GPS navigatie


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste Hikers,

Ik heb een paar vragen die voor een bezitter van een GPS-ontvanger simpel te beantwoorden zijn denk ik.
1. Kan eenGPS apparaat als je stil staat zien in welke richting het apparaat gehouden wordt?
2. Zo ja, wat zijn in dat geval de mitsen en maar-en om een nauwkeurige richtingsbepaling te krijgen? (kan me voorstellen dat je het apparaat plat moet houden net als een kompas)

Alvast bedankt voor je reactie!

Groeten Cobus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


NEE.

Maar: Er zijn veel modellen met ingebouwd elektronisch kompas (en hoogtemeter). En dan is het antwoord weer: JA.

Maar een echt kompas heeft geen batterijen nodig en leg je toch wat makkelijker over een kaart (als dat je bedoeling is).
 
>Beste Hikers,
>
>1. Kan eenGPS apparaat als je stil staat zien in welke
>richting het apparaat gehouden wordt?

Nee, een normale GPS heeft niet een electronisch of magnetisch kompas en moet dus bewegen om richting te kunnen bepalen. Als er dus wel een "los" kompas bij zit, dan lukt dat weer wel.


>2. Zo ja, wat zijn in dat geval de mitsen en maar-en om een
>nauwkeurige richtingsbepaling te krijgen? (kan me voorstellen
>dat je het apparaat plat moet houden net als een kompas)

Het antwoord was al nee, maar toch nog even dit. Als je dus beweegt maakt het weer niet uit hoe je je GPS houdt, hij zal altijd de bewegingsrichting naar boven zetten, dus ook als je je gps ondersteboven en achterstevoren houdt.
>
>Alvast bedankt voor je reactie!
>
>Groeten Cobus
 
Bedankt voor de reacties tot zover. Het is niet de bedoeling om de GPS te gebruiken voor het hiken dit keer. Ik bezit een prima kompas en daar kan ik me voorlopig goed mee redden. Maar goed dat is weer een hele andere discussie...

Wat wel de reden is dat ik deze vraag stel: We zijn momenteel op de UT bezig met het ontwerpen van een wandelnavigatie voor mensen met geheugenverlies... Wat dat betreft heeft het niet echt veel met hiking te maken ;) Maar omdat hier veel mensen zijn met de nodige kennis van GPS, is dit wel een goede plaats om een paar vragen te stellen. En dat klopt dus!:D

Anders geformuleerd is mijn vraag: Kan de kaart dmv een digitaal kompas meedraaien met de "echte" wereld?

En de tweede vraag: Werkt een digitaal kompas ook als je de gps-ontvanger rechtop houd?

Ik ben benieuwd,
Cobus
 
Anders geformuleerd is mijn vraag: Kan de kaart dmv een digitaal kompas meedraaien met de "echte" wereld?

Voor deze functie heb je geen digitaal kompas nodig. Als je een gps met kaartfunctie gebruikt kun je de gewenste weergave zelf instellen: 'Noord boven' of 'Track up'', met de laatste instelling draait de kaart altijd realtime in de richting waarin je loopt/beweegt.

En de tweede vraag: Werkt een digitaal kompas ook als je de gps-ontvanger rechtop houd?

Een Garmin-gps met ingebouwd kompas moet altijd horizontaal worden gehouden, een Magellan-gps met ingebouwd kompas doet het in alle standen (3-assig kompas).

Maar nogmaals, als ik je toepassing goed begrijp voldoet een kaart-gps zonder kompas perfect.
 
Ha GRwandelaar,

Bedankt voor je reactie. Zoals jij het zegt zal een kaart gps zonder kompas voldoen voor onze toepassing. Maar hoe weet een GPS-ontvanger wat het noorden is?? Want die informatie heeft hij toch echt nodig volgens mij om de kaart mee te laten draaien, toch?
 
Cobus,

Als je stilstaat weet een GPS (zonder kompas) dat ook niet, deze berekent je beweging op basis van positie van satelliet en aan de hand daarvan kan hij hij kijken welke kant je op beweegt (en dus waar het noorden is).

Raymond
 
Zodra je in een bepaalde richting gaat bewegen zal de gps vrij vlot de koersrichting bepalen en de kaart desgewenst in de richting van je koers draaien. Ook bij lage snelheid (wandelen) werkt dit bij een Garmin prima. Voor een Magellan weet ik het niet.
 
In mijn GPS zijn de zon en maanstanden ook bekend kan daaruit geen noorden worden afgeleid ?

Of is dit juist een feature als er een kompas in zit. Als ik namelijk in mijn ontvangst menu kijk zie daar de stand van de maan en zon tov de richting die gps op laat wijzen.
 
Ik heb net een mail gestuurd naar de importeur van Garmin en Magellang en heb daarin deze discussie getipt. Het wachten is op hun reactie die ik jullie zeker ga mededelen.

Ben benieuwd...
 
Bij een Magellan werkt dit ook prima. Als ik 1 of 2 passen doe draait-ie al in de juiste richting...

Groetz,
Dennis
 
Een GPS is een radio-ontvanger, die uit de tijdsverschillen tussen de signalen uitgezonden door verschillende satellieten zijn positie kan bepalen.

Bij (voldoende, rekening houdende met de nauwkeurigheid van de ontvangst) beweging kan het toestel dan het verschil berekenen tussen vorige positie en de huidige positie, voila de richting (en de snelheid).

Dit heeft dus niets te maken met de wijze waarop je het toestel vasthoudt, in tegenstelling tot een kompas.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan