GPS navigatie op de mobiel....


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo iedereen,
Op het forum vind ik alleen een thread uit 2006 en op het gebied van telefoons en gps is dit lijkt wel een eeuwigheid. Vandaar de nieuwe post.

Helemaal nieuw op GPS terrein, maar wel geintersseerd in wandelen in Europa vroeg ik mij bij de keuze voor een nieuwe gsm af of dit een interessante optie zou kunnen zijn. Ik loop tegen een aantal vragen aan.
Uitgaande van een Nokia N95 met ingebouwde GPS ontvanger.
( http://www.vergelijk.nl/smartphone/nokia/n95/specs.rhtml )

1. Wat is nou het prinicpele verschil tussen bijvoorbeeld een Nokia N95 en de puur voor GPS navigatie bedoelde apparaten?

2. Een nokia N95 bijvoorbeeld. Hierop kan uiteraard route66 of tomtom of Garmin moble XT gezet worden. Maar is dit wel de juiste software als ik niet van deur naar deur maar van boom naar boom wil?

3. Samen met mijn vriendin en de hond trekken we in Noorwegen een week lang van hut naar hut. Heb ik dan wat aan diezelfde telefoon? Of kan ik toch echt beter voor een speciaal daarvoor bedoeld gps apparaat gaan?

4. Mis ik iets relevants in mijn vragen?

Alvast heel erg bedankt voor de hulp :D
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik kan alleen vraag 4 voor je beantwoorden: het grootste probleem van een GPS functie op je telefoon is dat de accu van je telefoon in no-time leeg is als die de hele tijd een GPS signaal uit de lucht moet pikken. Een leuke feature voor al je urban adventures, maar in een afgelegen bos zul je er al gauw niets meer aan hebben. Zelfs de normale outoor GPSen houden het vaak maar een uurtje of tien uit.

Eins
 
Ik denk niet dat je er bent met een extra accu voor je telefoon, en zover ik weet levert een knijpkat oid nog steeds te weing energie op om binnen een redelijke tijd op te laden (is laatst ook ergens op dit forum aan de orde geweest, maar ik vind het zo snel niet terug). GPS-n vreten stroom als je ze aan laat staan.
Wil je dus over meerdere dagen toch je hele route tracken (=continu aan), dan is een gewone GPS + veel batterijen de optie.

Voor wandelen moet je de topografische kaart hebben. Ook al net op het forum geweest, met mooie voorbeelden van de verschillen tussen de standaard kaart, en de topografische kaart. Toevallig ook Noorwegen. Zie:

http://www.hiking-site.nl/prikbord/...ic&forum=132&topic_id=4133&mesg_id=4133&page=

gr. Joop
 
Hoi
>
>1. Wat is nou het prinicpele verschil tussen bijvoorbeeld een
>Nokia N95 en de puur voor GPS navigatie bedoelde apparaten?

Voordelen GPS: Accuduur, Vaak AA accu's waarvan je er makkelijk reserve mee kunt nemen. Water en stof bestendigheid en beter bestand tegen schokken en stoten. Betrouwbaar.
Afhankelijk van type, met een kompas aan boord kan richting aangeven bij stilstand. Is bij het bestuderen van een kaart wel handig.

Nadelen: Duur, dure of moeielijk verkrijgbare (vindbare) kaarten, maar 1 functie nl GPS, Afhankelijk van apparaat, niet altijd goede en up to date kaarten voor deur tot deur navigatie. Het intypen van routes en coordinaten.

Voordelen telefoon met gps functie.
Hier moet je wel een ondescheid maken tussen op windows mobile, of op het Nokia systeem draaiende telefoons. Bekijk eerst of de mogelijkheden voor jouw systeem beschikbaar zijn.

Voordelen Telefoon: niet duur in combinatie met abonnement. 1 apparaat voor alles. Deur tot deur en van boom tot boom, bellen, sms, mp3, e-mail, kaarten makkelijker te "vinden" of goedkoper in aanschaf, vaker software updates. Mogelijkheid van verschillende soorten gps software. De gebruikte gps units zijn bijna gelijkwaardig en is afhankelijk mijn telefoon is 10x zo snel als mijn etrex Vista, omdat die al veel ouder is.

Nadelen: Niet water, stof of schokbestendig bestendig, in een vette regebui kijken of je de juiste afslag hebt genomen kan lastig zijn.
Geeft alleen richting aan als het apparaat in beweging is. De accu duur. Dit is afhankelijk van je trip en hoevaak je moet kijken. Als je weet dat je accu niet zo lang meegaat, ga je er ook anders mee om. Maar ben je een paar dagen in moeilijk terrein onderweg kan het een belangrijkere factor worden. Maar ook telefoon zijn op te laden met zonnecellen en andere spullen. Dus ook even checken.


>
>2. Een nokia N95 bijvoorbeeld. Hierop kan uiteraard route66 of
>tomtom of Garmin moble XT gezet worden. Maar is dit wel de
>juiste software als ik niet van deur naar deur maar van boom
>naar boom wil?

Deur tot deur gebruik ik tomtom
boom tot boom gebruik in OziExplorer, met topografische kaarten

>
>3. Samen met mijn vriendin en de hond trekken we in Noorwegen
>een week lang van hut naar hut. Heb ik dan wat aan diezelfde
>telefoon? Of kan ik toch echt beter voor een speciaal
>daarvoor bedoeld gps apparaat gaan?
>
>4. Mis ik iets relevants in mijn vragen?

Ik heb zelf een Etrex vista, die nu al 3 jaar ongebruikt in de kast ligt. Mijn T-mobile compact 3 is wel kwetsbaarder maar de voordelen van het exact op een totop\grafische kaart lopen, met de auto op weg zijn, en maar 1 apparaat voor alles, en de prijs gaf mij zoveel meer voordelen dat dit toen de doorslag gaf in het voordeel van de telefoon/pda.

Als ik nu opnieuw zou moeten kiezen zou ik de volgende zaken in overweging nemen:
Budget: kosten `van GPS, de kaarten.
Kaarten: De beschikbaarheid van up to date topografische kaarten, voor jouw gebied, en ik laat in het midden of je deze gaat zoeken of kopen.
Mogelijkheden: All in one of alleen gps.
En welke je ook kiest een losse kaart en kompas heb je toch bij je als backup en voor het overzicht.

Het programma OziExplorer dat ik gebruik voor de boom tot boom navigatie is het bekijken waard. Er is zelfs een 3D versie die je positie in 3D op de berg kan aangeven.
Check ook de mogelijkheden met mobiele telefoons voor Skype (gratis bellen bij een internet abonement), En googlemaps, deze kan middels gps op je telefoon op een kaart je positie aangeven. Maar wandelpaden staan er nog niet op.

Dus eerst nog wat zoeken denk ik en kijken of je alles bij elkaar kunt krijgen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt
Groeten Luc
 
Luc,

Ik denk dat je veel verschillen tussen een GSM met GPS en een GPS al hebt aangeduid, zelf heb ik geen tf met GPS (alleen nog een Thuraya satelliet telefoon gebruikt, die heeft ook GPS aan boord). Ik vermoed dat er afhankelijk van de GPS nog andere verschillen zijn:

- functies/ functionaliteit, afhankelijk natuurlijk van het model (en dus de prijs); ik kan me niet voorstellen dat een N95 in de buurt komt van een luxe GPS, maar dat kan ik dus niet echt beoordelen;

- dat een GSM trouwens nuttig is in Noorwegen is maar beperkt; in sommige gebieden heb je soms verbinding, maar afgelopen jaar had mijn GSM simpelweg nooit verbinding; de satelliettelefoon wel, maar die zijn wel erg duur als je ze maar een paar weken per jaar gebruikt;

- gevoeligheid, op dit punt zal een goede GPS het zeker met afstand winnen van een GSM met GPS; zelf heb ik een GPSmap60Cx gekocht om die reden (ook Noorwegen als reisdoel ;-) ), en dat al eens naast een tomtom, en een Nokia gehouden. Het verschil in gevoeligheid is indrukwekkend. Ook een Vista zat er (in de stad) nog 40 meter naast, terwijl de GPSmap60Cx op 6 meter zat.. maar ja, die kost ook weer een boel ..

Het uitzoeken van mijn tent vond ik destijds makkelijker ... :+

gr. Joop
 
Ik heb GSM noch GPS en bespaar mijzelf dus zowel gewicht als, blijkbaar, uiterst moeilijke beslissingen. Ik weet dat de bovenstaande opmerking niets gaat toevoegen aan de discussie, maar het hele GPS-gebeuren gaat een beetje langs mij heen.

Wat me afvraag bij de bovenstaande discussie is waarom het zo verschrikkelijk belangrijk is dat je GPS de hele tijd aan kan staan? Je zet zo'n apparaat toch alleen maar aan als je in een white-out zit en echt niet meer weet waar je bent? Nouja, vast wel iets eerder, maar toch voornamelijk als er iets aan de hand is dat te maken heeft met verdwalen. Of laat men, eenmaal in het bezit van zo'n apparaat, kaart en kompas thuis om slechts met dat ding in de hand te navigeren?

Dat laatste zou wel verklaren waarom, alleen al in het Lake District waar verdwalen sowieso lastig is, de bergreddingsdienst de laatste jaren een explosieve groei aan werk heeft gehad doordat mensen met een lege GPS in hun hand vijftig meter naast het pad stonden en de weg niet meer konden vinden. Blijkbaar was hun GSM nog niet leeg, want ze konden deze vrijwilligers dus nog wel opzadelen met een onnodige reddingsactie.

Waarschijnlijk ben ik nogal ouderwets en negatief, maar ik kan gewoon niet enthousiast worden van deze enige fatsoenlijke buitensport-innovatie van de laatste jaren. Wel het nut, maar niet de manier waarop veel mensen hem gebruiken (zie bovenstaand voorbeeld).

Veel plezier in ieder geval met de voorbereidingen en je tocht in Noorwegen.
Harold
 
Wij zijn in het bezit van een GPS (garmin e-trex die inmiddels redelijk oud is) met topografische kaart van Noorwegen (N-250 1:250.000). Daarnaast hebben we ook nog een mobiele telefoon met GPS en tomtom met een kaart die tot 60 km boven Oslo gaat.

Als we op pad gaan, staat de telefoon doorgaans uit. Wordt 's avonds gebruikt om even te kijken of iemand een berichtje heeft gestuurd.

De GPS staat normaal ook uit. Maar wordt af en toe aangezet als we twijfelen waar we zijn.

>Wat me afvraag bij de bovenstaande discussie is waarom het zo
>verschrikkelijk belangrijk is dat je GPS de hele tijd aan kan
>staan? Je zet zo'n apparaat toch alleen maar aan als je in een
>white-out zit en echt niet meer weet waar je bent? Nouja, vast
>wel iets eerder, maar toch voornamelijk als er iets aan de
>hand is dat te maken heeft met verdwalen. Of laat men, eenmaal
>in het bezit van zo'n apparaat, kaart en kompas thuis om
>slechts met dat ding in de hand te navigeren?

Inderdaad. Met de pasen heb ik geskied in een complete white out. Toen gebruikten we kaart en kompas, maar checkten af en toe met de GPS of we op de juiste plaats waren om vervolgens de kompaskoers een beetje te justeren. De GPS wordt door spaarzaam aangezet en gaat dus lang mee. Bij de laatste langlaufhike kwam ik er overigens achter dat batterijen die een paar weken geleden zijn opgeladen een paar weken later leeg kunnen zijn als je de GPS aanzet...

Ik ga er trouwens vanuit dat een wandelaar altijd ook een topografische papieren kaart bij zich heeft. De GPS is dan een handig hulpmiddel om te zien waar je bent op de kaart. Maar het is daarom onnodig om zeer gedetailleerde GPS-kaarten te kopen.

Linda
 
Tipje.. de 60csx is enorm in prijs gezakt nu de opvolger er is. Ik heb recent deze aangeschaft en hij is super. Gebruik hem ook op de mountainbike en zoals eerder gezegd is het ontvangst ook in de bossen erg goed. Ik zou voor dat klein beetje meer (een N95 is ook niet goedkoop) dus voor een 60csx gaan.
 
Hi,

Ik zag dat de post weer bovenaan was komen staan en daarom toch maar even een reactie (hoewel je waarschijnlijk alle antwoorden al hebt).

Ik ben in het gelukkige bezit van een Nokia N95 8GB, Een oude SE P910i met route66 en losse gps muis, Een Garmin Zumo voor op mijn motor en een Garmin Vista HCx voor 'in het veld'.

De N95 is een telefoon en je kan hem ook gebruiken om te navigeren. Er zit standaard navigatie software op de N95, dus je hoeft geen route66 oid aan te schaffen (voor de gesproken navigatie moet je overigens na drie gratis dagen wel betalen). De antenne is maar beperkt van kwaliteit en dus de is de nauwkeurigheid bij mindere ontvangst beperkt. De kaarten zijn goed en up-to-date, maar bedoeld voor navigatie over wegen van A naar B en niet voor in het veld. De database met pompstations, restaurants en dergelijke is redelijk compleet. Uiteraard kan je wel een coordinaat uitlezen en dan met behulp van een papieren kaart je positie bepalen, maar da's niet echt handig. De N95 is niet ontworpen als navigatie apparaat, maar als telfoon met een hoop andere toeters en bellen. Bovendien is de accu maar beperkt qua levensduur, dus een week van hut naar hut zou ik niet doen met de N95 als navigatie machine. Kortom; navigatie op een N95 is eigenlijk een leuke gadget.

De SE met losse muis heeft als voordeel boven de N95 dat hij betere ontvangst heeft (hangt uiteraard van de muis af). nadeel is dat het route66 programma niet echt handig is in het gebruik en een compromis oplossing voor een telefoon is. Met gebruik in een losse houder kan je hem redelijk gebruiken, maar echt handig is het niet. Mijn vrouw heeft nooit met de SE kunnen werken.

De Zumo is een echt navigatie systeem, wat bedoeld is om over wegen routes te rijden. Ik heb de zumo voor gebruik op de motor en dit werkt perfect. Ook hier heb je kaart materiaal nodig (bv CityNavigator)en voor up-to-date kaartmateriaal betaal je ook. Topokaarten kan je op dit systeem zetten, maar da's niet echt handig cq nuttig. Het is een tomtom achtige machinetje wat je ook in de auto kunt gebruiken. bediening is recht toe recht aan en zelfs mijn vrouw kan ermee overweg.

De Vista is een handheld navigatie systeem voor geocaching en hiking. Je kunt er ook beperkt mee navigeren (van A naar B), maar er zijn bijvoorbeeld geen gesproken aanwijzingen. auto navigatie is dus beperkt.Voor in het veld werkt dit perfect, zeker met topografische kaarten. Je hebt ook andere apparaten van garmin zonder kaart (bv de geko). Ik zou deze niet meer aanschaffen. Een kaart zegt toch meer als alleen een getal en een pijl. Wat overigens bij de zumo en de vista goed werkt, is de trace functie. Je kan zien welke route je hebt afgelegd. Zeer leuk om dit later nog eens terug te zien.


Mijn advies: koop een dedicated oplossing voor elk probleem;
* een simpele telefoon om te bellen. Deze hebben vaak een lange accuduur en zijn vaak gratis bij een vriend of familelid te scoren die zo nodig de nieuwste N95 wil hebben (zoals ik)
* koop een handheld GPS zonder autorouting, kompas en hoogtemeter (maar wel met kaart) voor navigatie in het veld, je route terug lezen, geo-caching, etc. Schaf eventueel een topokaart aan (of download deze. mag niet natuurlijk).
* heb je echt behoefte aan navigatie met de auto, koop dan een tomtom of garmin bedoeld voor autogebruik. De meest simpele werkt nog altijd beter dan een compromis oplossing op je telefoon.
* Wil je heeeeel af en toe autorouting gebruiken, schaf dan eventueel een iets duurdere GPS met autorouting aan en zet hier CityNavigator op.

Om het nog ingewikkelder te maken hebben ze tegenwoordig ook GPS op je horloge. mn bedoeld om te kunnen loggen wanneer je waar bent geweest. Handig tooltje voor hardlopen, conditie training en dergelijk. Ik neem aan dat je dit niet bedoeld.


groetjes, Jaap
 
Ik gebruik tegenwoordig alleen nog maar m'n eTrex Vista HCx voor navigatie. Voorheen had ik een Qtek S200 (Windows Mobile) met daarop Tomtom en nu heb ik een Nokia N73 met Tomtom (beide icm met een bluetooth GPS ontvanger). Sinds ik m'n eTrex heb vind ik dit systeem veel handiger. Ok, hij praat niet, hij piept, maar heel Europa kan er in (CityNavigator), en daarbij heb ik verscheidene topo kaarten van europa transparant gemaakt zodat ik die ook kan zien tijdens navigatie.

Grootste voordeel is de accuduur. Ben afgelopen weekend naar België geweest. Met de auto erheen genavigeerd, de volgende dag de hele dag gelopen met de eTrex aan en 's avonds terug. En dat alles op 1 setje batterijen.

Als ik m'n telefoon gebruik in de auto moet ik een kabel meenemen om m'n telefoon op te laden, een kabel om m'n gps ontvanger op te laden en een losse gps ontvanger meenemen. Nu heb ik alleen de eTrex bij me.

Voor navigatie in het veld kun je een N95 eigenlijk niet gebruiken:
1. Accu houdt het maar kort uit
2. Niet waterdicht
3. Alleen geschikt voor autonavigatie (of in steden wandelen)

Het eerder genoemde Oziexplorer kan je niet installeren op een Nokia telefoon, alleen op een telefoon die op Windows Mobile draait. En voor Topokaarten in Oziexplorer heb je ontzettend veel geheugen nodig. (vergelijk: topo NL voor Garmin is ongeveer 140 MB. Topo NL voor Oziexplorer is 1,5 GB)

Kortom, koop een Garmin. De eTrex Legend HCx (goede instapper) kost op het moment nog maar 199 euro.

Groeten,
Joris
 
Klopt, het apparaat is inderdaad extreem gevoelig en de prijs is in een paar maand tijd flink gezakt :-( .

Ondertussen heb ik door het geo-cachen flink wat ervaring opgedaan met de mijne (CX, zonder kompas en hoogtemeter, daar staat de S voor). Niet zelden sta ik op een paar meter, of op, van de cache (dat is ook afhankelijk van de kwaliteit van de GPS van degene die de cache heeft gelegd!), ook als dat middenin een bos onder een bladerdek is.

Afgelopen 'Lente-hike' stond er een mede-hiker letterlijk bovenop de cache zonder het in de gaten te hebben.. Ik heb de cache later opgehaald, het was vlak bij het kamp.

Ik denk niet dat een tomtom-achtig apparaat of een telefoon met GPS dat nu nadoet. Nog niet althans, want het is toch een kwestie van tijd voor dat kwaliteitsniveau ook daar standaard in zit.

gr. Joop
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan