glutenvrije trekkersmaaltijden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
hey
ik zou voor 14 dagen willen trekken in de Ordesa maar ik moet een glutenvrij dieet volgen (wil zeggen zonder tarwe bloem, dus geen pasta, brood, koeken, kruidenmix (aroma), muesli,etc...) Heeft iemand ervaring met kant en klare lichtgewicht glutenvrije trekkersmaaltijden? Kan iemand me enkele tips geven?
Alvast bedankt op voorhand.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hmmm een glutenvrije trekkingmaaltijden markt. Dat is pas een niche markt. Hoezeer ik het ook vervelend voor je vind maar ik ben bang dat dit moelijk te krijgen is in Nederland. Ik geloof dat Adventure Food een aantal glutenvrije maaltijden in hun assortiment heeft zitten. Maar dat zal niet over lopen. Wellicht kan je eens het assortiment van verschillende producenten doorpluizen en wellicht wat meer variatie bij elkaar kunnen sprokkelen.

andere die in mij hoofd opborrelen:
Trekking mahlzeiten
Globetrotter

Andere optie is zelf dingen samenstellen uit de superrmarkt.
 
Er is glutenvrij meel te koop. Je zou zelf een broodmix mee kunnen nemen, en ter plekke brood maken.

grtz
Henk
 
Voor zelf brood maken moet je evn googlen op bannock maken. Dat kan prima in een antiaanbak bakpannetje.
 
Ik vermoed dat je voor de meeste "opgietmaaltijden" in het rijst- en aardappelsegment (Trekkingmahlzeiten, Adventure Food, Dry Tech Real Field Meal) te maken hebt met toevoegingen die het voor jou verboden terrein maken. Zeker weet je het pas als je de producenten een mailtje stuurt over de aanwezigheid (voor zover je dat niet al kunt aflezen aan de ingrediënten op internet of op de verpakking).

Ik denk dat je de meeste kans maakt bij samengestelde maaltijden van Globetrotter.nl, omdat mijn indruk is dat de bestanddelen daar puur gevriesdroogd zijn en de samenstellers heel voedingsbewust zijn (is mijn indruk) en je ze zelf kunt voor de zekerheid nog kunt vragen naar de eventuele toevoegingen in de kruidenmengsel.

Mueslirepen zijn voor jou uiteraard uit den boze. Voor tussendoortjes kun je kijken naar de fruitreepjes met puur fruit (bijv. Fruchtschnitte van Allos (via Globetrotter.de; zie voor samenstelling http://www.allos.de/produkte/riegel/fruchtschnitten.html; EDIT: helaas garanderen ze geen glutenvrij, sorry) of naar de gedroogde vleesjes (Biltong, Beef Jerkey).

Als in mais geen gluten zit (sorry, ik ben niet zo bekend op dit terrein, maar volgens mij is dat zo) zou in Spanje een goede optie zijn om als hartig tussendoortje "Maiz Frito" te kopen; lekker zout en koolhydraatrijk, en overal te koop in supermarkten.

Marla
 
Hoi Sanne,

Welkom op de site.
Misschien is het een idee om o.a. ook een dieteiste te raadplegen.
Wie weet weten die meer????

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).

.....oooO.............
.....(....).....Oooo...
......\..(......(....)...
.......\_)......)../....
................(_/.....
 
Ik las ergens dat bonen wel grutenvrij zijn. Diverse trekkersmaaltijden bevatten Chili con carne. Misschien kun je dat proberen.

Aardappelen mogen volgens dat lijstje ook. Vroeger waren er in Nederland zakjes gedroogde rodekoolstamppot en boerenkoolstamppot te koop. Erg zout, maar redelijk te eten tijdens een wandelvakantie.

Je kunt ook zelf zakjes aardappelpuree meenemen en dat combineren met een zakje cup a soup en misschien een gedroogde worst in kleine stukjes er doorheen.

Linda
 
Zeker zijn bonen glutenvrij. Aardappelen en rijst zijn ook glutenvrij, maar het gaat erom dat er in veel kant-en-klare maaltijden ook (sporen) van tarwe of andere glutenhoudende granen zitten. By de Chili con Carne van Drytech is dat zo en het zou me (helaas) niet verbazen als dat bij andere merken ook het geval is.

Marla
 
Hallo,

Wat ik jou kan adviseren is het gebruik van een voedseldrogerjavascript:smilie(':)') (www.globetrotter.nl).
Zo kan je heel eenvoudig zelf jouw maaltijden samenstellen zoals je ze zelf liefst hebt.

Zelf hebben we liefst biologisch uit eigen tuin. We hebben deze zomer zelf onze groentjes gedroogd voor onze trekking. Werkt super!! En heel smakelijk!


Veel plezier in Ordessa - er knap daar!

Jakob
 
>Aardappelen mogen volgens dat lijstje ook. Vroeger waren er in
>Nederland zakjes gedroogde rodekoolstamppot en
>boerenkoolstamppot te koop.
>
>Je kunt ook zelf zakjes aardappelpuree meenemen en dat
>combineren met een zakje cup a soup en misschien een gedroogde
>worst in kleine stukjes er doorheen.

Cup-a-soup lijkt me geen goed idee: dit wordt gebonden met o.a. tarwegriesmeel en dat bevat gluten. Worst is uit den boze, want dat hangt van meel aan elkaar en zit dus vol gluten.

Ik heb toevallig nog een pakje stampot en een pakje aardappelpuree in huis en op de ingredientenlijst lijkt niks te staan met gluten erin, maar ik zou daar niet teveel op vertrouwen. Er zijn overigens vast wel ergens zuivere aardappelpureevlokken te koop.

Ik vermoed dat je bij de globetrotter (ik bedoel het Nederlandse buitensportvoedselbedrijfje, niet de Duitse outdoorzaak) wel wat glutenvrije maaltijden kunt kopen.

Zelf gebruik ik haast nooit kant en klare maaltijden, maar losse granen, gedroogde aardappelpuree, gedroogde peulvruchten, gevriesdroogde groenten, noten, gedroogde vruchten, poederkaas etc. Niet vanwege een glutenvrij dieet maar ik vind het lekkerder en ik hebt zelf in de hand wat er in gaat. Het enige nadeel vind ik is dat het meer brandstof kost dan kant en klaarmaaltijden.

Het lijkt me dat je op die manier ook voldoende glutenvrij eten kunt meenemen. Gevriesdroogde groenten zijn bij de globetrotter via het internet te bestellen en voor de granen kun je aan snelkookrijst, quinoa, boekweit en gierst denken (dat is allemaal binnen 15 minuten gaar). Met polenta kun je pap maken voor het ontbijt (gooi er rozijnen, abrikozen etc. door!), net als met boekweitmeel of gierst. Als je geen lactoseintolerantie hebt, koop dan melkpoeder bij een of andere Marokaanse winkel (veel goedkoper dan bij een outdoorwinkel), maar je kunt de pap natuurlijk ook met water en zout maken. Qua peulvruchten komen eigenlijk alleen rode linzen in aanmerking, de rest vergt teveel kooktijd. Met boekweitmeel kun je pannekoeken bakken -- je kunt thuis alvast een mengsel maken van meel, melkpoeder, eipoeder, bakpoeder en zout zodat je er alleen water bij hoeft te gooien, eventueel kun je er een beperkte hoeveelheid sojameel doorgooien voor de eiwitten of gierstmeel voor de smaak.

Om brandstof te besparen kun je granen korter koken en dan in je slaapzak verder laten garen terwijl je de groenten kookt. Of je kunt ze, na ze kort gekookt te hebben, op de pan waarin in de groenten aan het koken bent zetten en zo verder laten garen. Rode linzen kook ik meestal samen met het graan of de groente.

De tips om een dietiste te raadplegen en om zelf een droger aan te schaffen zou ik niet naast me neer leggen!

Goeie vakantie!

Arno
 
Hallo Sanne, Welkom.

Veel inwoners van Australië hebben Coeliakie. Ik heb een aantal jaren geleden in de winkels aldaar overal een enorm aanbod aan glutenvrije voeding gezien. Dit zal vast ook gelden voor de trekking maaltijden. probeer eens op een australische webshop te kijken. kost wel aardig wat om het dan te verzenden maar ja ...

Succes met je zoektocht en geniet van je voettocht!

Tim
 
>Er zijn overigens vast wel ergens zuivere
>aardappelpureevlokken te koop.

yep, een tijdje terug in een Turks winkeltje gekocht. Die hebben een hoop "losse grondstoffen" :)

grtz
Henk
 
Globetrotter.nl heeft ook diverse pure aardappelproducten. Als internetleverancier voor sommigen makkelijk bereikbaar dan een Turkse winkel.

En nog voedingsallergie-info van Outdoorsgrub, waar ik net zelf een maaltijdenbestelling ga doen:

http://outdoorsgrub.co.uk/shop/outdoorsgruballergyinformation.pdf

Trouwens, het lijkt erop dat de vraagsteller Sanne hier maar even een vraag heeft gedropt, dat wij ons vervolgens uitsloven, terwijl ze er zelf verder meer niet naar omkijkt.

Hallo Sanne ... ben je daar nog?

Marla
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan