GPS, rare coordinaten hulp gezocht


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikingsitevrienden,

ik ben bezig om een tocht in elkaar te flansen, met tussenstops bij paalkampeerplaatsen. Nu staan op de site van StaatsBosBeheer hele rare coordinaten. Ik dacht dat ik wel iets van GPS en Kaart af wist, maar weet iemand wat dit is?

GPS-coördinaten: X 143.510  Y 469.225

Geen Lat/Lon, en ook geen UTM, maar wat dan wel?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

gr, Just
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey Just,

Volgens mij zijn dit coördinaten van de Rijksdriehoeksmeting.
Je kan ze omzetten naar graden met dit Freeware progje: www.rdnap.nl\download\CC40.exe

GPS-coördinaten: 
X 143.510 = latitude 47 58 44,4546
Y 469.225 = longitude 003 18 55,0940

Je kan ook POIedit van DNote software gebruiken.

Niet dat ik er enige verstand van heb hoor, maar kwam dit toevallig tegen op http://www.pocketpc-club.nl
 
Dag Fred,

Bedankt voor de tip over de Rijksdriehoeksmeting. Die heeft me ontzettend opweg geholpen. Helaas waren je omzetingen niet helemaal correct, aangezien ze buiten nederland vielen ;)

Inmiddels ben ik er helemaal uit. Ik gebruik nu het programma CoordTrans. Werkt erg simpel en goed.
http://franson.biz/coordtrans/guide.asp?section=Install

Voor diegene die het willen weten, dit zijn de coordinaten van de paalkampeerplaatsen in de provincie Utrecht. Als iemand zich een keer verveelt, kan die mooi de andere 21 plaatsen ook doen ;) (misschien ik zelf wel :()

Heb inmiddels een mailtje naar StaatsBosBeheer de digitale deur uit gedaan, met het verzoek een iets gangbaarder systeem te gebruiken voor het vermelden van de Paalkampeerplaatsen, en op zijn minst te melden waar deze punten vandaan komen. Of zouden ze op deze manier de plekken een beetje geheim willen houden?

Paalkampeerplaats Boswachterij Austerlitz
RD-coördinaten: X 149.056 Y 457.591

UTM
E 31U 657540,98
N 5775382,69

lat/lon in hdd.dddd
lon 5,3004403
lat 52,1065245

Paalkampeerplaats Kaapweg
RD-coördinaten: X 143.510 Y 469.225

UTM
E 31U 651615,32
N 5786827,72

lat/lon in hdd.dddd
lon 5,2190943
lat 52,2110024

Paalkampeerplaats Boswachterij Leersum
GPS-coördinaten: X 155.817 Y 449.507

UTM
E 31U 664564,04
N 5767525,19

lat/lon in hdd.dddd
5,3991088
52,0338963

p.s. ik draag geen enkele verantwoordelijkheid voor mensen die door fouten in mijn omzetting, of tikfouten, eenzaam verdwalen in een bos, en zo een mooi avontuur beleven.

gr, Just Vervaart
 
Ha Just,

Als het goed is werken die coordinaten die jij noemde via dat 3-hoekssysteem (is dat niet die telling waarbij de '0' ergens bij Parijs ligt?). Ik heb zelf ook geprobeerd die coordinaten van de paalkampeerplaatsen in Brabant in een GPS te proppen, maar ik was er al snel achter dattie dat niet pikte :) Als je kijkt naar de coordinaten in de zijkant van je kaart, dan zie je daar volgens mij díe coordinaten staan. Heeeeel globaal, 200 meter afwijking is niet vreemd.....

Gr,
Maarten
-gaat nu ge-briefed worden ;)
Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
Hoi Just,

Het RD stelsel is zo ongeveer het meest gangbare in Nederland hoor, dit stelsel vind je bijvoorbeeld ook in de LAW wandelgidsen en op veel topografische kaarten. Je kan je GPS er ook hoogstwaarschijnlijk op instellen, zeker als je een Garmin GPS hebt.

Nico
 
Maarten,

Waarschijnlijk heb je dan de Map Datum verkeerd staan in je GPS. Naast de RD 'grid' met je ook de juiste 'datum' hebben namelijk. Bij mijn Garmin Legend gaat dat vanzelf goed, maar vroeger moest ik dan bij 'user datum' een paar obscure getalletjes intypen die de afwijking van de WGS84 datum (zo ongeveer de wereldstandaard) aangaven voor Nederland.

Nico
 
Dag Maarten,

als jij zegt dat de RD standaard het meest gebruikte coordinatenstelsel is in Nederland, moet ik je wel op je woord geloven. Ben geen expert.

Maar je moet toegeven dat voor een GPS het toch verre van ideaal, nog een standaard is. Mijn argument. Deze coordinaten laten zich niet makkelijk lenen voor invoer in programma's als OziExplorer en EasyGPS. Ook de toeren die ik op mijn Magallen GPS moet uithalen zijn verre van ideaal.

Mijn punt is dus, dat het wel zo kan zijn dat die coordinaten op (pre-GPS) kaarten staan, dat nog niet wil zeggen dat het handig is van StaatsBosBeheer om ze op de site te melden. Waarom geven ze het niet gewoon aan in een wereldstandaard? De franse kaarten van de GR(s) hebben tegenwoordig zelf een extra grid met UMT naast de Lat/Lon. Ideaal!

gr, Just
 
Hoi Just,
Ik geloof dat je hier op mijn posting reageert in plaats van op die van Maarten...

Je kan Ozi net als je GPS heel simpel op RD instellen en dan kan je die coordinaten even makkelijk invoeren als enig ander formaat. Het is wel een standaard voor NL hoor, ik zou het vreemder vinden als SSB een buitenlands datum/grid ging gebruiken.

Het RD heeft ook voordelen (boven latlong/WGS84). Je krijgt namelijk prachtige kilometervakken met rechte hoeken. Je kan dan dus met een kaarthoekmeter (of het lineaaltje op je kompas) op ongeveer 10m nauwkeurig je positie bepalen (zonder gps). Met latlong lukt je dat niet omdat de afstanden tussen de lengtes veranderen met de breedte.

UTM heeft dat voordeel ook trouwens. Het 2e voordeel voor RD is dat ze het bewust zo gekozen hebben dat een X coordinaat nooit hetzelfde kan zijn als een Y coordinaat. X-coords lopen van 0 - 300000 ofzo en Y-coords dan van 300000 - 600000. (ik weet nie de precies grens). Maar je kan dus aan het getal zien of het de X of de Y is.

In de praktijk wissel ik regelmatig van datum/grid, om de reden die je zelf al noemt. Op de franse topo's worden namelijk meestal UTM/euro1950 gebruikt en soms zie je latlong/wgs84. De militaire stafkaarten (waarvan er een cd op internet circuleert) hebben weer UTM/euro1950.

Maar met een GPS maakt het eigenlijk allemaal niet meer zoveel uit, gewoon een kwestie van een paar muisklikjes en je hebt je gewenste grid.
 
Ha Just,

>als jij zegt dat de RD standaard het meest gebruikte
>coordinatenstelsel is in Nederland, moet ik je wel op je woord
>geloven. Ben geen expert.

Niet doen, ben ik dus ook niet, las ik net :)

Gr,
M
 
het RDG is wel veel gebruikt, maar als ik goed onthouden heb wordt het noordelijker steeds onnauwkeuriger omdat het expliciet uit gaat van vierkantjes van 1 bij 1 kilometer, en zelfs de katholieken hebben ergens in de jaren tachtig aanvaard dat de aarde NIET plat is ......
 
Ok, ik geef het niet graag toe...

Excusses aan allen. Ik weet blijkbaar toch niet alles (vanavond maar weer naar mijn therapeut!)

Ik ga me maar eens goed in dat RD gebeuren storten en oefenen met mijn GPS.

Dank voor alle uitleg en hulp!

p.s. Nico, ik reageerde inderdaad op jouw en niet op Maarten's posting. (ook hier weer excusses aan beide!)

gr,
Just 'onwetende' Vervaart
 
Hey ,

Ik heb een GPS gekocht , een margin legend , en volgens mijn informatie steken daar standaard kaarten in.Ik na die dus niet vinden .Moeten die eerst gedownload worden of hoe zit dat.Kan ik op het net en nederlands talige uitleg vinden over de legend omdat mijn manual in het Engels is , niet dat het Engels een probleem is , maar ik denk wanneer ik dat kan leren in mijn moedertaal dat wel een stuk gemakkelijker kan.

Groetjes en dank bij voorbaat
Yves Haenen
 
Beste Yves,
Heb je inmiddels al een NL manual gevonden?
Ik ben er ook geinteresseerd in.

Peter
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan