Gewassen met gewoon wasmiddel


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hee Roel,
volgens mij verstopt het wasmiddel je eVent porien en maakt dat je waterafstotende laag afneemt. Gewoon weer een keer met een speciaal wasmiddel en waterafstotend middel wassen.

Groet
Jitze (die zijn jas eigenlijk bijna nooit wast)
 
Hallo,

dat is niet zo slim.
Zeep laat meestal een residu achter.

Gebruik liever sportzeep of zeep die je ook voor dons slaapzakken kan gebruiken. Deze zeep is voor alle buitensport pullen te gebruiken.

Ik gebruik deze zeep (Sportwash) ook om mijn (Wollen) sokken te wassen.

Succes met de was,
Bert
:eek:
 
Dit is precies de manier waarop ik mijn eerste oude TNF jas verziekt heb.
Helemaal niks meer over van de waterafstotende eigenschappen van de stof, en ook behandeling met impregneer spul (TX Wash In, Grangers, Revivex) heeft nooit meer echt goed geholpen.
Ik hoop voor je dat je na wassen met een technisch wasmiddeltje (Nikwax Tech Wash oid.) de jas weer goed waterafstotend krijgt!

Groet,

Martijn
 
Zoals Kubusman heb ik de waterafstotende eigenschappen van een van mijn softshells verkl##t en dat is ook nooit meer wat geworden.

Eerst heel goed uitspoelen, een paar keer zelfs. En dan wassen met een techwash en een nieuwe coating aanbrengen en een schietgebedje doen.

En euhm, Jitze, ik zou je jas toch zo'n 2 tot 4 keer per jaar wassen met eerder genoemde techwash. Dat is nml beter voor je jas dan niet wassen.

Eins
 
Dag Roel,
Zeepresten kun je kwijtraken door de jas te spoelen in lauw water (ong. 35 graden) met azijn. Ik schat ongeveer 3 tot 4 delen water op 1 deel gewone witte azijn. In een emmer 5 tot 10 minuten goed heen en weer bewegen, dan goed (3 keer) naspoelen met gewoon lauw water.
Groeten
Jannie
 
Ik snap niet waar iedereen zich druk over maakt. Ik was altijd mijn jas met een normaal wasmiddel (wel biologisch afbreekbaar: Ecover) en de jas is evengoed waterdicht en ademend als toen ie nieuw was.

Het enige waar ik wel op let is bij het wassen van dit soort spul dat de trommel niet te vol zit, en soms extra spoelen. En ik gebruik ook niet de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel, want dat is 2 of 3 x te veel!

Afparelen doet ie iets minder maar dat boeit me niet zo.


grtz
Henk
 
Veel verschillende reacties waaruit ik concludeer dat het parelende effect minder wordt maar dat dat niet per se heel slecht hoeft te zijn. Ook al zijn de meningen daarover verdeeld. Ik ga niet direct een nieuwe jas kopen maar kijk het nog even aan. Ik zorg er nu voor dat de jas alleen maar gewassen wordt in het bijbehorende wasmiddel en denk dat 1 keer in een 'verkeerd' wasmiddel niet zo erg is.

Roel

P.S. Iig bedankt voor de reacties!

'Vind waar je naar zoekt!'
----
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Normaal wasmiddel kan zeep achterlaten in het membraam, zeker wanneer je poeder gebruikt, maar door een juiste wasbeurt is dit weer op te lossen. het grootste verschil tussen normaal wasmidel en technisch wasmiddel is dat de laatste milder is en daarmee de impregnatie minder aantast. door het gebruik van normaal wasmiddel zal je eerder dan na de gebruikelijke 3 a 4 wasbeurten je jas opnieuw moeten impregneren om zo de buitenstof weer een beetje te laten parelen. dit impregneren kan je het beste met een flesje met spuitkop doen dat je aan de buitenkant op de jas aanbrengt, en niet met een inwasmiddel zoals in de eerste reactie is aangeraden. hiermee smeer je de jas zowel van buiten als ook van binnen dicht en daarvoor heb je natuurlijk geen eVent jas aangeschaft.

niks ernstigs aan de hand dus...
 
>dit impregneren
>kan je het beste met een flesje met spuitkop doen dat je aan
>de buitenkant op de jas aanbrengt, en niet met een inwasmiddel
>zoals in de eerste reactie is aangeraden. hiermee smeer je de
>jas zowel van buiten als ook van binnen dicht en daarvoor heb
>je natuurlijk geen eVent jas aangeschaft.
>
>niks ernstigs aan de hand dus...

Hier ben ik het niet mee eens. Met een spuitbus is het moeilijk om een mooie gelijkmatig aangebrachte laag te krijgen wat met een wash-in wel werkt. Ik heb met dezelfde vraag eens aangeklopt bij de leverancier en die zei dat een wash-in de jas 1% minder ademend maakt dan een spray-on en die ene procent vind ik niet de moeite van het sprayen waard.

Eins
 
Dat probleem van impregnatie van zowel binnen- als buitenkant doet zich eigenlijk alleen voor bij jassen waarin de binnenvoering zelf vochtabsorberend werkt. Die wil je dan inderdaad niet waterafstotend maken. Voor een 3-laags zoals de Bergen zou dit dus eigenlijk geen probleem mogen zijn.

Wat het al of niet afparelen betreft, afparelen is nog altijd essentieel om het ademend vermogen van je jas op niveau te houden. Als een jas dit niet meer doet gaat het niet over enkele luttele percentjes minder, maar over tientallen percenten. Op regelmatige tijden een wasbeurt, een rondje door de droger of een behandeling met van dat waterafstotend spul is dus zeker geen slecht idee. Zonde toch om een paar honderd euro uit te geven aan een jas, als slecht onderhoud er voor zorgt dat hij niet beter gaat presteren dan een K-way.

Kwa onderhoud zou ik de jas gewoon de jas nog even wassen met van dat Techwash spul of zo en daarna een paar keer heel goed spoelen.
 
Ja lekker slim Henk. Gewoon wasmiddel doet de waterafstotendheid van de buitenlaag afnemen. Hierdoor neemt de buitenlaag in de loop meer wasbeurten steeds meer water op (afhankeleijk van het soort materiaal van de buitenlaag) en daardoor neemt het ademend vermogen af.

Het is niet zozeer en kwestie van minder waterdicht, alhoewel dat indirect eht gevolg kan zijn, maar meer een kwestie dus van niet goed ademend en daardoor ecentueel condensvorming.

Nu blijft de vrag, maakt dat bij eVent ook wat uit. Ik denk het wel, maar je weet het nooit.

groet
rob
 
Je kan dat wel zo zeggen, maar ik heb nog geen bewijs hiervoor gehoord. Mijn eigen ervaring is dat het helemaal niets uitmaakt!

Tijd om de Mythbusters in te schakelen :7 :7

grtz
Henk
 
Vuur

Ik dacht dat het hier wel zou passen, dus daarom hier mijn vraag:

Ik heb een gore-tex achtige jas, en vroeg mij af of door vuur en de rook en roet daarvan de poriën dicht kunnen raken. Het voelt namelijk alsof hij minder ademt... Iemand enig idee?

Jannik
 
RE: Vuur

Hoi Jannik,

Vuil, dus ook roet, heeft inderdaad een negatiev invloed op de ademende werking. Gewoon een kwestie van een keer wassen met het juiste wasmiddel dus...

Raymond
 
RE: Vuur

haha oke dan was dit dus de eerste en laatste keer dat ik iets van gore-tex koop... Vuur is het mooiste wat er is en dat laat ik niet zitten voor n jaske;)
Maar wuts dat speciale schoonmaakmiddel dan?

Jannik
 
RE: Vuur

Jannik,

De hoeveelheid roet die je van een kampvuurtje op je jas krijgt is zo minimaal dat de invloed bijna verwaarloosbaar is. Of je moet als een schoorsteenveger tekeer gaan.

Voor wat betreft wasmiddelen zijn er verschillende smaken van onder andere Granger's en Nikwax en volgens mij ook Toko.

Raymond
 
RE: Vuur

Hey jannik en raymond

Vuurtje stoken in de natuur met een dikke vette dure gore-tex jas is heel erg naïef. EN Raymond, natuurlijk als je vuurtje stookt in de natuur dan wordt daar door de meeste mannen meegespeeld. Niks mis mee, en heel erg smerig wodt je daarvan. Da's trouwens ook het leuke ervan.

Kunstof, gemakkelijk brandbare kleding bij vuurtje dragen is echt heel onhandig. Een dunne puff met primaloft en quantum pertex buitenlaagje, lijkt me heel slim, manieheus. En een dure goretex ook niet. Kans op beschadiging veel te groot, toch?
 
RE: Vuur

>Vuurtje stoken in de natuur met een dikke vette dure gore-tex
>jas is heel erg naïef.

Ach, dat roept iedereen ook wel van me als ik geen fikkie stook met mijn dure rommel aan. Het heeft wel wat. :) Maar er is niks mis met een beetje nadenken om ervoor te zorgen dat je jezelf of omgeving niet in de hens zet toch?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: Vuur

Ach, als het niet beschadigd mag raken moet je het in de kast laten hangen.
Het zijn gebruiksvoorwerpen en geen showmodellen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje bij een vet kampvuur met GTX-jas aan).
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan