GPS: hebbeding of noodzaak??


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Is het niet zo dat digitale positiebepalers bedacht zijn voor mensen die Sahara, Antartica of Groenland willen doorkruisen. In Europa valt met een beetje kennis, kaart, kompas en eventueel hoogtemeter toch prima te orienteren?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

correct!

Helemaal met je eens!

Zonder GPS kom je ook wel waar je wezen moet. Duurt misschien wat langer, je kan ook fout lopen, maar met GPS is volgens mij de hele uitdaging weg...

Met voldoende kaart en kompas kennis kom je er wel. GPS is een leuk, maar duur hebbedingetje.

Aldus mijn bescheiden mening...

Groeten uit Den Haag, Joris
 
Geen noodzaak, maar...

GPS is zeker geen noodzaak, maar soms wel handig (dichte mist, planning resterende tijd, etc.)

Ook in Nederland kan een GPS soms alleen al handig zijn om sneller te kijken welke kant je op moet. Natuurlijk kan dit ook met kompas, kaart en hoogtemeter, maar met GPS is het nou eenmaal sneller te doen.

Let wel: ik zie GPS als extra en zeker geen vervanging! Batterijen kunnen opraken of het ding kan gewoon defect raken. Dan wil je toch graag weten waar je zit (op de kaart).

Ik gebruik altijd beiden: kompas voor het precies peilen van welke richting ik uit moet en de GPS om deze richting in een dicht bos of dichte mist makkelijk te kunnen blijven volgen.

Raymond
 
en waar blijft dan het echte trekken...

Mist... één van de mooiste omstandigheden om in rond te trekken. Een volledige dag op een plateau in de Cevennes. 5 meter ver zien, een kaart, een kompas en een rugzak. Dat is volgens mij trekking.

GPS brengt mensen op de snelst mogelijke en meest juiste manier naar hun bestemming.
Maar dat verlang ik niet van een trektocht. Voor mij is een trektocht -call me old fashion- een avontuur. Goed humeur, kompas, kaart en rugzak. Meer heb je niet nodig (vooral als je op het Europese continent blijft).
Ik heb mensen zien rondtrekken met GSM's (om elke avond naar vrouwlief te kunnen bellen), GPS setjes met kaartjes, windmeters (jaja) en de nieuwste hightech. Was het daardoor een rijkere ervaring? Ik denk het niet.
Verdwalen is balen zeggen sommigen. Maar verdwalen vind ik nu juist één van de mooiste dingen die je kunt tegenkomen.
 
Noodgevallen

Ik heb het al eens gezegd: zonder GPS is leuk, maar in geval van nood wil ik niet zonder.

Voorbeeldje: mijn vriending is vrij allergisch voor een insectensteek en kan daarop zo 'heftig' reageren dat ze met spoed naar een dokter moet. Liever geen last van mis enzo dan, gewoon met de GPS, recht op het doel af.

Trekken is leuk, maar doe het dan wel verantwoord!!

Raymond
 
RE: Noodgevallen

Hoi Raymond...

Ik begrijp je wel hoor...Ik zou ook best een GPS tot mijn beschikking willen hebben. Dan kan ik immers kiezen hoe ik het doe. Qua veiligheid, ook in de bergen, kan het iets toevoegen. Maar dan lijkt mij zo'n eTrex ruimschoots voldoende.
Maar waar houdt het op?
Neem je bijv. ook een sateliet-telefoon mee??
Ik denk dat "verantwoord trekken" niet afhankelijk is van je GPS of andere gadgets. Maar meer van een goede gebiedskeuze, conditie, kennis en een goede kaartstudie.
High-Tec, denk ik, zal in de toekomst uiteraard wel een steeds belangrijker rol gaan spelen. Straks lopen we allemaal met Wristop-Computers/GPSen/Sateliet-Telefoons, en da's dan maar goed ook.
(Onze kleding en andere materialen zijn al "technisch")
Echter. Keep it Simple...Zoals je het best leert fotograferen met een camera waar je alles zelf in moet stellen, leer je oriënteren ook met een simpel kompas en na dertig keer verdwalen. Dan verkrijg je het noodzakelijke inzicht.
Ik zie namelijk al voor me dat Mien uit Putten zometeen midden in de bush met lege batterijen komt te zitten! Dan is het ineens mijn probleem.

Grtn:)


(sorry Mien.... uit Putten)
 
RE: Noodgevallen

Ik heb ook zo'n gps. E-trex. Dit is toch meer een hebbedingetje voor mij ik vindt het grappig om al die info te weten als ik een hike heb gelopen. BV. aantal kilometers. gemiddelde snelheid,tijd en snelheid.

echt een noodzaak is het niet.

En als je wel is een keer goed de weg kwijt bent met kaart en kompas is het hardstikke makkelijk als backup.

En inderdaad bij noodgevallen.

Groeten niels :)
 
GPS gedachten

Oké dan,-

Ik ben om en ga er ook eentje halen. 't weegt niks en aan geld kun je de weg niet vragen dus what the hell. Maar dan ook goed en dus ook een hoogtemeter. Moet ik dan wachten op de Etrex 'Summit' voor 8 á 900 piek? Ik denk dat ik toch liever de combinatie Suunto Vector met de 'ouwe' Etrex aanschaf. Dan heb ik gelijk een behoorlijk compleet horloge + alle mogelijkheden van de Summit. En dit kost me dan rond de 700 piek. (suunto bij denig via internet (335,-), etrex bij correct (359,-)).
Of zijn er soms nog meer mogelijkheden te bedenken??

Adviseer mij...Buitensportvrienden!

:p
 
Advies bij GPS-aanschaf

Martin,

Als ik dan toch mag adviseren zou ik ervoor kiezen om een GPS eerst te huren. Dat kost je geloof ik 25 piek voor een weekend en dan weet je wat je gaat doen.

Verder Zou ik persoonlijk voor de combinatie van twee kiezen en niet voor slechts één electronisch wonder. Je kunt mijn gedachten daarover lezen in het stuk over GPS: batterijen raken op en high-tech gaat ook wel 's stuk.

Mocht je echt om zijn.... dan hebben geloof ik de eTrex of de Lowrance GlobalMap (andere prijsklasse!) toch wel mijn voorkeur.

Groeten,

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan