Goede kwaliteit 18650 Lithium accu's

Ik ben eens aan het rondkijken naar deze accu's.

Ik zie ze van 4 tot 22 euro per stuk staan.

Wat zijn goede merken / modellen?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Waar wil je ze voor gebruiken?

Check ook even wat ik een ander topic heb geschreven:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/showpost.php?p=121662&postcount=26

Nou ik heb er nog geen specifiek doel voor.

Maar voor alles eigenlijk, Zaklamp, battery pack, etc.

Ik denk dat ik dan sowieso protected moet. En dan liefst een hoge capaciteit.

Als ik een nieuw hobby project af ga ik ze kopen. De lader heb ik al van jou gekocht :)

Maar daar zijn nog zo veel merken met zo veel verschillende prijzen van.
 
Laatst bewerkt:
18650 is van origine de maat van de naakte cell, dus 18mm dik en 65mm lang. In praktijk verschillen ze echter veel van maat, bv met een PCB (protection circuit) wordt hij langer omdat aan beide uiteinden een chip geplaatst wordt. De PCB chips moeten echter ook verbonden worden met een metalen strip zodat de accu ook dikker wordt.

Dan heb je nog de optie voor een model te kiezen met een platte plus pool (flat top) of met een button top die uitsteekt, die laatste maakt de accu ook weer langer. Tevens vervangen sommige leveranciers de originele plastic beschermings laag door hun eigen coating met print waar andere merken hun coating al dan niet met label sticker over de originele coating plaatsen.

Alles bij elkaar opgeteld kunnen 18650 accu's 18.6mm dik en 70.3mm lang worden, dit kan een probleem zijn voor bv zaklampen die ontworpen zijn voor de originele 18650 maten.

De Eagletacs 3400mAh accu's die ik dat weekend ook verkocht zijn 18.4mm bij 68.3 waarmee het 1 van de kortste protected accu's is, dit was echter nog steeds niet kort genoeg voor m'n Spark SD6 hoofdlamp. M'n recent gekochte Keeppower IMR 3200mAh accu's zijn een stuk korter omdat er geen PCB op zit, met z'n 65.8mm lengte passen die wel in de Spark maar zijn weer te kort voor m'n Nitecore TM15 waar 1 bladveertje ipv van 1 of 2 veren de speling voor de accu lengte bepaald (gelukkig was dit de enige lamp waarin de nieuwe accu's niet pasten).

Nitecore zak en hoofd lampen hebben vaak een fysieke bescherming op de plus pool om te voorkomen dat de accu verkeerd om geplaatst kan worden, hierdoor moet de accu dus een button top hebben om contact te kunnen maken. De Eagletacs hadden een dusdanig korte button dat hij niet altijd contact maakte, bij de EC25 kon ik echter de plastic beschermingsring verwijderen met een Leatherman zodat de accu's toch compatible waren, dit is natuurlijk geen gewenste situatie.

Als je zeker wilt zijn dat je 18650 accu past dan is het advies om accu's te kopen van hetzelfde merk als je zaklamp, die zijn meestal wel aan de prijs. Of je koopt een zaklamp die lang en dik genoeg is en aan beide polen een veer heeft voor maximale accu compatibiliteit.

Hoe dan ook wacht ik meestal op de review van HKJ om te kijken wat de exacte maten zijn daar die nog al eens afwijken van wat de leverancier op geeft, tevens vermeld hij er meestal wie de leverancier is van de naked cell en natuurlijk wat de gemeten performance is.

De link naar de site van HKJ, was al gedeeld maar hier nogmaals:
http://lygte-info.dk/review/batteries2012/Common18650IndividualTest UK.html
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan