherp. Dit is groot en sterk genoeg. Niet inklapbaar. Hiervoor hebben we een houdertje gemaakt van het karton van een wc-rol, vertevigd met sporttape.
Goedkoop, gaat al jarenlang mee op iedere buitensport vakanie en werkt perfect. Tot vorig jaar ging hij mee als handbagage in het vliegtuig.
Het Rambo-gehalte is misschien niet erg hoog, maar dat was de prijs ook niet.
Groeten,
Paul
 
Over die politie, veldwachters en boswachters. Dat valt wel mee, als jij gewoon met een clubje aan het trekken/survivallen bent, en jouw mes is niet langer dan de (geloof ik) maximale 17 cm., dan wordt het gedoogd, hij mag dan ook niet dubbel geslepen zijn, geen 'stootranden' hebben (hij is om te snijden, niet om te steken, meestal...) en dat soort zaken. Ik heb zelf een Glock-17 dolk (helaas dubbel geslepen, maar dan als een zaagje, ligt ook weer anders) en ik heb het nog eens nagezocht, gedogen is een fijn ding, waar wij nederlanders heel goed in zijn.

Dus bij een niet asbsurd groot mes valt het probleem mee (maar een pio-schop kan natuurlijk ook ;) )

Maarten
 
>wat wel en niet mag staat op:

mm, ik haal niet zo snel eruit wat nu wél mag. Een normaal zwitsers zakmes valt niet in die 4 categorien? Mag je een bijl meenemen?

Ik heb ooit gehoord (van een messenverkoper) dat in specifiek clubverband (bv. scouting) grote, niet inklapbare messen gedragen mogen worden, daarbuiten niet.

Henk
-heeft twee antieke bijlen...

The Recumbent Architecture Pivo
 
>mm, ik haal niet zo snel eruit wat nu wél mag.

Klopt, de wet is er namelijk erg goed in om te vertellen wat duidelijk niet mag. Dit om te voorkomen dat er een ongelofelijk lange lijst moet worden gemaakt van alle dingen die wel mogen.

Overigens valt een gewoon Zwitsers zakmes niet onder de wapenwet omdat het niet als een mes wordt gezien. Alleen als het voldoet aan de in de wet genoemde kenmerken is het een wapen.

Zelfs een nagelvijltje kan onder wapenwet vallen als je goed leest (categorie IV, 7), en dat is dus wat ze nu toepassen op vliegvelden

Grtx,

Raymond
 
Precies, het bekende juridische geblaat.

Maar een bijl mag meenemen met kamperen, alleen niet in je handbagage doen als je gaat vliegen ;)
 
En een grote Aks dan? En en pio-schop met een scherpe kant?

En met m'n Mag-Lite 6 Cell D kan ik ook iemand aardig verbouwen als ik zou willen. Het is geen juridisch geblaat, het is, tot op zekere hoogte, gewoon onzin, want als ik m'n mes aan de buitenkant van m'n tas hang onder het motto wandversiering, mag ik misschien wel met een compleet samoerai-zwaard over straat...

Misschien een idee om eens heel specifiek deze vraag voor te leggen aan een of andere 'expert' (voor zover je dat kunt zijn op het gebied van wetgevingen...)

Maarten
 
Maarten,

Ik denk dat je het niet goed hebt gelezen. Vertaald naar gewone mensentaal staat er in de wet een lijstje met zaken die zeker niet mogen en een soort vangnet dat ervoor zorgt dat alles wat maar zou kunnen worden gezien als een wapen ook onder de wapenwet valt. Het is dus erg afhankelijk van de situatie.

Zo mag je in Amsterdam bijvoorbeeld niet meer met een mes IN JE ZAK lopen na een bepaalde tijd (ik geloof na 19.00 uur in het weekend).

Overigens staat je samoerai-zwaard wel gewoon vermeld in de wet:
Categorie IV, 2°. degens, zwaarden, sabels en bajonetten;
Zonder specifieke vrijstelling mag je deze dus niet als wandversiering gebruiken!

Kortom: de wet is zo opgesteld dat alle (steek-)wapens worden genoemd en dat potentiële wapens worden afgevangen met een algemene kreet die per situatie bekeken wordt.

Een grote aks is bijvoorbeeld voor een bosbouwer geen probleem, maar wandelend in een winkelstraat weer wel, mits open en bloot en niet voldoende ingepakt.

Raymond
- heeft destijds bij het schrijven van betreffende tekst verschillende experts benaderd, waaronder importeurs van messen, messenverzamelaars en messenmakers.
 
Hoi Pieter zonder mes!!!

Inderdaad, een zakmes is niet echt het geschikte gereedschap om mee te graven of andere "extreme" dingen.
Moi gebruikt de S.O.K. (Special Operations Knife) van Hillknives (Rotterdam - www.hillknives.nl). Ja, inderdaad. Ik hoor het je zeggen: Komt toch in de buurt van een Ka-Bar ... :). Maar hij doet 't wel!! Een perfect mes.

Ik draag het niet aan m'n riem ofzo. Dat komt inderdaad iets te agressief over, echter wel op mn lichaam: met een eind parakoordschuin / diagonaal over een schouder. Heb met een stukkie tape zo'n vonkenmaker erbij gevoegd. (Doet 't ook om een brander aan te steken).

Als dit niet your kind of knife is, ga dan eens kijken bij een goede messenkhandelaar. (Hillknives oid) en maak je wensen kenbaar. Zij kunnen je echt wel aan een degelijk mes helpen)


Groet,

Jean


De Inuit hebben het bewezen: met een mes blijf je leven, zonder ga je simpelweg dood.
 
Ha Raymond,

het was een beetje sarcastisch bedoeld over dat zwaard, om even aan te geven hoe absurd sommige dingen zijn, maar het punt is hier gewoon dat wij dus ongeveer niet meer weten of je nou wel of niet tijdens survival/outdoor/scouting-activiteiten met zo'n groot mes aan je riem mag rondlopen, best lastig als je er dus wel eentje hebt die regelmatig mee op stap gaat...

Je kunt je ook van de domme houden, valt het 9 van de 10 keer nog wel mee, maarja, of dat nou makkelijk is (kan best leuk zijn, oom agent te slim af zijn :)

Maar als iemand me dus kan vertellen of ik met de al eerder genoemde survival/outdoor/scouting-activiteiten nou mijn mes mag meenemen, ben ik al blij.

Gr, Maarten (Stokmans), ZTT

--> Die nu te gast is op de account van Botje (ZTT), het momenteel nieuwste lid dat door hem overgehaald is... ;-)
 
Maarten,

Nogmaals: niet goed gelezen denk ik :)

Laat ik het nog eens heel duidelijk maken dan: HET IS AFHANKELIJK VAN DE SITUATIE!

Oom agent kan namelijk besluiten dat je het mes op een dergelijk dreigende manier bij je draagt (aan de riem, of zoals de andere gebruiker met een gordel op de rug) en dat het dusdanig makkelijk voor het grijpen is dat het gezien kan worden als een 'wapen'.

De pest is dus dat er geen ander antwoord te geven is voor een dergelijke situatie: snij jij je outdoor-meloen liever aan stukken met een groot mes zal het niemand iets kunnen schelen. Zit jij echter uitdagend voor de ogen van oom agent de modder onder je nagels te peuteren met een kleiner mes kan hij het wél in beslag laten nemen omdat hij het als dreigend beschouwd: ER IS HELAAS GEEN EENDUIDIGHEID (voor zover ik weet althans!) in zulke situaties.

Dat is dus het 'vangnet' waar ik het over heb :)

Raymond
 
Laat je anders even goed voorlicht in een speciaal zaak,
bijvoorbeeld Hes van Zweeden (Broerenstraat 17 Arnhem)
Zij kunnen je haarfijn vertellen wat wel en niet verstandig is om met je mes uit te halen.

Cheers
Frank.
 
Het wordt ineens duidelijk... (jaja, nu al...;-)

Kortom, niet 'provocerend' ermee rondlopen, en alleen gebruiken wanneer nodig. Okee!


Gr, Maarten (ZTT)
 
Hes Van Zweeden, daar kom ik meer dan regelmatig!

Heb, mede op aanraden van Maarten een mooi compromis gevonden tussen niet te duur en toch goed: Een Glock mes, worden bij bosjes aan het Nederlandse leger verkocht, naar het schijnt omdat de KL flutmessen uitdeelt. Die jongens kopen dan een Glock, omdat het zo'n lekker budget mes is. :)

leuk ook dat jullie mijn puntje aangegegrepen hebben om nog eens lekker in het onderwerp messen en de wet te "hakken" ! }>

Groeten, Pieter!
-->Expect the unexpected<--
 
Hallo allemaal,

Ik heb laats een prima mes voor outdoor gebruik gekocht/gekregen tijdens een cursus bushcraft.

Het mes is gemaakt van koolstofstaal en wordt door verkocht door EXTRA survival.

Het mes is gemaakt van staal met een hoog koolstof gehalte. Hierdoor is het gemakkelijk tijdens je tochten te slijpen. Dit kan je dus van messen die gemaakt zijn van AST 34 niet zeggen.
Het lemmet is iets meer dan een handbreedte lang en redelijk dik, maar heeft geen kartels. Die heb je overigens ook niet nodig. Het mes kan zelfs in het veld zo scherp geslepen worden dat je je er mee zou kunnen scheren.
Tevens zijn kartels niet praktisch als je hout wilt bewerken.

Er zijn twee nadelen aan dit mes. Koolstof staal roest, je moet je mes dus schoon houden en goed onderhouden.
De schede is wel functioneel, maar heeft geen sluiting.

Je kunt het mes vinden op

www.extrasurvival.nl

De basiscursus is overigens een echte aanrader!!!

groetjes,

Sigurd
 
Tsjonge-jonge zeg.

Gaan jullie allemaal als een stelletje Rambo's op pad?
Ik heb gewoon een zwitsers mesje met kurkentrekker.
Voldoet altijd aan mijn wensen.
Vooral de kurkentrekker dus

Ik voel me al heel opgelaten als ik mijn Wave aan mijn riem heb hangen.
Trouwens vond ik het zonde om zo'n mooi ding op een hike mee te nemen.
Stel dat ik hem verlies.
Te veel mooie herinneringen die er aan kleven.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb weer een streek in gedachten).
 
Nee hoor, niet als rambo's, maar om een paar stevige haringen te snijden voor mijn bivakje van poncho's om om kip-van-het-spit te 'klieven' is zo'n mes verrekte handig... Ook voor een beetje lomper 'hakwerk' kun je zo'n ding prima gebruiken.

Ieder wat wils he?

Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Oh ja Maarten?

Ik heb anders nog nooit gezien dat jij met dat lompe zwaard van je haringen sneed, of iets anders nuttigs!

Wel een keer dat je twee kleine kinderen hebt bedreigd door even met dat ding voor hun ogen heen en weer te zwaaien, en goed vuil te kijken.... }>
En meenemen naar school he, lekker de kantinejuf de doodsangst op het lijf jagen! :eek: :'(

Die Maarten is echt erg, typisch zo'n jongen die messentrekkers een slechte naam geeft!! :p :p

Pieter (tot nu toe een goede vriend van Maarten)

De wet van Murphy: Als iets fout kan gaan zal het ook ooit een keer fout gaan.
De wet van mevrouw Murphy: De Wet van Murphy geldt ook als meneer niet thuis is!
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan