Gevaarlijke verkeerde voorlichting?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Eergisteren heb ik voor mijn zoon een leuk koepeltentje gekocht, 1 week gebruikt, van 180 voor 50 Euro.
Het betreft een tentje van het merk Trail, type Andes en wordt verkocht bij V&D (Huismerk?)
Op de doos waarin het geheel wordt afgeleverd vallen mij 2 dingen op:
Ten eerste: De tent wordt als 3 persoons tent geclassificeerd, wat best zou lukken als deze personen net als op de tekening dwars slapen EN niet langer zijn dan 1.40 meter. Dit was overigens de reden dat de vorige eigenaars van de tent af moesten.
Lastig maar wat ik veel gevaarlijker vindt is dat de tent wordt aangeprezen als ëxpeditie tent voor in de begen.
En hoewel er met de materialen en afwerking niets mis is zal deze tent een serieuze periode van slecht weer in de bergen met zijn 4 stormlijntjes niet overleven ben ik bang.
Zijn er in het tenten en materialen wereldje regels voor de classificering van materialen of mogen de fabrikanten maar een dotje doen??
Rob


.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: verkeerde voorlichting?

Ha Rob,

Waarschijnlijk mag elke tentenboer op zijn tentje zetten dat het een echte expeditietent is, maar dan staat er niet bij wat voor expedities, en wat voor bergen. Daarmee kun je je als fabrikant van dit soort tentjes waarschijnlijk indekken tegen allerlei 'claims' oid.

Waarschijnlijk heeft het tentje wel een keurmerk ergens staan, misschien moet je daar eens naar kijken, wie weet wat dat kan zeggen over eventuele regeltjes... (weet niks van regels voor tentmakers, wel van normen, en daar zijn er veel, heel veel van...)

Over die 3 personen, ik kijk meestal naar de maten van de tent, en dan bepaal ik voor mezelf hoeveel man er in kunnen, maar het blijft een kwalijk verhaal waarmee zo'n tentje aangeprezen wordt...

Gr,
Maarten

Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
RE: verkeerde voorlichting?

[laatste wijziging op 26-06-03 om 11:00]hai rob,
wat gek, wij hebben een tent van trail die driepersoons hoort te zijn en daar kunnen mi vier personen in slapen....
verder bevalt die tent ons goed, na even sealen bij de ophangpunten van de elastiekjes bij de 'deuren'. we hebben m nou een jaar of vier.
we hebben er geen expedities mee gedaan, maar wel allessoortige hollandse 'stormen' mee doorstaan. hij houdt het gewoon.
ik heb geen idee wat er verder op de verpakking stond over expeditievaardigheid, maar het lijkt me dat als je een serieuze expedist bent, je er niet eens aan dénkt een tent bij de v&d te kopen...
veel plezier met je tent
gerda
 
RE: verkeerde voorlichting?

>ik heb geen idee wat er verder op de verpakking stond over
>expeditievaardigheid, maar het lijkt me dat als je een
>serieuze expedist bent, je er niet eens aan dénkt een tent
>bij de v&d te kopen...

En dit is het gevaar, als je geen 'serieuze expedist' bent, en je trapt in dit mooie verkoopverhaal, dan sta je daar met een tentje waarvan jij heel hoge verwachtingen hebt, maar die het misschien al heel snel begeeft!

Wij hebben ook zo'n tentje gehad, en voor kamperen binnen NL voldeed hij prima, maar ik zou er niet graag 2 weken mee in de bergen zitten.

Gr,
Maarten

Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
>Lastig maar wat ik veel gevaarlijker vindt is dat de tent
>wordt aangeprezen als ëxpeditie tent voor in de begen.
>En hoewel er met de materialen en afwerking niets mis is zal
>deze tent een serieuze periode van slecht weer in de bergen
>met zijn 4 stormlijntjes niet overleven ben ik bang.
>Zijn er in het tenten en materialen wereldje regels voor de
>classificering van materialen of mogen de fabrikanten maar
>een dotje doen??

Volgens mij mogen ze doen wat ze willen. Maar gevaarlijk vind ik een groot woord hoor. Mensen die echt een expeditie gaan doen, die weten echt wel wat ze kopen. En ga je met een dergelijke tent wel op expeditie, ben je al z'n knurft dat zo altijd al enorm gevaar loopt.
 
On-nadenkend

[laatste wijziging op 28-06-03 om 00:53][laatste wijziging op 28-06-03 om 00:52 ]Hoi woudschijter,

Ben het niet helemaal met je eens. Het gros van de mensen die in de bergen gered moeten worden bestaat helaas uit dat soort knurften. Dit zijn ook de mensen die vinden dat ze bij mooi weer geen scheerlijnen hoeven te spannen, en die denken dat als de doos de opdruk 'expeditie' of 'extreem' bevat, ze nergens meer aan hoeven te denken.

groet,
Richard
 
RE: On-nadenkend

Er heeft in O2 bikers, een ATB blaadje wat ik regelmatig lees, eens een discussie gestaan over de reclame die je bij fietsen mag maken: Goedkope supermarktfietsen die bij de LIDL worden aangeprezen als
!!onverwoestbare downhill-bike!! mogen niet zomaar voorzien worden van plaatjes waarop de wereldkampioen downhillen (op een échte downhillfiets) bezig is. Mensen zouden dan kunnen gaan denken dat hun fiets ook geschikt is voor zulke paktijken. De uitkomst was destijds dat zulk soort overschatte reclame niet mocht.

Misschien dat er in tentenland ook een dergelijke code bestaat, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van het merk, als Hilleberg in haar catalogus een plaatje erbij zet van een 2 meter hoge bult sneeuw en de tekst erbij dat er "onder deze hoop sneeuw een tent staat" dan komt dat bij mij toch net iets geloofwaardiger onder dan wanneer een PVC strandschelpje van 10 euro op dergelijke wijze gepromoot wordt.

Misschien dat je, met de ver-Amerikanisering (leuk woord :D ) in ons land over een paar jaar V&D kunt aanklagen omdat ze jou hebben laten geloven dat je tentje geschikt was voor een overnachting op de zuidcol van de Everest... Maak je wel leuke foto's rob?? ;)

Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
RE: On-nadenkend

Ben het wel een beetje met Bospoeper eens.
Wat kamperen betreft zal het niet zo'n vaart lopen denk ik.
Iemand begint meestal met simpele tochten en leert door de jaren heen echt wel dat er meer bij komt kijken.
Daarna richt hij zich, mocht hij dat echt willen heus wel op beter materiaal.
En het gros wat uit de bergen geplukt word zijn meestal de dagjes mensen die met de kabelbaan omhoog gaan en dat op sandalen te veel risico's nemen.
In tegenstelling tot die mountainbikes.
We fietsen allemaal en daar kun je wel iets gemakkelijker in gevaarlijke situaties terecht komen.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
 
RE: On-nadenkend

En daarmee bewijs je mijn stelling. Dit soort mensen gaat meestal al zo onoordeelkundig met zaken om, dat het "gevaar" echt niet komt van een verkeerd aangeprezen tent..... Die zouden de betreffende tent ook wel kopen als het er niet bij zou staan.
 
RE: On-nadenkend

Het feit dat iemand het met je eens is, is nog geen bewijs van je gelijk. Het is slechts een ondersteuning van je verhaal. Maar goed, ik zal niet al te zeikerig doen.

Er zijn een hoop mensen die nadenken en door ervaringen wijs geworden, dus stapsgewijs, de juiste keuzes maken wat betreft materiaal. Deze mensen hoef je vaak niet uit leggen wat de beste tent oid is, dat weten ze vaak wel. Deze mensen leg je de verschillen tussen de mogelijke merken uit, die ze in de voorselectie hadden geselecteerd.

Er zijn echter ook mensen, en die groep is groter dan je denkt, die niet nadenken. Dat hebben ze niet geleerd. Ze vertrouwen erop dat er altijd voor hen gezorgd wordt als het misgaat. Dat zijn ze zo van thuis gewend. Ze lezen dat het kan, dus kunnen zij het ook.

Als je het nieuwe boek van Pit Schubert leest, dan zul je genoeg situaties lezen die mijn verhaal onderschrijven. Even een klein voorbeeldje.

"Een man komt bij een outdoorzaak en wil zekermateriaal kopen voor een klettersteig maar weet niet wat hij moet kopen. De verkoper begint zijn verhaal maar wordt halverwege onderbroken door de vraag wat het allmaal kost. De koper is alleen geinteresseerd in de prijs. Al gauw maakt hij duidelijk dat het allemaal te duur. Hij laat merken dat hij ook heeft 'nagedacht' en vraagt om een korte bandshlinge en een grote karabiner. De karabiner gaat aan de shlinge en de shlinge gaat om de pols. Hij loopt vervolgens naar een staalkabel (die in de winkel hangt om een echte klettersteig-set te demonstreren) en haakt de karabiner aan de horizontaal gespannen staaldraad. Volgens de koper werkt dit ook prima en is het reuze goedkoop. Hij betaald en laat een totaal uit positie gel*lde verkoper achter".


groet
Richard
 
RE: On-nadenkend

Het is ook een feit dat het hele outdoor gebeuren veel bereikbaarder is geworden voor de "gewone man".
Waar 25 jaargeleden bijv. een Mont Blanc beklimming nog iets heel speciaals was is dat nu een tocht geworden waar toeristen met een goede conditie naar boven en beneden gebracht worden. Door de enorme vlucht van het hele outdoor gebeuren de laatste 10-15 jaar kan nu iedereen zijn "equipment" kopen en een tocht lopen/klimmen/fietsen etc.
Een groot percentage van deze mensen zijn uit het goede hout gesneden en bouwen hun materiaal met hun ervaring op en weten simpelweg waar ze mee bezig zijn.
Een ander, gelukkig kleiner deel overschat zich zelf, en onderschat wat het kost en denkt het allemaal wel aan te kunnen met materialen van B-kwaliteit en minimale voorbereiding.
Gelukkig komen ook deze mensen negen van de tien keer goed weg als het eens wat spannender wordt, maar vaak loopt het ook mis.
Ik zeg niet dat dit dan door juist die tent komt, of wat anders maar omdat ook de V&D's, Aldi's en weet ik het allemaal niet wat hun deel van de koek willen kan het dus gebeuren dat mensen met de onjuiste ervaring en de onjuiste spullen op de verkeerde plek uitkomen.

Praktijkvoorbeeldje:
Vorig jaar op de Portillon de Benas, Pyreneeen:
Ik kom daar solo aan, met redelijk bewolkt weer en veel wind.
Ik sta me om te kleden, drink wat uit een camelbag en luister intussen naar de commentaren van een groepje Nederlandse jongeren die geen flauw idee hebben dat ik hun versta:
Mijn conclusie: 1 in de groep was wel eens in de bergen geweest, de rest hobbelde er leuk achter aan en de spullen die ze aan/bij zich hadden van V&D nivo, dus net niet het echte spul. De camelbag kwam in hun ogen van Mars, de stijgijzers aan mijn rugzak waren toch alleen voor op de Everest etc etc.

Maar wel een stuk van de GR nog wat lopen, hoog in de bergen.
Dit zijn dus de mensen die ook hun tentje bij de V&D kopen en zich verbaasd afvragen waarom de boel in hemelsnaam in stort als het eens echt waait

Rob

(Te veel drank, kom net van een tof concert af)


In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: On-nadenkend

okeeokee
ik neem in ieder geval míjn eerste reactie terug, met name dat deel over dat je er, als je een serieuze expedist bent, niet eens aan zult dénken een tent bij de V&D te kopen...
ik heb de nadenkendheid van de gemiddelde kampeerder overschat, blijkbaar. kan het me bijna niet vóórstellen, maar goed, het zal wel echt zo zijn.
nou ja, ik maak me nu klaar voor een risicoloze vakantie in mijn.... V&Dtent!!!!;)
gerda
 
RE: On-nadenkend

Niks mis mee! Die V&D tent, zolang maar niet denkt dat je er met beestenweer op 3400 meter hoogte mee kunt kamperen.
Zoals eerder gezegd: het is een prettig tentje waar zoonlief zich goed mee zal vermaken, en ik zal m zeker zelf ook nog wel eens meepakken als ik op stap ga.
Prettige vakantie ;)
Rob
.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan