GPS voor fietstochten buiten Europa


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

We zien door de bomen het bos niet meer... zelfs met een GPS blijkbaar niet!

Hier een lijst van GPS-en geschikt voor fietsers:
http://www.futurumshop.nl/ice.cgi?a...02&vrd=&choosed_cat=GPS&d_sort=&d_vend=Garmin

Wij zoeken een GPS geschikt voor fietstochten en dan eigenlijk meer voor kleine niet op de kaart staande (of niet duidelijk) weggetjes buiten Europa.

Welke zouden jullie aanraden?

Ik begrijp dat er toch geen of nauwelijks kaarten zijn die je kunt laden van bijv. Kirgizie of Tibet of Bolivia zeg maar... dus wat is dan eigenlijk geschikt?

We willen het ook gebruiken om later terug te kijken welke route we precies gefietst hebben, toch leuk?

Er staat ook wel eens: levensduur: 36uur!!!!
Wow, maar wat is nou 36 uur??? Lijkt me vrij weinig...

Maar goed, zijn hier ook fietsers die een zelfde overweging hadden en waar zijn jullie op uitgekomen en waarom?

Alvast hartelijk dank!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi El,

zelf denk ik dat je met een apparaat die beschikt over een monochroom scherm, evt uitbreidbaar met een sdkaartje en de mogelijkheid om eigen gemaakt kaart materiaal het beste uitbent... maar dat wist je waarschijnlijk al.

http://www.oziexplorer.com/ is daarbij wel handig voor het maken van kaarten, je kunt ook luchtfoto's gebruiken (hint hint)

Heb zitten kijken, dan kom je uit op een etrex legend of een gpsmap 60...

Bas
 
>Er staat ook wel eens: levensduur: 36uur!!!!
>Wow, maar wat is nou 36 uur??? Lijkt me vrij weinig...

Dat heeft te maken met de levensduur van de batterij. En 36 uur is dan zeer lang. Als je bv een gekko van Garmin hebt dan gaan je betterijen maar 9 uur mee. Een Vista Color (ook Garmin) gaat bv 36 uur mee, dit komt doordat het TFT kleuren scherm minder energie verbruikt dan het mono color LCD scherm van die gekko.

Let er ook op dat je die 36 uur alleen haalt als het niet al te koud is en als je het electronische kompas uit hebt. Bij hele lage temperaturen of met de hele dag het electronische kompas aan zal de batterij het een stuk eerder opgeven.

Als die kleine weggetjes waar je het over hebt al niet op een normale (papieren) kaart staan dan staan ze al helemaal niet op eventuele digitale kaarten, als je die al kunt vinden.

Wat de gps dan vooral leuk maakt is de track log. Daarmee houdt je de afgelegde route bij (als een virtueel broodkruimel spoor) en je kunt natuurlijk je huidige snelheid, gemiddelde snelheid, afgelegde afstand, maan opkomst en ondergang, zonsopkomst en ondergang, etc, etc aflezen, naast natuurlijk je huidig locatie in bv WGS of UTM kaartdatum.

Ik kan je helaas geen model aanraden dat geschikt is voor fietsen. Ik (vakantie)fiets namelijk niet en heb ook (nog) geen gps.

Suc6 Eins
 
Hoi,

Ook niet onbelangrijk: zorg dat je een GPS hebt waar gewone batterijen (penlites) in kunnen. Sommige GPS-en hebben alleen een interne batterij waarbij je het hele apparaat in het stopcontact moet stoppen om 'em op te laden.... Penlites kun je kopen, of opladen, of desnoods met een zonnepaneeltje opladen terwijl je een 2e setje in je GPS hebt zitten.

Zelf (ook fietser) heb ik een Magellan Meridian Gold. Heeft penlites en een SD kaartje voor extra kaarten. Nadeel: Magellan heeft niet zoveel kaarten beschikbaar en er is ook niet echt een "freeware" circuit van hobbyisten die zelf kaarten maken omdat Thalens (de kaartenmaker van Magellan) daar hard tegen op treedt. Neem dan een Garmin, daar zijn aanzienlijk meer kaarten van, en hier en daar op websites ook nog wel freeware kaarten voor meer exotische bestemmingen...

Groetz en succes,
Dennis
 
Hi Dennis,

op stage ook eens met een magelan meridian op stap geweest....

Maar zijn daar geen oplossingen voor als ozzieexplorer? Heb er geen iedee meer van met wat voor appje de data werd uitgelezen op de pc... dus ook geen idee wat voor kaart materiaal er word gebruikt.

Bas
 
>Dat heeft te maken met de levensduur van de batterij. En 36
>uur is dan zeer lang. Als je bv een gekko van Garmin hebt dan
>gaan je betterijen maar 9 uur mee. Een Vista Color (ook
>Garmin) gaat bv 36 uur mee, dit komt doordat het TFT kleuren
>scherm minder energie verbruikt dan het mono color LCD scherm
>van die gekko.

Eins, klopt toch niet helemaal, heb eventjes gekeken naar de opgave van garmin zelf bij de verschillende schermpjes, de monochroom oet 28 uur, color 18 to 20 uur... Monochroom vreet echt veel minder stroom en is beter te lezen in de buitenlucht, strookt ook met mijn eigen ervaringen maar toch nog even na gezocht.

Bas
 
Hoi Bas,

Met ozzieexplorer kan je wel tracks en waypoints uitwisselen, maar het programma kan geen kaarten uploaden naar je GPS, omdat je GPS een speciaal formaat kaarten nodig heeft. Dan heb je dus wel tracks en waypoints van timboektoe in je GPS, maar nog geen kaart om ze op af te beelden...

Groetz,
Dennis
 
hey

Ik zou zeggen de Magellan explorer, of de Garmin Map60 CSx/cx (C= color S= hoogte/barometer x= uitbreidbaar geheugen d.m.v. micro sd kaartjes) Ik ben van mening dat als je iets doet je het gelijk maar goed moet doen. Ze werken bijde erg gebruiksvriendelijk. Voordeel van de map60 csx/cx, hij heeft een nieuwe chipset erin. genaamd de sirfstar III. Deze zorgt voor een bereik dat tot 10 keer beter is als de normale garmin chipset.
Ik denk dat je met bijv een etrex vaak zonder bereik komt te zitten als je in bergachtig gebied zit. En omdat bij de meeste simpelere modellen (van garmin : etrex, vista, geko etc.) de antenne aan de zijkant van het toestel zit, blokeer je hem vaak met je hand. Bij de 60 en explorer zit extern aan de bovenkant.
Magallen is qua ontvangst vaak vaak beter als garmin. m.u.v. de 60 csx/cx, die liggen voor zover ik weet een beetje gelijk.

magallen is in service weer wat minder. Nou ik hoop dat ik je een beetje verder geholpen heb. Veel suc6
 
Allen bedankt zover!

Ja, die Map60 is inderdaad errug mooi, maar ook een boel centen!

We dachten zelf toch aan de Legend Cx, is nog redelijk betaalbaar...
 
>Eins, klopt toch niet helemaal, heb eventjes gekeken naar de
>opgave van garmin zelf bij de verschillende schermpjes, de
>monochroom oet 28 uur, color 18 to 20 uur... Monochroom vreet
>echt veel minder stroom en is beter te lezen in de
>buitenlucht, strookt ook met mijn eigen ervaringen maar toch
>nog even na gezocht.

Bas,

Op de website van Garmin vind ik:

Legend (monochroom): 18h
Legend Cx: 32h

eTrex Vista (monochroom): 12h
eTrex Vista Cx: 32h

GPSMAP 60 (monochroom): 28h
GPSMAP 60 Cx: 18h (?)

GPSMAP 76 (monochroom): 16h
GPSMAP 76 Cx: 18h

Als ik het zo lees dan lijkt mij dat de kleurenschermpjes langer meegaan dan de monochroom schermpjes. Nu ben ik verre van een GPS expert (heb er in de winkel wel eens mee gespeeld) dus als jij gebruikservaring hebt die de opgegegven waarden van Garmin kan weerleggen dan hoor ik die graag.

Welke modellen heb jij gebruikt? En heb je dan bijvoorbeeld een monochroom GPS zonder electronisch compas vergeleken met een GPS met kleurenscherm waarvan bv het electronische kompas (per ongeluk) aan stond? Dit kan een groot verschil maken in batterij duur.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, want volgens opgave van de fabrikant (wat altijd discutabel is) zou ik nu kiezen voor een TFT scherm ivm langere levensduur.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan