GPS en Pocket PC


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allen,
Ik ben me een beetje aan het verdiepen in de GPS.

Valt mij dit op:
Inmiddels zijn er aardig wat Pocket PC's (of heten ze PDA's of Palmtops) te koop met geintregeerde gps-antenne. En worden steeds maar beter en goedkoper.

Ik vraag jullie af of de groei naar de normale handheld gps'sen (Garmin, Magellan) al een feit aan het worden is. Andersom is die groei er namelijk ook.

Zijn er al voldoende (software) mogelijkheden voor het bewaren van waypoints en het beheren van routes/kaarten. Goto-functies gebruiken.

Enz, enz.....

Of gooi met deze vraag de knuppel in het hoenderhok van de gevestigde outdoor-gps-orde.


Groeten,
en bedankt he!!
Ruud
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als je de GPS gaat gebruiken voor outdoor, adviseer ik om echt naar een outdoor GPS te kijken. Een PDA met GPS (ingebouwd) kan niet tegen vocht en ruwbehandelen. Daarnaast is de batterij consumptie erg belangrijk en een PDA is niet zuinig.

Robert
 
Hoi Ruud,

Ik sluit me absoluut bij Robert aan: een PDa is en blijft ideaal voor op kantoor maar is niet echt op z'n plaats n de vrije natuur. Ik heb zelf de verschillende opties mogen testen en steeds weer kom ik er op uit dat een PDA gewoon niet handig is als buitensport-GPS.

Zaken als robuustheid, waterdichtheid, een scherm dat het bij koudere temperaturen laat afweten, een accu die halverwege de dag al leeg is en een antenne die perse vlak gehouden moet worden: zo maar een paar redenen om het niet te doen.

Er zijn overigens mogelijkheden om een PDa waterdicht te verpakken, maar in de praktijk blijkt toch niet altijd even handig in de bediening.

Raymond
 
>Hoi Ruud,
>
>Ik sluit me absoluut bij Robert aan: een PDa is en blijft
>ideaal voor op kantoor maar is niet echt op z'n plaats n de
>vrije natuur. Ik heb zelf de verschillende opties mogen testen
>en steeds weer kom ik er op uit dat een PDA gewoon niet handig
>is als buitensport-GPS.
>Raymond

Een bevestiging van het voorgaande:
Ik was laatst op bezoek bij TomTom waar mij hun marktvisie werd gepresenteerd.
Hoewel TomTom ooit begonnen is met software te leveren voor PDA's, is juist dit een marktsegment waarin zij weinig toekomst zien. Zij concentreren zich dus op stand-alone apparatuur en navigatiesoftware voor mobiele telefoons.

groet, hans
 
Dan heb ik aan het antwoord van Hans toch "het meeste antwoord".

Dat je met een reguliere outdoor-gps het beste uit de voeten kunt in slecht weer; dat besef ik natuurlijk wel. Ook de accu-consumptie is met de gemiddelde pda een groot probleem als je gaat wandelen.

Toch heb ik het idee dat je zo langzamerhand steeds meer mogelijkheden binnen bereik krijgt met de software-mogelijkheden van die Pocket-PC's.

Ik hink dus op twee gedachten:
Aanschaf van een degelijke Garmin of spielerij met een modernere PDA.

Vandaar mijn vraag.

Nogmaals: de twee tegenpolen groeien duidelijk steeds meer naar elkaar. En daar wil ik dus meer van weten.
De Garmin GPSMAP 60Cx die nu in de kijker besproken is, is natuurlijk fantastisch. Maar daar staat wel een behoorlijke prijs tegenover.......

Roedi
 
Roedi,

Het is een beetje afhankelijk van hoe vaak je de PDa als 'PDA' denkt te gaan gebruiken denk ik. Zelf heb ik een PDA die ik zelden tot nooit meer gebruik om de simpele reden dat ik al die dingen in mijn veel te luxe telefoon heb. En daar gaat de accu wel meerdere dagen van mee en die kan eventueel ook met een GPS overweg. Ik heb dat al eens geprobeerd met een BlueTooth GPS-ontvanger en dat ging prima. Scheelde in totaal natuurlijk ook veel gewicht.

Maar als je wilt mag je van mij wel een GPS voor op de PDA lenen (Bluetooth of CF-card) of bijvoorbeeld mijn Magellan SporTrak Pro. Dan kun je het zelf vergelijken.

Raymond
 
Raymond,

Ik heb geen PDA en heb ook geen behoefte aan een PDA.

Wat ik leuk zou vinden is:
- een GPS met een (meer) open systeem voor importeren en exporteren van kaarten; daarom dacht ik aan een PDA.
- een GPS waar je een flinke tocht mee kunt maken met een constante sattelietontvangst; dan denk ik juist helemaal niet aan een PDA.

Mochten wij elkaar weer eens treffen dan zou ik jouw Magellan Sportrak Pro wel eens uit willen proberen (zeker als je d'r toevallig Mapsend bij hebt)

Ik ga weer verder met googelen.......

Ruud
 
Grappig want ik vond het antwoord van Hans het minstzeggende over het feit of een PDA een optie is als outdoor GPS...(niet persoonlijk bedoeld btw).

In den beginne was het enige platform om software als TomTom op te draaien een PDA, te complex voor leken en met een lage penetratie graad. Tegenwoordig worden mobieltjes (110% dekking in NL) uitgerust met een PDA OS zodat je op je telefoon alles kan doen wat je met een PDA kan zij het met een kleiner scherm. Anderzijds worden PDA's ook weer uitgerust met GSM, UMTS en GPRS technieken dus grensen tussen beiden gaan vervagen. De laatste versies van beide formats draaien bijna allemaal op Windows Mobile, continuiteit in de toekomst is dus geen probleem.

Terug naar de originele vraag;
Zoals genoemd heeft een PDA een aantal nadelen maar compenseert dat ruimschoots met een hele set voordelen. Op navigatie gebied kun je naast bv TomTom voor in de auto eenmaal aangekomen switchen naar bv OziExplorer waarmee je kan navigeren op basis van elke kaart die je kan scannen (of al een foto is). Waar je ook ter wereld heen gaat zolang je aan een papieren kaart kan komen (moet je toch hebben) kun je dus de PDA gebruiken om te navigeren.

Andere mogelijkheden:
- Foto's bekijken
- Logboek
- Documenten (telefoonnummers, copie paspoort, etc)
- MP3 speler
- Agenda
- (bellen)
- (mailen)

Bij de nieuwste HP PDA's zit de GPS antenne gewoon ingebouwd waarbij het niet uitmaakt in welke positie hij gehouden wordt. De accu's gaan tegenwoordig ook steeds langer mee, vergeet niet dat een GPS ook maar zo'n 12-18 uur mee gaat.

Naast de roltop hoesjes zijn er ook dedicated cases voor de bescherming van je PDA.

Maar als je niet kan kiezen hoeft dat niet, je kan ook gewoon een Garmin GPS aansluiten op een basic PDA met een kabeltje zodat je de navigatie gear helemaal kunt afstemmen op je volgende missie;)

Voor meer info over PDA's:
www.pdareviewspot.com
www.brighthand.com

Gr,
Jan Anne
- gebruikt overigens zelf een basic Geko 301 voor plaatsbepaling en het zetten van waypoints (geen routes) -
 
Tja... ik heb een PDA en kan hem absoluut niet meer missen. Mijn luxe telefoon heeft ook wel opties, maar het scherm is te klein.

Op dit moment zou ik voor "buiten" echt keizen voor een pure gps voor de buitensport (heb ik zelf ook). Maar ook ik zit met smart te wachten op de PDA die kan voldoen aan de eisen (batterijduur, robust, waterdicht, ect) van huidige losse GPS en dat voor een redelijk prijs. Immers ik zie de meerwaarde van een PDA wel. Heb mijn PDA ook regelmatig meegenomen op een reisje (waarbij ik dan wat luxer van hotel naar hotel liep b.v.)

Geen boeken meer mee... In een beetje PDA kan tegenwoordig een hele bibliotheek
MP3 spelert
Spelletjes
Logboekje op bij houden
Ect, ect, ect

Maar ja.. zoals aangegeven, de kwetsbaarheid van de PDA en de batterijduur zijn reden om het nog niet te doen (geloof dat er wel 1 is, maar die is DUUUUUUUR)

Johan
 
Voor een robuust platform zou ik dus weer niet kiezen voor een windhoos mobile toestel, Ik moet eerlijk bekennen dat een aantal HTC bakjes op dit moment met een custem rom wel aardig draaien maar voor de langere duur is het niet alles.

Maar er zijn een groot aantal Windows CE handhelds die in een rudged uitvoering te krijgen zijn (zoek maar eens op ArcPad) die juist bedoelt zijn voor het uitvoeren van veld inventarisaties op basis van een portable GIS omgeving. Dit zou zeker kunnen voldoen voor een hoogwaardige vorm van route navigatie.

Zelf gebruik ik altijd een Symbian Series 60 toestel met hierop een route navigatie programma als TomTom, Route 66, Navigator of Wayfinder. Dit voldoet voor het verplaatsen over wegen van A naar B. Maar voor ander werk val ik toch terug op een ander type programma, eentje die de gps reading uitzet op een kaart of in een layout zoals je dat gewend bent van je klassieke GPS.

Het grote voordeel dat je hebt met een Smartphone ism met een goede GPS is dat de standalone tijd van deze apparaten vaak groter zijn dan van een vasre GPS (gps60 oid).

Zelf gebruik ik powernavigation http://www.symbianware.com/product.php?id=powernavigation60&pl=n6680

http://www.symbianware.com/res/powernavigation60/pn2.jpg

Deze ondersteund alle gebruikelijke toeters en bellen dus das wel handig.

Uit eigen ervaring kan ik ook melden dat een losse GPS beter presteerd en zeker een langere gebruiksduur oplevert dan een vaste antenne.

Bijkomend voordeel is dat een MMCtje van een 512Mo best te betalen is en dat daar heel veel route info op past en dat je bv via een FTP client altijd een deel van je kaartjes van je eigen webspace kan trekken. Ook je fotokes kun je erg gemakkelijk op het web publiceren voor de thuis blijvers enz.. enz.. de mogelijkheden zijn bijna eideloos.

Mochten mensen er behoefte aan hebben stuur me een mailtje, kheb nog een review in PDF staan die is gepubliceerd in het magazine van PDAtotaal.info.

B@s
 
>> Grappig want ik vond het antwoord van Hans het minstzeggende over het feit of een PDA een optie is als outdoor GPS...(niet persoonlijk bedoeld btw). <<

JAO,
Dat was op dat moment een antwoord op een vraag die in mijn hoofd spookte. Het was al laat en ik kan de link eigenlijk ook niet helemaal reproduceren. Iets in de richting van ontwikkelingen van de PDA....(ahum).

Na veel Google-werk ben ik al heel wat wijzer geworden.

Behalve over het praktijkgebruik in relatie tot het batterijverbruik van de PDA of de handheld-GPS:
Ergens heb ik ik gelezen (maar ik weet niet meer waar) dat bijvoorbeeld een Mitac Mio 168 zo'n 3uur kan functioneren met de satelliet-ontvangst in werking. Of dat klopt is dus de vraag.
En dan: wat doet de gemiddelde Magellan of Garmin in dezelfde situatie? Ik ben wel eens meegelopen met iemand met een handheld en dat ding moest constant uitgezet worden omdat de batterij "laag" was.

That's the question!

En dan nog een voor de ervaren gebruikers van de vertrouwde handhelds:
Ik kom zo hier en daar wel eens leuke GPS'sen op Marktplaats e.d. tegen. Hoe degelijk zijn die dingen en waar moet je op letten bij de aanschaf van een gebruikte.

That's question2!

Ruud
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan