Gewaxed Nubuck onderhouden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allemaal :)
Omdat ik net nieuwe bergschoenen heb aangeschaft wil ik graag weten hoe het zit met het onderhoud. Het leer is: gewaxed nubuck (behoorlijk glad aanvoelend, maar toch echt nubuck.)

Mij is verteld dat je leer waterafstotend moet/kan maken, maar dat je het OOK moet "voeden." In welke volgorde kan ik dat het beste doen? Voor het waterafstotend maken heb ik "nubuck & suede proof" van Nikwax.

Ik heb zoveel verschillende dingen over het onderhoud gehoord dat ik door de schoenen het bos niet meer kan zien. Moet je nubuck nu wel of niet "voeden" met een creme/vet? Of pas na een paar jaar; dat hoor ik namelijk ook? Het gaat in mijn geval over de Meindl Tibet
Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Bosman,

"Mij is verteld dat je leer waterafstotend moet/kan maken, maar dat je het OOK moet "voeden."

Klopt, en eigenlijk is het naar mijn gevoel eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. De Nikwax doet namelijk beide zaken in één keer voor je! Het voordeel van Nikwax is dat het het leder voedt, én laat ademen. Het nadeel is dat om het product goed aan te kunnen brengen, het leer eerst vochtig moet zijn alvorens het goed 'pakt'. Sommigen vinden dat eerder een voordeel :)

Een ander nadeel van Nikwax is dat je de behandeling zeer veel moet herhalen. Na één keer product aan te brengen kan je misschien een stortbui van één minuut verdragen alvorens je leer terug wat vochtig wordt (wat niet wil zeggen dat je voet nat wordt, zeker niet als er al Gore-tex in je schoen zit). Boodschap is, zeker de eerste vijf à tien keren: telkens je leer wat vochtig is geworden goed inwaxen. Na een tijdje zal je leer langduriger waterafstotend blijven.

Een groot voordeel van Nikwax tegenover veel andere producten is bovendien (vind ik dan weer erg belangrijk) dat het milieuvriendelijk is.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en verder wens ik je nog veel succes met je nieuwe schoenen!
 
Hallo Bosman,

Meindl heeft een mooie beschrijving op zijn site over schoen onderhoud:
http://www.meindl.de/english/service/index.asp?seite=2

En de onderhouds producten van Meindl:
http://www.meindl.de/english/modelle/pflege.html

Geen ervaring met de middeltjes van Meindl zelf, ook geen idee waar je ze kunt krijgen. Nikwax lijkt mij een goed alternatief, was volgens mij ook hetgeen Meindl vroeger aanrade. Op Nikwax site staat ook veel informatie:
http://www.nikwax.com/en-gb/index.php

Succes!
Marc

2,5 maand Nieuw Zeeland: http://www.tramping.tk/
 
...ok dus Nikwax voedt dus WEL? Mij was verteld (door een verkoper) dat Nikwax niet of nauwelijks "voedt"

Iets anders dat ik te horen kreeg is dat ik zo min mogelijk moet waxen omdat de schoenen anders te soepel worden. Naden kunnen dan eerder gaan lekken of zo, en/of is het slecht voor de pasvorm.

Verder werd me verteld dat ik zo lang mogelijk moet wachten voordat ik vetten (of siliconen?) ga gebruiken. De truc was, volgens het advies, je schoenen zo min mogelijk te waxen. Als je schoenen uiteindelijk, na jaren van gebruik, water beginnen door te laten zou je met siliconen of vetten kunnen beginnen.

MeneerMarc, dank je voor de links. Ik heb de onderhoudstips van Meindel wel gelezen (er zit een uitstekend boekje bij de schoenen.) Maar hun onderhouds producten zijn zo verschrikkelijk duur, vind ik! Het zou wel het makkelijkst zijn gewoon te volgen wat ze aanraden. Maar zij raden aan te waxen en te spuiten met een spuitbus op de zachte delen van de schoen. Dat begrijp ik al niet. Waarom allebei? Misschien weet iemand waarom. Verder staat er een symbool in mijn schoen dat aangeeft dat ik het zou moeten onderhouden als glad leer (wordt met romeinse cijfers aangegeven binnenin de schoen dat correspondeert weer met de onderhoudsmethode die in het boekje wordt aangegeven.) Ik had ze bijna ingesmeerd met bijenwas/vet. Raar want verder is hun informatie en website zeer goed. Dat zal wel een foutje zijn dan, lijkt me (kan gebeuren, was er op tijd achter:)) Ik ben benieuwd wie wat van de fabels voor me uit de wereld kan helpen of wat duidelijkheid kan scheppen.
 
You got me... Geen idee wat het beste is voor de naden. Mijn ervaring is wel dat je het op tijd ziet als de schoenen gaan uitdrogen en ze weer gevoed moeten worden. De haar scheurtjes die ontstaan als je te lang wacht vallen nogal opx(

Het lijk mij overigens dat je bij leren schoenen voordeel wil halen uit het ademend vermogen van de schoenen. Dat zal niet verbeteren als je de schoenen helemaal vol laten lopen met wax. Het leer moet natuurlijk ook niet te nat worden dus enige bescherming is zinvol. Maar als je echt voor de waterdichtheid gaat moet je natuurlijk voor gore-tex gaan.

Nou, ik kan het mysterie ook niet oplossenx( Iemand anders...?

Marc
--> 2,5 maand Nieuw Zeeland: http://www.tramping.tk/
 
Nubuck onderhouden

Ten eerste: Meindl producten duur? De NikWax (bijen)wax kost ongeveer hetzelfde. En de Wet-Proof spuitbus is gevuld door Grangers (ja, dezelfde die zich tegenwoordig ten koste van NikWax bij Gore heeft ingekocht voor de reclame). En die bus kost €9,45, tegenover een busje Grangers (met dezelfde inhoud) van rond de €15,-...

Als je kiest de combinatie wet-proof en wax (ja, dat is op basis van bijenwas net als G1000-wax van de Fjällräven-broeken. Dus hetzelfde, maar dan anders:D)dan moet je rekening houden met inderdaad niet teveel waxen. Tevéél liefde (voor de schoenen) kan ook dodelijk werken namelijk. Te weinig ook. Bij teveel wax gaan de schoenen namelijk óók scheuren, en ik spreek enigszins uit ervaring:(. Daar het overtollige wax opdroogd en daarna breekt, breekt/scheurt het leer mee. Dat merk je het eerst bij het buigpunt, en dan heb je dus natte (/koude?) tenen.
Oow ja: eerst de spuitbus, 24 uur laten inbrengen, en dan de wax, ook 24 uur laten inbrengen.

Als je voor een "nubuck&suede-proof" kiest, dan doe je eigenlijk van beiden een beetje aanbrengen. Zeg maar het beste van 2 werelden. Wel regelmatig dus opnieuw doen, en op vochtig leer. Dan trekt het beter in, zonder de poriën te verstoppen. Dit in tegenstelling tot wax... Nu is "sportwax" en aanverwanten (in het NikWax-blikje zit eigenlijk hetzelfde) al een stuk minder "dichtender" dan het aloude Sno-Seal, maar het blijft een beetje dichtsmeren. Dus voor deze flesjes kiezen is helemaal niet gek.

En nu komt het: je moet het helemaal zelf kiezen wat je doet. De verschillende mensen reiken je alleen mogelijkheden aan.
Als je bijvoorbeeld vaker in warme gebieden wandelt, dan zal jou de NikWax-behandeling ("nubuck&suede-proof" en aanverwanten van NikWax zoals "fabric&leather" die weinig verschillen) beter bevallen.
Als je liever de nattere gebieden opzoekt, dan kan de spuitbus+wax combinatie je beter bevallen. Het is maar net waar je het accent op legt.

Hopelijk helpt je dit een beetje het overzicht te bewaren.
 
RE: Nubuck onderhouden

Ha Robertjan,

Zo is het me zeker duidelijk :)! Dank je wel. Je kunt dus twee kanten op; ofwel waxen + spuitbus OF (bijv.)"nubuck&suede-proof".

Ik denk dat ik dan gewoon voor "nubuck&suede-proof" kies. Alhoewel ik waarschijnlijk voorlopig meer in natte gebieden zal lopen. Maar goed, ik kan altijd nog overstappen op spuitbus + wax. Andersom heeft minder zin lijkt me, omdat je het leer dan al aardig dichtgesmeert hebt met wax.

Wat je verteld over overtollige wax en het breken/scheuren van leer is me ook duidelijk! Erg handige info om te weten. Dan weet je meteen dat het extra belangrijk is om overtollige wax te verwijderen met een doek en waarom je het niet moet overdrijven met dat spul.

Nog even voor de duidelijkheid; als ik nubuck&suede-proof gebruik hoef ik daar niets anders bij te gebruiken toch?
(overigens zijn de Meindl produkten idd. niet zo duur, ik dacht eerst dat de spuitbus rond 19 euro kostte!)
 
RE: Nubuck onderhouden

Inderdaad, bij het gebruik van nubuck&suede-proof of aanverwanten, hoef je niets anders te gebruiken.
 
RE: Nubuck onderhouden

Hier nog een stukje met wat info over nubuck wandelschoenen. Sommige details staan nogal haaks op zaken die ik eerder las. Ik kan er ook niets anders van maken. Maar het is weer extra info. Zo zie ik het :)

Verzorging van de buitenkant
Nubuck: Na het reinigen impregneren met wax (Nikwax Nubuck). Deze wax behoudt het uiterlijk van de nubuck schoen, maar voedt het leer niet. Na verloop van tijd moet ook het nubuck leer als glad leer behandeld worden. Het uiterlijk zal echter wat donkerder en gladder worden.
Glad leer: Voor het onderhoud gebruikt u wax (Nikwax Aquerous wax). Dit voedt en maakt het leer tevens goed waterafstotend.

(komt van: http://www.denig.nl/folder.asp)
 
RE: Nubuck onderhouden

Reactie Ted Lammers van Granger’s Nederland

Voeding versus ademend vermogen.

Bij het onderhouden van ademende (berg)schoenen staan de mate van waterafstotendheid en het voedende vermogen van onderhoudsproducten vaak loodrecht tegenover het ademende vermogen. Daarom is het zaak een juiste balans te vinden tussen de mate van waterafstotendheid, voedend vermogen en ademend vermogen

De firma Gore (‘s werelds grootste fabrikant van wind- en waterdichte, ademende materialen) impregneert zijn eindproducten met een ‘Proofer’ op fluorcarbon basis om deze water- en vuilafstotend te maken. Door gebruik te maken van producten op fluorcarbon basis wordt het ademende vermogen van het materiaal niet negatief beïnvloed.

De keuze van Gore voor fluorcarbon onderhoudsmiddelen is gebaseerd op de ideale balans tussen waterafstotend vermogen en ademend vermogen. Gore is van mening dat op het moment dat het waterafstotende vermogen van een schoen terugloopt, men dat het beste weer kan herstellen door een middel op basis van fluorcarbon te gebruiken.

Enkele unieke voordelen zijn:
Fluorcarbons beïnvloeden het ademende vermogen niet
Fluorcarbons zorgen voor een zeer duurzame behandeling
Fluorcarbons beïnvloeden het uiterlijk van het behandelde materiaal niet.

Even ingaande op dat wat Robertjan schreef over Granger’s (‘Grangers ja, diezelfde die zich tegenwoordig ten koste van NikWax bij Gore heeft ingekocht voor de reclame’). Ik zou willen zeggen dat Gore-tex destijds zijn voorkeur heeft uitgesproken voor Granger’s omdat Granger’s één van de weinige producenten is die middelen op fluorcarbon basis levert, die voor de consument beschikbaar zijn.

In het specifieke geval van de Meindl Tibet’s van Dhr. Bosman zou ik het volgende kunnen aanraden. Het eerste jaar tot twee jaar (afhankelijk van de intensiteit van het gebruik): behandelen met Granger’s Footwear Conditioner (250 ml. spray) en daarna overgaan op Granger’s Leather Conditioner (100 ml tin). Dit omdat deze wax (een fluorcarbon gebonden bijenwas) uiteindelijk meer voedend vermogen heeft dan de Conditioner Spray. Daarvoor lever je dan wel een klein beetje ademend vermogen in, maar blijven de schoenen soepel en comfortabel.

Vriendelijke Groeten

Ted Lammers

Matterhorn B.V.
Grangers Nederland
 
RE: Nubuck onderhouden

Juist. Hetzelfde verhaal dus, maar dan met de andere merknamen, maar dezelfde materialen. Dit is dus het spray+wax-verhaal.
Om een aanvulling te geven: De 2-in-één-variant op "Nubuck&Suede-proof" heet bij Granger's Footwear Proofer. Dat is dus het mogelijke alternatief voor dhr. Bosman voor de onderhoudsvariant die hij heeft gekozen (2-in-1, i.p.v. een losse wax en losse spuitbus).

En wat betreft zich inkopen of uitverkoren worden door Gore: Het is maar net hoe jet opvat, maar het komt op hetzelfde neer: Granger's maakt reclame voor Gore, en vice versa;-). Daar gaat het uiteindelijk om.

De keuze voor deze onderhoudsmethode kán in nattere gebieden voor wat sneller natte voeten zorgen vanwege de waterafstotendheid, maar je moet het onderhoud niet van 1 tocht laten afhangen. Meer van welke gebieden je OVER HET ALGEMEEN opzoekt.
 
RE: Nubuck onderhouden

Misschien doe ik het helemaal verkeerd, maar ik heb gewoon een doos ledervet bij de Hema gehaald. Laat de schoenen even bij de verwarming staan om het leer op te warmen en smeer dan de hele schoen in.
In het bijzonder ook de naden en het leder onder en rond de ogen.

En dan gaan ze toch iedere keer weer een paar jaar mee.

Theo
 
RE: Nubuck onderhouden

Da's helemaal niet verkeerd. Mits het leer niet te soepel wordt.
Alleen zoals gezegd is dan de ventilatie (ademend vermogen) van het leer wat minder. Dat hóéft helemaal geen probleem te zijn.
 
RE: Nubuck onderhouden

Volgens mij had dhr. Matterhorn "van Granger's" het over "Footware Conditioner" i.p.v. "Footware Proofer" Robertjan. Of is de naam in Nederland anders? Dat zou wel fijn zijn, want ik heb als spuitbus al Granger's Footware Proofer staan. Ik ben wel benieuwd welke winkel in Amsterdam de "Footware Conditioner" verkoopt. Ik ben het volgens mij niet tegengekomen.

Het hele verhaal over het onderhouden van schoenen is me duidelijk geworden. Voor Nubuck tenminste; wat tenslotte mijn vraag was. Erg prettig. Bedankt allemaal voor jullie uitgebreide reacties! :)

En voor wie beniewd is; ik ga waarschijnlijk Granger's Footware Conditioner gebruiken voor het gemak. Het eerste jaar, zeg maar. Of ik daarna overstap op Granger's leather Conditioner of Aqua Seal (wat ik al heb liggen.) Moet ik nog uitmaken. Ik denk dat Aqua Seal de schoen meer waterdicht maakt en misschien beter voedt. De schoen zal wel minder gaan ademen. Maar misschien doe ik die optie wel als ik merk dat ik drogere voeten wil/nodig heb..
 
RE: Nubuck onderhouden

Sorry, ik ging uit van het uiterlijk van de artikelen op de site van Granger's in vergelijking van de artikelen van Nikwax. En dan klopt het zoals ik het zei.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan