Gore-tex 1,2,3-laags. 1.3 laags?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Om met de deur in huis te vallen; ik ben op zoek naar een jas. Voornamelijk voor het redelijk zelfvoorzienend trekken met een rugzak a 16-20kg. In 'de' winkel krijg ik te horen dat ik dan eigenlijk wel voor een 3-laags goretex moet gaan. Het geld groeit me niet op de rug dus dan ga je zoeken naar goedkopere oplossingen. Daar komt bij dat ik met enig cynisme en een kritsch oog naar marketing kijk en dus sowieso mijn vraagtekens heb. Hoe dan ook een 1 of 2 laags is beduidend goedkoper te krijgen.

De belangrijkste vraag die ik heb is de volgende:
1. Zijn er mensen die (in)directe ervaring hebben met het dragen van zware rugzakken op een paclite (1 laags) of 2-laags goretex jas?
Hoe zit het met slijtage?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Afgelopen jaar ben ik met rugzak ong. 15 kg twee keer de Pyreneeen over geweest. De jas was een Keela Stashaway Jacket (49,95 euro) maar die hoefde i.v.m. het weer niet aldoor aan. Het materiaal van deze jas is van een soort verdienstelijke Paclite-imitatie. En het belangrijkste: achteraf heb ik geen enkel spoor van slijtage kunnen vaststellen.
Overigens denk ik dat het optreden van slijtage vooral afhangt van de evt. stroefheid van de schouderbanden en vooral van de heupgordel en niet van het gewicht van de rugzak. Wanneer de rugzak goed zit, draag je namelijk vrijwel het gehele gewicht op de heup en rug-zone.
Groeten,
Boelo
 
Hallo,


ik heb een Berghaus Packlight (packlite III)en gebruik deze al 5 jaar dagelijks en ook tijdens meerdere twee weekse rugzaktrekkings met rugzak gewichten van 17 tot 25 kg. (in natte landen)

Slijtage door de rugzak heb ik nog niet kunnen vinden. De slijtage aan schouderpanden van jas door een trekking rugzak wordt imho zwaar overdreven. Immers een trekking rugzak draagt, als het goed is meer dan 70% van gewicht op de heupband.

MVG

Rolf
 
Ik draag m'n 3 jaar oude paclite eigenlijk alleen als het regent, maar ik zie nog geen slijtageplekken. Hij is wel op bepaalde plekken (bv schouders) verstevigd.

grtz
Henk
 
>slijtage aan schouderpanden van jas door een trekking rugzak
>wordt imho zwaar overdreven. Immers een trekking rugzak
>draagt, als het goed is meer dan 70% van gewicht op de
>heupband.

Mijn allereerste jas heb ik eens laten testen bij de Bever (daar hebben ze een speciaal apparaat voor). Waar de heupband zit liet de jas inderdaad flink water door.
Daarna heb ik een drielaags jas gekocht die volgens mij nog steeds niet lek is, maar wel flink versleten. Inmiddels heb ik een Paclite (Haglofs LIM). Waarom? Eén van mijn beste outdooraankopen ooit is een windjack geweest. Deze draag ik meestal, soms zelfs bij lichte regen. Alleen die paar keer dat het echt regent gaat de Paclite aan.
Mjin advies: investeer in een goed windjack of (lichte) softshell en koop er een eenvoudige, goedkope regenjas bij.

Huib
 
Afhankelijk wat je doet maar is een poncho met rugzak-uitbouw iets???

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, is ook niet zo duur).
 
Ik ben ook voor deze aanpak. Loop met droog weer in iets anders dan goretex. Dat ademt beter en loopt dus prettiger en bewaar je regenjas voor als het regent. Een paclite slijt wel wat sneller, maar voor de prijs van een 3-laags kan je vaak 2 of meer paclites kopen, dus zou een paclite best 2 keer zo snel mogen slijten.

Linda
 
Hoi,
Je moet met paclite niet te veel door de bosjes lopen, ik heb diverse (gerepareerde) winkelhaken in jas en broek. Maar ja, als je sporen van boommarters zoekt...
Groetjes
Jannie
 
Ik draag m'n paclite echt alleen maar als het goed begint te regenen waardoor hij nie ongelooflijk veel wordt gebruikt. Desondanks toch al genoeg gebruikt met een zware rugzak (lees: 15 kg +) en kwa slijtage valt het goed mee. Wel te bedenken dat de ene paclite de andere niet is. Gore biedt een hele resem aan paclite laminaten aan (=combinaties van "paclite membraan" met buitenstof) en de kwaliteit van die buitenstof varieert. De paclite jas bestaat du eigenlijk niet. Anderzijds, slijtage heb je vooral langs de binnenkant is mijn er varing en dat zo voor elke paclite hetzelfde moeten zijn.
Overigens heb ik toch wel serieus wat condensproblemen met paclite en heb al genoeg vergelijkbare verhalen gehoord. Je zou denken dat de jas lekt, maar dat is dus niet zo. Ook iets om rekening mee te houden want je koopt een dure jas niet om het water buiten te houden, maar vooral om water naar buiten te krijgen.
Overigens zijn er nog andere dingen dan gore-tex op de markt die tegenwoordig evengoed of zelfs beter zijn.
 
3-laags XCR aub. Waarom? Onverwoestbaar mijn eerste jas ging toch zeker 10 jaar mee bij veel abuse (zware rugzakken, door struiken en bossages heen). Ik nog steeds een 3 laags classic goretex bib van 10 jaar oud, die nog steeds goed is maar deze draag ik ook alleen bij echte koude of echt nat weer.

Dus invvesteringen waren het wel maar ik heb het er dubbel en dwars uitgehaald.
 
Bedankt voor de reacties! Het maakt de keuze voor een 2 laags ipv 3 laags te relativeren (redelijk goedkop jas met 50% korting).
En anderzijds mijn andere jas redelijk dure jas (achter in de driehonderd) met Tenson MPC extreme te accepteren ....zeker met 50% korting :)
Mijn vriendin de een, ik de ander.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan